Ingatlan eladás - bérlő


Zoltanuss # 2024.03.22. 05:05

Egyenlőre nem szeretnék felmondani csak a legvégső esetben.

Miért kellene felmondani?
A bérlővel is el lehet adni az ingatlant.
Ami általában erősen ár csökkentő tényező. És ebből az utólsó mondatból kiindulva ,azért ha nem lakott az ingatlan lényegesen könnyebb az értékesítés.
Tehát ha komoly az értékesítési szándék....megszabadulni a bérlőtől.
Mielőbb.

Jane2 # 2024.03.21. 12:47

drbjozsef
Köszönöm a választ, úgy néz ki meg tudunk egyezni...... Sajnos nagyon bizalmatlan visszahúzódó. Egyenlőre nem szeretnék felmondani csak a legvégső esetben.

drbjozsef # 2024.03.21. 10:30

Jane2,

Persze, nem kötelező az ügyvéd vagy közjegyző.
(Két tanú mondjuk nem árt sose, de asse kötelező)

Akkor se marad más, vagy a közös megegyezés, vagy ha az nincs, akkor a felmondás.
Kényszeríteni nem tudod semmire.
Esetleg a tényleges felmondás kilátásba helyezése esetleg segíthetne, de ha amúgy is van hova mennie, akkor nem akkora presszió az.

Jane2 # 2024.03.21. 10:03

Szabályos szerződés mit takar?
Írtunk szerződést de nem ügyvéd vagy közjegyző előtt. Ez "szabályosnak" minősül?
Elvileg havonta felmehetek de nem szoktam élni evvel a lehetőséggel, van hogy több mint fél év is eltelik hogy megnézzem mert eddig minden rendben volt (rend, tisztaság)
Mindig egyeztetek vele mielőtt mennék.

drbjozsef # 2024.03.21. 09:42

Jane2,

Ha ez a "személy" aki ott lakik, egy bérlő, szabályos bérleti szerződéssel, akkor annak megkötésével te díj fejében átengedted neki az ingatlan használatát, abban megilleti őt a háborítatlan lakhatás. A Ptk. szerint természetesen jogod van az ingatlan ellenőrzésére, de ennek a gyakorlata is az, hogy néhány havonta megnézheted (ha nincs ettől eltérő, konkrét megállapodás erről a bérleti szerződésben), de csakis a bérlő jelenlétében. Amíg ő a birtokos, addig neked önhatalmúlag oda nincs bejárásod.

Nagyjából ez vonatkozik az ingatlan bemutatására is. A kölcsönös jóhiszemű együttműködés keretein belül köteles a bérlőd lehetővé tenni azt, hogy megnézhessék idegenek isaz ingatlant ha árulod, de neked meg tűrnöd kell, hogy ezt nem teheted akkor, amikor csak akarod, hanem csak előre egyeztetett időpontokban. Ha ez nem felel meg neked, vagy úgy érzed, hogy indokolatlanul, rosszhiszeműen akadályoz ebben a bérlőd, akkor rendes felmondással mondj fel neki, és ha kiköltözött, akkor bármikor mutogathatod.

Ha nem "szabályos" bérleti szerződéssel lakik ott, akkor meg nincs nagyon jogi kérdés. Mindenki azt csinál amit akar...

Jane2 # 2024.03.21. 09:01

Jó napot kívánok

Abban a témában szeretném a segítségüket kérni, el akarom adni a lakásom (tehermentes, 1/1 tulajdon)
Lakik benne jelenleg egy személy. Időben értesítettem írasban hogy el szándékozom adni a lakást. Eddig minden rendben is volt elfogadta megegyeztünk hogy majd csak akkor élesítjük a felmondást ha biztos vevő lesz mert így ez a felállás (neki van hol laknia, a lakás nem üres fizeti a rezsit) mindkettőnknek megfelel.
Igen ám de amikor jött az első érdeklődő megnézni a lakást,zárva találtam a szobát amiben lakik és nem tudtam megmutatni. Közölte hogy nem szeretné ha idegenek járkálnak a szobájában a dolgai között és ő csak este nyolckor van otthon leghamarabb minden nap.
Megteheti hogy elzárja az egyik helyiséget ahová sem én sem az érdeklődők nem tudnak benézni?
Mindig előre jelzem ha felmegyek vagy ha valakit viszek. Vettem cipővédőt hogy ne járkálják össze cipővel a lakást, én is ott vagyok. Nem tudom mit tehetnék még hogy minél kisebb kellemetlenséggel járjon ez az időszak.