albérleti szerződés

usesoli # 2025.09.26. 16:06

Albérlet felmondása. Sajnos először csak szóban lett felszólitva. De olvastam, hogy ha tarthatatlan a helyzet, márpedig a társasház részéről nyomásnak voltam kitéve, akkor felszólitás nélkül is fel lehet mondani. De, egyébként is felmondhatok bármikor indoklás nélkül. Sajnos nincs közjegyzői és kiskorú gyermeke van. Segitettem rajta annak idején, ez lett a vége. Ha letelik a felmondási idő, jogcim nélkül fog ott lakni. Csak biróságon keresztül tudom kitenni, rémálom.

drbjozsef # 2025.09.26. 15:32

usesoli,

A leírt szabály szerint mondtál fel? Felszólítottad előtte írásban, hogy hagyjon fel a zavaró magatartással? Ha nem, akkor nem voltál szabályos, erre hivatkozhat a bérlő (ha ismeri a jogait). Ez esetben igen, megint fel kell mondanod (szabályosan).

Szomorú örökös # 2025.09.26. 15:32

usesoli

Bérlőnek felmondtam szept.15-én okt.31-i hatállyal mivel a társasház nem tolerálta a magatartását.....Megint fel kell mondanom a bérleti dij rezsi költség nem fizetése miatt?.....Neki nem lesz még 1 hónapja ezzel, hogy ott maradjon november 30-ig a lakásban miközben nem fizet semmit.
Pedig a jelekből gyanúsnak tűnik, hogy nem fog kiköltözni. Márpedig ha a téli moratórium előtt nem tudod kirakni,
akkor utána már tavaszig maradhat és csak halmozza a tartozásokat neked, te pedig fizetheted helyette.
Próbálj meg előbb megszabadulni tőle...

usesoli # 2025.09.26. 15:29

Tisztelt Cimzett,

1. felmondás: Bérlőnek felmondtam szept.15-én okt.31-i hatállyal mivel a társasház nem tolerálta a magatartását. A társasház felszóliott, hogy mondjak fel, folyamatosan durva volt, beszólogatott. Azóta a bérleti dijat fizetnie kellene, (nem fizetett szept.18-án) Küldtem felszólitót 8 napos határidővel.
Megint fel kell mondanom a bérleti dij rezsi költség nem fizetése miatt? Ez lenne a 2. felmondás, amit köv. hó november 30-ával lehet. Az 1. felmondás határideje okt.31-i az elsődleges jól gondolom? Neki nem lesz még 1 hónapja ezzel, hogy ott maradjon november 30-ig a lakásban miközben nem fizet semmit. Köszönettel.

drbjozsef # 2025.09.26. 10:10

Bocs, ez lemaradt :

(5)A felmondás az (1) bekezdés esetében az elmulasztott határnapot követő hónap, utolsó napjára szólhat. A felmondási idő nem lehet rövidebb tizenöt napnál.

drbjozsef # 2025.09.26. 10:08

usesoli,

Ha a felek ELTÉRŐEN nem állapodnak meg a lakásbérleti szerződés felmondásának szabályairól, akkor arra a lakástörvény megfelelő passzusai vonatkoznak.

1993. évi LXXVIII. törvény

25. § (1) Ha a bérlő a bérfizetésre megállapított időpontig a lakbért nem fizeti meg, a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a teljesítésre írásban felszólítani. Ha a bérlő a felszólításnak nyolc napon belül nem tesz eleget, a bérbeadó további nyolc napon belül írásban felmondással élhet.
(3) Ha a bérlő vagy a vele együttlakó személyek magatartása szolgál a felmondás alapjául, a bérbeadó köteles a bérlőt – a következményekre figyelmeztetéssel – a magatartás megszüntetésére vagy megismétlésétől való tartózkodásra a tudomására jutástól számított nyolc napon belül írásban felszólítani. A felmondást az alapjául szolgáló magatartás folytatásától vagy megismétlésétől számított nyolc napon belül írásban kell közölni.

usesoli # 2025.09.26. 06:38

Tisztelt Szakértők!
Ha a bérleti szerződésben nem szerepel, nincs felsorolva a szerz. megszüntetés azonnali felmondási lehetőség és esetei, csak a rendes felmondás, akkor nem is gyakorolható jogszerűen?
Rendes felmondás esetén ha 15-ig mondok fel a köv.hó 31-ével szűnik meg a bérleti szerződés.
Ha jsz. szerint mégis gyakorolható az azonnali felmondás : a felszólitásnak (dijnemfizetés esetén) nem tett eleget 8 nap elteltével sem teljesitett, lehet 15 napos határidővel felmondani, nem következő hó végére?
Köszönettel.