Albérlet felmondása


Majordomus # 2024.03.12. 21:19

Győr Debrecen Veszprém tekintetében kimondottan olcsó az ár.

matthiasi # 2024.03.12. 20:54

69 nm. megyeszékhelyen 190 eft ért.
Elsőre stimmel.
Azért megyeszékhely és megyeszékhely között hatalmas különbség lehet. Prosperálóipari és egyetemi városnál óccsónak tűnik.

Mondjuk egy Szekszárdnál vagy Békéscsabánál elmegy, Szegeden, Debrecenben lényegesen többért lehet kiadni...ha lehet. Sok minden egyéb is meghatározza a bérleti díjat.

Amúgy óccsó bérlakás csak a mesékben van. Naivaknak ígérgetnek a pofátlanok, hogy hatalomra jussanak.

Majordomus # 2024.03.12. 20:45

Ez is egy stilus.
Nálam minden lakásban 2 havi kaució+ az első havi lakbér,és avhrdetések átlagának a 90 %-a a bérleti díj. Van olyan bérlőm aki 6 éve lakik nálam.
.
Ajánlott a bérlőcasting.

matthiasi # 2024.03.12. 20:41

Nem egy gyakorlott bérbeadó panaszai jönnek elő.
Már a kezdetek is életszerűtlenek-
Egyesület bérli, de mások használják./ egyesület ,lakók/
Ilyen szituációk kerülendők. Bármilyen kecsegtetőek.
Elsőre a határozott idejű szerződés is praktikusnak tűnik, de azért a bérbeadó felé is vissza üthet.

Jól kell megválasztani a bérlőt....igaz néha lehetetlen a jó választás.
Az aki édes gyermekének tekinti a kiadandó lakást,félti a bútorait, inkább ne fogjon bele.
Részemről majd mindig berendezett lakást adok ki ,használt bútorokkal.(igaz néha egyesek elhúzzák a szájukat), mások meg nagy lelkesedéssel mindent kidobnának. Nos mondják, de nálam az ilyen "igényesek " bérlők nem lesznek..mindig gondolom magamban,
majd a sajátodban lehetsz igényes.
Viszonylag alacsony lakbér, magas akár 3 havi kaució.

Majordomus # 2024.03.12. 20:26

Ha van költségosztó a radiátorokon akkor kérhetsz köztes elszámolást a szolgáltatótól. Mindenképpen vigyél magaddal tanút,fotó videó készüljön,sőt "ingatlanvisszaadási" jegyzőkönyv is amit a bérlő képviselője is aláír.

Linci # 2024.03.12. 16:07

Az egyesület rám írt tegnap, melyik az a legkorábbi időpont, amikor megegyezve leghamarabb elhagyhatják a lakást. Szerződés határozott idejű, április végéig szól. De mivel folyamatosan élik le a lakást, - ezt nyilván szóvá is teszem, ami számukra nem kellemes - ezért én is úgy gondolom, jobb ha hamarabb mennek, minthogy még egy hónapig tegyék tönkre bútorokat. Nyilván, a kaucióból levonnám, amit látok, hogy rongálódott. Az is nyilvánvaló, az egyesület vezetője ezt minden módon megpróbálja majd megakadályozni, kimagyarázni. Ebből is elegem lett, hogy folyamatosan minden meg van magyarázva. (persze úgy, hogy az nekik legyen jó) Van jogászuk, most már azzal fenyegetőzik, - nem értem miért, pusztán a lakásomat, bútoraimat szeretném normális állapotban visszakapni- mindenesetre mindent be fog vetni, hogy ne kelljen nekik pluszban semmit fizetni. (1 hete eláztattak a mosógép csövével, parkettán, tapétán látszik, illetve a lenti szomszéd falán) Szóval nem véletlenül vagyok kiakadva, és persze erre sem jött egy elnézés, hanem letagadták, ezért majdnem szétvertük a kád csempéjét, mert hátha ott van valamilyen csőtörés) Na csak úgy ízelítőként. Mivel rákérdezett mikor mehetnek el közös megegyezéssel, ezért megírtam neki, hogy márc végével köszönjünk el, április elején át tudom venni a lakást. Mire figyeljek? Fotókat nyilván készítek, nem az egész lakásról, de több mindenről készítettem mielőtt ők átvették. Közületekkel egyeztetek, ha valami elmaradás jönne ki, víz/gáz egyéb, az is lejön a kaucióból. Van e valami határidő, mennyi idő múlva kell elszámolnunk a kaucióval? Szerződésben erre utalás nincs, viszont pl a fűtés elszámolás nem 1 hét alatt jön meg, lehet az egy hónap is. Köszönöm a válaszokat előre is!

