Akkor valószinü hogy a vízórások fizetnek dupla költséget.
Budapesti társasház?
Csak a közös költség összegéből gondolom.
Akkor valószinü hogy a vízórások fizetnek dupla költséget.
Budapesti társasház?
Csak a közös költség összegéből gondolom.
Majordomus
440 ft/m2, es nincs lift a házban.
218 ezer volt tavaly a vízdij.
Tulajdonosvaltás volt 1 lakásban, amiről tudom, h vízóra nélküli.
A régi helyett, nem hiszem, h befizetné
Az éves költségvetést nem szoktátok elolvasni?
Szerintem nem.
A vízóra nélkülieknek kell befizetni az általuk elfogyasztott víz árát a társasháznak.
Most már csak azt áruld el, mennyi a (ft/m2 -ben) a közös költség,és a tavalyi elszámolásban mennyi a kifizetett vízdíj?
Majordomus
Mivel több év alatt, volt tulajdonos váltás, ezért az a járható út, h a vizórások többlet befizetésben vannak, amit közgyűlési határozatban kell jóváiratni.....
Majordomus
Ezert nem tünt fel ez senkinek, mert csak a lakasonkénti végösszeg van írva, h ki mennyit fizet,
Nem tudtam h ki a vizóras és ki nem.
Nem vagyok SZV, sem semmilyen tag, nincs rálátásom a házra,...
De, véletlenül beszéltem, olyannal, akinek nincs vízórája, és mivel én vizórásként sokallom az összeget, visszaosztottuk, és igy derült ki ez,
Majordomus
Vízműveknek fizetek, es hiteles óram van, szoktam cseréltetni,
A meghívoban nem úgy van feltüntetve az emelés, h levezetve, ahogy írod, hanem, (régebben, kb 5 eve, igy volt megadva)
Egy táblázat a lakásokkal és mellette a kiszámolt összeg, lakásonként.
A határozatban, az emelés elfogadva.
Eztet ércsem, de a kérdező sehol nem írja, hogy (nem 'h'!) a vízórások a szolgáltatónak fizetnek, és a közös költségbe foglalva a háznak is. Csak azt írja, hogy mindenkinek ugyanannyi a kk/m2. Meg hogy 4 év kellett ahhoz, hogy leessen neki...
Nem törvényszerü,sőt kevesebb is lehet,de itt nem ez a lényeg.
Hanem az hogy a vízórás tulaj a vízfogyasztását a szolgáltatónak fizeti meg a vzórája által mért mennyiségben,a nem vízórás fogyasztása pedig nem állapitható meg (óra hiányában) ezírt az ő fogyasztása a főmérőben jelenik meg és nem a tulaj, hanem a társasház fizeti meg a szolgáltatónak.
Ezért természetesen a társasház a víz árát sacc/kb alapon (na jó átalány formájában)elkéri tőlük.
Elnézést, hogy (nem 'h'!) belekotyogok, de mitől törvényszerű az, hogy a vízóra nélküli lakásokban magasabb a vízfogyasztás, mint a vízórásokban?
Zsuska
Ez nem így működik!
Ha a vízórás és a nem vízórás lakások is ugyanannyit fizetnek, akkor két eset van:
1./ a nem vizórás lakások ugyanannyi közös költséget fizetnek mint akinek vízórája van,tehát nem fizetik meg az általuk elfogyasztott víz díját!
Ebből következik hogy több tizezer forinttal tartoznak a társasháznak mert a főmérő és a mellékmérők közötti különbözetben van az ő fogyasztásuk,amit a közös költségből fizet ki a képviselő. Ez a kolléga súlyos hibája,ezt a pénzt utólag be kell szednie.
2./ a vízórás tulajdonosok ugyanazt a magasabb(kb. dupla) közös költséget fizetik mint a vízóra nélküliek akik a normál közös költség mellett a rájuk kirótt vízdíj átalányt is megfizetik.
Ebben az esetben a vízórás tulajoknak van több tizezer ft túlfizetésük,amit jogosan követelhetnek vissza.
Mielőtt börtönbe küldenéd a képviselőt vagy milliókat fizettetnél vele,jelzem hogy a m2 szorzó minden laásnál ugyanaz,amit a közgyűlés állapit meg határozattal mint közös(üzemelési) költség.
Ehhez jön még pluszban a nem vizórás lakásokra kirótt vízdijátalány amivel évente el kell számolni a nem vízórások felé.
Ezt nem a Meghívóban hanem az éves előterjesztett kölységvetésben kell megbontani s a közgyűléssel jóváhagyatni.
drbjozsef
A kképviselő régebben, a kköltséget külön állapította meg, m2 re, ezt adta meg mértékegységnek, de utóbbi évben kiszámolva, lakásonként leírta a pontos összeget, és most lattam egymas alá írva a lakásokat, h mennyit fizet es ki.
Konkretan , tegnap beszéltem olyan lakóval, akinek nincs vízórája, és őneki is uannyi a m2 szorzója, mint nekünk, aki vízórás.
A közgyűlési meghívóban sem írja ki, a tervezetnél, ezt a m2 árat, hanem felsorolta a lakasokat, h mennyi fizetnek.
Ezt elfogadta a közgyűlés, van róla hatarozat, de igy ahogy fenntebb írtam.
Még nem neztem az Szmsz-t, de biztos h benne van, mert régebben más volt a m2 ar a ketféle lakásnál.
Igen, a pénz nem veszik el, valószínűleg aki vízórás, annak többlete keletkezhetne, ha rendkívüli közgyűlést összehívnánk,
És most néztem, h 4 éve nincs különbontva, és mindenki egyforma szorzóval fizet, azóta senki nem vette észre!!!!!
Tehát, 4 éve így fizetünk...
Köszönöm a segítségét
zsuzska263,
Egészen pontosan le van fektetve az SZMSZ-ben, hogy kinek, mi alapján, mennyit kell fizetnie?
Ha igen, miért nem annyit fizettetek?
Ha jól értelek, többlet van a kasszában, nem hiány - vagy rosszuk értelek?
A többlet nyilván a ház kasszájába befolyt, ha hibázott is a közös képviselő, a pénz megvan, nyilván nincs semmilyen felelőssége.
Érdemes pénzügyileg tisztázni, kinek mennyi túlfizetése van, arról határozatot hozni közgyűlésen, és akkor a többlet fizetők egy ideig nem fizetnek, amíg nullások nem lesznek.
Persze, ha a közös képviselő hazavitte a pénzt, elsikkasztotta, satöbbi, akkor lehetne feljelenteni ésvagy pert indítani ellene,
Tisztelt Fórumozók!
Tavalyi évben a vízórás lakások ugyanannyi közösköltséget fizettek, mint a nem vízórások, a Közös képviselő figyelmetlensége miatt.
Mivel volt tulajdonosváltás több lakásban, visszamenőleg be lehet-e hajtani a vízóra nélküli lakások tulajdonosán a többletet, és aki elköltözött ahelyett, azt kifizettetni a Képviselővel?
Köszönöm a válaszokat
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02