Hibás tulajdoni bejegyzés


Majordomus # 2023.03.17. 20:14

Rossz irányba indultál el!
.

8. § (1) A közös tulajdonnak társasháztulajdonná való átalakítását bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság is elrendelheti. Az alapító okiratot ilyenkor a bírósági határozat pótolja.

Ennyi.
Majd a bíróság rendbe rakja a viszonyokat.

Bízz meg egy ügyvédet és támadás!

balabasl # 2023.03.17. 10:27

De, ha nem válaszolnak, nem reagálnak a levélre, akkor természetesen ügyvédi megbízással megy a per.
Ez a felszólítás már csak a végső próbálkozás volt a normális rendezés érdekében.
De full hülyének néznek. Telefonon ígérgetnek, majd magasról lesz@rják. Több mint egy éve játszák ezt (a szomszéd már több éve próbál velük tárgyalni, sikertelenül). Meguntam.

Majordomus # 2023.03.14. 20:27

Nem lenne egyszerűbb megbízni egy ügyvédet a rendezéssel?

osztap # 2023.03.14. 20:12

Szerinte, minimum a földhivatalnak kellene saját hatáskörben elindítania a bírósági procedúrát a javítással kapcsolatban.
Nem a nagybátyád hozta a törvényeket...

Picit meredeknek érzi, hogy Mi, mint valós tulajdonosok a "nem valós" tulajdonosokat pereljük azért, mert nem tulajdonosok :)
A törvény szerint első körben földhivatali eljárásban kell kijavítani. Ha nem lehet (amint Veled történt), akkor a per marad, a jogot szerző fél ellen. Ebben van logika: a Te problémád elsősorban az, hogy harmadik fél szerzett tulajdonjogot. És a harmadik félnek is meg kell adni a lehetőséget, hogy elmondhassa érveit, hogy ő miért szerzett tulajdonjogot jogszerűen. Nem lenne jó harmadik fél tulajdonjogát úgy elvenni, hogy Te meg a földhivatal ketten ezt megbeszélitek. Ezért indul a per a harmadik fél ellen. Első hozzászólásomban ott vannak a törvényi hivatkozások.

balabasl # 2023.03.14. 12:40

Rendben!

Mindenképpen leírom a végkifejletet, mert tuti, hogy van még sok ilyen eset.

Nagybátyám jogot tanult, de a végén nem fejezte be.
De azért felmerült benne pár kérdés....
A földhivatal, akinek a felelősége az hogy hiteles, valós adatokkal tartsa nyilván a tulajdonokat, elírta. kivizsgálta és nem tesz semmit.
Szerinte, minimum a földhivatalnak kellene saját hatáskörben elindítania a bírósági procedúrát a javítással kapcsolatban.
Picit meredeknek érzi, hogy Mi, mint valós tulajdonosok a "nem valós" tulajdonosokat pereljük azért, mert nem tulajdonosok :)
Ezt én sem értem teljesen.... Picit abszurdnak tűnik a dolog. De végülis nekem mindegy, csak rendeződjön.
De ha jól értelmezem, akkor én perlem a jogtalan tulajdonosokat, ha minden jól megy, a bíróság törli a tulajdonukat. Ők meg futnak a pénzük után (közjegyzői díj, örökösödési illeték....) illetve majd perelheti a földhivatalt. Ha tudja.

Majordomus # 2023.03.10. 20:59

Majd számolj be mire jutottál. Érdekes az ügy.

balabasl # 2023.03.10. 15:07

Igen, az ügyvédek igencsak elbénázták annak idején. a mi ügyvédünk is, hogy jó ez így mondásával. Most meg rám maradt a tisztázás.
Tanultam belőle rendesen :)
Ez a társasház téma felkeltette az érdeklődésemet. de valóban, ez egy következő lépés.

Ma adom fel a leveleket, kaptak 45 napot a kézhezvételtől.
Bemásoltam a földhivatali vizsgálat eredményét, amiben írják, hogy tévedésből tulajdonos az elhunyt.... és az ügyiratszámot. Igaz 1x már átadtam szeméyesen is a másolatát.