Linci # 2024.03.12. 15:53

69 nm. Megyeszékhelyen

Majordomus # 2024.03.11. 21:27

Mekkora a lakás havi 190 ezerért???

Linci # 2024.03.11. 15:45

Rendben, köszönöm!

Linci # 2024.03.11. 15:41

Ha valamilyen tárgyban, berendezésben kárt tettek, hogyan tudom érvényesíteni? Oké h a kaucióból levonva, de konkrétan: hűtőajtó összekarcolva 20 000, szúnyogháló kiszakítva 30 000? Ok hogy javítási költségre számla, de pl amit összekarcoltak, ezzel mégiscsak leamortizálva?…
Az egyesület vezetője erre ezt írta: “A 10%-os költséghányad kedvezmény azért is van, hogy a tevékenység (jelen esetben lakáskiadás) közben felmerült anyagköltség adómentesen kompenzálva legyen.” Ez fedezné? … 190 000 a lakás rezsi nélkül, 6 hónapja fizetnek.

drbjozsef # 2024.03.11. 15:33

Linci,

Nincs ilyen konkrétan, nincs előírás mit hogyan kell számolni, igazolni.

Te azt mondod, hogy X forint kár esett a berendezésekben, ennyit visszatartasz a kaucióból. Ha ez nem tetszik nekik, akkor perelhetnek, a bíróság majd eldönti. Ott azért nem baj, ha indokolni, esetleg igazolni tudod a költségeidet, illetve az eredeti állapotot.
Persze, ha a károd meghaladja a kauciót, és ők meg azt mondják, hogy nem fizetik ki a többletet, akkor neked kell pereskedned, ha ragaszkodsz az álláspontodhoz.

Az egyesület vezetője erre ezt írta: A 10%-os költséghányad kedvezmény azért is van, hogy a tevékenység (jelen esetben lakáskiadás) közben felmerült anyagköltség adómentesen kompenzálva legyen.

Ez büdös nagy bullshit. A költséghányad a te költségeidre van, mászkálnod kell, postáznod, ügyintézned. Ha gyűjtenéd a kiadással kapcsolatos számláidat, azt számolhatnád el tételes költségelés választása esetén a költséghányados számítás helyett. Semmi köze ehhez se a bérlődnek, se a kauciónak, se a bútorok és berendezésekben okozott károknak. Persze, ha amortizációt is elszámolnál az ingatlanra és az ingóságokra is (azt is lehet), akkor már lehetne valami igaza, a pár év alatt nullára leírt bútorokban forintosítható kárt nehezen lehet tenni...

Linci # 2024.03.11. 14:54

Ha valamilyen tárgyban, berendezésben kárt tettek, hogyan tudom érvényesíteni? Oké h a kaucióból levonva, de konkrétan: hűtőajtó összekarcolva 20 000, szúnyogháló kiszakítva 30 000? Ok hogy javítási költségre számla, de pl amit összekarcoltak, ezzel mégiscsak leamortizálva?…
Az egyesület vezetője erre ezt írta: “A 10%-os költséghányad kedvezmény azért is van, hogy a tevékenység (jelen esetben lakáskiadás) közben felmerült anyagköltség adómentesen kompenzálva legyen.” Ez fedezné? … 190 000 a lakás rezsi nélkül, 6 hónapja fizetnek.

