csere pótló vétel illetékkedvezmény


Majordomus # 2023.11.12. 20:18

Akkor a széljegyet elfújja a szél...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.12. 18:00

Egyetlen dátum van a nyilvántartásban a bejegyzés kelteként.

szandrus # 2023.11.12. 13:13

Köszönöm, de a széljegy bejegyzése is annak számít már vagy csak a teljes kifizetés utáni tulajdonjog bejegyzés?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.12. 13:01

A földhivatali bejegyzés keltezése számít és az új kérelem benyújtásának dátuma.

szandrus # 2023.11.12. 12:57

Tisztelt Jogászok!

3 éven belüli cserepótló illetékkedvezmény témában kérdeznék.
Eladásra került az ingatlanunk 2020.-ban. Szerződés kelte 2020. 08 hó, tulajdonjog fenttartással a vételár utolsó részletének kifizetéséig, ami 2021. 06. hóban történt meg. 2020 08. hóban az új tulajdonos széljegyre került a tulajdoni lapon, de a tényleges tulajdonjog átruházás 2021 06. hóban történt meg a tulajdoni lapon.

Jelenleg vásárolnék egy új ingatlant, 2023 11 hóban. Érvényes-e a cserepótló illetékkedvezmény ebben az esetben?
Ha a szerződéskötési időpontot nézzük, akkor kifutottunk belőle, ha a tényleges tulajdonjog átruházást, akkor viszont még nem. Eltérő válaszokat találtam erre vonatkozólag, köszönöm, ha segítenek!

Majordomus # 2022.08.30. 19:01

Kösz Osztap! Ez fontos információ volt. (hasonló ügyben vgyunk)

osztap # 2022.08.30. 09:51

Juditta,

Egyik sem. A hatályos és érvényes adásvételi szerződést az eladás igazolása miatt kell benyújtani a NAV-nak. Ha Te a hároméves szabályt akarod alkalmazni, akkor az eladás közel három éve megtörtént, és már régen bejegyezte a földhivatal. A tulajdoni lapon ott van, hogy milyen dátummal. Az az eladás dátuma, a három év akkor kezdett ketyegni.

Hasonlóan, a vételnél is a tulajdonjog-bejegyzés dátuma fog számítani, azt vetik majd össze az eladás fenti dátumával. Mi lesz a vételnél a bejegyzés dátuma? Ha a adásvételiben az van, hogy a felek kérik a földhivatalt, hogy az elintézést max. hat hónapra tartsa függőben, akkor a tulajdonjog-bejegyzés dátuma a szerződés földhivatali benyújtásakor kapott széljegy dátuma lesz. Aztán majd valamikor a következő hat hónapban ki lesz fizetve a lakás, az eladó kiadja a bejegyzési engedélyt, az ügyvéd azt beviszi, a földhivatal meg elintézi a széljegyet, de ez a bejegyzés dátumát nem változtatja meg. Ha még nem szerződtél, érdemes így kérni, mert így nyerhetsz hat hónapot...
Ha az van az adásvételiben, hogy az eladó tulajdonjog-fenntartással adja el, akkor a tulajdonjog bejegyzésének dátuma majd csak a bejegyzési engedély földhivatali benyújtásának napja lesz, azaz csak akkor, ha minden ki van fizetve, és az ügyvéd bevitte a bejegyzési engedélyt a földhivatalba. Ez nyilván hetekkel-hónapokkal későbbi dátum.

Juditta # 2022.08.30. 08:52

Üdvözletem! Ingatlan adásvételi szerződésnél, amikor a vételárrészlet a lakástakarékpénztás által kerül kifizetésre 3 hónapos kiutalási időszak alatt, akkor az adásvételi szerződés, amennyiben cserét pótló vételről van szó, (tehát a 3 éves időszakon belül kell bonyolítani az illetékkedvezmény miatt), akkor mit jelent a gyakorlatban az illetékkedvezmény szempontjából érvényes és hatályos adásvételi szerződés?
Jól értem, hogy az érvényes és hatályos adásvételi szerződés időpontja, napra pontosan a vételárrészlet kiutalásának időpontja az eladó felé vagy a földhivatali bejegyzés napja, vagy az adás vételi szerződés kiutalás előtti napja?
Napjaim meg vannak számlálva, ki vagyok futva az időből, ezért fontos a pontos értelmezés.
Köszönöm a választ