Pára elszívó és ablak - birtokháborítás.


nanemaaa # 2024.03.27. 15:04

Mi a kérdésed?

turi # 2024.03.26. 04:33

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

OTÉK lényeges rész:

90§ (4) Bűzös, gőzős üzemű helyiség elhasznált levegőjét a tető fölé kell kivezetni.

92.§ (2) c. bekezdés: a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezheti

stuhl # 2008.07.28. 21:24

Tisztelt Ügyvéd Nő/Ügyvéd Úr!

Társasházunkban, ahol közös képviselő vagyok az egyik lakó fürdőszobája beázik a felette lakótól. A társasház külső falán már kb 1 m szélesen látszik az ázás. Felszólítottuk a lakót, hogy szüntesse meg de nem hajlandó semmire. Senkit nem engednek be a lakásba, teljesen elszigetelten élnek. Kértünk segítséget a jegyzőtől a bíróságra irányították a panaszos lakót. Megnéztem a birtokvédelemre irányuló törvényt de nem találtam benne erre vonatkozóan semmit. Szeretném megkérdezni, hogy ebben az esetben kihez fordulhatunk illetve fordulhat a lakó és kinek kell megtenni a panaszt. /lakónak vagy a közös képviselőnek /

Köszönettel

nanemaaa # 2008.07.21. 13:45
  1. Szerintem a birtokháborítási panaszt kár volt visszavonni. Az építési ügynek semmi köze a birtokvédelemhez.
  2. Nem írtad, hogy mikor indult az építésügyi hatósági eljárás, de ezek szerint még tavaly, mivel ez év január 1. óta a mesterséges szellőzés szerelvényeinek elhelyezése csak védett épületen engedély köteles. Családi ház általában nem védett, így lehet, hogy nem is kellene rá engedély. Csoda, hogy nem szüntették meg az eljárást.
  3. Ha háborúzni akarsz, akkor akár feljelentheted a szomszédodat engedély nélküli építkezésért. Valahogy igazolnod kell, hogy az építések mikor történtek (pl tanukkal)......bár csodálkozom, hogy ha már ott járt a hatóság, akkor miért nem vizsgálta meg mindkét ingatlant. Ha biztosra akarsz menni, akkor előtte elmehetsz az építésügyi hatósághoz, mint érintett szomszéd, és iratbetekintés címén kérheted, hogy mutassák meg neked az engedélyeket.
  4. Rossz szomszéd ellen nincs orvosság, ha már egyszer kialakult a rossz viszony, azon nem fog segíteni egy hatóság sem, legfelejebb egy békés pálinkázás valamely szomszédos kocsmában. Csak a feleségek meg ne tudják. :-)
  5. És egy kis személyes a végére. A saját szagnak - szagelszívó segítségével - a szomszédra testálása nem volt egy diplomatikus lépés. Én is megsértődnék, ha ezt tenné velem a szomszédom. Pláne, ha előtte nem is szól e szándékáról. Jobban járnál, ha egy direkt e célra kapható csőidom segítségével a tető fölé vezetnéd a kiáramló szagokat. Azt nem lehet bedugni és a béke is helyreállhat. És nem kell hozzá engedély!!!
Takos # 2008.07.21. 10:54

Két szintes családi házunk (Bp. 16. ker.) alsó szintje gázkorszerűsítésen esett át (központi fűtés, vezetékes gáztűzhely beszerelése). Felbéreltünk egy vállalkozó szakembert, aki megbízott egy tervezőt, hogy tervezze meg a lakás gázvezeték rendszerét (1 kombi cirkó és egy gáztűzhely). A gáztűzhely a konyhába került. A konyha (2m x 3m), ami viszonylag kicsi, ezért páraelszívót és két légbevezető nyílást kellett tervezni a falba. Ez a két nyílás biztosítja a friss levegő utánpótlást, plusz kellett egy furat a pára kivezetésére. Ez a három furat a szomszéd felöli tartófalba került. A falon (50 éve) egy kis ablak is található, de mivel zárható ezért nem volt elfogadható. Annyit tudni kell, hogy a faltól (a tető lecsorgó miatt is) 0,6m még a mi telkünk része, külön a szomszédtól elkerítve nincsen.

A szomszéd arra hivatkozva, hogy a meleg levegő fűti az udvarát és az ételszag átmegy, betömte a nyílásokat a falamon (a két légbevezetőt, a páraelszívó kivezető nyílását és az ablakot is körbenejlonozta). Próbáltam szépszóval meggyőzni, hogy nem helyes amit csinál, de a rokonok szidalmazásán kívül nemigen tudott mást mondani.

Birtokháborítási ügyet indítottam ellene a Polg. Hivatalnál. Mint később kiderült (3 hónap múlva) hiányzott az építési tervrajz. Tehát engedély nélkül fúrta a szakember a három lyukat. Visszavontam a feljelentést, mivel ezt javasolták. Erről én nem tudtam, ezért bíztam meg egy szakembert mondván Ő mindent tud. Újabb 3 hónap huzavona után sikerült utólagosan engedélyeztetnem (fennmaradási engedély 140.000 Ft birság kifizetése után). Az új tervek alapján jóváhagyták az átalakítást, a napokban emelkedik jogerőre a határozat.

Az ablakom és a kivezető nyílások továbbra is betömve, egy métert nem jutottam előrébb (7. hónap).

Kérdésem:
Mit tudok tenni a kellemetlenkedő szomszéddal? Ezt a helyzetet mindenképp meg akarom oldani. Már többször eltávolítottam a falból és a falról a birtokháborítást okozó tárgyakat, de azok órákon belül visszakerültek. Az ügy 7 hónapja zajlik.

A hiányos munkavégzés miatt kifizetésre kerülő 140.000 Ft bírságot be tudom-e hajtani a kivitelezőn ,illetve van-e értelme belemenni egyáltalán egy ilyen ügybe?

Amit tűrök a szomszédtól:

  • valószínű engedély nélkül bővítette a házát a falam felé a kivezető nyílások irányába (építésről soha nem kaptam értesítést 3-4 éve bővítette)
  • csirkét, kacsát, disznót tart, amit nem takarít ezért nyáron irgalmatlan szag terjeng az udvarunkban a legyekről meg nem is beszélek.
  • rongálja (láthatóan locsolja, összekarcolja) a falamat.
  • szidalmaz, sérteget és amit el lehet képzelni.

Fényképes bizonyítékaim vannak a birtokháborításról és remélhetőleg minden engedélyezési terv a kezemben van.

Nagyon megköszönném a segítséget és amennyiben tudnak segítséget nyújtani kérem keressenek és megbeszéljük a részleteket!