Albérlet felmondása


Linci # 2024.04.10. 16:23

Utolsó kérdésem (remélem) az albérlőkkel kapcsolatban.
Egyik szoba parkettacserés, mert a lakók eláztatták a mosógéppel. A szoba 10 nm, ebből 2 nm károsodott. A kinti biztosító csak azt akarja kifizetni, ami tönkrement, azaz a 10 nmből kb 2 nm-t. Mivel a szoba kb 15 évvel lett leparkettázva, nincs már ez a modell, szín, árnyalat. Az csak nem elvárható hogy kétszínű parketta legyen innentől, illetve egy foltban más színű. Ha a biztosító nem is fizet az egyesületnek, én ragaszkodhatok a teljes parkettacseréhez a szobában, az egyesület felé, igaz? Szerződésben az áll, hogy minden kárt kötelesek megtéríteni.

drbjozsef # 2024.04.10. 12:31

Nekem egyszerű a képlet: a felújítást velem akarják megfizettetni. Kikalkulálták kb mennyi lenne, annak az összegével kínáltak kevesebbet.

Ez teljesen jó így. Pont így vennék ingatlant : a felújított árból (ha nincs felújítva) levonnám a felújítás árát, és annyiért venném meg. Ha az eladónak kevés, legfeljebb nincs üzlet. Ha pedig nekem sok az ő igénye, akkor esetleg fizetnék többet, ha van bármi olyan, ami miatt, mégis szeretném ezt az ingatlant. (fekvés, infrastruktúta, közeli dolgok, etc). Vagy találkoznak az igények valahol, vagy nem. Vagy lesz üzlet, vagy nem. Nem kötelező az. Ők ajánlanak, te meg nem fogadod el.

Linci # 2024.04.10. 12:12

Entropia:
Nekem egyszerű a képlet: a felújítást velem akarják megfizettetni. Kikalkulálták kb mennyi lenne, annak az összegével kínáltak kevesebbet.
Azért bosszant mert 1. nem irányárat adtam meg. 2. Erre rákérdezhetett volna az első megtekintésnél, azaz - mégis- alkuképes e, akkor második alkalommal már nem is kellett volna jönniük. Így csak raboltuk egymás idejét, teljesen feleslegesen.

Linci # 2024.04.10. 12:06

Igen ez megtörtént, alàîrtàk hogy a kauciòbòl lesz mindez rendezve.

Szomorú örökös # 2024.04.10. 10:51

Linci

Én csináltatom meg a kaucióból, abból levonom első körben, elvileg nekem utána már nincs vele dolgom,
az Egyesület rendezi tovább, hajtja be az ősszegeket. Ilyen munkálatok mint parkettázás, asztalosmunka, vegytisztító, stb.

Én azért ezt előtte részletesen papírra vetném az egyesület képviselőjével,
hogy a kaucióból lesznek kifizetve, nehogy aztán visszafelé süljön el a fegyver.

drbjozsef # 2024.04.10. 08:08

Linci,

A partneriroda kötött (kint) felelősségbiztosítást rájuk.
Ez esetben az Egyesülettel beszéld meg, mert még az is lehet, hogy a külföldi partnerirodára kellene szólnia. De valszeg elég az Egyesület nevére is.
Csak alaposan tisztázd velük, hogy fizeted a kaucióból, beszerzed az ő nevére szóló számlákat (ha ez nekik a megfelelő). De aztán elszámoláskor legyen erről neked is papírod, amit aláír a képviselője, hogy a számlák a kaucióból lettek rendezve, csak a különbözetet fizeted nekik vissza, további követelésük nincs a feleknek, satöbbi.

entropia # 2024.04.10. 08:02

Linci ::

Bennem az merül fel, hogy, ha van pénze felújítani, akkor miért nem inkább a vételárat fizeti ki belőle?
Persze tudom, az élet sok furcsaságot produkál, de mégis - miért nem arra törekszik valaki, hogy minél kisebb legyen a tartozása, ha egyébként csökkenthetné azt?