Majordomus # 2024.02.11. 20:53

Azért sem mert nem a lakókkal van szerződésed hanem az egyesülettel.
A lakók egyéni szoc. problémája

drbjozsef # 2024.02.11. 15:39

Linci,

Nem neked kellett volna bejelentened őket, hanem nekik bejelentkezniük.
Egyébként, ha ez a bérleti szerződés teljes bizonyító erejű magánokirat volt (két tanús), akkor azzal az engedélyed nélkül is bejelentkezhettek volna állandó lakcímre. Hiszen a bérleti szerződés megkötésével ehhez a törvény szerint hozzájárultál. És nem tartózkodási címre (ami a helyes neve az "ideiglenes cím"-nek), ez nem kívánságműsor, itt a véleményed nem érdekelt volna senkit. Jogszerűen ki se kötheted, hogy nem jelentkezhetnek be állandóra.

Neked ehhez semmi közöd, sőt, neked csak jó, mert ha végre tényleg elmennek, akkor nem kell kényszer kijelentened őket.

Zoltanuss # 2024.02.11. 13:54

.....nincsenek bejelentkezve, vagy ez az ő mulasztásuk?

Ki másé lenne?
Trehányak,nem törődnek semmivel.

Linci # 2024.02.11. 11:39

Nagyon köszönöm az eddigi tanácsokat.
Még valami: adóhatósághoz bejelentettem hogy albérletet adok ki, ez a része rendben van. Viszont a fiatalok lakcímre nem jelentkeztek be. (Nem érkezett erre igény, megkeresés az egyesülettől hogy bejelentkezhetnek e, ideiglenes lakcímnek részemről nem lenne egyébként akadálya.)
Lehet ebből problémám akár menet közben, akár utólag hogy nincsenek bejelentkezve, vagy ez az ő mulasztásuk?

Majordomus # 2024.02.06. 20:52

Linci
A hozzászólóknak igazuk van.

Ne hagyd magad dróton rángatni.

A határozott idejű szerződés idő előtti felmondása,szerződésszegés. Tehát a kaució nem jár vissza.
Abban is igazuk van,hogy az ilyen bérlőtől jobb minél előbb megszabadulni.

Engedd el őket, mondjuk február végével de tartsd meg a kauciót.

Arra figyelj,hogy fotókkal videóval rögzitsd a lakás állapotát a bérlők jelenlétében!

Az átadás után közöld hogy szerződésszegés miatt nem adod vissza a kauciót.
Ha van kedvük pereljenek, de nem fognak.

.

Linci # 2024.02.06. 15:44

Én is valahogy így gondolom. Lehet hogy nincs tapasztalatom, de pontosan tudom, - mivel benne vagyok - hogy a tények ki vannak forgatva, meg vannak magyarázva. Természetesen úgy, hogy az rám nézve legyen negatív.

matthiasi # 2024.02.06. 14:39

Tele közhellyel, sületlenségekkel....a bérlő részéről.
Az ilyentől jobb minél előbb megszabadulni. Néhol szállodai szolgáltatási igények is felmerülnek.
Ez a postaláda ügy is rőhelyes. Vagy rá egy plusz címke, vagy felszerel valaki egy újat...pl. az aki igényli /bérlő /

Ellenőrzés!
azt legalább öt munkanapot megelőzően egyeztetni szükséges a lakókkal.
nane !
Amúgy mintha lenne egy harmadik személy is a tényleges lakás használókon kívül.
A tájékoztatás részedről valóban megtörtént, de mivel a lakók nem tartózkodtak az országban, az időpont nem volt megfelelő számukra.
Miért? A 'nagy hatalmú ' egyesület elnöke nem helyettesítheti a bentlakókat ?
A mosógép csapjával kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy szakember cserélte ki, aki azt mondta, az előző gép nem megfelelően lett lecsatlakoztatva a rendszerről. Ennek költségét -bár nem nekünk kellett volna-, kifizettük.” Tehát elromlott a mosógép csapja! De ennek mi köze az előzőcseréjéhez ?

az előző gép nem megfelelően lett lecsatlakoztatva a rendszerről. ”Kitépték a falból?
szeretném megjegyezni, hogy szakember cserélte ki,” Ezt a mostanit. A magyar szaki nagyon szeretik az elődeik munkáját szapulni. Néha jogos -néha nem.

az okok valóban (részben) mondvacsináltak,
Azok bizony .
Sok sületlenség...meg kell szabadulni a bérlőtől.

