közös tulajdon megszüntetése


drbjozsef # 2024.04.03. 05:52

Én a neten utána próbáltam nézni de csak magán személyről ír ilyen szabályozást,

Neten? In allgemeine?
De miért nem a Vht.-t olvasod?
A törvény "adós"-t ír, nincs benne szó magánszemélyről vagy jogi személyről.

Azt senki sem ígérte, hogy egyszerű lesz.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.02. 17:54

Kiragadta a lényeget,köszönjük az értékes hozzászólást !
Köszönheted is: abban benne volt a válasz minden kérdésedre. Szívesen el is magyaráztam volna, ha nem vagy ilyen ööö... Hagyjuk.

Fcsaba # 2024.04.02. 16:16

osztap
Telefonon értem el a végrehajtót 8án tudok bemenni hozzá egyeztetni. Telefonon röviden annyit mondott hogy nem olyan egyszerű az árverezés kiírása mert a tőke értéke nem éri el az 500000ft ot. Én a neten utána próbáltam nézni de csak magán személyről ír ilyen szabályozást, korlátozást, hogy alacsony értékű tartozás végett ne vesszen el az ingatlan. Jógi személyről nem esik szó a leírásban. Még azt kérdezném hogy ebben az esetben az Államra is vonatkozik a korlátozás, csak hogy-hogy készüljek a hétfői találkozóra a végrehajtóval. Köszönöm az eddigi válaszokat is.

Szaymon # 2024.04.02. 16:15

SZOMORÚ ÖRÖKÖS:
Ezért várok jogi szakembertöl véleményt Mert a befizetett hitel összeg 10 millio.(jo kis svájci frankos hitel)Házban lettek felujitások végezve kb 3 millio ft értékben és még maradt a házon kb 5 millio hitel.Ha a kamatokat is követelem,vajmi kevés maradna neki.Ezért ajánlottam fel neki egy összeget,hogy ne legyen per.Ráadásul Én ugy tudom hogy nem a válástol kell számolni a befizetett összeget (mert ténylegesen Én 2014 ota fizetem a hitelt egyedül amiota a házat elhagyta)Szóval ezért kellene a jogi segitség.Igy is köszönöm aki megossza a tapasztalatait!

Szomorú örökös # 2024.04.02. 15:28

Szaymon

Én felajánlottam egy jutányos összeget a tulajdonrészéért cseréb
  • de Ő követeli a ház értékének 50 %-t Mi a teendö ilyenkor?

Laikusknént én úgy gondolom, hogy ha mindez bíróságra kerül, akkor ott érdemes volna azt is felvetni, hogy a hitel törlesztéséből is szíveskedjen részt vállalni, azaz a 7 év alatt befizetett részleteknek minimum a fele le kell jöjjön belőle - gondolom az se kicsi összegre jön ki - ha már mindenáron az ingatlan vételárának felére igényt tart.
Mivel ugyebár ezt írtad:
Az ingatlan kizárolagos használati jogát én kaptam.
így kétlem, hogy bármilyen használati díjra igényt tarthatna.
Egy biztos, hogy szép kis háború várható a bíróságon. :-O

Szaymon # 2024.04.02. 14:56

Kovács Béla Sándor:
Kiragadta a lényeget,köszönjük az értékes hozzászólást !Ezt Én is igy gondoltam de megkérdeztem,de látom Ön mindenhez is ért.A többi kérdésre is sziveskedjék válaszolni Köszönettel!!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.02. 14:23

A ház jelenlegi értékét veszik figyelembe?
Mi mást?

gerbera317 # 2024.04.02. 13:37

Olyannak követeli a fele vételárát, aminek a megszerzéséért egy szalmaszálat sem tett keresztbe. Ha ezt nem ismeri el, akkor bíróság elé kell vinni a dolgot.

Szaymon # 2024.04.02. 13:25
Közös ingatlan tulajdon megszüntetése A volt feleségemmel
  • hitel felvétele mellett- vettünk egy közös ingatlant 2002-ben.2014 ben az ingatlant elhagyta.2016 ban kimondták a válást.Az ingatlan kizárolagos használati jogát én kaptam.Akkor az ingatlan értéke 10 millio ft volt.A hitel összege 8 millio.Akkor irtunk egy megállapodást ügyvéd elött hogy lemond a ház tulajdonjogárol,ha Én kiváltom az Ő hitelét.Ez nem történt meg mivel nem tudtam bevonni kezest .Azota eltelt 10 év alatt a ház értéke felment 40 milliora de a hitelt és minden más egyéb költséget azota is egyedül Én fizetem.Most szeretném eladni az ingatlant --.Én felajánlottam egy jutányos összeget a tulajdonrészéért cserébe--de Ő követeli a ház értékének 50 %-t Mi a teendö ilyenkor?Jogos-e a követelés?A ház jelenlegi értékét veszik figyelembe?Köszönöm válaszát
drbjozsef # 2024.04.02. 12:32

Aminek jelentős előnye a 04-hez képest, hogy 1/16 részre sokkal kisebb eséllyel lesz licit, mintha egyben árvereznék az egészet, és kockáztatja, hogy elviszi valaki más.

