Saját lakásomból bejelentett lakó eltávolítása


LaySoft # 2022.01.09. 17:33

Pár hónapja egy családtagomnak önhibájából megszűnt a lakhatása, ezért jóindulatból befogadtam a lakásomba, be is lett jelentve az állandó lakcíme hozzám. Azóta a viszony megromlott, az alapvető együttélési szabályokat sem tartja be, ezért többször felszólítottam, hogy költözzön el, ő azonban erre nem hajlandó.

Olyan eljárásról nem tudok, hogy "lakcímről kijelentés", csak olyanról, hogy "lakcím érvénytelenségének megállapítása". Ennek azonban az a feltétele, hogy az illető már nem lakik a kérdéses címen. Ez így azonban ördögi kör, mert hatóságilag nem rakhatom ki, mert oda van bejelentve, ki nem jelenthetem, mert ilyen eljárás nincs, viszont nem tudom érvényteleníteni a lakcímét, mert ott tartózkodik.

Mik a lehetőségeim ilyen helyzetben, hogy megszabaduljak tőle? (A szóban forgó lakásnak 100%-os tulajdonosa vagyok.)

Szomorú örökös # 2022.01.10. 03:27

LaySoft

Ez így azonban ördögi kör, mert hatóságilag nem rakhatom ki, mert oda van bejelentve, ki nem jelenthetem, mert ilyen eljárás nincs, viszont nem tudom érvényteleníteni a lakcímét, mert ott tartózkodik.

Olvasgasd itt a hivatalos infókat:

https://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00049

Lakcím érvénytelenítésére irányuló eljárást, a szállásadó kérelme alapján lehet indítani. Ebben az esetben a szállásadónak nyilatkoznia kell arról, hogy a lakcím bejelentéséhez hozzájárulását nem adta meg, vagy a hozzájárulását visszavonja. A jegyző, illetve a járási hivatal a nyilatkozat alapján megállapítja a lakcím érvénytelenségét és a döntés véglegessé válását követően a lakcímadatot a nyilvántartásban fiktív jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár az új lakcímét nem jelenti be.

Én ezen az oldalon egyáltalán nem olvastam azt - pedig én is így tudtam - hogy ha az illető az adott címen életvitelszerűen lakik, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímét. Próbálj bemenni és megkérdezni, hogy ilyen esetben mi a helyzet. Egyébként az, hogy ő oda van bejelentve, számára semmilyen alapjogot nem keletkeztet.

Kevésbé törvényes megoldás, hogy egyszer, mikor épp nincs otthon, pakold össze a cuccait és cserélj zárat,
majd néhány „nehéz fiú” ismerőssel várd meg, hogy hazaérkezzen és udvariasan beszéljétek rá a távozásra, hátha megteszi önállóan is.

Sombokor # 2022.01.10. 05:23

LaySoft

Ne keverd össze a lakcím kérdését a kirakásával, ez két különböző dolog. Az ördögi kör csak látszólagos, ugyanis nem a lakcím miatt van vagy nincs joga ott lakni, és akkor is ki lehet valakit rakni jog szerint, ha lakcíme van ott.

Írásban tájékoztasd arról, hogy a szívességi lakáshasználatát felmondod, meghatározott időre költözzön ki. A papírt két tanú előtt add át neki, ha nem veszi át, akkor a két tanú tanúsítja, hogy felmondtad a lakáshasználatot. Írd bele azt is, hogy mennyi lesz a havi lakáshasználati díj, ha határidőre nem költözik ki. Ha utána se költözik ki, akkor jogi útra lehet terelni a dolgot.

Kis szerencsével a formális papírozás, tanúk, (+az esetleges lakcím fiktiváltatás) megijeszti. Ha nem, ha minden szabályt betartva nehéz küzdelem lesz. Ha fizikailag nem erősebb nálad vagy nem agresszív, akkor meg lehet próbálni (a hivatalos felszólítás után) kiidegelni a lakásból.

wers # 2022.01.10. 06:03

LaySoft
a szállásadónak nyilatkoznia kell arról, hogy a lakcím bejelentéséhez hozzájárulását nem adta meg

Ilyen eljárást akkor kell indítani, amikor felmerül a gyanú, hogy a lakcímbejelentőt nem a szállásadó maga írta alá.

Még véletlenül se kérjed ezt az eljárás, ha te írta alá a bejelentőt mert azzal hozzájárultál. Egyébként sincs nagy jelentősége. Bejelentés nélkül sem lenne egyszerű a szabályok betartásával kiraknod.

