tulajdoni jog


Majordomus # 2023.04.03. 19:54

Mert ha fel akarod tüntetni.akkor a jelenlegi szabályoknak kell megfelelni. Ez nem fog menni.

Ingatlan5 ev # 2023.04.03. 13:00

Miért kell akkor aggódni kifejtenéd???

Majordomus # 2023.04.02. 20:03

Van miért ezen kivűl is.

drbjozsef # 2023.04.02. 09:01

A kérdésem ha most ezt az épuletet feltüntetem kikérem a régi építési engedélyt és ha szerepel a testvére rajta akkor ha feltüntetem a házat a testvérét bejegyezhetik tulajdonosnak???

Emiatt ne aggódj.

Helyesebben : Ne emiatt aggódj.

Majordomus # 2023.04.01. 18:59

Ha 10 évnél régebben épült.akkor már nem bontatják le veled,de fennmaradási engedélyt sem kapsz rá ha szabálytalanul épült.

Ingatlan5 ev # 2023.04.01. 15:26

A tulajdoni lapon én szerepelek senki más .

Szomorú örökös # 2023.04.01. 14:56

Ingatlan5 ev

ha most ezt az épuletet feltüntetem kikérem a régi építési engedélyt és ha szerepel a testvére rajta akkor ha feltüntetem a házat a testvérét bejegyezhetik tulajdonosnak???

Ugye viccelsz? Kinek a neve szerepel az adott ingatlan tulajdoni lapján? Konkrétan ő a tulajdonos - gondolom te - nem más, bármi is történik. De lesz itt más probléma bőséggel. Ha ez egy építési engedéllyel épített ház lenne, akkor ott két dolgot kellett volna csinálni.
Legalábbis anno a '90-es évek közepén tuti így kellett (személyes tapasztalat).

  1. Bejelenteni az építési hatóságnál, hogy az építés elkezdődött.
  2. Ha elkészült, akkor megint bejelenteni, hogy kész és akkor adják meg rá a használatbavételi engedélyt.

Ha ezek elmaradtak, akkor az építési engedély határideje lejárt, magyarul a ház hivatalosan nem épült meg, így nincs is a telken.

Mindent összefoglalva legálissá akkor teheted ezt az épületet szerintem, ha most ennek alaposan utána jársz és hogy a fentiekből mi valósult meg és ha semmi, akkor lehet esetleg fennmaradási engedélyt kell kérni rá, persze csak ha az engedély alapján épült, a helyi építési szabályzatot betartva. Én legalábbis így gondolom.

Ingatlan5 ev # 2023.04.01. 11:50

Sziasztok segítséget szeretnék kérni.Vettem egy egy házat pár éve . Nagyon olcsón hozzájutottam .Telekként szerepel de van rajta egy ház .Most felszeretném tüntetni.A tulajdoni lapon 1/1 van.Amikor megvettem rá pár hónapra azt mondta valakinek a régi tulaj hogy amikor a házat rá építették akkor a testvére is szerepelt az építési engedélyen amikor kikérték.
A kérdésem ha most ezt az épuletet feltüntetem kikérem a régi építési engedélyt és ha szerepel a testvére rajta akkor ha feltüntetem a házat a testvérét bejegyezhetik tulajdonosnak???

Majordomus # 2023.02.06. 20:14

Én azért "bepróbálkoznék " a felújitási költségek érvényesítésével az örökösök felé. Feltételezem hogy nem jönnének ki jól az ügyből.
.
A legegyszerübb lenne felajánlani egy összeget amit úgysem fogadnak el,azután belengetni az elszámolást. Ha nem megy egy próbapert megérne az elbirtoklás mert töredékébe kerül mint az 1/8-ad kifizetése.

