Társasházi elektromos almérő


Majordomus # 2022.09.20. 19:44

A katasztrófavédelemről nem is beszélve....

Szomorú örökös # 2022.09.20. 11:36

Mmelinda

az hogy az almérő nem hitelesített kb mindegy

Sajnos nem, szerintem ez okozza a kedves lakótársaknál a problémát. Az viszont jóval érdekesebb, hogy a lelógatott hosszabbítók miatt nincs semmi aggályuk, pedig azert előbb vagy utóbb az áramszolgáltató is jelezni fogja rosszallását.

drbjozsef # 2022.09.20. 11:31

Mmelinda,

Ezekkel az információkkal határeset.
Ha SEMMILYEN hátrányt nem okozol ezzel a társasháznak (bár lehet, hogy csak irigyek, hiszen ha a társasház felhasználása nem éri el a limitet, akkor te azt még a sajátod mellé lényegében pluszban ki tudod használni), neked viszont jelentős beruházást jelentene az átalakítás, akkor erre esetleg hivatkozhatnál.
Megjegyzem, a garázsban nem azért van klímád, mert ott valami rendszeres, esetleg üzletszerű tevékenységet folytatsz, ami zavarja a lakókat?

Meg lehetne ezt beszélni velük. Csak van módja (hogy legalább a többséget meggyőzd).

Mmelinda # 2022.09.20. 11:14

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Elnézést, ha néhol hiányos volt az információ. Pontosítok:

  • 6 lakásos társasház: 6 db önálló garázs, csak egyetlen garázs van almérővel a főóráról ellátva árammal (többi saját lakásból lelógatva vagy nincs áram)
  • Társasház: lakossági fogyasztó, csak lépcsőházi világítás megy, bőven belefér a határba, éves szinten kb. 400-500 kWh, ami két havonta 500-700 Ft/lakás
  • lépcsőházi világításon kívüli többi áram: almérőn keresztül megy, egyedül fizetem (az hogy az almérő nem hitelesített kb mindegy, mert a lépcsőházi világítás kb. állandóan ua. tehát minden más az enyém)
  • rezsitörvény: a limitig jár a kedvezmény, amibe a közös világítás bőven belefér => senkit nem károsítok, senki nem fizet többet, amíg a jogszabály nem változik. Ha a határt túllépném, én fizetném a magasabb árat. Pont ezt lehetne szerintem megbeszélni...
  • Saját óra: bejárati ajtók mellett vannak, tehát emeleteken keresztül és még további folyosón lehetne elvezetni (költségét nem részletezem, több tízévnyi társasházi villanyszámla lenne). tehát lehet hogy legtisztább, de korántsem egyszerűen kivitelezhető.

Hogy mi a probléma, mikor alapvetően semmi nem változott a közös költség áram összegét tekintve az árak változtatásával? Magam sem értem, illetve inkább nem részletezem, mindenkinek joga van úgy feltételezni, ahogyan akar. DE: ezért kérdeztem, hogy releváns ok nélkül bármilyen döntést hozhat-e a közgyűlés, ami rám nézve hátrányos, úgy hogy nem okoztam kárt a közös dolgokban? Mert ha számomra kedvezőtlen döntés születik például, az nekem sok kiadást jelent, de a társasház elszámolás közös részt érintő tétel változatlan marad. Ez nem tartozik a "kisebbség jogos érdekébe" című részhez?

Majordomus # 2022.09.19. 19:45

Melinda.
A probléma alapvetően ott van,hogy a társasháznak ár a lakásonénti 143 m3 gáz ha ezt bejelentették, az áramdij 210 kw-os lakásonjénti jedvezénye viszont bem. Sajnos.
Ma jöttek meg az első 98 ezres villanyszámlák.
Te most,igaz dijazás ellenében de a közös áramot használod.
Ez 210 kwatt felett 70,10 ft/kwatt.
Nem hiszem el, hogy a társasház egy teremgarázzsal együtt belül maradna a 210 kwatton.