Szomorúka, ”ha az illető az adott címen életvitelszerűen lakik, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímét
Ez két külön eljárás. Az egyik (most erről beszélünk) azt vizsgálja, hogy a lakcímbejelentés érvényes volt-e. Először előbányásszák a bejelentő lapot. Ha "pár hónapja" történt akkor nagy eséllyel már felterjesztették a Kormányhivatalból (azaz fizikailag is elküldték) a BM központba. Nagy öröm onnan visszakérni.
Utána vizsgálják, hogy megfelelő-e, nyilatkoztatják a kérelmezőt, hogy felismeri-e az aláírást. Itt még visszavonhatja a kérelmet. Ha azt nyilatkozza, hogy nem, akkor a hivatal elindítja a vizsgálatot.
Régebben ha a vizsgálat eredménye alátámasztotta, hogy érvénytelen a bejelentés, akkor az előző állapotot állították vissza, azaz érvénysítették az előző lakcímet (az akkori szállásadó nagy örömére, aki bizonyára fiktiválást kezdeményezett), most egyből fikitiv lesz a lakcím.
A másik a fiktiválás ahol leginkább azt vizsgálják, hogy hol lakik. De ezt te is ismered. Az előzőnél akár büntetőfejlenrés is szóba jöhet..

Szomorú örökös # 2022.01.10. 06:20

wers

Szomorúka, ”ha az illető az adott címen életvitelszerűen lakik, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímét

Igen, én is így tudom, de a Kormányablak oldalán erről érdekes módon sehol nem esik szó, ezt furcsálltam legjobban.

A másik a fiktiválás ahol leginkább azt vizsgálják, hogy hol lakik. De ezt te is ismered.

Hogyne ismerném, hiszen itt is valahogy „bejelentve” maradt az előző tulaj volt férje, és a polgármesteri hivatal rendre ide dobálta be a leveleit. Eleinte csak visszadobtam nekik a hivatal postaládájába, ráírva hogy az illető nem lakik itt. Ez kevés volt, a végén bementem és jeleztem személyesen, akkor mondták, hogy fiktiváltatni kell, mert állandó lakcíme van a házamban. Ezt egyből el is végeztem. A legdurvább egy biztosító volt, aki közölte, hogy nem hajlandók törölni a lakcímét a nyilvántartásból, amíg az ügyfél az új címét be nem jelenti. Még az is kevés volt nekik, hogy egyértelműen leírtam, minden hozzám kiküldött levelük a kukában fog landolni. Aztán pár nap múlva csak megtalálták és átjelentette az új lakcímére a biztosítást. Szóval egy ilyen lakcím azért tud elég sok bosszúságot okozni.

gerbera317 # 2022.01.10. 07:47

Ezektől még nem kerül ki a lakásból a rokonka.
Egyszerűen ki kell zárni a lakásból, a holmijait is ki kell szórni, és menjen Isten hírével. Nem kell ezt írásos alapra helyezni, ahogyan a befogadást sem foglalták írásba.
Az állandó lakcím nem keletkezteti az itt lakás jogát; az egészen más jogokat keletkeztet, például a gyereke itt járhat óvodába. Ki kell rakni, majd pedig fiktiváltatni kell a címét azzal, hogy "már nem lakik itt". Se rendőr, se jegyző nem kötelezheti arra a kérdezőt, hogy engedje be a lakásba a rokonkát.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 08:19

De a birtokost a jegyző megvédi. És a birtok ténylegessét elég jól igazolja a bejelentett lakcím; és csak talál egy-két tanút is.

wers # 2022.01.10. 09:28

Most valamit nagyon megváltoztattak, mintha kikerült volna az eddigi "fiktiválás". Úgy tűnik elsőre, hogy a lakcím fiktiválástól nem véd meg már az ingatlanban életvitelszerű bentlakás. Persze azt is vizsgálják. Az eddigiek szerint nem fiktiválták a ténylegesen bent lakót.

Majd utána érdeklődöm, úgyis kell mennem "látogatóba".

wers # 2022.01.10. 09:37

Mielőtt félreértés lenne, nem ezt változott: „ De a birtokost a jegyző megvédi.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 09:42

(Pont fordítva. Nem minősítik fiktívnek a lakóhelyet önmagában azért, mert nem életvitelszerűen laksz ott.)

gerbera317 # 2022.01.10. 09:46

"De a birtokost a jegyző megvédi", aki akár a helyzetet megelégelő tulajdonos is lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.01.10. 10:10

Nem, nem.

wers # 2022.01.10. 10:16

(Pont fordítva. Nem minősítik fiktívnek a lakóhelyet önmagában azért, mert nem életvitelszerűen laksz ott.)

Ez eddig is így volt. + volt olyan is, ami kikerült, hogy ha nem a visszatérés szándéka nélkül hagyta el. Elég megrázó volt mikor a másodfok elkaszálta az elárverezett ingatlan volt tulajdonosainak lakcímért.... mert ők még szándékoztak volna visszatérni.