Szomorú örökös # 2023.02.06. 06:34

drbjozsef

De egy bepróbálkozást megér, be kell lengetni egy pert, hátha megijed a tulajdonos, és hajlandó normális egyezségre

Na igen, ilyen szinten valóban megéri próbálkozni. Hátha nem túlzottan ismeri a jogszabályokat.
De kétségtelenül vicces, hogy megvárja, míg a másik tulajdonos felújítja, majd jelentkezik a tulajdonáért többszörös áron, fenyegetőzve.
Anno nálam szerencsém volt, amikor a másik tulajdonos az ingatlanban a mellékvízmérőn keresztül szerződés nélkül vette a vizet és én ezt megélgeltem, szimplán levágtam a vízvezetéküket a csőről. Nem tudta, hogy birtokvédelmet kérhetne, így nem lett belőle ügy. Ment ő panaszkodni ezerrel a vízműhöz, de ott elhajtották, hogy sajnos nem tartozik az ügyfeleik közé, ezért nincsenek jogviszonyba. :-)

drbjozsef # 2023.02.06. 05:47

Fordítva : ha a birtokos személye változik, és szakadatlan a birtoklás, akkor számítható egybe az elbirtoklási idő.
Ha a tulajdonos rendelkezik a tulajdonával - ilyen az eladás -, akkor megszakad az elbirtoklás. Ez itt nincs, mert öröklésnél szerintem nincs szó rendelkezésről.
Ugyanakkor, a birtoklás nyugszik - tehát az idő nem telik -, amíg a tulajdonos önhibáján kívül nincs olyan helyzetben, hogy a tulajdonosi jogait gyakorolja. Tipikusan ilyen a hagyatéki eljárás ideje, mert amíg nincs megállapítva hivatalosan is a jogutód, addig az értelemszerűen nem tud élni a jogaival.
Ilyen esetben, amíg évekig nem történik meg az örökösök bejegyzése valamilyen hiba folytán, érdekes kérdés, hogy mi történik az elbirtoklással. Valszeg itt is az dönt, hogy kinek róható fel ez a késedelem, kellett-e tudniuk, felismerniük az örökösöknek, hogy nem lettek bejegyezve.

Ptk. 5:44.§-5:49.§

Szóval igen, egyáltalán nem biztos, hogy megállna az elbirtoklás. De egy bepróbálkozást megér, be kell lengetni egy pert, hátha megijed a tulajdonos, és hajlandó normális egyezségre... ha nem, akkor még mindig lehet közös tulajdon megszüntetését kérni, ott a piaci ár lesz a meghatározó.

Szomorú örökös # 2023.02.06. 00:26

Majordomus

nincs meg a 15 év az elbirtokláshoz. Sem 2014-ig sem azóta

Azért szerintem ez nem teljesen van így:

23 évvel ezelőtt ajándékba kaptam a házunk 6/8-ad részét, ami egyébként a nagyszülői ház volt. 1/8-ad részt megvettem, de a másik 1/8-ad részt nem volt kitől, ugyanis az örökösök nem hagyatékoltattak, pedig tudtak a házrészről. Ez 22 éve volt, amikor meghalt az édesapjuk.

Azért itt felmerül egy fontos kérdés, Az, hogy 2014-ben átíratták a nevükre, vajon minek számít, ugyanis sem az örökhagyó, sem később az örökös magával az ingatlannal egyáltalán nem foglalkozott, nem gyakorolta a tulajdonosi jogokat, csak szimplán jogutóddá vált az örökléskor. Mint ha pont erről is lett volna szó korábban, hogy az ilyen eset is folyamatos elbirtoklásnak minősül, mert akkor bizony bőségesen megvan a kérdezőnek a 15 éve. De részemről ez most nem konkrét válasz, gyakorlatilag engem is érdekelne, hogy így van-e.

Majordomus # 2023.02.05. 21:53

Hát a bibi csak az,hogy nincs meg a 15 év az elbirtokláshoz. Sem 2014-ig sem azóta.

Szerintem a felújitási költségek 1/8-a eléggé kiegyensúlyozza az 1/8-ad értékét.

Szomorú örökös # 2023.02.05. 11:31

drbjozsef

elbirtoklási pert fogsz indítani ellenük, és simán megkapod ingyen is az ő részüket

Ingyen azért nem lesz, mert van annak a pernek költsége is, de még mindig olcsóbb,
mint ha az örökös tulajdonosnak fizet érte tisztességes vagy még magasabb árat.

drbjozsef # 2023.02.05. 09:35

Kalevala,

Mondd meg nekik, hogy vagy kérnek egy reális árat, ami neked is megfelel, és megegyeztek gyorsan, vagy, tekintettel arra, hogy több mint 15 éve a sajátodként kezeled, elbirtoklási pert fogsz indítani ellenük, és simán megkapod ingyen is az ő részüket.
Jó eséllyel elbirtokoltad már azt a részt, úgyhogy örüljenek, ha egyáltalán hajlandó vagy tárgyalni velük az adásvételről.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.05. 09:22

azt sem tudtam, hogy van tulajdonosa hivatalosan a házrésznek.
Ingatlannak mindig van tulajdonosa.

Szomorú örökös # 2023.02.05. 05:08

Kalevala

örüljek, hogy nem kérnek albérletet visszamenőleg.

Albérleti díjat - pontosabban „többlethasználati díjat” - szerintem csak azért nem igazán kérhet, mert egyáltalán nem jelezte hivatalosan, nem szólított fel ajánlott tértivevényes levélben, hogy ő szeretné az 1/8 részét birtokba venni, ha pedig nem adod, akkor többlethasználati díjat kér érte. Ennek azért meg kell előznie azt, hogy ő bármilyen többlethasználati díjat követelhessen, én úgy tudom.

Ma felhívott az egyik örökös, hogy 2014-ben átíratták a nevükre, és kérik a házból a részüket. A feketeleves, hogy a mai ár dupláját kéri

Kérni bármit lehet, de nem követelheti mindenáron a tulajdonrészének az értékét készpénzben, ha te nem adod oda neki. Ezt korábban kellett volna végiggondolnia, ha már úgyis ez volt a célja.

Ilyen esetben tényleg a jelenlegi árat kell kifizetnem? Van számlám szinte mindenröl.

Ha ő most szeretné eladni, akkor azt az árat kéri, amelyiket csak akarja. Viszont jelezd számára, hogy akkor te is kéred a teljes felújítási költség 1/8 részét tőle, amit eddig belefektettél a házba, mert azzal bizony az ő tulajdonrészének értéke is jelentős mértékben emelkedett - az már más kérdés, hogy ő ezt azért valójában nem kérte tőled, gyakorlatilag csak a saját részed lett volna jogod felújítani, ha lehetséges ilyen. Sajna ha nem adja el neked így, akkor az az övé marad és max. úgy tudsz tőle megszabadulni, ha közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítasz. Ott sajnos jó eséllyel akár el is árverezhetik az ingatlant, ha más megoldás nem lehetséges, de akkor nem lesz közös tulajdonod legalább vele.

Kalevala # 2023.02.05. 03:58

Üdv. minden fórumozónak!
A segítségeteket szeretném kérni! Ma kaptam egy telefont, amitől kicsit felhúztam magam. A történet a következő. 23 évvel ezelőtt ajándékba kaptam a házunk 6/8-ad részét, ami egyébként a nagyszülői ház volt. 1/8-ad részt megvettem, de a másik 1/8-ad részt nem volt kitől, ugyanis az örökösök nem hagyatékoltattak, pedig tudtak a házrészről. Ez 22 éve volt, amikor meghalt az édesapjuk. Pár évvel később is próbálkoztunk, de az volt a válasz, hogy mivel kevés pénzről van szó, így nem foglalkoznak vele. Mivel a ház eléggé elhanyagolt volt, így muszáj volt jelentős felújításokat végezni. Tavaly is elég nagy összeg került a házba. Ma felhívott az egyik örökös, hogy 2014-ben átíratták a nevükre, és kérik a házból a részüket. Ez új volt számomra, mert eddig azt sem tudtam, hogy van tulajdonosa hivatalosan a házrésznek. A feketeleves, hogy a mai ár dupláját kéri, és örüljek, hogy nem kérnek albérletet visszamenőleg. Ilyen esetben tényleg a jelenlegi árat kell kifizetnem? Van számlám szinte mindenröl.