Hátha észhez térnek.

Köszönöm szépen!

Majordomus # 2023.03.09. 20:18

Előbb felszólitó levél majd pör...

osztap # 2023.03.09. 12:57

ezekben az esetekben az ügyvédek voltak nem körültekintőek... és eladták a házakat, csak nem figyeltek, hogy az udvar másik helyrajzi számon van
Például emiatt, meg az elővásárlási jog miatti macera miatt, plusz a bankoknak a megosztási szerződéssel szembeni változó elvárásai miatt lenne jobb a társasházi forma. De ez egy másik történet.

balabasl # 2023.03.09. 11:14

Nagyon szépen köszönöm a sok infót.
Ezt a végső felszólítást még kipróbálom és így járok el. Valóban, nagyon jó ötlet!

Az előző nem jogosan tulajdonosokkal kb. (14 ember), normálisan meg lehetett egyezni. Mindenkinek egy nyűg volt, mert egyenesági, vagy nem egyenesági örökösök voltak. és ettől függetlenül tisztában voltak azzal, hogy ez az egész történet nem valós (ezekben az esetekben az ügyvédek voltak nem körültekintőek... és eladták a házakat, csak nem figyeltek, hogy az udvar másik helyrajzi számon van..) Így tulajdonképpen az örökösödési eljárással felmerülő költségek fejében(közjegyzői díj, örökösödési adó) megtörtént az adásvétel és eltűntek a tulajdoni lapról.

Ebben az esetben külön vicc, hogy a 235nm-es udvarból 38nm-t tulajdonolnak, amit a hagyatéki vagyonfelmérésnél az önkormányzat max. Budaörsi telekáron számolt... ezt persze elfogadták az örökösök és a hagyatéki végzés után jöttek, hogy fizessünk 2-3 milliót :D
maga az udvar lényegében egy szolgalmi út... hogy a valós 3 házba be tudjanak jutni a valós tulajdonosok. A régi papír alapú tulajdoni laphoz jutás meg külön nyomozás...stb útján történt.

Régen ezzel nem szórakoztak az ügyvédek. AMior mi vettük meg a házat (2009)és láttuk a tulajdonosokat az udvar tulajdoni lapján... az ügyvéd azt mondta, hogy semmi probléma! kiküldünk levelet a ház adásvétele miatt. Vagy lemondanak az elővásárlásról, vagy ha nem válaszolnak akkor is azt jelenti. Mivel ezen tulajdonosoknál a címzett ismeretlen volt... így persze hogy nem volt fennakadás.
A bank pedig nem foglalkozott az udvarral. A házra rárakta a jelzálogot és kész.
Ma már ilyen nem lehet. Megosztási szerződés nélkül szóba sem áll a bank az ügyféllel.
A jelenlegi örökösök pedig úgy kerültek képbe, hogy a szomszéd elbirtoklást akart indítani.... majd a végére a föld alól is találtak örököst. :)

Még egyszer, nagyon szépen köszönöm!

osztap # 2023.03.09. 09:39

balabasl,

Kérdés, hogy a papír alapú hivatalos levél, elég-e a per indításhoz (természtesen mellékelve a régi papír alapú tulajdoni lapot és a jelenlegi állapotot), Vagy kellhet más fajta papír is.
Bizonyítéknak szerintem elég. Nyilván keresetlevelet is kell írni, arra fönt van a nyomtatvány a birosag.hu-n.

Egy ilyen pernek, milyen költségvonzata lehet? Sajnos tényleg nem lehet megállapodni ezekkel az örökösökkel. :(
Illeték a perérték 6%-a. A perérték pedig az örökösök tulajdoni hányadának értéke. Plusz, ha ügyvédet fogadsz, az pár százezer forint lesz. Ha nem, akkor nyilván Neked kell foglalkozni vele. A keresetlevélben kérheted az alperes marasztalását a perköltségekben, azaz ha nyersz, akkor mindent ráterhelnek az örökösökre. Bár a bíró nem mindig fogadja el az összes ügyvédi díjat.