Valóban érdekes lenne, ha fiktiválni lehetne annak a címét, aki bent lakik. De most ilyen infót olvasok máshol. (a kettő nem zárja ki egymást, lehet fordítva is)

LaySoft # 2022.01.10. 15:59

Köszönöm a válaszokat, úgy látom jól belenyúltam, nincs egybehangzó állásfoglalás a vélemények alapján. Mindenesetre akkor elintézem a lakcíme fiktívvé nyilvánítását, abból bajom nem lehet. Az erről szóló határozatot meg lobogtatom neki, hátha jobb belátásra bírom. Ha ez sem segít, akkor jönnek a nyomatékosabb módszerek.

Szomorú örökös # 2022.01.10. 17:41

wers

Valóban érdekes lenne, ha fiktiválni lehetne annak a címét, aki bent lakik. De most ilyen infót olvasok máshol.

Mint írtam, én is ezen lepődtem meg a Kormányablak oldalon. Ott is azt írja, hogy „ha a szállásadó visszavonja a hozzájárulását” és ehhez nincs hozzáfűzve, hogy csakis akkor teheti ezt meg, ha ellenőrizni szeretné a bejelentőlapon az aláírását, hanem úgy egyébként is megteheti, ha már nem akar hozzájárulni az illető állandó lakcímbejelentéséhez. Én így értelmeztem az oldalon olvasottakat.

Szomorú örökös # 2022.01.10. 17:43

LaySoft

Az erről szóló határozatot meg lobogtatom neki, hátha jobb belátásra bírom.

Igazából a fiktív lakcímnek csak akkor van értelme, ha olyan helyen használja a lakcímkártyáját, ahol azt le is ellenőrzik elektronikusan a rendszerben - igaz akkor úgy tudom, hogy azt azonnal be is vonják és nem kapja vissza, ergo onnan kezdve nem lesz lakcímkártyája. Minden más esetben simán mutogathatja és el fogják neki fogadni még úgy is, ha fiktív a lakcíme.

wers # 2022.01.10. 17:58

elintézem a lakcíme fiktívvé nyilvánítását

Ez az, ami kétséges.

Az nem, hogy él a birtokvédelem

LaySoft # 2022.01.17. 07:54

Simán ki tudtam jelenteni, akit akartam. Így néz ki a kijelentő lap:

https://szarduma.hu/kijelentes.jpg

Kaptam is róla pecsétes példányt, így most már van mit lobogtatnom.

wers # 2022.01.17. 08:48

LaySoft
Elhiszem, valami ilyesmit mondtak a volt kollégák.... lesz ám ebből sok-sok fellebbezés!

Magam részéről nem is akarom megérteni a jogalkotó szándékát.

Úgy néz ki, hogy egyik véglet szerint lassan már a kutyaólba is be lehet jelenteni valakit, ha megesküszik rá, hogy ő ott él (és az neki így jó is) másikról meg minden egyéb vizsgálat nélkül meg lehet szüntetni a lakcímet, ha ott lakik, ha nem - bármi is legyen a jogcím. Elég a szállásadó nyilatkozata, hogy már nem engedi meg.

Na ezen igazodjon ki valaki.

Szomorú örökös # 2022.01.17. 09:21

wers

Elég a szállásadó nyilatkozata, hogy már nem engedi meg.

No de ez azért normális is. Ha valakit befogadnak, akkor az minimum, hogy megbecsüli a lehetőséget az illető.

drbjozsef # 2022.01.17. 09:37

A kettőnek nincs köze egymáshoz. A lakcím azért van, hogy az állam, a szolgáltatók, és a többi állampolgár elérje az állampolgárait. Ettől nincs joga ott lakni, de ha ott lakik, elérhető legyen.

wers # 2022.01.17. 09:41

Na jó, de sok esetben a kirakni kívánt személy(ek) akár évekig is ott lak(hat)nak még. A lakcímnyilvántartás elsődleges célja, hogy tudni lehessen, ki hol lakik. Eddig ez volt a fő szabály. Most már nem tudom.

Továbbá a gyerekek ovi-suli problémái, de még az érvényes tb-hez is kell bejelentett lakcím. Ne olyan egyszerű ám ez.

Főként érdekes, mert ugye sokszor ismételt, hogy maga a bejelentés a lakhatáshoz nem keletkeztet jogokat. Ettől nem lesz a tulaj előrébb.

wers # 2022.01.17. 09:42

szomorú írására reagáltam

drbjozsef # 2022.01.17. 11:11

Eddig ez volt a fő szabály. Most már nem tudom.
Azért ezt nem olyan nagyon nehéz kitalálni három hónappal a választások előtt...

Gaspar Gyula # 2022.01.18. 13:18

Kedves drb József amennyiben lehetséges vegye fel velem a kapcsolatot,úgy látszik hasonló helyzetben vagyunk.tel.szamom 06/30-285-5969 egyedül nehéz megbirkózni ezzel a helyzettel, segítsük egymást kérem.