Rossz helyre tervezett ház


Majordomus # 2022.07.20. 16:15

Azért az nem ugyanaz.

Mibema64 # 2022.07.15. 05:33

Köszönöm a választ! Annyit javítanék, hogy rosszul írtam, nem hátsó határ, hanem oldalhatár az 1 méter.

nanemaaa # 2022.07.14. 07:41

Tervező úr/hölgy áttervezi a házat, viseli az átalakítás költségeit, esetleg az ebből adódó egyéb eszmei károkat is megtéríti.
Ha nem teszi, akkor bepereled ugyanezekért, illetve jelented az Építész Kamarának, akik alkalmasint ki is zárhatják.
Az épületet mindenképpen szabályossá kell alakítani, mert ha 10 éven belül nem kéred meg a hatósági bizonyítványt az épület elkészültéről, akkor az építésfelügyeleti hatóságnak el kell rendelnie az egész épület elbontását. A bontás végrehajtását pedig a NAV fogja foganatosítani. Megjegyzem, hogy minél később kéred meg a hatósági bizonyítványt, az eljárási szolgáltatási díj annál drágább lesz, 10 év közelében már milliós tétel.
Alternatív megoldás, ha veszel a szomszédtól fél métert a telkéből, és azt telekhatár-rendezéssel a telkedhez csatoltatod, hogy meglegyen a 1,5 m. Mivel a kialakult állapot egyértelműen tervezési hibából adódik, így ennek is a tervező költségének kellene lennie. Hátránya a dolognak, hogy a szomszédot nem tudod arra kényszeríteni, hogy eladjon a telkéből. Arról nem is beszélve, hogy lehet, a beépítettsége vagy egyéb szabály okán, nem is biztos, hogy engedélyezné a határrendezést a földhivatal. Mellesleg milyen szabály az, hogy a hátsó telekhatártól 1 - 1,5 m hátsókertet kell biztosítani, amikor az OTÉK szerint annak minimum 6 m-nek kellene lennie? :O

Mibema64 # 2022.07.13. 11:30

Kedves hozzáértők!
Lanyomek most fejezték be a családi házuk építését, de nem kaphatnak lakhatási engedélyt, ugyanis a helyi szabályzat alapján 1.5 méterre kellett volna épülnie a hátsó kerítéstől, a terven pedig 1 méter szerepelt. A tervező vetette az e-naplót, egyszerű bejelentés alapján építkeztek. Mit lehet most tenni????