A társasházban a közgyűlés az Isten.
Három dplog kivételéel mindenről dönthetnek. Többek között arrólbis hogy a 210 kwatt feletti teles fogyasztást neked kell megfizetni.
Egyszerübb ha rákötöd a saját órádra. Akkor nincs vita

drbjozsef # 2022.09.19. 17:06

Mmelinda,

Egyébként meg a kérdésedre : a társasház a közös tulajdon használatát (közös tulajdonú területek használata, de a közös tulajdonú főmérőjét is) úgy szabályozza, ahogy csak akarja, egyszerű többséggel, és csak annyi a feltétel, hogy a kisebbség jogos érdekét ne sértse.

A tied nem ilyen. Ha meg akarják szüntetni az almérőket (helyesebben : nem magát az almérőt, azzal azt csinálsz amit akarsz, csak nem veszik figyelembe), és valamilyen más elven számolni, akkor azt is megtehetik. Persze ez sok körülménytől függ, amit nem osztottál meg velünk (kinek van almérője, mennyi van, mindenkinek van-e, stb), de természetesen a közgyűlés minden további nélkül meghatározhatja hogy ki és mit köthet rá a közös mérőre.

Szomorú örökös # 2022.09.19. 16:17

drbjozsef

Ha van 10 garázs, akkor havonta fejenként jár 21 kWh mindenkinek. Ha te 60+ kWh-t fogyasztasz havi átlagban, akkor a 21 felettit drágábban fizeted.

Itt szerintem az a legnagyobb gáz, hogy a közös mérő a társasház nevén fut, ezek az ún. nem hitelesített almérők az áramszolgáltatónál nincsenek regisztrálva, mert csak belső elszámolás céljából vannak felszerelve. De én azt is gyanítom, hogy egyedül a kérdezőnek van ilyen almérője, a többiek „igazságos” elosztás alapján fizetik a számlát. De ebben Majordomus tudná megmondani a tutit leginkább. Várjuk meg az ő véleményét is.

matthiasi # 2022.09.19. 12:58

Pl. lehet az a probléma,hogy „egy nem hitelesített almérőn keresztül”van az ellátás.

drbjozsef # 2022.09.19. 12:32

Mmelinda,

Nem értem mi a problémája a lakóknak.
A főmérő egy mérési pont, az alapján kell fizetni.
Ahány almérő van, annyival osztani kell a rezsicsökkentetten járó havi 210 kWh-t (már ha erre a mérőre a társasháznak jár egyáltalán. Ha nem, akkor meg nincs is probléma, mindenki fizeti a sajátját piaci áron).
Ha van 10 garázs, akkor havonta fejenként jár 21 kWh mindenkinek. Ha te 60+ kWh-t fogyasztasz havi átlagban, akkor a 21 felettit drágábban fizeted. Pont mint más.

Szomorú örökös # 2022.09.19. 05:00

Mmelinda

2 évvel ezelőtt egy kültéri klima egységet telepítettem erre az áramkörre, ami a korábbihoz képest megnövelte a fogyasztást, így a fizetendő részem is nőtt, de ez sem jelentett gondot senkinek. (Korábbi éves 150-200 kWh-ról kb 700-800 kWh-ra)
A rezsitörvény miatti változások viszont elindítottak egy folyamatot, miszerint a társasház bizonyos lakói (szavazati hányaduk kb 60%) közgyűlés keretében szeretnék megszavazni, hogy az almérőn keresztüli áram ellátásomat szüntessem meg, saját lakásomra kössem rá.....az is felmerült, hogy meghátorznák, hogy milyen fogyasztókat kössek rá a jelenlegi almérőre.....Azt gondolom, hogy a lakást én már így vettem, semmilyen módosítást nem eszközöltem, a költséget fizetem, nem szeretném ezt a kialakítást megváltoztatni.....Van-e hatásköre a közgyűlésnek arról határozni, hogy a saját almérőmre milyen fogyasztókat szerelek fel?

