Pardon. Valóban, a "25 éve" 2000-t jelent, és nem 90-et, mint én számoltam. Hű, de megöregedtünk!
önkormányzati lakás - elővásárlási jog
„Önkormányzati beruházás volt, a Széchenyi terv keretében, a kormány támogatásával épült ház a 2000-es évek elején.”
Hát akkor elég jogosnak tűnik, hogy a saját beruházásból épült saját vagyonával (még akkor is, ha volt benne bármiféle állami támogatás) hagy csináljon azt és úgy az önkormányzat, pont ahogy akar. És minden bizonnyal, neki a pályáztatás vagy árverés jobb.
„Jól gondoljuk, hogy így -mivel más is pályázhat-, elvihetik a lakást anyukám feje felől?”
Ahhoz másnak kell nyernie is.
Nézz körül a Nemzeti Jogszabálytárban az önkormányzat rendeleteinél, hogy az önkormányzati lakások elidegenítésére milyen helyi jogszabály vonatkozik. Hátha épp abban írnak valamit az elővásárlási jogról.
Önkormányzati beruházás volt, a Széchenyi terv keretében, a kormány támogatásával épült ház a 2000-es évek elején.
„ mindig is az Önkormányzat tulajdona volt”
Kizárt. Még ha tanácsi bérlakás volt is, 90. előtt minden ilyesmi állami tulajdon volt, mindenki más csak kezelte.
„mindig is az Önkormányzat tulajdona volt”
Akor a semmiből az önkormányzat is építette?
Nem egykori tanácsi tulajdon volt az?
Ötv. 107. § (1) "Az állam tulajdonából az önkormányzatok tulajdonába kerülő vagyontárgyak köre a következő:
[...]
- a tanácsi, illetőleg a tanácsi ingatlankezelő szervek kezelésében levő állami bérlakások"
Sziasztok!
Adott egy önkormányzati lakás, amiben anyukám közel 25 éve lakik, amit szeretnénk most megvásárolni. Nem rég töröltette az elidegenítési tilalmat az önkormányzat, tehát az értékesítés jogi akadálya elhárult.
Viszont a 1993. évi LXXVIII. törvény 49. § (1) bekezdés a pontjára hivatkozva szerintük nincs elővásárlási jogunk, mivel a kérdéses ingatlan mindig is az Önkormányzat
tulajdona volt, nem pedig az államtól került hozzájuk. Kicsit kiskapu keresésnek tűnik ez nekem a részükről, esetleg támadható-e ez valamilyen formában, vagy törődjünk bele?
Ennek következtében csak nyilvános pályázat útján tudnák értékesíteni a lakást.
Jól gondoljuk, hogy így -mivel más is pályázhat-, elvihetik a lakást anyukám feje felől?
Előre is köszi!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02