Linci # 2024.04.10. 07:37

Az Egyesülettel kötöttem a szerződést, neki van partnerirodája külföldön, ugyanis külföldi diákok laktak a lakásban. A partneriroda kötött (kint) felelősségbiztosítást rájuk. Tehát az Egyesületnek a kinti irodával/kinti biztosítóval kell majd lebokszolni a költségeket.
De. Én csináltatom meg a kaucióból, abból levonom első körben, elvileg nekem utána már nincs vele dolgom, az Egyesület rendezi tovább, hajtja be az ősszegeket. Ilyen munkálatok mint parkettázás, asztalosmunka, vegytisztító, stb.
Kinek a nevére menjenek ebben az esetben a számlák? Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.04.10. 05:14

Linci,

Milyen biztosító? Ez egy lakásbiztosítás? A bérlőd kötött lakásbiztosítást a te lakásodra?
Ha igen, akkor szerintem a biztosítási szerződést megkötő nevére kell szóljanak a számlák, akkor is, ha te csináltatod meg.

Szomorú örökös # 2024.04.09. 13:40

Linci

Ha az én nevemre van, akkor nem kérdéses hogy abban a lakásban készültek a munkálatok,
ők Biztosítónak egy részét továbbítják, vissza akarják ugyanis a kérdéses összegeket kapni.

Ezt nagy valószínűséggel leginkább a biztosító tudja eldönteni, hogy kinek a nevére legyen a számla.

Linci # 2024.04.09. 12:18

Másik kérdésem még az albérlőkkel kapcsolatban: mivel több dolgot kell javíttatni, - parkettázás, konyhapult csere, - ezt a kaució fedezi, abból csináltatom meg. Egyesületnek küldöm a számlát az elvégzett munkáról. Ebben az esetben az Egyesület nevére kell a számlákat kiállíttatni, vagy az enyémre? Józan paraszti ésszel, ha az Egyesület nevére, akkor olyan mintha ők csináltatták volna meg a munkálatokat, utána mire fel tartom vissza az összegeket a kaucióból? Ha az én nevemre van, akkor nem kérdéses hogy abban a lakásban készültek a munkálatok, ők Biztosítónak egy részét továbbítják, vissza akarják ugyanis a kérdéses összegeket kapni.

Linci # 2024.04.09. 12:13

Ezt írták érvként a vevőjelölt ingatlanosa: "emellett szeretné a vevő FELAJÁNLANI, hogy átveszi a lakás birtokát és minden fizetendőjét az foglaló+előleg átadása után, így a teljes összeg kifizetéséig plusz két hónapnyi költség is lekerül a válladról" - eszem megáll - "meg ugye ...ről sem kell idefutkosnod" - ahol lakom jelenleg - " Amíg a vevő a fennmaradót ki tudja fizetni, - legkésőbb júli 31ig - "addig birtokba veszi a lakást és elkezdi felújítani"
És persze tettek ajánlatot egy alacsonyabb árra, gyakorlatilag amit átalakítani, újítani akarnak, annak az összegével mentek lejjebb.

Alapos # 2024.04.09. 08:53

(Gyakorlatilag be is költözhet onnantól?)”(nem kell megengedni neki. )

Kérdezi Linci sok egyéb mellett ezt is.

Hát ha akadna egy ilyen ilyen érdeklődő az eladólakásomra,aki csak a 2/3 -át tudná kifizetni a kialkudott vételárnak én biztos nem engedném be a lakásomba..A meg ráadásul felújítani akar , meredek ötlet.