Linci # 2024.02.06. 13:45

Küldöm a levelet, amit ma kaptam:
"Tekintettel arra, hogy a szerződéskötés óta számos nehézség lépett fel közöttünk, az alábbi hivatkozásokra alapozva szeretném, ha a kaució visszaszolgáltatása mellett közös megegyezéssel megszüntetnénk a szerződést.
A plafont kijavítjuk.

A bérleti szerződésnek az a lényege, hogy az ingatlan tulajdonosa a használat jogát átadja a bérlőnek ideiglenesen, és ezért pénzt kap.
Ezt azt jelenti, hogy biztosítani szükséges a postaláda használatát is. A lakók életvitelszerűen a bérleményben tartózkodnak, jogukban áll a postaládát használni.

Amennyiben a tulajdonos szeretné megtekinteni a lakást, azt legalább öt munkanapot megelőzően egyeztetni szükséges a lakókkal. A birtoklás joga alapján a bérlő jogosult arra, hogy mindenfajta zavarás nélkül használja az ingatlant, és ebben a használatban őt senki ne korlátozza.
Ha a szerződés máshogyan nem rendelkezik, a tulajdonos csak a bérlők jelenléte mellett tartózkodhat a lakásban. A tájékoztatás részedről valóban megtörtént, de mivel a lakók nem tartózkodtak az országban, az időpont nem volt megfelelő számukra. Az ellenőrzés ideje úgy van meghatározva a jogszabályban, hogy egy évben legalább egyszer a bérlő arra alkalmas időben köteles beengedni a bérbeadót. Ha mégis gyakrabban ellenőrizni szeretné, azt csak a bérlővel együttműködve, olyan időpontban teheti meg, ami a bérlőnek is megfelel.

Amennyiben a lakók hibát észlelnek, a bérbeadónak kötelessége azt komolyan venni és intézkedni a mielőbbi segítségnyújtásról. A felmerülő meghibásodásokat a bérbeadónak kell elhárítani öt napon belül. Amennyiben a tulajdonos nem tud a helyszínre menni, csak a szerződésben megjelölt személy jogosult a lakásba tartózkodni. Amennyiben a szerződésben nincs megjelölve megbízott személy, írásos megbízással mehet a lakásba.
Szomorúnak tartom, hogy nem kaptunk előzetes tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a nyílászárók nem zárnak megfelelően, így a fűtési szezonban ez problémát okozhat.

A mosógép csapjával kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy szakember cserélte ki, aki azt mondta, az előző gép nem megfelelően lett lecsatlakoztatva a rendszerről. Ennek költségét -bár nem nekünk kellett volna-, kifizettük.

A takarítási rendről nem kaptunk tájékoztatást. Amint az megtörtént, a fiatalok takarítottak. (Valóban, decemberben és januárban alig-alig tartózkodtak az országban, akkor ennek nem tudtak teljességgel eleget tenni.)
Azonban tegnap éjszaka kétségbeesetten jeleztek a fiatalok, hogy takarítottak ennek ellenére tegnap az ajtajukon találtak egy cetlit, hogy TAKARÍTS! felirattal. Nyilván ebben a dologban nem lehet igazságot tenni, mert egyikünk sem tartózkodik a lakásban, de nagyon rosszul érzik magukat, tanácstalanok, hogy mit kellene jobban, máshogyan csinálni annak érdekében, hogy ne tapasztalják ezt.

Nem tartom reálisnak azt sem, hogy neheztelsz azért, mert a lakásban szellőztetnek a lakók. Azt gondolom, joguk van télen is szellőztetni a lakást - annál is inkább, mert mint Te is többször hangsúlyoztad, a fürdő erősen penészesedik. Emellett egészségtelen lenne nem szellőztetni.

Összefoglalva ami a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmasságát érinti, az a tulajdonos feladata, ugyanis azt, hogy az ingatlan lakható legyen, nemcsak a bérbeadás pillanatában, hanem a bérleti jogviszony alatt is a bérbeadónak kell biztosítania és fenntartania, így amennyiben pl. lefolyó, konvektor, csap, tűzhely elromlik, akkor a bérbeadónak kell megjavíttatnia vagy cseréltetnie, feltéve, hogy normál használat miatti avulásról beszélünk, és nem a bérlő okozta a hibát.

