Tisztelt Valaki!
Van-e arra vonatkozóan vmiféle rendelet, jogszabály, hogy ha a fővízmérőóra hitelességi ideje (4év)lejárt, számlázhat-e a szolgálató ?
Tisztelt Valaki!
Van-e arra vonatkozóan vmiféle rendelet, jogszabály, hogy ha a fővízmérőóra hitelességi ideje (4év)lejárt, számlázhat-e a szolgálató ?
Számlázni számlázhat, csak nem vagy köteles kifizetni !
A mérésügyi törvényt kell megnézned !
Z.
Nálunk 6 évenként a csere, legutóbb 10 ezer forint volt a költség, számlát adtak.
"Én" egy cs. ház vagy, egy társasházi fővízmérőóra dolgát nem ismerem - bocs.
Kétféle hitelesítési időtartam van : fővízmérőé 4 év és a mellékvízmérőké 6 év.
Ez utóbbiak csak társasházakban vannak - lakásonként.
Anno még 93 -ban egy kisgazda honatya kérésére került ez a második időtartam megállapításra - a panel p. -nak könnyítésre, igaz a hálatlanok már elfelejtették. Már ügyködnek a mostani urak az egységesítésen - természetesen a 4 éves hitelesítési idő lesz a nyerő.
Elvégre mindenért fizetni kell és minél sűrübben annál jobb - egyeseknek.
Emlékezzetek : nálunk általában a közüzemi díjak mindig jóval az infláció felett emelkednek - választott képviselöink ujjongó helyeslése és aktiv közremüködésével. / Ezt már az Állami Számvevőszék is megállapította/.
Elvégre ezeket mindenki fogyasztja - sőt a távfűtésből még kiszállni se lehet.
De hát jól választottunk !!
A témaindító kérdéshez:
Nem, nem számlázhat a szolgáltató. Csak akkor teheti meg, ha az általad megrendelt munkát (vízóra cseréje v. újrahitelesítése) elvégezte.
Téged a rendelet arra kötelez, hogy x időnként cseréltesd le v. hitelesíttesd újra a mérőket.
Köszönöm a segítséget. Sajnos nem találtam a mérésügyi törvényben pontos vonatkozást arra, hogy lejárt hitelességi idő után nem számlázhat a szolgáltató....
"2) A mérőeszköz hitelesítése - függetlenül attól, hogy a mérőeszközt használták-e vagy sem - érvényét veszti, ha
birita
Nekem (panel) már négy hónapja kellett volna megcsinálni, de mivel nem volt, és most sincs erre 40e forintom, ezért nem csinálták még meg. Ettől függetlenül számláznak.
Ha a Ptk.-ból indulunk ki, nem számlázhat olyan szolgáltatásért, amit nem végzett el.
Aha, most már értem, mire gondolsz :)
Tehát a vízóra már nem hiteles, de a szolgáltató továbbra is számlázza a havi fogyasztást :)
nandy te biztos vagy abban amit írsz?
Az gondolom fel sem merült a kérdezőben, hogy ha nem akar fizetni, akkor nem is használ vizet addig amíg nem hitelesítik az órát...
Pjotr: félreértettem a kérdezőt. Azt hittem, a mérőóra cseréjét számlázzák...
:) a főóra ingyenes
Most láttam valami műsorban a napokban, hogy az almérők (mert ugye erről van szó?) újbóli hitelesítése többszöröse egy új óra felezserelésének. Ha jól hallottam, egy új és hitelesített órát már 10-15 ezerért is felraknak, ezért nem ajánlják az utólagos hitelesítést.
Ja! Főórát nálam már többször cseréltek, de egy fillérbe sem került, mivel az óra a vízi közmű szolgáltató tulajdona. Az ő kötelessége és költsége a karbantartás és a csere is.
Tudna-e valaki nekem abban segíteni, hogy mitől függ a vízórák hitelesítési időtartama?