3 hónapot egy lelakott lakásban is kilehet bírni...nem kell azonnal mindent szétverni. Amúgy ha az ember egy eladandó lakására csak úgy talál vevőt, hogy az nem tud egyszerre mindent kifizetni, akkor adja csak részlegesen birtokba.Józsi 2/3 -ot fizettél , akkor hozhatod a bútoraidat,le rakod a nagyszobába, én maradok a kisszobában..Az is érdekes,hogy nincs meg teljes vételösszege, de felújításra meglenne.

drbjozsef # 2024.04.08. 18:17

Linci,

Hát kérjél még 3 hónapnyi plusz pénzt, foglalóban. És akkor abból fizeted 3 hónapig még ahol laksz, és ha meghiúsulna az adásvétel, akkor a foglalóját elveszíti, nem kell visszafizetned neki. Már persze ha az ő érdekkörében merül fel a meghiúsulási ok - ha miattad bukik a biznisz, akkor duplát fizetsz vissza neki. Minden üzlettel jár kockázat. Értékeld magadnak, neked mi mennyit ér.

Linci # 2024.04.07. 12:45

Szeretnék még egy kis segítséget kérni. Albérlőim kiköltöztek, lakást átadták, lakást rögtön mutattam is érdeklődőknek. Kaptam egy ajánlatot. A vevőjelölt a lakás árának 2/3-át le tudná most rakni, ebből egy rész foglaló, többi része előleg
lenne. Fennmaradó összeget leghamarabb június végén, legkésőbb július 15-ig adná, mivel el adta ő is a lakását, és akkor kapja a második részletet. Az innen még három hónap. Szeretné addig esetleg felújítani, elvileg erre lehet szerződést írni, amennyiben valami miatt meghiúsul a második rész átadása, akkor a vevőjelölt a foglalót az eladónál hagyja, az előleg visszajár, illetve köteles az eredeti állapotot visszaállítani. Vagy a tulajdonos visszakapja a felújított lakását, vevőjelöltnek követelése nincs. Továbbá arról is lehet szerződést írni hogy a lakás rezsijét onnantól ő fizeti - amint ő oda bemegy és elkezd felújítani, kvázi mintha bérelné addig. (Gyakorlatilag be is költözhet onnantól?)
DE. Azért nem annyira kedvező ez nekem, az az érzésem, azt leszámítva hogy biztos vevőnek tűnik.

  1. Hiszen amíg nem kapom meg a teljes árat, nagyon tovább nem tudok lépni. (Hacsak nem én is lepapírozok valami hasonló megoldást, de nem hiszem hogy én ezt szeretném)
  2. Mivel én is albérletben lakom, - ennek a lakásnak a díjából fizettem ezt az albérletet - nyilván az lenne az érdekem hogy mielőbb eladjam, és tovább tudjak lépni, lehetőség szerint ne kelljen hosszú hónapokig immáron fedezet nélkül ezt az albérletet fenntartanom.

Tudnak esetleg valamit javasolni ebben az esetben, vagy csak én látom ezt a megoldást számomra kevésbé kedvezőnek?

Szomorú örökös # 2024.04.03. 18:15

Zoltanuss

A gyakorlat az hogy a mesterek és a kontárok is 500 eft alatt nem adnak számlát.
Kérni lehet, de ha előtte kérsz, elkerül nem jön, ha utólag, akkor megemeli a díjat

A gyakorlat az, hogy ha tisztességes vállalkozót hívsz, azzal szerződést lehet kötni,
ami alapján aztán a munka elvégzése és kifizetése megtörténik.
Tudod ebben semmi bonyolult nincs, nagyon egyszerű és tiszta az egész! :-)

Zoltanuss # 2024.04.03. 17:58

Szomorú örökös !
A gyakorlat az hogy a mesterek és a kontárok is 500 eft alatt nem adnak számlát. Kérni lehet, de ha előtte kérsz, elkerül nem jön, ha utólag, akkor megemeli a díjat, hacsak nem peti módszerével felveszed a beszélgetést.

Zoltanuss # 2024.04.03. 17:52

Tanács a még gyakorlatlan bérbeadóknak !

Elsőre,első bérlésnél egy lakást kifestve, kitakarítva célszerű kiadni.