Mindemellett hangnem és a stílus rettenetesen sértő. Régóta dolgozom emberekkel nemzetközi és hazai szinteken egyaránt, soha nem tapasztaltam ezt. Mi egy szolgáltatásért fizetünk, úgy vélem, ha probléma adódik, nem lehet gond, ha segítséget kérek."

hogy érthető legyen: többször jeleztem az egyesület vezetőjének, hogy szeretném az ingatlant megtekinteni, mivel három fiatal lakja. Ráadásul két fiú, erről is jótékony hallgatás volt előzetesen. Nem volt lehetővé téve hogy megtekintsem, mindig volt valamilyen indok, hogy miért nem. Itt romlott meg a kapcsolat azt gondolom. Nagy nehezen sikerült decemberben bejutnom, ahol láttam, hogy a plafon le van verve egy helyen, betonig. Erre a válasz az volt: pókhálózás közben pörgött le a vakolat. Ez a válasz sem a jó kapcsolatot erősítette éppen részemről.... kb 2 hete rám írt az egyesület vezetője péntek délután hogy légteleníteni kell a radiátorokat, mert azok nem adnak meleget. Sürgetett, többször megkérdezte hogy mikor tudom rendezni, holott egyértelmű hogy a radiátorok nem egyszerre levegősödnek fel, illetve tudtam is hogy ezzel nem lehet probléma. Azt hiszem kereste az okot, amivel aztán majd alkalomadtán előhozakodhat.
Mai levelére ezt válaszoltam:

" A kaucióról ügyvédet kell megkérdeznem, mert az okok amiket egy korábbi szerződésbontáshoz
felsoroltál: részben mondvacsináltak. A szerződést pedig áprilisig írtuk.

  • Különben is csak akkor tudom majd visszaszolgáltatni, amennyiben a lakást TISZTÁN, abban

az állapotában tudom átvenni, ahogyan azt átadtam. Különös tekintettel a falakra, hiszen
rögzítettük hogy kifestetve adtam azt át, úgy is szeretném visszakapni, nem csak a plafon,
hanem a nappaliban más helyeken is vertek be szöget, stb.

  • A bútorokban, egyéb berendezési tárgyakban az esetleges kár pótlására helyreállítására is

szolgál a kaució, ezeket tüzetesen át kell néznem.

  • Valamint a közületekkel való egyeztetés után tudom csak visszaadni, amennyiben

megkaptam mindenhol a pontos elszámolást.
Pontosan ez az attitűd az, ami miatt mint lakástulajdonos kevésbé voltam barátságos: mindenért
engem hibáztatsz. Lássuk.

