Hibás tulajdoni bejegyzés


osztap # 2023.03.09. 07:22

balabasl,

Első körben kérj kijavítást a földhivataltól a Ptk. 5:186. § alapján, tértis levélben, felhívva a figyelmüket arra, hogy a mostani tulajdonosok (az örökösök) nem felelnek meg az 5:186. § (2)-nek, mert nem ellenérték fejében szereztek tulajdonjogot. Ennek megfelelően hozzájárulásuk nem szükséges, a földhivatal saját hatáskörben intézkedhet. (Valószínűleg efelett elsiklott az ügyintéző, amikor Téged tájékoztatott.)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha a földhivatal nem javítja ki, akkor kiigazítás iránti pert indíthatsz az örökösök ellen az Inytv. 62. § (1) d) és a Ptk. 5:184. § (1) szerint. Ennek az Inytv. 62. § (2) szerint feltétele, hogy a földhivatali eljárásban a sérelem nem orvosolható, ezért kell végigmenni a földhivatal kijavításán (de közigazgatási per nem kell). A tértis levél arra kell, hogy a földhivataltól írásbeli döntést generáljon, amivel tudod a nem-orvosolhatóságot a bíróságon bizonyítani.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha a földhivatal saját hatáskörben kijavítja, akkor egy hónap alatt megoldódik. Ha nincs, és per kell, akkor alapesetben kb. egy év. Minél előbb elkezded, annál hamarabb befejeződik...
Ha ennek vége lesz, érdemes Majordomus ötletét megfontolni a társasházzá alakításról.

Majordomus # 2023.03.08. 20:47

A tulajdonosok együttműködése nélkül nem mész semmire.
.
Az lenne a megoldás hogy társasházzá alakitsátok.de ehhez mindenkinek hozzá kellene járulnia.

Ideje lenne felkeresned egy ügyvédet.

balabasl # 2023.03.08. 19:45

Kedves fórumtagok és szakértők!

A földhivatal a digitalizáció vívmányaként, hibásan rögzítette fel a tolajdonosokat a papír alapú nyilvántartásból. (ez most már évtizedekkel ezelőtt történt)
Itt azt értem, hogy a van egy osztatlan közös udvar, 433/1-es számon. Van kettő helyrajzi szám, a 433/2 és 433/3. Én a 433/4 alatti házban lakom. van még 433/5 és /6. (az udvart a 433/4,5, 6 használja a házába bejutást illetően.

A probléma az, hogy a papír alapú nyilvántartáson szereplő 433/2 helyrajzi számon található tulajdonos nem került fel a digitális rendszerben 433/2 helyrajzi számra, ellenben a 433/1-re igen, amihez semmi köze. Időközben ez az illető elhalálozott és lettek örökösei. Így a 433/1 udvaron bővült a tulajdonosok száma kettő fővel.

A Földhivatalnál elismerték a hibát, de nem tudnak mit tenni, mondván, a hiba óta változás történt a tulajdonosi viszonyban. Ők csatolják a vizsgálat eredményét a papírokhoz, de menjünk a bíróságra, hogy rakják rendbe a tulajdonlást a valóságnak megfelelően.

Próbáltunk ezzel a két örökössel megegyezni, hogy rendbe tudjuk rakni ezt az osztatlan közös tulajdonú udvart, de konkrétan kettő éve, csak szórakoznak velünk.

Nem tudom, hogy milyen útja, módja van annak, hogy ezeket az örökösöket letakaríttassuk az ingatlanról.
A földhivatal sem túl közlékeny. Gondolom, mert tudják, hogy hibáztak. Annyit mondtak, hogy polgári perben javíttassuk ki a hibát.

Értem, de kit is pereljek? :) Földhivatalt? (egyáltalán lehet egy állami hivatalt polgári perbe állítani?) Vagy pereljem az örökösöket?

Ezen az udvaron volt még egy csomó örökös, akik a 433/4 és 433/5 házeladásakor nem kezelték a 433/1 tulajdonrészt. De ezen esetekben sikerült normális úton rendezni 1-1 adásvétellel, önköltségi alapon.

Teljesen tanácstalan vagyok, mert az osztatlan közös tulajdonú udvart nem tudjuk megosztani hivatalosan. Ha nem tudjuk megosztani, akkor lényegében eladhatatlanok az ingatlanok.

Köszönöm szépen az ölteteket, Tanácsot, javaslatot.
Vagy akár segítséget is.

Üdvözlettel:
Balabás László