Nincs kedvük kotorászni a poros irattárban.
Elidegenítési tilalom törlése
(Megjegyzem, ez a 10 évnél régebbi iratokat nem őriznek érdekes, tekintve hogy a csok/szocpol önmagában 10 év futamidőre megy. A hitel meg 15-20-25-re is akár. Ha lejár a 10 év, és három nap múlva bemegyek, akkor már nincs meg a szerződésem? No ne már. Megjegyzem2, hogy nemrég perben az otp szó nélkül küldte 25 évre visszamenőleg az összes havi folyószámlakivonatot a bíróság kérésére, szóval azért van, ami megvan hosszabb ideig is azokban a számítógépekben... igaz, az nem szerződés, de pláne.)
Jogos.
Nem otp, hanem kormányhivatal.
Ildianyu,
Add be a kérelmet. Majd meglátod mi lesz a válasz.
„de az irattárban nincs meg a szocpol határozat.. ”
Már hogyne lenne - csak másik határozatszámnál. (Konkrétan az elidegenítési tilalmat bejegyző határozatnál.) De igaza van a doktornak: nem kell ehhez semmiféle irat, elég a tulajdoni lap bejegyzése, ami régebbi, mint tíz év. Adja csak ki szépen a kormányhivatal a törlési engedélyt.
Ildianyu,
A szocpol bejegyzés nem "elévül", hanem egyszerűen lejár. A tilalmakat törvény alapján, határozott időre rakják fel a tulajdoni lapra, ha az az idő lejár, akkor törölhető. Ez egy objektív dátum, nincs mit rajta vitatkozni.
Én a helyedben beadnék egy kérelmet az otp-hez, hogy adjanak ki egy törlési engedélyt. Felhívnám benne rá a figyelmüket, hogy a tulajdoni lap szerint ők rakták fel a tulajdoni lapra, a bejegyzéstől eltelt a 10 év, ezért az engedély a szerződések hiányában is kiállítható.
Ha erre nem hajlandóak, akkor szerintem törlési pert kell indítani a bíróságon.
Ildianyu
„A földhivtalba benyújtottam egy iratmásolati kérelmet......de az irattárban nincs meg a szocpol határozat.....Voltam az otp-ben is.....de ott azt a választ kaptam, hogy 10 évnél régebbi iratot nem őríznek.”
Eltelt 15 év. Valószínűleg a földhivatalban is ezért nincs meg.
2007-ben ingatlan vásárláshoz fél szocpolt vettem igénybe. A tulajdoni lapra be lett jegyezve 5 év terhelési és elidegenítési tilalom, ami már rég elévült. Eladtam az ingatlant és töröltetni szerettem volna a kormányablaknál, ahol ehhez kérik az adásvételi szerződést és a szocpol határozatot. Az irataim vízkárban megsemmisültek. A földhivtalba benyújtottam egy iratmásolati kérelmet az adásvételi szerződésről és határozatról, ami alapján az elidegenítési jog földhivatali bejegyzése megtörtént. Az adásvételi szerződést megkaptam, de az irattárban nincs meg a szocpol határozat.. Létezik ilyen??? Mit tudok tenni? Voltam az otp-ben is, mint a szocpolt folyósító pénzintézetnél, hogy tőlük kikérjem a határozatot, ami alapján folyósítottak, de ott azt a választ kaptam, hogy 10 évnél régebbi iratot nem őríznek. Hová forduljak a továbbiakban? Mit lehet tenni ilyenkor?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02