1. Az erkélyajtónál valóban van egy kis rés, de 6 évet töltöttünk ott úgy, hogy emiatt NEM
KELLETT a radiátort felcsavarni, s komfortérzetünket ez egy kicsit sem zavarta. Az ÚJ
műanyag nyílászárók mindenhol máshol jól záródnak, így nem tudom miről kellett volna még
előzetesen tájékoztatni.
2. A takarításról Te sem kérdeztél, egyébként ki van írva nagybetűkkel/számokkal a lakás
bejárati ajtaja elé hogy mikor melyik szint takarít, ehhez még magyarul sem kell tudni, de
egyébként Te is jártál a lakásnál, láthattad. Minden szinten fel van tüntetve, nehéz nem észre
venni.
3. Postaládáról nem beszéltél szerződéskötéskor, hogy arra igényt tartanátok. Ebben az esetben
átirányítottam volna a leveleimet. Egyetlen küldemény nem érkezett ez idő alatt a fiatalok
részére, amit jeleztem is hogy beadok szükség esetén, de ugye a bizalom itt megint csak nem
az én részemről bicsaklott meg…
4. A hiba észlelés komolyan lett véve. Ami nem azt jelenti, hogy péntek délután leutazok
....ről, mert LEHET hogy a radiátorokat légteleníteni kell. Azt sem jelenti, hogy
péntek délután vagy szombat délelőtt szakembert küldök, és fizetek a kiszállásért, aki aztán
megállapítja, hogy a radiátorokat CSAK központilag lehet légteleníteni, mert nincs rajtuk
szelep.
Lett küldve segítség szombaton aki megállapította, hogy semmi baj nincs a benti
hőmérséklettel, illetve a fiatalok elmondták, hogy amikor szél volt, akkor hűlt le a lakás. Az
erős szél egy napig tartott. Nem panaszkodtak a radiátorokra.
5. A mosógép csapjáról: a kolléganőd be akarta állítani, ezt ő maga mondta amikor ott voltam.
Utólag már könnyű azt mondani hogy mi rontottuk el.
6. Szellőztetés. Miután borzasztó hidegre panaszkodtál a lakásban, (ami ugye AZONNALI
beavatkozást igényelt volna a részemről) a kérdéses napon jártam a háznál és láttam, hogy
nyitva az ablak. Erre reagáltam, hogy akkor talán annyira nem fázhatnak.
7. A fürdőszobával kapcsolatban az volt a kérésem hogy a FÜRDŐSZOBA AJTÓT hagyják nyitva,
és nem azért mert erősen penészedik, hanem nincs ablak a helyiségen, ha a párára rácsukják
az ajtót, akkor a fal illetve a csempék között EL KEZDHET penészedni.
Mivel rögtön az elején ezt jeleztem, így kérem majd az átadásnál a fürdőszobát is
penészmentesen átadni.
Emberekkel dolgozom én is, Ausztriában, ahol a kommunikáció nagyon is fontos prioritás. A
stílusom mindenhol megfelelő, a főbérlőmmel én személy szerint jó kapcsolatot ápolok.

Az attitűd, - a most küldött leveledből is ez derül ki – nevezetesen a mindenért a
mások/másik hibáztatása –rendkívül zavaró számomra, de azt gondolom ez mást is zavarna."

drbjozsef # 2024.02.06. 13:39

Miért lenne ez egy rossz szerződés?

Ha nem akar eltérni az óvadék és a felmondás általános Ptk. szerinti főszabályaitól, akkor jó ez.

matthiasi # 2024.02.06. 13:35

Linci !

A szerződést mindig a tulaj ír(at)ja.
Írta vagy 3 hete Md. Előtted.

Csinálj a jövőben jó szerződést, ezt az ügyet most rugalmasan engedd el !
Amúgy jöhetnek azok az okok,had lássuk mit képesek kitalálni hogy szabaduljanak egy nem kívánatos bérlettől.
Mondjuk néha a bérlőnek is igaza lehet.

drbjozsef # 2024.02.06. 13:22

Nincs.
De miért ne írhatnád ide?
Anonimizáld.

matthiasi # 2024.02.06. 13:22

Már miért nem mondhatna fel ?

Felmond, elmegy, viszont a lakbér elvileg a felmondási idővégéig fizetendő.
Ennek a vége pedig április 30 kettő és egy bő háromnegyed hónap.

A kaució általában 2 hó lakbérnek megfelelő összeg. Azon az egy hónapon nem érdemes rugózni.

A gáz....a méltánytalanság inkább akkor akad, ha a periódus elején mondana fel a határozott idejű bérlő, amikor 9 - 11 hónap még hátra van. Na ilyenkor mérlegelhet a bérbeadó. Én pl. felezem az időt. 8 hónap hátra van, négyet fizetsz , de eltűnsz azonnal.
A bérbeadónak is sok kockázata van..... átenged egy 20 - 30 - 60 milliós értéket. Egy sértett, feldühödött „földönfútó”elvesztheti a kontrolt és az ingatlannak annyi.

Linci # 2024.02.06. 13:15

Kedves Dr BJózsef

köszönöm a választ. Van arra lehetőség, hogy valahogy Önnek (privát?) elküldjem a bérlő levelét, melyben felsorolja milyen okok miatt akarja megszüntetni a bérleti szerződést? illetve minderre hogy én mit válaszoltam? Abból talán kirajzolódik, hogy mennyire jogos az azonnali szerződésbontásra való igényük.