Nincs közmű


Majordomus # 2023.11.06. 21:30

Az biztos,hgy a vízmű valakinek benyújtja a számlát.

oligaliga # 2023.11.06. 12:44

Az még mindig nem tiszta, hogy a kérdezőnek honnan volt eddig vize, ha a bekötés nem volt szabályos. Kié volt a mérő és kinek fizetett, fizetett-e egyáltalán valakinek? Ha a vezeték rá lett kötve a víziközmű-hálózatra, és nincs szerződés, akkor nem csak az utca végi akna megépítése lesz majd költség, hanem az így gyakorlatilag illegálisan vételezett, lopott víz is. Azt kifizeti vajon a kivitelező vagy áthárítja a vevőire?

nanemaaa # 2023.11.06. 09:49

Kerdezoo
Ezt írtam én is. De ennek azért vannak hátulütői. Mint pl sem az önkori, se a vízmű nem fogja átvenni üzemeltetésre se az utat, se a közművet. A fenntartás onnantól kezdve a tulajdonosok kötelezettsége. Ugyanez lesz az út takarításával, hókotrással, szemétszállítással.... stb. Ja, és közvilágításra ne is számítsatok.

Majordomus # 2023.11.04. 21:50

De meg lesz oldva.
E a fontos

Kerdezoo # 2023.11.04. 21:17

A magánutunkon lévő vezeték valszeg egy bekötő vezeték egy kpe cső konkrétan, sztem 40-60mm lehet. A vízmű helyi kirendeltségével tartjuk a kapcsolatot és a kivitelező is, tehát nem lépett le, meg akarja ő is oldani az ügyet véleményünk szerint.
A vízmű helyi kirendeltségétől most várunk egy nyilatkozatot, hogy hogyan lehet ezt megoldani. Ők azt mondják, hogy építeni kell egy aknát az utca elejére és abba kell egy főmérő. A házaknál pedig almérők lesznek. Csan ebhez újra is kell majd valószínűleg szerződniee mindenkinek. Tehát van megoldás csak hosszadalmas.

Majordomus # 2023.11.04. 20:47

Igen. Mint a kétszer kifizetett lakás...

oligaliga # 2023.11.04. 20:44

Egy simlis ingatlanos simán megteszi, és a vevőkre hagyja a szemete eltakarítását.

Majordomus # 2023.11.04. 20:41

Hát eléggé költséges lesz a vége.
Nem kocáztatnám meg.

oligaliga # 2023.11.04. 20:34

Majordomuis

Vízhálózatot tudsz építeni a vízmű tudta nélkül, és ha van hozzá merszed, rá is kötheted a hálózatra. Csak ne csodálkozz, amikor kiderül, hogy büntetést kapsz. A jog ismeri a szabálytalan vízvételezést, ami többek között megvalósulhat a vízjogi létesítési engedéllyel épített vezeték víziközmű-szolgáltató engedélye nélküli rákötéssel.

Majordomus # 2023.11.03. 21:06

Hm. A Vízmű tudta nélkül?

oligaliga # 2023.11.03. 11:32

nanemaa

Valószínűleg elgépelés az álláspontod, mert az elsőben azt írod, hogy a „a gerincvezeték se felel meg a rá vonatkozó előírásoknak”, a másodikban meg „Nem gerincvezeték épült a magánút területén, hanem bekötő vezeték.”.

A harmadik lehetőség, ami egyben a legvalószínűbb, hogy a megépült vezeték nem víziközmű, mert nem felel meg a víziközmű-törvényben meghatározott feltételeknek, előfordulhat, hogy még vízjogi engedélye sincs a vezetéknek. A következő logikus kérdés akkor az, hogy a kérdezőnek honnan van a vize? A víziközmű-rendszerből vagy máshonnan?

nanemaaa # 2023.11.03. 08:49

oligaliga
Igazad van. Ennek ellenére kitartok az álláspontom mellett. Nem gerincvezeték épült a magánút területén, hanem bekötő vezeték.
MD
Bizony sok ilyen van, főleg ott, ahol úgynevezett lakóparkokat alakítanak ki befektetők. Minél kisebb ráfordítással minél nagyobb profit a lényeg, a többi nem számít. Majd az ingatlantulajdonosok később megoldják, újra építtetik, ha nekik nem felel meg. Sajna ez a mai magyar szabadrablás világa.

Majordomus # 2023.11.02. 20:11

Azért meglepne ha "okosba" megépítenének egy gerincvezetéket....

oligaliga # 2023.11.02. 13:21

nanemaa

Még jó, hogy nem te kérdeztél, és nem is neked szólt a válasz. A laikusnak minden gerincvezeték, ami nem a telkén megy, aztán csak kiderül, hogy mégsem az. Sok ilyet láttam már. Maradhatsz nyugodt, én meg nem leszek ideges, ha az válaszol, akit kérdeztem.