Ajánlatos némi alapvető bútorzat is.
Így az előszobában fogas , fogasok, némi fekhely - nagyjából annyi ahány személyesre szánjuk kiadni.

Ruha tárolási lehetőség azaz szekrény, szekrények, egy étkező asztal kb 4 székkel. Az ablakokra függönyök esetleg sőtétítők.

A folyamatos hideg -melegvíz szolgáltatás, főzésre tűzhely mosogatási lehetőség- Fürdőszobába toalett ( vagy külön), min..tusoló vagy mosdókagyló. Némi nem értékes dekoráció a falakra.
A többi akkor lesz, ha hozza a bérlő. Pl. hűtő, mosogató, konyhai kisgépek stb. Ahogy rengeteg egyéb dolog is lehet, amit hoz magának a bérlő.Ki kell kötni, hogy a falra -falakra vigyázni kell különben újra festés lesz.
De ha vigyáz valaki a falakra akár 10 évig is tarthat egy festés.Viszont a bérlők jönnek mennek, fél év,1,5 év, 4 vagy 8 év.
Legtöbbször a fal nem használódik el annyira , hogy újra kellene festeni....ezért is jó az un. részben berendezett lakás. Sok mindent takar. Aztán akadnak válogatós bérlők is. Ez tetszik amaz pedig nem, Kitenné. Nálam erre van egy beépített szekrény. Oda beteheti ami befér. De volt olyan akinek a vadi új hűtő nem kellett. Ok.akkor annak van egy tárolási költsége, na meg ha neki nem kell a hűtő,akkor nekem meg kell az étkezőasztal. Leesett a tantusz a bérlőnek....megegyeztünk.A bérlő csak akkor foglalhatta el a lakást, ha aláírta a szerződés mellékleteként a tartozékjegyzéket is , felírtuk a mérőállásokat ,meg beszéltük a fizetési technikákat stb.
És nyilatkozott a leendő bérlő,hogy neki így megfelel.

Akadt persze olyan érdeklődő,aki az ezermester tudását csillogtatva elmondta, hogy mi minden kell még és hogy ő mit csinálna.

Gondoltam ...majd a magadéban, de itt nem leszel bérlő!

Soha nem szabad azonnal kiadni...mindig úgy kell terelni a tárgyalást, hogy van előtte egy másik érdeklődő is, aki a sorban előtte áll, de úgy kell irányítani, hogy megnézheti többször is, visszalépésre mind a két félnek lehetősége legyen.

Kaució ?
Elvileg a kettő havi a bevett, de az sokszor semmire sem elég.
Részemről olyan 2,6 -os kerekített összeg. Igaz volt aki ennek a firtatásán bukott meg. Kiderült, hogy se anyja, se apja, se rokona, senki sem kölcsönöz neki semmit Nem kettő havi kauciónak megfelelőösszeget, de annak a tizedét sem. Ő viszont beköltözne a pár tíz millás ingatlanba.
Nálam bérleti díjból lehet alkudni, a kaucióból aligha.

Ha lejár a bérlet ezért, azért.
Kell, mint írták, egy átadási -átvételi jegyzőkönyv, sok mindent belevéve, kellenek a mérőállások és azok hátralékai...ki lehet számolni.
A festés ? Hát ha laknak egy ingatlanban egy lassú elhasználódás elkerülhetetlen El kell dönteni,hogy a festés megéri vagy sem.
Egy lakás kifestése néha 2 vagy akár 3 havi bérleti díjat is felemészthet.
Persze akadnak finnyásak, akik elhúzzák a szájukat...azok költözzenek szállodába, panzióba.
Nálam egy másik gyakorlat az, hogyha mindkettőnknek beválik a b. viszony a beköltözés után a bérlő kifesti, ő adja a munkaerejét( netán a tudását ) én pedig a szerszámokat és a festéket.
Más barkácsolást kerülni kell.

