Haszonélvezet.


Majordomus # 2022.06.29. 19:09

Ezt hívják népiesen aranyásónak!

Majordomus # 2022.06.29. 19:07

A galamb héjává változott!
.
Gondolom a szetelem elmúlt egyidejüleg.

drbjozsef # 2022.06.28. 04:19

Kriszo74,

Fiatalság, bohóság. A szerelem ilyen.

Meg kell fizetni a tanulópénzt az ilyennek. Még ha ez esetében milliók is. Fogja fel úgy, hogy a következő hölgynél ha már nem csinál ilyet, akkor meg milliókat spórol.

Egyébként egy lehetősége még esetleg van. Ha ingyenesen alapították azt a haszonélvezetet, ami a szerelemből elvileg logikusan következne, akkor az jogilag egy vagyoni értékű jog ajándékozásának felel meg, ezért az ismerősöd visszakövetelheti az ajándékot, a Ptk. 6:237.§(1) és (3) bekezdések alapján. Ez pont az az eset. Feltételezte, hogy életük végéig turbékolnak mint a galambok, aztán mégsem. Végső esetben bíróságon, perben.

Tundra # 2022.06.27. 23:01

Na jó, de mi a kérdés?
Ha az a kérdés, hogy hogyan tudja az ingatlanról leszedni a haszonélvezetet, arra van egy eléggé törvényellenes megoldás. Ha a törvényi kereteken belül maradunk, akkor a haszonélvezetnek van forgalmi értéke, ami például ezzel a kalkulátorral kiszámítható:
https://ingatlan5.hu/…e-kalkulator
Természetesen ettől a forgalmi értéktől mindkét irányban el lehet térni (a haszonélvező akár ingyenesen is lemondhat) , viszont a haszonélvezetről való lemondásra nem kötelezhető a haszonélvező.
Szóval marad az, hogy az ismerősöd teljesíti a haszonélvező kívánságait, más különben így járt. Mi több, örüljön, hogy a lábát beteheti az ingatlanra, mert a haszonélvező jog szerint akkor teszi ki a szűrét, amikor kedve tartja.

Kriszo74 # 2022.06.27. 22:39

Szép estét, kedves fórumtagok!
Már több helyen olvastam haszonélvezeti jogról kérdéseket válaszokat, cikkeket. Elég bonyolult. Van egy ismerősöm, aki megismerkedett, az akkor úgy vélt nagy szerelemmel. Ő teljesen megbízott a hölgyben. Az ismerősöm rendelkezett, rendelkezik saját ingatlannal, de volt olyan meggondolatlan, hogy élvezetijogot adott a hölgyenek, aki ezt nagyon szerette volna.,addig minden nagyon szép volt és jó volt. Azóta sajnos a hölgy még mindig a lakásban van, a haszonélvezetről nem kíván lemondani, csak olyan feltétellel, ha az ismerősöm vesz neki másikat, vagy odaajándékozza a melléképületet, amit lakhatóvá tesz. Szóval a jelenlegi helyzet, örökös veszekedés, hölgy provokál, szóval jelen esetben egy házban az ellenséggel!!!! Köszönöm a válaszokat.