Osztatlan közös megvásárlása


Majordomus # 2023.10.30. 20:09

Ha végigolvasod a topikot, minden kérdísedre ott a válasz.

Osztatlan # 2023.10.30. 07:36

Üdvözlöm!
A kérdésben szereplő osztatlan közös telek művelés alól kivont, szántó, és gazdasági épület megnevezésű 1600 négyzetméteres kb.
1 éve van csak a tulajdonunkban az 1/4-1/4 részben az élettársammal.
Ebben az esetben ha meg szeretnénk venni a majdani örökösöktől a telek másik részét, a lenti hozzászólás alapján megállapított majdani örökösödési részarány alapján,
"Ha az édesapa nem él, akkor az ő helyén a húg is örökös. Tehát ha eddig 25-25% volt a részük a testvéreknek, akkor most az édesanyának 12,%, a testvérnek 37,5% lesz."
az elővételre, a kifüggesztésre és egyéb eljárásra vonatkozóan mi lesz az eljárás?
Köszönöm a válaszokat! :)

Majordomus # 2023.10.19. 19:33

Csak ezt még nem tudjuk...

Quercus # 2023.10.19. 08:40

A Földforgalmi törvény alapján sem előzi meg őket elővásárlási jogban csak az állam. Feltéve, hogy 3 évnél régebben tulajdonostársak, és földművesek. Ha nem földművesek, akkor előfordulhat, hogy nem vehetik meg a tulajdonostársak részét.

osztap # 2023.10.19. 07:26

Quercus, drbjozsef,

Köszönöm, jogos. Gondolom, az eredeti kérdező el akarta kerülni a kifüggesztést, ami így az Ffoktv útján elkerülhető.

Majordomus # 2023.10.18. 19:44

Mindig leborulok az előtt aki érti ezt a hülye földtörvényt.

Quercus # 2023.10.18. 18:17

Osztatlan közös tulajdont akkor lehet kialakítani a Foktftv. alkalmazása során, ha kialakítható legalább két, a minimum területi mértéket elérő önálló földrészlet. Ez zártkert esetében 1000 m2. Feltéve persze, hogy valóban mezőgazdasági művelés folyik rajta.
Ha jól értem, itt arról van szó, hogy van 4 tulaj, abból kettő eladná a tulajdoni hányadát, úgy, hogy azt a másik két tulaj egyenlő arányban megvenné. Tehát marad 2 tulajdonostárs. Ha ők osztatlanban maradnak, akkor az egy önálló földrészlet. És a másik hol van?

Azért írtam, hogy az alapvető kérdés a terület. Ha ez több mint 2000 m2, akkor megoldható a megosztás, de ebben az esetben a vevők/tulajdonsotársak két önálló ingatlant kapnak. Ha kevesebb mint 2000 m2, akkor a 3, alcím szerinti bekebelezésnek van helye, vagyis a teljes földrészlet egyetlen tulajdonostárs tulajdonába kerül. Itt nincs szükség átruházásra, mert valamely tulajdonostárs - az esetek többségében a kezdeményező - bekebelezi a többi tulajdonostárs tulajdoni hányadát. Ebben az esetben lehet megoldás az, hogy ezek után a bekebelező tulajdonostárs elajándékozza az 1/1-es tulajdon egy részét, feltéve, hogy a "párom" alatt a felségét érti.

drbjozsef # 2023.10.18. 17:36

Szerintem azért mert ez az egész fejezet is arról szol, és konkrétan a 6.§(2) meg is említi, hogy itt az ingatlan megosztásáról, különálló ingatlanok kialakításáról van szó az egyezségben.

osztap # 2023.10.18. 17:31

Az Foktftv. ebben az esetben biztos, hogy nem működik. Konkrétan, hogy maradhatnak osztatlan közös tulajdonban.
Szerintem a Ffoktv. 6. § (4) miatt maradhat a kérdező meg a párja osztatlan közösben. Szerinted miért nem?
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Quercus # 2023.10.18. 16:29

Az Foktftv. ebben az esetben biztos, hogy nem működik. Konkrétan, hogy maradhatnak osztatlan közös tulajdonban. A kiindulási alap, hogy mekkora területű a zártkert, kivett terület-é, vagy a Földforgalmi törvény hatálya alá tartozó, és, ha igen, akkor ténylegesen mezőgazdasági művelés alatt áll-é.
Ha nincsenek meg a feltételek, akkor adásvétel a megoldás, amire a Földforgalmi törvény rendelkezései érvényesek.

