Bontási engedély elmulasztása


Majordomus # 2024.02.15. 23:02

No igen. A papírmunka...

nanemaaa # 2024.02.15. 09:21

Indoknak nem elég, de logikus is lehetne. Főleg, ha az eredeti épület helyén épült az új.
Ugyanakkor, ha a két épület helye nem azonos, akkor akár feltételezheti a földhivatal, hogy a másik épület még áll. No meg ott vannak a jogszabályok! Ezek szerint az építésügyi, vagy építésfelügyeleti hatóság által kiállított hatósági bizonyítvány alapján töröl.

Majordomus # 2024.02.13. 21:33

Mondjuk az a tény hogy nincs ott és felépült egy épület nem elég indok arra hogy lebontásra került?

nanemaaa # 2024.02.13. 09:07

A földhivatal le van maradva pár évvel. Nyilvánvaló, hogy nem kell engedély az épület lebontására. Arra utólag se lehet engedélyt kérni.
De lehet, csak te értetted félre.
Tény, az építésügyi hatóságtól kell hatósági bizonyítványt kérned a bontás megtörténtének igazolására.
Ami számomra fura, hogy mint írtad, már épület a telken egy lakóépület, ami használatbavételi engedéllyel is rendelkezik. Annak az épületnek a feltüntetéséhez kellett a földhivatalhoz vázrajzot csatolnod. Vajon akkor hogy nem vette észre a földhivatal, hogy a vázrajzon nincs a bejegyzett gazdasági épület? :O

vighajos # 2024.02.13. 05:50

2018-ban kezdtük el családiház építkezésünket üres ingatlanon. Illetve tulajdoni lap szerint gazdasági épület + udvar volt bejegyezve, de a gazd.épületnek csak nyomai voltak, mert idő közben valamikor valakik lebonthatták. Igaz a telek cca 20 év óta tulajdonunkban van, de nem tűnt fel az épület hiánya, mivel mi nem ott laktunk. Kb 3x3 m-es sufniról van szó, ami egy pince szellőző fölött volt. Azóta a családiház felépült, lakhatási engedélyt megkaptuk. A Földhivatal a ház helyszinrajz bejegyzéséhez kéri a hatóság bontási engedélyét, amit nem tudunk produkálni, mivel fogalmunk nem volt hogy egy nem létező "épületre" ilyet hogy kérhettünk volna.
Mi a teendő az ügy rendezésének érdekében? Ilyen esetben nincs elévülés? Igaz igazolni nem tudjuk mióta nincs ott az a bizonyos gazdasági épületnek elnevezett építmény.