A helyedben a per előtt küldenék egy tértis levelet az örökösöknek, amiben ismételten leírod a tényeket, és újra megegyezést javasolsz (pl. adják el a tulajdoni hányadukat egy nominális összegért, és kifizeted az ügyvédi díjat), azzal, hogy ha mondjuk egy hónapon belül nincs a szerződés aláírva és benyújtva a földhivatalba, akkor kénytelen leszel pert indítani. Egy ilyen levél, de legkésőbb a keresetlevél megérkezése gyakran észre téríti a másik felet. Neked meg jobb, mint a per.

balabasl # 2023.03.09. 08:35

Kedves Osztap!

Köszönöm szépen a részletes választ!

A földhivatalnál kivizsgáltattam a dolgot. Mellékeltem egy régi papír alapú tulajdoni lapot és kivizsgálást kértem. A földhivatal elismerte az elírást a manuális rögzítés alkalmával:

"A beadványa mellékletként benyújtott Budaörs 433/2 helyrejzi számú tulajdoni lap tervezeten valóban XY tulajdonjoga került rögzítésre.
Az egységes ingatlan-nyilvántartás szerkesztésekor megnyitott hiba folytán került x y tulajdonjoga bejezésre a 433/1 helyrajzi számú ingatlanra és 433/2 helyrajzi számú helyett.

Ettől függetlenül tájékoztatom, hogy az érintett ingatlanok tulajdonosi viszonyainak kijavítására vagy helyesbítésére már nincs lehetőség.

Megállapítom, hogy az egységes ingatlan-nyilvántartás szerkesztését követően több tulajdonos változás is történt az ingatlanokok többek között közokiraton alapuló tulajdonjogok is bejegyzésre kerültek az ingatlan-nyilvántartásba a tárgybani ingatlanokat illetően. ( itt leírja hogy hagyatéki eljárás alapján)

Aztán felsorol jó sok esetet, hogy miért nem módosíthatja a földhivatal és polgári per kell.
A polgári Törvénykönyv 2013. év V. törvény 5:182§ 1 bekezdés alapján, helyesbítésnek van helye.

Valamint a csatolják az egész paksamétához ezt a vizsgálatot és lezárják a vizsgálatot.

Aztán még 1x rákérdeztem a földhivatalnál levélben, hogy akkor hogyan, merre is, hátha van ebben gyakorlati tapasztalatuk. Amivel egyértelműen lezárta a témét a Földhivatak:

"Mint a tájékoztatásban is írtam, az ingatlanügyi hatóságnak nem áll már módjában attól függetlenül, hogy megállapítható a hiba a tulajdonosi viszonyok javítása tárgyában döntést hozni, a felsorolt jogszabályhelyekre való hivatkozással. Ebben az esetben pert kell indítani, a kártérítésre vonatkozóan nem áll módomban felvilágosítást adni, de vélhetően a bírói ítélet ezt is rögzíti majd. Más módja nincs a javításnak, mert a bejegyzés óta több változás is történt a tulajdoni lapon, és ezért mivel harmadik jóhiszemű szerző is van, már csak a bíróság tud döntést hozni."

Kérdés, hogy a papír alapú hivatalos levél, elég-e a per indításhoz (természtesen mellékelve a régi papír alapú tulajdoni lapot és a jelenlegi állapotot), Vagy kellhet más fajta papír is.
Valamint, ha jól értem, akkor nem a földhivatalt kell perelnem, hanem a két örökös tulajdonost.

Egy ilyen pernek, milyen költségvonzata lehet? Sajnos tényleg nem lehet megállapodni ezekkel az örökösökkel. :(

A társasház témát nem nagyon értem, hogy mennyiben jobb, mint egy megosztási szerződés. De ez legyen a jövő zenéje. Első körben azokat kell letakarítani, akiknek a valóságban semmi közük az ingatlanhoz. :)

Köszönöm szépen!