Köszke!

nanemaaa # 2023.11.02. 13:03

oligaliga
Abból, hogy kiderült, a gerincvezeték se felel meg a rá vonatkozó előírásoknak, és ezt a vízmű a kivitelezés során nem ellenőrizte, az is világossá vált, hogy nem volt a vezetékre engedély. Ez csak azért fordulhatott elő, mert a magánútra nem kellett engedélyt kérnie se a vízműtől, se a közút kezelőtől, magyarán épített amit akart. Sok ilyet láttam már.
Így a magam részéről nyugodt vagyok. Ajánlom ezt neked is.

oligaliga # 2023.11.02. 12:34

Kerdezoo

Először is nyugodjál le, attól megnyugszol.

Másodszor, tisztázzuk a fogalmakat:

Gerincvezeték az, ami a közterületen megy, az önkormányzaté vagy az államé, a mérete jellemzően 80-200 közötti.
Bekötővezeték: az, ami a gerincvezetékről ágazik le, hogy kiszolgáljon egy ingatlant, a mérete jellemzően 20-60 közötti.

Itt jö a csavar: Behívták a kivitelezőt, meg egy másik ház tulajdonosát, hogy ami kis magánútra ők építették a házat nekünk, az azon lévő gerinc vezeték illegálisan lett megépítve, nem is jó keresztmetszet, ÍGY NEM KÖTNEK RÁ MINKET!

Biztos, hogy a gerincvezeték lett illegálisan megépítve? Hogyan fogalmazott a vízmű? Ezt kérlek, pontosan idézd, mert a hétköznapi beszédben, és itt a fórumon is gyakran keverik a vízműves kifejezéseket.

nanemaaa # 2023.11.02. 11:31

Van egy rossz hírem, valószínűleg sose lesz vízórátok. A közmű méretlen vezetéknek közterületen kellene lennie, a magánút pedig nem az. Jó esetben a magánút elejére letesznek egy aknába órát, ha addig a vezeték szabályos, és onnan az összes vezeték a lakóközösségé lesz valamiféle megállapodás alapján. Telkenként esetleg lehetséges almérőket telepíteni majd. Ugyanakkor kérdéses, hogy megfelelő közművesítettség hiányában az építési hatóság kiadja-e a használatbavételi engedélyt, vagy a hatósági bizonyítványt, az épületre vonatkozóan. Elvileg nem, hiszen a jogszabály szerint az előírt közművesítettségnek a használatbavételig ki kell épülnie.
Az országban rengeteg ilyen ügy forog közszájon, és a médiában. Van ahol már a bankok árverezik az eladott lakásokat, felkínálva a lehetőséget a lakásban lakóknak, hogy ismételten megvásárolhatják, ha maradni akarnak.
Hogy mit lehet tenni? Ha lenne rá megoldás, akkor lakások százainak tulajdonosai nem lennének ilyen helyzetben. A vállalkozók pedig röhögnek.

Kerdezoo # 2023.11.02. 05:02

Tisztelt Ügyvédek!

Segítséget szeretnék kérni a következő kacifántos ügyben:

2021. júniusában vásároltunk egy 50%-ban kész ingatlant, melyre kötöttünk adásvételi szerződést is.

A szerződésbe beleírtuk, hogy a következőt:

\\\"Eladó köteles az I. pontban ingatlanon felépítendő lakások vonatkozásában a teljes közmű - kiépítést elvégezni és a közmű - engedélyeztetési eljárást lefolytatni, az ingatlant szabályszerűen közművekkel ellátni.\\\"

Nos a probléma az, hogy a víz a mai napig nem lett bekötve legálisan!

2021. szeptemberében mikor már a ház átadásának határideje közelgett, egészen eddig igérgette is, hogy el van indítva a víz bekötése. Addig cseszegettük hívogattuk a kivitelezőt, hogy közeleg a határidő, beköltöznénk, hogy végül illegálisan egy vízórát tetetett egy szakemberrel a ház elő a már előre elkészített aknába. Itt bevallotta, hogy lefizetett valakit, mert máshogy nem lenne vízünk, és hogy köszönjük meg neki kb.

2022. január első heteiben hozott egy a körzetünket vízzel ellátó víziközmű zrt.től papírt, hogy akkor indítja a víz intézését, írjunk alá pár papírt, küldi a tervezőnek.
A tervező hónapokig húzta a dolgot, 2022. novemberben hívtuk már fel a vízügyet, hogy mi lesz az ügyünkkel. A víz ügy is csak halogatta a választ, míg negm 2023. júniuban meguntuk, és bementünk személyesen, hogy ugyan miért nem kötik már be a vízet, miért nincs hivatalos vízóránk? Megígérték , hogy válaszolnak. Nem válaszoltak.

Itt jö a csavar: Behívták a kivitelezőt, meg egy másik ház tulajdonosát, hogy ami kis magánútra ők építették a házat nekünk, az azon lévő gerinc vezeték illegálisan lett megépítve, nem is jó keresztmetszet, ÍGY NEM KÖTNEK RÁ MINKET!

A kivitelezőt azóta is baszogatjuk, én már írtam a vízügynek is, hogy legyenek szívesek tájékoztatni hogy mi legyen a megoldás, hiszen nincs óránk.

Kérdésem lennem, hogy ki mit tenne ebben a helyzetben?