Végrehajtás, közös tulajdon megszüntetése miatt.

pircsi71 # 2024.10.07. 19:00

Tisztelt csoport tagok!

Kérdésem arra irányul, mit tudok tenni?
Adott egy ingatlan 1/2 , 1/2 tulajdon joggal.
2010 óta végrehajtás van bejegyezve az ingatlanra,a tulajdonosok nem egyezése miatt.
A felperes 16 éve nem járt az ingatlanba. Az alperes jelezte felé,szeretné kivásárolni az ingatlanból.
Ennek ellenére ,kérte az ingatlan árverést.
Mint alperes kérhetem az árverés szüneteltetését?
A kikiáltási összegből szeretnék kevesebbet fizetni,mivel én lakom az ingatlant s én csináltam mindent 16 éven át. Nem volt módom eddig kifizetni.
Válaszukat előre is köszönöm.

drbjozsef # 2024.10.08. 08:28

2010 óta végrehajtás van bejegyezve az ingatlanra,a tulajdonosok nem egyezése miatt.

Azért nem jegyeznek be végrehajtási jogot, mert a tulajdonosok nem egyeznek. Jelentsen ez bármit.

Mindkét tulajdonos részén van végrehajtási jog? Házasok vagytok?

A becsérték nem függ attól, hogy te "csináltál mindent" 16 éven át. Ezen az alapon azt nem fogják lejjebb vinni. Az egy kötelmi jog, ha megtérítési igényed van a tulajdonostársaddal szemben, mert az ingatlan karbantartását, felújítását te végezted eddig, azt neked kell követelni tőle, végső esetben perrel.

eulimen # 2024.10.08. 09:04

Jelentsen ez bármit.
közös tulajdon megszüntetése iránti per lesz az, illetve a „tulajdonosok meg nem egyezése” vajon mi másról, mint a felperes 1/2 tulajdonjogának áráról meg a kifizetés módjáról?

Az alperes jelezte felé,szeretné kivásárolni az ingatlanból.” vs. „Nem volt módom eddig kifizetni.
Akkor így már nem is csodálkozunk, 2010 óta miért nem kéri épp a felperes az árverés visszavonását...

A kikiáltási összegből szeretnék kevesebbet fizetni
Ha az árverés szakaszai során a legkisebb vételár csökken, akkor hajrá, vedd meg minimáláron.
Ha viszont végig a becsérték 100%-a marad, akkor í.j.
Én úgy értelmezem a törvényt, hogy a jelen esetben a becsérték már nem módosítható, amennyiben az első árverési hirdetmény már közzé lett téve.
Vht. 162.§ (3) "A végrehajtást elrendelő bíróság állapítja meg
a) az ingatlan becsértékét, és azt a 140. § (8) bekezdésének alkalmazásával az első árverési hirdetmény elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában történő közzétételéig bármelyik tulajdonostárs kérelmére módosíthatja"

papinianus88 # 2024.10.08. 12:05

Ha az árverés szakaszai során a legkisebb vételár csökken, akkor hajrá, vedd meg minimáláron.
Ha viszont végig a becsérték 100%-a marad, akkor í.j.

Az ingatlan becsértékét a végrehajtás alapjául szolgáló határozatban kell megállapítani. A közzétett hirdetmény csak beköltözhető és minimum a kikiáltási árral megegyező ajánlat tehető.

Általában az ítélet évekkel ezelőtti, minimális az esély rá, hogy a Vht. 140. § (8) bek. alapján új becsértéket kérelmezne bármely fél, akkor az kevesebb lenne.

A Vht. 162. § (2) bek. alapján A pénzkövetelés behajtására irányuló végrehajtást a bíróság bármelyik tulajdonostárs kérelmére elrendelheti, mivel nincs tisztán adósi, végrehajtást kérői pozíció, a végrehajtásban viszont kötelező a feleket így megkülönböztetni, ezt erősíti a külön speciális szabály a (4) bekezdés, amit azonban nem lehet kiterjesztően értelmezni. Ha az adósnak/végrehajtást kérőnek (közösen társtulajdonosoknak) van egyéb pénzköveteléssel összefüggő végrehajtása, ami az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre került, akkor a Vht. 123. § e) pontja alapján kizárt mindaddig az árverésből, ameddig ezen restanciáit nem teljesíti.

Végezetül a Vht. 162. § (3) bekezdése ill. (5) bekezdése hatáskört alapít arra, hogy ki módosíthatja kérelemre a becsértéket.

Én úgy értelmezem a törvényt, hogy a jelen esetben a becsérték már nem módosítható, amennyiben az első árverési hirdetmény már közzé lett téve.

Első esetben a végrehajtást elrendelő bíróság, második esetkörben a végrehajtó, amennyiben annak egyéb feltételei is fennállnak.