A felújítási költségek résztulajdon arányos behajtása erősen közepes esélyű.

gerbera317 # 2024.04.02. 11:56

Én Osztap 02-es javaslatát igyekezném megvalósítani. Vh-kérőként ugyanis beszámítással lehet vásárolni, így a követelés és a vételár nem összeadódnak, ahogyan azt az MVH akarná, hanem kivonódnak egymásból.

drbjozsef # 2024.04.02. 11:47

Fcsaba,

Attól függ, hogyan értelmezzük a "szükséges" fogalmat. Nem kötelező, de ajánlott. Előbbi értelmében "nem szükséges" utóbbi értelmében inkább azt mondanám, "szükséges lenne".

Szóval, nem kötelező.

Fcsaba # 2024.04.02. 11:37

osztap
Köszönöm válaszodat, még egy kérdésem lenne. Amennyiben bíróságra kerülne szükséges a jogi képviselet vagy nem?

osztap # 2024.03.29. 16:42

Fcsaba,

A társtulajdonos mindig annyiért adja el a tulajdonát, amennyiért akarja. És nem kötelező eladnia. Csak bíróság kötelezheti rá, és ritkán teszi, pl. közös tulajdon megszüntetésekor.

Szerintem több utad van, például:

  1. Mivel ez az MVH Zrt, nem pedig egy mezei tulajdonos, kéred az ingyenes tulajdonba adást az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvény 42/O. § (2) a) alapján, a 254/2004. Korm. rend. 2/T. § (1) a) értékhatár alatti érték miatt. Ezt nem kötelező megadniuk
  2. Megpróbálod meggyőzni a végrehajtást kérőt, hogy kérje a tulhányad árverezését a végrehajtótól, vagy adja el a követelését Neked, hogy Te kérhesd az árverést. Aztán árverésen megveszed
  3. A javadra szóló végrehajtási joggal próbálod megterheltetni a tulajdoni hányadot. Ennek alapja lehet pl. a felújítás a Ptk. 5:76. § alapján. Felszólítod a számláid alapján, hogy fizessen, nem fizet, fizetési meghagyást adatsz ki, arra sem fizet, végrehajtást kérsz, árverést kérsz. A végén tiszta tulajdoni lapod lesz
  4. Közös tulajdon megszüntetését kéred a bíróságtól, úgy, hogy az egész ingatlant árverezzék el. Árverésen megveszed. A végén tiszta tulajdoni lapod lesz
  5. Kifizeted, amit az MVH Zrt. kér. (Ha a tartozás nem nagy, lehet, hogy érdemes lenyelni a békát.)
Fcsaba # 2024.03.29. 15:51

Tisztelt Fórumózok
Már tettem fel kérdést ezzel az üggyel kapcsolatban. Röviden leirom. Vásároltam egy ingatlan, ahol az adás vételi folyamat alatt az egyik tulajdonos elhunyt, igy az ő tulajdoni hányadát nem tudtam megvásárolni. Az adás vétel 2020 10 hóban történt. A hagyatéki tárgyalás elég hosszadalmas volt, új tulajdonos Magyar Állam tulajdoni rész 1/16: Hagyatéki leltár alapján az ingatlan értéke 3millió forint, a tulajdoni rész értéke 187500ft. A tulajdoni részen végrehajtási jog van bejegyezve. Én amikor tudomásomra jutott, hogy a Magyar Állam az örökös jeleztem a vételi szándékomat 2021 10 hó. tulajdonosi jogok gyakorlója ekkor MNV zrt. Hosszadalmas várakozás után kiküldtek egy értékbecslőt az ingatlanhoz 2022.9 hó. Én ekkora már jelentősen felújítottam az ingatlant. az értékbecslő megállapította az 1/16 forgalmi értéke 868750ft, az MNVzrt nem indította el az adás vételi folyamatot. Majd 2023 08 21 én kaptam egy emailt az MVH zrt töl hogy hozzájuk került a tulajdoni rész és megindítsák az adás vételi folyamatot. Érdeklődésemre azt a tájékoztatást adták hogy mivel még érvényes az MVH zrt értékbecslése igy azt elfogadják, egy éven belüli. Két hete kaptam egy tájékoztatást az MVH zrt töl , hogy mivel végrehajtási jog van bejegyezve és az még nem évült el igy egyhamar nem áll módjukba eladni a tulajdoni részt. Amennyiben a vételi szándékom továbbra is fenn áll, fizessem ki a végrehajtónál a tartozást, amit nem számolnak bele a vétel árba és ebben az esetben 1,3millió forintért eladják az 1/16 tulajdoni részt. Kérdeztem hogy honnan jött ez az 1,3m, az ügyintéző azt mondta korrigálták a jelenlegi állapothoz.
Kérdésem
Milyen áron tudom megvenni a tulajdoni részt
1 eredeti érték hagyatéki leltár alapján.
2 Az MNV zrt által készített értékbecslés
3 Az MVH által meghatározott áron
4 Mennyire jogos hogy én fizessem ki az ő tulajdoni részüket terhelő tartozást.

Köszönöm a válaszokat és a segítséget.