Ingatlanra bejutás akadályozása

Majordomus # 2022.06.03. 18:19

Számolj be az eredményről mert nekem is van egy ilyen ügyem.

LaySoft # 2022.06.03. 17:14

drbjozsef,

Köszönöm válaszát, ezt fogom tenni.

drbjozsef # 2022.06.03. 15:10

Igen, a képet elnézve, ez az úttest széle, ha nem tiltja semmi, vagy más ok nincs, itt mindenki várakozhat, a bejutásodat közvetlenül nem akadályozza. Jogilag itt nincs mit tenni.

Én a helyedben egy nagy négyzetet áthúzva vagy besraffozva (mint a forgalomtól elzárt terület) felfestenék oda az elé a bejáró elé. Ezzel szerintem az esetek 97%-át kiszűrted. Igaz, logikusan akkor te se állhatsz oda - bár te legalább tudod, hogy az nem hivatalos felfestés... :)

LaySoft # 2022.06.03. 11:55

Rexor,

Köszönöm válaszod!

AMIGA RULEZ FOREVER! :)

Rexor # 2022.06.03. 11:51

Jogi úton sokat nem tudsz tenni András, maximum szólhatsz a jegyzőnek, hogy birtokvédelmet kérsz, de mivel mindíg más áll a bejáratod elé, ennek sem lesz nagy hatása. Esetleg írd ki a bejáratodra nagy betűkkel, hogy ne álljanak a bejáratod elé. off: Amiga rulez :-) on

LaySoft # 2022.06.03. 10:29

drbjozsef,

Megállni ill. várakozni tilos tábla nincs, tehát KRESZ szerint lehet szabályosan elé állni, mivel nem autó ki/bejárat.

De ha eléállnak, akkor kénytelen vagyok elmenni az utca végére, ahol véget ér a bokor sor, és onnan a kerítés melletti ösvényen vissza a kapuhoz. Ez elég bosszantó, ha pl. autóból kell behordani cuccokat.

Csináltam egy képet az úttest felől: https://szarduma.hu/kapu.jpg

drbjozsef # 2022.06.03. 08:44

LaySoft,

A gyalogos bejáratod elé szabályosan lehet egyébként parkolni a KRESZ szerint?
A kerülő azt jelenti, hogy az autót kell kikerülnöd, de azon a gyalogos kapun mész be az ingatlanodra?

Egyébként a valós megoldás szerintem valamilyen fizikai akadály kihelyezése. Bár az sem szabályos teljesen közterületre, bizonyos helyeken kifejezetten tiltják és büntetik, de ez a pontos elhelyezkedéstől, körülményektől is függ.

LaySoft # 2022.06.03. 07:40

Az ingatlanomról nyílik egy autós kapubejáró, oda nem is szoktak parkolni, bár nem is használom. Ellenben a gyalogos bejárat elé rendszeresen megállnak, így csak kerülővel, bokrokon átvágva tudok bejutni az ingatlanomba. Az autós bejárat szabadon hagyásáról a KRESZ egyértelműen foglamaz, behajtásról, ill. kihajtásról rendelkezik, vagyis a gyalogos bejáróra ez nem vonatkozik.

Gyalogos bejárattal kapcsolatban ezt találtam:

"Amennyiben a gyalogos bejárónkat állják el parkolással, úgynevezett birtoksértő magatartásról van szó, ami nem a KRESZ szabályait sérti, hanem azt az előírást, mely szerint úgy lehet használni egy ingatlant, hogy a szomszéd a saját ingatlana használatában ne legyen szükségtelenül akadályozva, zavarva. Ilyen esetben a tulajdonos felé kell panasszal élni, ami legtöbb esetben az önkormányzatot takarja."

Az én esetemben azonban nem a szomszéd akadályoz, hanem ismeretlenek, mindig más. Általában a szép szó segít, még elnézést is szoktak kérni, de előfordulnak arrogáns bunkók is.

Mit tehetek, ha nem használ a szép szó, mivel fenyegetőzzek (amit be is tudok váltani)?