Én nem szakértő vagyok, csak laikusan gondolkodom. Feltehetően nem csak a te fizetnivalód fog tetemes mértékben megnőni a rezsitörvény változtatásával, hanem az övéké is, mivel a közös áramköltséget jelentősen megemeli a te klímád és feltehetően csak egy bizonyos limit alatt fizethetnek ők is kedvezőbb díjszabással, azonban miattad ők ettől a lehetőségtől így elesnek. Nem ők szabták meg ezt a határt, hanem az új törvény. Én teljesen megértem őket, hogy szüntesd meg és őket ne hozd a makacsságoddal hátrányos helyzetbe. Ha jót akarsz magadnak és a háznak is egyaránt, akkor valahogy meg fogod oldani az átkötést a saját villanyhálózatodra. Ha nem teszed, akkor ők is megtehetik szerintem, hogy hivatalosan megszüntetik az áramellátást - akár közgyűlési határozattal - a garázsod irányába és ebben irreleváns, hogy te hogy vásároltad meg az ingatlanodat. Főleg hogy még csak nem is hitelesített az az almérő. A társasházi demokrácia helye a közgyűlés, az ott született döntések minden lakóra vonatkoznak.

Egyébként elektromos szakemberként úgy gondolom, hogy ha a villanyórád nem a lakásnál van az emeleten, akkor nem kell odáig felvinni a kábelt - ilyet csak az amatőrök csinálnak, hogy lelógatják az ablakon keresztül. Inkább ha a földszinten egy helyen van az összes villanyóra, akkor a tiédig kell elvezetni a garázs tápkábelét és minden valószínűséggel jobban jársz - és békességben maradsz a házzal - ha ezt megcsinálod.

Mmelinda # 2022.09.18. 21:12

Tisztelt Szakértők!

A következő problémával/kérdéssekkel fordulok Önökhöz.

Egy régi építésű (1976) társasházban lakom, ahol az egyes lakásokhoz saját tulajdonú garázs is tartozik. A lakásomat több mint 10 éve vásároltam úgy, hogy a lakáshoz tartozó garázs áram ellátását úgy alakította ki az előző tulajdonos, hogy a társasházi közös villanyóráról megy egy nem hitelesített almérőn keresztül. Ezt a kialakítást annak idején a társasház elfogadta, kialakult a közös költség számítás, az almérőn mért áram csak a tulajdonost érintette, a fennmaradó rész a közös részek világítását jelentette és szétosztásra került.
Ez a módszer tovább folytatódott miután megvásároltam az ingatlant, senkinek nem volt ellenvetése.
2 évvel ezelőtt egy kültéri klima egységet telepítettem erre az áramkörre, ami a korábbihoz képest megnövelte a fogyasztást, így a fizetendő részem is nőtt, de ez sem jelentett gondot senkinek. (Korábbi éves 150-200 kWh-ról kb 700-800 kWh-ra)
A rezsitörvény miatti változások viszont elindítottak egy folyamatot, miszerint a társasház bizonyos lakói (szavazati hányaduk kb 60%) közgyűlés keretében szeretnék megszavazni, hogy az almérőn keresztüli áram ellátásomat szüntessem meg, saját lakásomra kössem rá. (Más lakás esetében ez pl. erkélyen lelógatott hosszabbítót jelent.) Illetve az is felmerült, hogy meghátorznák, hogy milyen fogyasztókat kössek rá a jelenlegi almérőre.

Azt gondolom, hogy a lakást én már így vettem, semmilyen módosítást nem eszközöltem, a költséget fizetem, nem szeretném ezt a kialakítást megváltoztatni.
A garázsom biztonságos ellátásának (tehát nem kókányolás) kialakítása a lakásomhoz tartozó villanyóráról indokolatlanul nagy költséggel járna számomra, ráadásul idén év elején fejeztem be a felújítást.

Van-e hatásköre a közgyűlésnek arról határozni, hogy a saját almérőmre milyen fogyasztókat szerelek fel?
Van-e hatásköre a közgyűlésnek indok nélkül arról dönteni, hogy szüntessem meg a garázsom áramellátását? Vagy ha nem, milyen indokkal?

Az áram árának megváltozása miatt azt gondolom, hogy jelen esetben azt lehet/kell tisztázni, hogy a közös költség számítás esetén a közös részek világítása az olcsóbb árral kerüljön elszámolásra, majd utána az almérő. (Hozzáteszem a most megállapított kedvezményes keretet még így sem meríti ki a ház.)

Válaszukat előre is köszönöm.