Ugyanis én tavaly vettem egy telket, amire építkeztem. Most kaptam egy levelet, hogy lecserélik a vízórát. Csakhogy tavaly, mikor átírták a nevemre, akkor (nem én, a Vízmű) megállapították, hogy az óra még nem is volt használva, teljesen nullás állás volt rajta. (S ez az első, 0-s állású, 0 forintos számlán is szerepel.) Ha három évig nem "dolgozott" az az óra, akkor miért kell kicserélni, hiszen ez így csak egy év használat. Vagy nagyon rosszul gondolom?
Köteles vagyok-e elfogadni a cserét, és kell-e fizetnem érte?
Köszönöm a segítséget, ha valaki tud válaszolni, mert ezzel kapcsolatban sehol semmi útmutatást nem találtam.
A kötelező hitelesítésű mérőeszközök hitelesítési érvényességének időtartamát jogszabály határozza meg.
Vízmérőknél:
Ha a vízmérő a vízmű tulajdona, a hitelesítési csere ingyenes (ezt onnan tudom, hogy nálunk is most cserélték le), ha a te tulajdonod, akkor persze neked kell kifizetned.
„Köteles vagyok-e elfogadni a cserét, és kell-e fizetnem érte?”
Köteles vagy viszont fizetned nem kell !
Vagy nincs szolgáltatás !!
Társasházban kell-e fizetni mellékvízmérő csere esetén a Vízműnek "mellékvízmérőcsere + plombázás díj címén 7800 Ft-ot .
A mellékmérő nem a vízmű tulajdona (csak a főmérő), így természetesen fizetni kell a cseréért.
Birita szerintem arra kíváncsi, hogy lejárt hitelesítésű fővízmérőórán - alias bekötési vízmérőn -leolvasott fogyasztás alapján lehet-e számlát kiállítani.
Szvsz teljesen jogos a kérdés. A hitelesítés bekötési mérők esetén a szolgáltató feladata és költsége, amit időben el KELL(ene) végezniük.
Véleményem szerint amennyiben erre nem kerül sor, ami valószínűleg a szolgáltató hibája, akkor az előző évi fogyasztás alapján kell számlázni, nem a mérőóra-állás alapján (hiszen akkor mi a fenének van a hitelesítési idő??).
De jó lenne, ha ezt egy jogász megerősítené ill. cáfolná.
A négy kontra hat év hitelesítési idő lejárta után az órák már pontatlanok szoktak lenni: valakinek a kárára vagy siet v késik - ezért jó azt rendszeres időnközökben lecserélni és szakműhelyben újra hitelesítettik.
Az előző évi fogyasztás alapján történő számlázást követően, időközben csak megtörténik a csere, és az ujabb éves leolvasásnál plusz-minusz korrigálják a számlát.
Tehát mind a vízmű mind a fogyasztó előbb-utóbb a valós óraállást látja majd.
Monalisa
laikus hozzászóló
Vízműnél dolgozom, írtam egy elég terjedelmes összefoglalót a vízóracserék menetéről néhány kérdésre válaszolva, de valamilyen oknál fogva nem jelent meg, mivel nincs kedvem ismételten leírni arra kérem a tisztelt fórumozókat, hogy ha valami kérdésük lenne a témával kapcsolatban írják le megpróbálok rá válaszolni, de gyakorlatiasan nem jogi szemmel.
Tisztelettel B. Balázs
T. monalisa1 !
„már pontatlanok szoktak lenni: valakinek a kárára vagy siet v késik –”
A vízórák mindig késnek - tehát a szolgáltató érdeke a csere.
Ezt fővízmérőnél meg is teszik !
A mellékvízmérőknél más a helyzet - ott a mérő a fogyasztóé. A hiány nem a szolgáltatót terheli, hanem a tágabb közösséget - ezek általában társasházban vannak - tehát a többi lakót súlytja a hiány.
Ilyenkor a lakóközösségnek kell rábírni a renitenst a cserére - vagy átalányt számítani.
Ezt viszont nem ártana az alapító okíratba vagy a SZMSZ - ba bevenni !
SM.
T. BalázsFiam !
Akkor itt az én első kérdésem :
Jól vagy rosszul tudom és hirdetem : a vízórák az idő haladtával általában késnek ? (elkoszolódik zagy rakodik le )
És így a szolgáltató érdeke ill. kötelessége a csere ?
A Vízművek speciel ezt időben el is végzi !
Üdv. SM.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |