tulajdoni jog


Camavinga # 2023.01.26. 19:05

Üdvözlöm!
Segítségre lenne szükségem, hogy merre, hogyan tudnék elindulni!
Egy családban 3 felnőtt gyerek nevén van egy lakás a szülők haszonélvezeti joggal rendelkeznek. A szülők idősek otthonába kerültek. (Egyikük állapota elég súlyos és döntésre nem alkalmas.) A lakásban a 3 gyerek közül egy bent lakik a gyerekével. (Évek óta hasznája a lakást minden költség nélkül.) Eddig a nyugdíjukból lett finanszírozva az otthonban felmerült költségek. A megemelkedett kötlségek miatt a nyugdíj nem fedezi már az adott összeget. Én mint a lakás egyik tulajdonosa nem tudok anyagi helyzetem miatt a költségekhez hozzájárulni. Az idősek otthona szülőtartási pert is szóba hozta. Szeretném megkérdezni, hogy a lakásban lévő tulajdonjogomhoz, hogy tudnék hozzájutni? Hogy adható el a lakás, mivel a 2 testvérem nem szeretné eladni, mert más tulajdonnal nem rendelkeznek. Nekem ez lenne a legkézenfekvőbb megoldás, mert ebből a felmerülő költségeket kitudnám fizetni. Ha viszont az eladás nem lehetséges kérhetek-e a bentlakótól a részemre "albérleti díjat"?
Válaszát előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.01.26. 21:29

Az anyagi helyzeted itt lényegtelen.
A saját rovásodra is köteles vagy szűlőtartást fizetni.
.
A házban lakóktól albérleti dijat nem kérhetsz mert nem albérlők hanem tulajdonosok.

A tulajdonjogodhoz nem kell hozzájutni mert az megvan.

Mint tulajdonos jogod van az ingatlant használni.

Költözz be te is!
.
Bérleti díjat nem,de többlethasználati díjat kérhetsz a bentlakó testvértől.

Camavinga # 2023.01.27. 04:47

Köszönöm a választ!

drbjozsef # 2023.01.27. 05:28

Camavinga,

Szeretném megkérdezni, hogy a lakásban lévő tulajdonjogomhoz, hogy tudnék hozzájutni?
Az megvan.

Hogy adható el a lakás, mivel a 2 testvérem nem szeretné eladni, mert más tulajdonnal nem rendelkeznek.
Meghirdeted, megegyezel valakivel, és aláírjátok. Mármint, a saját tulajdonrészedet.
A saját részeddel szabadon rendelkezel, azt bármikor eladhatod, nem kell a testvéreid beleegyezése, viszont a megkötött szerződés esetén elővételi joguk lesz tulajdonostársként.
Ha az 1/3 részed így nem kell senkinek normális áron, akkor bíróságon bármikor kérheted a közös tulajdon megszüntetését. Vagy megveszi valamelyik testvéred a másik kettő részét, vagy elárverezik a lakást.

Ha viszont az eladás nem lehetséges kérhetek-e a bentlakótól a részemre albérleti díjat?
Többlethasználati díjat csak akkor kérhetsz, ha igazolhatóan szeretted volna használni a tulajdonodat, de ebben az ingatlan birtokosa megakadályozott. Tehát az első egy tértis levél, hogy szeretnél beköltözni, és ha ezt elutasítja, vagy megakadályoz benne, akkor ONNANTÓL kérheted a többlethasználati díjat tőle.

Camavinga # 2023.01.27. 07:42

Tisztelt drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Majordomus # 2023.01.27. 20:07

Rövidebbaz út ha felajánlod a testvéreidnek hogy vegyék meg.

Camavinga # 2023.01.28. 08:11

Majordomus

Igen ebben teljesen igazad van. Fel is merült, de ők nem szeretnék megvenni, arra hivatkozva, hogy anyagi helyzetük ezt nem engedi. Eladni viszont azért nem akarják, mert aki a lakásban lakik hova megy? Eddig nem foglalkoztatott, hogy benne lakik és teljesen ő használja a lakást, mert az idősotthon költségeihez nem kellett hozzátenni. De most hogy felmerült egy olyan összeg amit nem tudok vállalni, mivel nekem is vannak kiskorú gyerekeim, lakáshitelem ezért a lakás eladása lenne a megoldás részemről. Sajnos ezt ők nem szeretnék. Azt is értem, hogy a szülőtartás kötelez és ahogy írtad anyagi helyzetem lényegtelen. De próbálnék azért egy olyan megoldást találni, amely a családom megélhetését negatívan nem befolyásolja.

Szomorú örökös # 2023.01.28. 08:26

Camavinga

ők nem szeretnék megvenni, arra hivatkozva, hogy anyagi helyzetük ezt nem engedi.
Eladni viszont azért nem akarják, mert aki a lakásban lakik hova megy?

Na de ez se normális, hogy egy ember használja, a másik kettőnek meg fekszik benne a vagyona használhatatlanul. Nehogy már a két másik testvér oldja meg a lakhatást a harmadiknak csak azért, mert az tehetetlen és nem tud - vagy inkább nem is akar - elköltözni máshová, akár egy saját ingatlanba. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a szülők haszonélvezeti joga vagyoni értékű jog, amiről ha lemondanak is ingyenesen esetleg az eladáskor, arra külön illetéket fognak számolni a törvény szerint és azt egy vevőnek ki kell majd fizetnie. Itt sajnos ha hozzá akarsz jutni a tulajdonjogod értékéhez, akkor csak a közös tulajdon megszüntetése per az egyetlen út. Ott szakértő fogja megállapítani az ingatlan értékét és ha kell, akkor árverés útján fogják értékesíteni. És az is fontos, hogy nem az fizeti a perköltséget egyedül, aki az ilyen pert elindítja, hanem a tulajdonosok a tulajdonrészük arányában. Utána sajnos viszont valószínűleg véget ér a testvéri jó viszony is sajnos... :-(

Majordomus # 2023.01.28. 20:14

Egyezzetek meg döntetlenben.

Aki a lakásban lakik,a többlethasználat fejében fizesse ki az idősotthon mindenkori többletköltségét amire a szülők nyugdíja nem nyújt fedezetet.

Szomorú örökös # 2023.01.28. 23:34

Majordomus

Aki a lakásban lakik,a többlethasználat fejében fizesse ki az idősotthon
mindenkori többletköltségét amire a szülők nyugdíja nem nyújt fedezetet.

Ha már az a kérdés felmerült, hogy „aki a lakásban lakik hova megy?”,
akkor miből gondolod, hogy ez nem okozna ismét nagy felháborodást?

Camavinga # 2023.01.29. 09:15

Sajnos ebben Szomorú örökösnek igaza van. A bent lakó semmit nem akar, neki így jó hogy ott lakik és nem fizet ezért semmit. Az igazság az, hogy ő úgy érzi ez neki jár,mivel neki nincs lakása.

Szomorú örökös # 2023.01.29. 11:28

Camavinga

A bent lakó semmit nem akar, neki így jó hogy ott lakik és nem fizet ezért semmit.
Az igazság az, hogy ő úgy érzi ez neki jár,mivel neki nincs lakása.

De legjobban a szája fog járni neki, ha ez a lehetőség egy közös tulajdon megszüntetése perben meg fog szűnni számára. Mi több, még a perköltség rá eső részét is csengetnie kell a per lezárultát követően. Jelezd számára, hogy vagy megveszi a részedet, vagy hárman közösen eladjátok, vagy végső esetben pedig pert indítasz közös tulajdon megszüntetése iránt és az súlyos pénzekbe fog számára is kerülni...csak így a harmadik testvér is belekerül ebbe a perbe sajnos, bár azért, hogy ő is így kényelmesen beleült ebbe a történetbe és nem tesz semmit, gyakorlatilag tettestárssá vált a másik testvérével.

Zöldövezeti11 # 2023.01.29. 12:45

A per „a közös tulajdon megszüntetése iránt és az súlyos pénzekbe fog számára is kerülni...csak.....

Sőt az árverésen is sokat lehet bukni !

Camavingá -nak és a két testvérének !

Zöldövezeti11 # 2023.01.29. 12:54

Az igazság az, hogy ő úgy érzi ez neki jár,mivel neki nincs lakása.” Hát igen amikor azt szajkózzák egyesek a partvonalról,
hogy a lakhatás az alapvető emberi jog.Csak azt nem teszik hozzá,hogy ki fedezze -biztosítsa ezt az emberi jogot és mennyi a norma.
mert lehet várni a pápától,a jó istentől és az államtól....ha ez nem jön be a kínálkozó alkalom a testvérekkel közös tulajdon kisajátítása.

A norma egyébként 3 -4 nm mint a börtönökben.

Camavinga ! potyázók a testvérek között is akadnak....harcolni kell az igazatokért !!

Majordomus # 2023.01.29. 20:13

Minden tulajdonos jogosult az ingatlant használni.

Tehát a bent lakó testvér is.
.
Csak nem az egészet.
.
Szerintem egy kártyatrükköt érdemes bevetni.
Blöff!
Egy ügyvédi levél mely felajánlja megvételre az 1/3-ad részt egyúttal belengeti a közös tulajdon megszüntetése iránt indított pert.
.
Nagyon kilenditi az ügyet a holtpontról.

Kalevala # 2023.02.05. 03:58

Üdv. minden fórumozónak!
A segítségeteket szeretném kérni! Ma kaptam egy telefont, amitől kicsit felhúztam magam. A történet a következő. 23 évvel ezelőtt ajándékba kaptam a házunk 6/8-ad részét, ami egyébként a nagyszülői ház volt. 1/8-ad részt megvettem, de a másik 1/8-ad részt nem volt kitől, ugyanis az örökösök nem hagyatékoltattak, pedig tudtak a házrészről. Ez 22 éve volt, amikor meghalt az édesapjuk. Pár évvel később is próbálkoztunk, de az volt a válasz, hogy mivel kevés pénzről van szó, így nem foglalkoznak vele. Mivel a ház eléggé elhanyagolt volt, így muszáj volt jelentős felújításokat végezni. Tavaly is elég nagy összeg került a házba. Ma felhívott az egyik örökös, hogy 2014-ben átíratták a nevükre, és kérik a házból a részüket. Ez új volt számomra, mert eddig azt sem tudtam, hogy van tulajdonosa hivatalosan a házrésznek. A feketeleves, hogy a mai ár dupláját kéri, és örüljek, hogy nem kérnek albérletet visszamenőleg. Ilyen esetben tényleg a jelenlegi árat kell kifizetnem? Van számlám szinte mindenröl.

Szomorú örökös # 2023.02.05. 05:08

Kalevala

örüljek, hogy nem kérnek albérletet visszamenőleg.

Albérleti díjat - pontosabban „többlethasználati díjat” - szerintem csak azért nem igazán kérhet, mert egyáltalán nem jelezte hivatalosan, nem szólított fel ajánlott tértivevényes levélben, hogy ő szeretné az 1/8 részét birtokba venni, ha pedig nem adod, akkor többlethasználati díjat kér érte. Ennek azért meg kell előznie azt, hogy ő bármilyen többlethasználati díjat követelhessen, én úgy tudom.

Ma felhívott az egyik örökös, hogy 2014-ben átíratták a nevükre, és kérik a házból a részüket. A feketeleves, hogy a mai ár dupláját kéri

Kérni bármit lehet, de nem követelheti mindenáron a tulajdonrészének az értékét készpénzben, ha te nem adod oda neki. Ezt korábban kellett volna végiggondolnia, ha már úgyis ez volt a célja.

Ilyen esetben tényleg a jelenlegi árat kell kifizetnem? Van számlám szinte mindenröl.

Ha ő most szeretné eladni, akkor azt az árat kéri, amelyiket csak akarja. Viszont jelezd számára, hogy akkor te is kéred a teljes felújítási költség 1/8 részét tőle, amit eddig belefektettél a házba, mert azzal bizony az ő tulajdonrészének értéke is jelentős mértékben emelkedett - az már más kérdés, hogy ő ezt azért valójában nem kérte tőled, gyakorlatilag csak a saját részed lett volna jogod felújítani, ha lehetséges ilyen. Sajna ha nem adja el neked így, akkor az az övé marad és max. úgy tudsz tőle megszabadulni, ha közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítasz. Ott sajnos jó eséllyel akár el is árverezhetik az ingatlant, ha más megoldás nem lehetséges, de akkor nem lesz közös tulajdonod legalább vele.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.05. 09:22

azt sem tudtam, hogy van tulajdonosa hivatalosan a házrésznek.
Ingatlannak mindig van tulajdonosa.

drbjozsef # 2023.02.05. 09:35

Kalevala,

Mondd meg nekik, hogy vagy kérnek egy reális árat, ami neked is megfelel, és megegyeztek gyorsan, vagy, tekintettel arra, hogy több mint 15 éve a sajátodként kezeled, elbirtoklási pert fogsz indítani ellenük, és simán megkapod ingyen is az ő részüket.
Jó eséllyel elbirtokoltad már azt a részt, úgyhogy örüljenek, ha egyáltalán hajlandó vagy tárgyalni velük az adásvételről.

Szomorú örökös # 2023.02.05. 11:31

drbjozsef

elbirtoklási pert fogsz indítani ellenük, és simán megkapod ingyen is az ő részüket

Ingyen azért nem lesz, mert van annak a pernek költsége is, de még mindig olcsóbb,
mint ha az örökös tulajdonosnak fizet érte tisztességes vagy még magasabb árat.

Majordomus # 2023.02.05. 21:53

Hát a bibi csak az,hogy nincs meg a 15 év az elbirtokláshoz. Sem 2014-ig sem azóta.

Szerintem a felújitási költségek 1/8-a eléggé kiegyensúlyozza az 1/8-ad értékét.

Szomorú örökös # 2023.02.06. 00:26

Majordomus

nincs meg a 15 év az elbirtokláshoz. Sem 2014-ig sem azóta

Azért szerintem ez nem teljesen van így:

23 évvel ezelőtt ajándékba kaptam a házunk 6/8-ad részét, ami egyébként a nagyszülői ház volt. 1/8-ad részt megvettem, de a másik 1/8-ad részt nem volt kitől, ugyanis az örökösök nem hagyatékoltattak, pedig tudtak a házrészről. Ez 22 éve volt, amikor meghalt az édesapjuk.

Azért itt felmerül egy fontos kérdés, Az, hogy 2014-ben átíratták a nevükre, vajon minek számít, ugyanis sem az örökhagyó, sem később az örökös magával az ingatlannal egyáltalán nem foglalkozott, nem gyakorolta a tulajdonosi jogokat, csak szimplán jogutóddá vált az örökléskor. Mint ha pont erről is lett volna szó korábban, hogy az ilyen eset is folyamatos elbirtoklásnak minősül, mert akkor bizony bőségesen megvan a kérdezőnek a 15 éve. De részemről ez most nem konkrét válasz, gyakorlatilag engem is érdekelne, hogy így van-e.

drbjozsef # 2023.02.06. 05:47

Fordítva : ha a birtokos személye változik, és szakadatlan a birtoklás, akkor számítható egybe az elbirtoklási idő.
Ha a tulajdonos rendelkezik a tulajdonával - ilyen az eladás -, akkor megszakad az elbirtoklás. Ez itt nincs, mert öröklésnél szerintem nincs szó rendelkezésről.
Ugyanakkor, a birtoklás nyugszik - tehát az idő nem telik -, amíg a tulajdonos önhibáján kívül nincs olyan helyzetben, hogy a tulajdonosi jogait gyakorolja. Tipikusan ilyen a hagyatéki eljárás ideje, mert amíg nincs megállapítva hivatalosan is a jogutód, addig az értelemszerűen nem tud élni a jogaival.
Ilyen esetben, amíg évekig nem történik meg az örökösök bejegyzése valamilyen hiba folytán, érdekes kérdés, hogy mi történik az elbirtoklással. Valszeg itt is az dönt, hogy kinek róható fel ez a késedelem, kellett-e tudniuk, felismerniük az örökösöknek, hogy nem lettek bejegyezve.

Ptk. 5:44.§-5:49.§

Szóval igen, egyáltalán nem biztos, hogy megállna az elbirtoklás. De egy bepróbálkozást megér, be kell lengetni egy pert, hátha megijed a tulajdonos, és hajlandó normális egyezségre... ha nem, akkor még mindig lehet közös tulajdon megszüntetését kérni, ott a piaci ár lesz a meghatározó.

Szomorú örökös # 2023.02.06. 06:34

drbjozsef

De egy bepróbálkozást megér, be kell lengetni egy pert, hátha megijed a tulajdonos, és hajlandó normális egyezségre

Na igen, ilyen szinten valóban megéri próbálkozni. Hátha nem túlzottan ismeri a jogszabályokat.
De kétségtelenül vicces, hogy megvárja, míg a másik tulajdonos felújítja, majd jelentkezik a tulajdonáért többszörös áron, fenyegetőzve.
Anno nálam szerencsém volt, amikor a másik tulajdonos az ingatlanban a mellékvízmérőn keresztül szerződés nélkül vette a vizet és én ezt megélgeltem, szimplán levágtam a vízvezetéküket a csőről. Nem tudta, hogy birtokvédelmet kérhetne, így nem lett belőle ügy. Ment ő panaszkodni ezerrel a vízműhöz, de ott elhajtották, hogy sajnos nem tartozik az ügyfeleik közé, ezért nincsenek jogviszonyba. :-)

Majordomus # 2023.02.06. 20:14

Én azért "bepróbálkoznék " a felújitási költségek érvényesítésével az örökösök felé. Feltételezem hogy nem jönnének ki jól az ügyből.
.
A legegyszerübb lenne felajánlani egy összeget amit úgysem fogadnak el,azután belengetni az elszámolást. Ha nem megy egy próbapert megérne az elbirtoklás mert töredékébe kerül mint az 1/8-ad kifizetése.