Majordomus # 2023.01.29. 20:13

Minden tulajdonos jogosult az ingatlant használni.

Tehát a bent lakó testvér is.
.
Csak nem az egészet.
.
Szerintem egy kártyatrükköt érdemes bevetni.
Blöff!
Egy ügyvédi levél mely felajánlja megvételre az 1/3-ad részt egyúttal belengeti a közös tulajdon megszüntetése iránt indított pert.
.
Nagyon kilenditi az ügyet a holtpontról.

Zöldövezeti11 # 2023.01.29. 12:54

Az igazság az, hogy ő úgy érzi ez neki jár,mivel neki nincs lakása.” Hát igen amikor azt szajkózzák egyesek a partvonalról,
hogy a lakhatás az alapvető emberi jog.Csak azt nem teszik hozzá,hogy ki fedezze -biztosítsa ezt az emberi jogot és mennyi a norma.
mert lehet várni a pápától,a jó istentől és az államtól....ha ez nem jön be a kínálkozó alkalom a testvérekkel közös tulajdon kisajátítása.

A norma egyébként 3 -4 nm mint a börtönökben.

Camavinga ! potyázók a testvérek között is akadnak....harcolni kell az igazatokért !!

Zöldövezeti11 # 2023.01.29. 12:45

A per „a közös tulajdon megszüntetése iránt és az súlyos pénzekbe fog számára is kerülni...csak.....

Sőt az árverésen is sokat lehet bukni !

Camavingá -nak és a két testvérének !

Szomorú örökös # 2023.01.29. 11:28

Camavinga

A bent lakó semmit nem akar, neki így jó hogy ott lakik és nem fizet ezért semmit.
Az igazság az, hogy ő úgy érzi ez neki jár,mivel neki nincs lakása.

De legjobban a szája fog járni neki, ha ez a lehetőség egy közös tulajdon megszüntetése perben meg fog szűnni számára. Mi több, még a perköltség rá eső részét is csengetnie kell a per lezárultát követően. Jelezd számára, hogy vagy megveszi a részedet, vagy hárman közösen eladjátok, vagy végső esetben pedig pert indítasz közös tulajdon megszüntetése iránt és az súlyos pénzekbe fog számára is kerülni...csak így a harmadik testvér is belekerül ebbe a perbe sajnos, bár azért, hogy ő is így kényelmesen beleült ebbe a történetbe és nem tesz semmit, gyakorlatilag tettestárssá vált a másik testvérével.

Camavinga # 2023.01.29. 09:15

Sajnos ebben Szomorú örökösnek igaza van. A bent lakó semmit nem akar, neki így jó hogy ott lakik és nem fizet ezért semmit. Az igazság az, hogy ő úgy érzi ez neki jár,mivel neki nincs lakása.

Szomorú örökös # 2023.01.28. 23:34

Majordomus

Aki a lakásban lakik,a többlethasználat fejében fizesse ki az idősotthon
mindenkori többletköltségét amire a szülők nyugdíja nem nyújt fedezetet.

Ha már az a kérdés felmerült, hogy „aki a lakásban lakik hova megy?”,
akkor miből gondolod, hogy ez nem okozna ismét nagy felháborodást?

Majordomus # 2023.01.28. 20:14

Egyezzetek meg döntetlenben.

Aki a lakásban lakik,a többlethasználat fejében fizesse ki az idősotthon mindenkori többletköltségét amire a szülők nyugdíja nem nyújt fedezetet.