Épület feltüntetése


Majordomus # 2022.11.29. 21:10

Ha az eladó is beleegyezik. Szerintem igen.

istvantorok # 2022.11.29. 20:57

Majordomus!
Köszönöm,ez jó ötlet!Korrekt módon rendezi az adásvételt!

Majordomus # 2022.11.28. 20:07

Nem levonni,hanem a szerződésben kikötni mint eladói költségteher utólagos elszámolással....

Amennyivel olcsóbb azt megkapják,amennyivel drágább azt kifizetik.

nanemaaa # 2022.11.28. 10:01

Az a baj ezzel az egésszel, amit korábban is írtam, hogy itt alapvetően nem az a kérdés, hogy mennyivel ígérj kevesebbet az ingatlanért, hanem az, hogy gyakorlatilag fogalmad sincs, hogy mit veszel, amíg nem tisztázódik, hogy minden hatósági engedély kiadható rám és az ingatlan-nyilvántartásban is feltüntethető.
Így ha bármilyen olcsón is veszed meg az ingatlant, könnyen előfordulhat, hogy végül csak a telket veszed meg, mert az épülettel mint értékkel nem lehet számolni. Az, hogy ott van x éve egy dolog. Az, hogy később is bármikor felújítható, átalakítható, bővíthető, vagy a rendeltetése megváltoztatható is lesz, az egy másik kérdés, és ha ennek az adásvétel előtt nem nézel utána, akkor lehet, hogy egy semmire se jó házat veszel. Olyan, mint ha autót vennél érvényes forgalmi engedély nélkül. Nézegetni lehet, másra nem jó.

istvantorok # 2022.11.28. 07:21

Szomorú örökös!
Nem értem a felvetésed: nem az épület vételárát szeretném itt megszavaztatni a nagyérdemű közönséggel, csupán az épületfeltüntetés költségeit szeretném behatárolni! Kötődik ez a költség valamilyen formában a lokációhoz? Amennyiben igen akkor kérlek hogy fejtsd ki és világosíts fel!
Majordomus!
Igen ebben igazad van ,ez a legnagyobb probléma ők már semmiféle szinten nem szeretnének foglalkozni ezzel az ingatlannal! Nem volt még ilyen ügymenete ezért nem tudom még behatárolni sem ennek a költségeit! Ezért dobtam be a kérdést! De akkor úgy gondolom hogy 500000 Ft ot fogunk levonni az ingatlan értékéből ha valamivel többe fog kerülni akkor bevállalom! Köszönöm szépen mindenkinek aki érdemben hozzászólt Az ügyem hez!

Majordomus # 2022.11.27. 17:35

Kétségtelen hogy ez a legjobb megoldás,
de egy idős házaspár ezt nem fogja bevállalni...

drbjozsef # 2022.11.25. 21:33

istvantorok,

Több százezer biztos lesz. Meg kell terveztetni (hiába van készen), engedélyeztetni, felrajzoltatni földmérővel, bejegyeztetni, feltüntetni, eljárási díjakat fizetni.

Jó ügyvéd tudni fogja a módját, hogyan szerződjetek.
Csakhogy ilyen esetre nincs jó megoldás. Kivéve, ha te vállalod a kockázatot, és a vállalod, hogy a teljes vételár kifizetéséig visszatartja az eladó a bejegyzési engedélyt. De akkor meg nem te vagy a tulajdonos, és nem tudsz intézkedni.
Nem lehetetlen ez, csak mindkét félnek sok benne a kockázat.

A tiszta az lenne, ha ők intéznék el az egészet. Ezt megtehetik egy meghatalmazással is, az eladó nevén futna minden, csak valaki intézné a nevükben.. Keressetek egy tervezőt, aki megcsinálja a tervet, és vállalja az egész ügymenet lebonyolítását. De akár te is csinálhatod egy meghatalmazással. De a végén ott lesz a teljesen korrekt és tiszta ingatlan, amit meg tudsz venni kockázat nélkül, és az eladó el tudja adni kockázat nélkül. Ha TÉNYLEG olyan frankó minden, jó helyen van a telken, jó méretű, megfelel minden előírásnak (mostaniaknak - apropó, egy 30 éve épült épület szerinted mindenben meg fog felelni?), akkor nem lesz gond. De csak akkor.

Szerintem a legjobb ötlet az, hogy keresel egy helyi építészmérnököt, aki ismeri a helyi szabályokat pontosan, megnézi és szakvéleményt mond az épületről, hogy tényleg meg fog-e felelni, esetleg vállalja is a tervezését.
Én ezt tenném a helyedben első lépésnek.

Majordomus # 2022.11.25. 20:09

Tarts vissza félmilliót,azzal ha olcsóbb lesz az igazolt költségek után akkor a többit megkapják.

Persze nem mindegy hogy a Dunakanyarban vagy
Jánkmajtison veszel telket házzal.

Szomorú örökös # 2022.11.25. 19:01

istvantorok

Mivel meg kellene állapodunk a vételárban És le kellene tudnunk vonni a vételárból azt az összeget ami bekerülni fog az egész ügymenet légy szíves valaki mondja meg hogy mennyivel olcsóbban vegyük meg!

Ezt most komolyan kéred itt a fórumozóktól? Honnan is tudhatnánk a részleteket, hogy hol van ez a telek és hogy mennyiért is cserélne most gazdát? Ezt csakis ti tudjátok, hogy mi éri meg és mi nem, mivel eléggé helyspecifikus.

istvantorok # 2022.11.25. 18:02

Semmilyen korabeli terv ,papír, semmi nem áll rendelkezésünkre! Ott van az épület oszt ennyi! Mivel meg kellene állapodunk a vételárban És le kellene tudnunk vonni a vételárból azt az összeget ami bekerülni fog az egész ügymenet légy szíves valaki mondja meg hogy mennyivel olcsóbban vegyük meg! Nem szeretnénk rajta nyerészkedni nem szeretnék rajta bukni sem! Az eladók idősek nem szeretnének az épületfeltüntetés procedúrával foglalkozni! Nagyon szívesen végig zongorázom én!

drbjozsef # 2022.11.25. 10:26

A vázrajz is megvolt természetesen, az része volt a tervnek, ami alapján az építési engedélyt kiadták.

Ez a vázrajz elméletileg nem lehetne az a vázrajz.

Az épületfeltüntetéshez a TÉNYLEGES állapotot kell feltüntetni, amit a KÉSZ épület felmérésével készít el a földmérő. Még akkor is, ha egy centi eltérés sem volt a tervtől.

gylab # 2022.11.25. 09:13

Akkor valamit félreértettem. A kérdező felvetése az volt, hogy a feltüntetés hiányzik, nem az, hogy az engedély, vagy akár a terv is. Nálam minden megvolt, engedéllyel épült, használatba vételi is volt, a feltüntetés hiányzott. Lehet, az általad leírt 6600 Ft volt párszáz akkoriban. A vázrajz is megvolt természetesen, az része volt a tervnek, ami alapján az építési engedélyt kiadták. Az építési és használatbavételi pedig akkoriban kötelező volt.

nanemaaa # 2022.11.25. 08:10

Csak azért informálódom, mert egyik ismerősöm azt mondta ,hogy ez több száz ezer Ft is lehet!

Nem csak lehet, de lesz is. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mi van akkor, ha át kell alakítani az épületet, mert amíg nem felel meg valamennyi építési szabálynak, addig nem fogsz fennmaradási engedélyt kapni.

gylab
Azóta azért sok víz lefolyt a Dunán. A szabályok is mások. A pár száz forintot azért erősen kétlem. Már akkor is kellett vázrajz, ami nem két fillér, no meg az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés igazgatási szolgáltatási díja is 6600 Ft, szóval sánta ez a történet.

Majordomus # 2022.11.24. 20:12

Annak kb. a fele...
A tervező nem olcsó...

istvantorok # 2022.11.24. 18:56

Csak azért informálódom, mert egyik ismerősöm azt mondta ,hogy ez több száz ezer Ft is lehet!

gylab # 2022.11.24. 11:37

Jártam hasonlóképpen - bár ez kb. 10 éve volt, akkor a volt a megfejtés, hogy mivel a rendszerváltás során rengeteg irat elveszett, nem firtatták az okot. Az építési és használatba vételi engedélyt bevittem, és simán feltüntették, még fizetnem sem kellett érte, vagy talán párszáz forintot. Az is valamikor a 80-as években épült.

nanemaaa # 2022.11.24. 08:11

Az önkormányzatnak ehhez nem sok köze van. Jobban jártál volna, ha a kormányhivatalban kerested volna az építési hatóságot.
A feltüntetéshez leginkább szükséges irat a fennmaradási engedély lenne, amihez ügyebár tervező, és szakértő is kell. Az épület feltüntetéséhez pedig földmérő által készített változási vázrajz. A feltüntetést maga az építési hatóság fogja kezdeményezni a földhivatalnál, ha minden rendben lesz.
Ha valamiért mégsem kaphatsz fennmaradási engedélyt, akkor a szabályossá tétel érdekében szükséges átalakítás, esetleges visszabontás költségei is téged fognak terhelni. Ellenkező esetben fel kell készülnöd rá, hogy a szabálytalan épület a későbbiek során se lesz átalakítható, bővíthető, illetve a rendeltetése sem lesz megváltoztatható, ha arra igény jelentkezne.
Összességében a tisztázatlan jogállású telek, illetve épület megvásárlása azonos kategória a vurstliban vásárolt zsákbamacskkáéval. Csak ez utóbbi lényegesen olcsóbb.

istvantorok # 2022.11.23. 23:08

Üdvözök Mindenkit!
Vásárolnánk külterületi ingatlant de nincs feltüntetve a rajta lévő több mint 30 éves épület! Ki van vonva művelési ágból tehát nem kell kifüggeszteni azonnal birtokba vehetjük! Van e valami veszélye annak, hogy így vásároljuk meg az ingatlant és majd mi intézzük az épületfeltüntetést? Jóba lettünk már most a szomszédokkal hajlandóak aláírni papírt és tanúsítani hogy hosszú tízen évek óta ott áll az épület! Színesben nyomtattunk ki képeket a föntröl.hu oldalról ami szintén bizonyítja a több mint 30 éves meglétet. Az önkormányzat szélesíteni fogja az utcát így az utca fronti teljes szélességben le kell adni kettő és fél métert a későbbi útnak! Az önkormányzat azt mondta hogy ennek a költségeit nekünk kell állni nekünk kell megrajzoltatni és át vezettetni a földhivatalba! Az így megkurtított telek beépítési százaléknak az oldal tartásnak az építmény magasságnak egyszóval az adott területre vonatkozó jelenlegi hatályos és érvényben lévő jogszabályoknak teljes körűen megfelel az épület ! Vázolná valaki pár mondatban az ügymenetet és egy körülbelüli összeget hogy mibe kerül a végén egy ilyen mutatvány? (Olvastam hogy kell földmérő, telekmegosztás papírt kell csinálni, meg kell terveztetni az épületet tervezőmérnök kkel,stb) szóval kalkulálnunk kellene hogy mennyivel olcsóbban kell megvásárolnunk az ingatlant!