osztap # 2023.10.18. 14:31

Osztatlan,

Ha Te vagy a párod legalább három éve tulajdonos, vagy örököltétek, vagy közeli hozzátartozótól szereztétek, és vele együtt legalább három éve tulajdonosok vagytok, akkor az Ffoktv szerint is el lehet járni. Akkor nincs kifüggesztés, és nem kell földművesnek lenni a szerzéshez. Egy ritka alkalmazása az egyezség, amiben ki lehet fizetni az anyát és a leányát, és fennmaradhat Te és a párod közös tulajdona.
Ajánlott olvasmány:
https://www.nak.hu/…olasa-1/file

nanemaaa # 2023.10.18. 14:03

Magyarán mielőbb megkörnyékezni az eladni szándékozókat, és velük megállapodni egy adásvételben. Nyilván a hagyaték lezárásáig előszerződéssel.

drbjozsef # 2023.10.18. 11:41

Osztatlan,

Valószínű, hogy az édesanyjuk lesz az örökös.
Ha az édesapa nem él, akkor az ő helyén a húg is örökös. Tehát ha eddig 25-25% volt a részük a testvéreknek, akkor most az édesanyának 12,%, a testvérnek 37,5% lesz.

Elővásárlási joggal élhetünk mi ketten a párommal, mivelhogy mi rendelkezünk tulajdonrésszel az eladni kívánt ingatannál?
Nem, ha egyikőtök sem az Fftv. szerinti földműves. A Ptk. szerinti elővételi jog itt nem érvényesíthető, mert azt az Fftv. felülírja.

Ha igen, akkor az eladók kötelesek megkeresni az eladási szándékukkal minket, vagy kereshetnek vevőt a tulajdoni hányadukra, a tudtunk nélkül megegyezhetnek vele és akkor mi csak azon a megegyezett áron vehetjük csak meg a telket?
Minden esetben az utóbbi az elővásárlás lényege. Megkötött, érvényes szerződésbe léphet be az elővásárló, azonos feltételekkel, amelyek már nem módosulhatnak ilyenkor. De esetetekben ez nincsen most.

Esetleg előszerződés ebben az esetben milyen módon köthető a hagyatéki eljárás előtt, vagy a hagyatéki eljárás lezárása előtt?
Rendes módon. Lehetve elvileg véglegest is, de azt ritkán érdemes, amíg nem zajlik le a hagyatéki, és nincs örökösnevezés. Csak a problémák elkerülése végett.

Ki kell függeszteni ebben az esetben is az adás-vételt?
Ha az Fftv. hatálya alá tartozik, akkor minden esetben kell a kifüggesztés (már elektronikusan).

Ha legalább 3 éve tulajdonostársak vagytok, és közösen 4-en köttök szerződést úgy, hogy csak egyikőtök marad a tulajdonos, magyarán a közös tulajdon megszűnik, akkor az Fftv. 20.§ "b" pont szerint nincs elővételi jogosult, és megszerezheti egyikőtök a teljes ingatlant.

Ha a tulajdonostársaitok másnak akarja eladni, mert többet kínálnak, akkor ott lesz elővételi jogosult feltehetőleg egy csomó az Fftv. sorrendje szerint, de ha ti nem vagytok földművesek, akkor ti nem lesztek közöttük.

Osztatlan # 2023.10.18. 10:11

Adott egy osztatlan közös tulajdonú (külterületi zártkerti telek.) A tulajdoni hányadok a következőképpen alakulnak: mi ketten vagyunk párommal, valamint egy testvérpár a másik két tulajdonos. A testvérpár egyik tagja elhalálozott.
A jelenlegi információink szerint a nincs végrendelete az Úrnak és gyermeke sem született.
Valószínű, hogy az édesanyjuk lesz az örökös.
A húga el szeretné adni a részét, és az édesanya is elszeretné adni a részét a telekből. Ők ketten megegyetek abban, hogy eladják a telket.
Elővásárlási joggal élhetünk mi ketten a párommal, mivelhogy mi rendelkezünk tulajdonrésszel az eladni kívánt ingatannál? Ha igen, akkor az eladók kötelesek megkeresni az eladási szándékukkal minket, vagy kereshetnek vevőt a tulajdoni hányadukra, a tudtunk nélkül megegyezhetnek vele és akkor mi csak azon a megegyezett áron vehetjük csak meg a telket?
Esetleg előszerződés ebben az esetben milyen módon köthető a hagyatéki eljárás előtt, vagy a hagyatéki eljárás lezárása előtt?
Ki kell függeszteni ebben az esetben is az adás-vételt? (nincs kivonva művelési ág alól a zártkerti ingatlan)
Köszönöm válaszát!