Szomorú örökös # 2024.04.03. 17:29

Linci

ha azt mondom hogy akkor kifestetem én, de nyilván lejön majd a kaucióból amiért megcsináltatom,
kell ezt számlával igazolnom a bérlő felé, vagy azt mondom hogy x ezerért lejavította a festő és ennyi?

Ha eleve törvényesen és tisztán foglalkoztatod a festőt, akkor nyilván lesz róla számla is.
Ha korrekt vagy, eleve így csinálod. Ez esetben meg minek is titokzatoskodni a volt bérlő felé?

drbjozsef # 2024.04.03. 12:32

Linci,

Hát "visszaadási jegyzőkönyvről" nem hallottam, de szerinten "átadási-átvételi jegyzőkönyvet" találsz a neten.
Igen, óraállások feltétlenül, meg minden más mehet bele, ami fontos, és amiben meg tudtok egyezni, hogy mindketten - és lehetőleg két tanú is - aláírja. Állapotleírás, fontosabb berendezési, gépeszeti tárgyak, bármi.

Ha a szerződésben neki kellene kifestenie, de nem teszi meg határidőre, akkor visszatartasz a kaucióból. Aztán ha van közös megegyezés, akkor se számla, se papír nem kell semmit írni. De mi van, ha vita van? Ha szerinte több járna vissza, és azért akár bíróságra is hajlandó menni? Nem ártana igazolni, hogy miért annyit nem adtál vissza neki végül a kaucióból. Szóval _jó esetben_ kelleni nem kell, de kellhet, ha nincs egyetértés. Nem árt.

A kaució arra van, hogy ha átvételnél minden rendben, akkor visszaadod. De ha nem, akkor visszatarthatod, néhány hétig simán, amíg vagy ő, vagy akinek a szerződés szerint kell el nem intézi amit kell, és akkor elszámoltok.

Linci # 2024.04.03. 12:24

Közeledik kissé leélt lakásom visszaadásának időpontja. Javasolták itt, hogy egy visszaadási jegyzőkönyv kitöltése nem lenne rossz. Nem találok ilyet, elég ha papíron rögzítjük hogy ilyen és ilyen állapotban, ezekkel a mérőállásokkal kerül vissza a tulajdonomba?
Másik: szerződésben benne van, hogy kifestve adtam, kifestve kérem vissza. Most úgy tűnik, hogy ennek a megszervezése is nehézségekbe ütközik, amit nem is szeretnék kommentálni. Kérdésem, ha azt mondom hogy akkor kifestetem én, de nyilván lejön majd a kaucióból amiért megcsináltatom, kell ezt számlával igazolnom a bérlő felé, vagy azt mondom hogy x ezerért lejavította a festő és ennyi?
köszönöm a választ!

egadrot # 2024.03.23. 12:23

Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

Majordomus # 2024.03.17. 21:05

Másodszori kézbesitési kisérlet után beáll a kézbesítési vélelem és indulhat a Fizetési meghagyás.
.
Egyébként tisztességtelen bérbeadói magatartás hogy lenyúlja a rendesen fizető bérlő pénzét.
.
Korrektűl el kell számolni.

drbjozsef # 2024.03.17. 16:54

( a levél őáltali kézhezvétele szerinti 5. munkanapig, ezt látni fogod a neked visszajutó tértivevényből. Ha nem veszi át, így járt.)

drbjozsef # 2024.03.17. 16:53

egadrot,

Írsz egy tértivevényes levelet a tulajdonosnak arra a címre, amelyik a bérleti szerződésetekben szerepel.
Eben kéred, hogy vegye fel veled a kapcsolatot XY telefonszámon, hogy megbeszélhessétek a túlfizetésedet, és lezárhassátok a bérletet.
Ha ez nem történik meg 5 munkanapon belül, akkor a teljes - szerinted - fennálló összegre fizetési meghagyást fogsz kibocsáttatni ellene, végső esetben pedig pert és végrehajtást indítasz. Köszönettel, keltmintfent,törökszultán.