osztap # 2023.03.09. 07:22

balabasl,

Első körben kérj kijavítást a földhivataltól a Ptk. 5:186. § alapján, tértis levélben, felhívva a figyelmüket arra, hogy a mostani tulajdonosok (az örökösök) nem felelnek meg az 5:186. § (2)-nek, mert nem ellenérték fejében szereztek tulajdonjogot. Ennek megfelelően hozzájárulásuk nem szükséges, a földhivatal saját hatáskörben intézkedhet. (Valószínűleg efelett elsiklott az ügyintéző, amikor Téged tájékoztatott.)
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha a földhivatal nem javítja ki, akkor kiigazítás iránti pert indíthatsz az örökösök ellen az Inytv. 62. § (1) d) és a Ptk. 5:184. § (1) szerint. Ennek az Inytv. 62. § (2) szerint feltétele, hogy a földhivatali eljárásban a sérelem nem orvosolható, ezért kell végigmenni a földhivatal kijavításán (de közigazgatási per nem kell). A tértis levél arra kell, hogy a földhivataltól írásbeli döntést generáljon, amivel tudod a nem-orvosolhatóságot a bíróságon bizonyítani.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha a földhivatal saját hatáskörben kijavítja, akkor egy hónap alatt megoldódik. Ha nincs, és per kell, akkor alapesetben kb. egy év. Minél előbb elkezded, annál hamarabb befejeződik...
Ha ennek vége lesz, érdemes Majordomus ötletét megfontolni a társasházzá alakításról.

Majordomus # 2023.03.08. 20:47

A tulajdonosok együttműködése nélkül nem mész semmire.
.
Az lenne a megoldás hogy társasházzá alakitsátok.de ehhez mindenkinek hozzá kellene járulnia.

Ideje lenne felkeresned egy ügyvédet.

balabasl # 2023.03.08. 19:45

Kedves fórumtagok és szakértők!

A földhivatal a digitalizáció vívmányaként, hibásan rögzítette fel a tolajdonosokat a papír alapú nyilvántartásból. (ez most már évtizedekkel ezelőtt történt)
Itt azt értem, hogy a van egy osztatlan közös udvar, 433/1-es számon. Van kettő helyrajzi szám, a 433/2 és 433/3. Én a 433/4 alatti házban lakom. van még 433/5 és /6. (az udvart a 433/4,5, 6 használja a házába bejutást illetően.

A probléma az, hogy a papír alapú nyilvántartáson szereplő 433/2 helyrajzi számon található tulajdonos nem került fel a digitális rendszerben 433/2 helyrajzi számra, ellenben a 433/1-re igen, amihez semmi köze. Időközben ez az illető elhalálozott és lettek örökösei. Így a 433/1 udvaron bővült a tulajdonosok száma kettő fővel.

A Földhivatalnál elismerték a hibát, de nem tudnak mit tenni, mondván, a hiba óta változás történt a tulajdonosi viszonyban. Ők csatolják a vizsgálat eredményét a papírokhoz, de menjünk a bíróságra, hogy rakják rendbe a tulajdonlást a valóságnak megfelelően.

Próbáltunk ezzel a két örökössel megegyezni, hogy rendbe tudjuk rakni ezt az osztatlan közös tulajdonú udvart, de konkrétan kettő éve, csak szórakoznak velünk.

Nem tudom, hogy milyen útja, módja van annak, hogy ezeket az örökösöket letakaríttassuk az ingatlanról.
A földhivatal sem túl közlékeny. Gondolom, mert tudják, hogy hibáztak. Annyit mondtak, hogy polgári perben javíttassuk ki a hibát.

Értem, de kit is pereljek? :) Földhivatalt? (egyáltalán lehet egy állami hivatalt polgári perbe állítani?) Vagy pereljem az örökösöket?

Ezen az udvaron volt még egy csomó örökös, akik a 433/4 és 433/5 házeladásakor nem kezelték a 433/1 tulajdonrészt. De ezen esetekben sikerült normális úton rendezni 1-1 adásvétellel, önköltségi alapon.

Teljesen tanácstalan vagyok, mert az osztatlan közös tulajdonú udvart nem tudjuk megosztani hivatalosan. Ha nem tudjuk megosztani, akkor lényegében eladhatatlanok az ingatlanok.

Köszönöm szépen az ölteteket, Tanácsot, javaslatot.
Vagy akár segítséget is.

Üdvözlettel:
Balabás László