Közös tulajdon


szaszni # 2005.08.02. 08:59

A végrehajtó a ház 1/2-t foglalta le amásik felére pedig árajánlatot tett. Ha lakotan kerül árverésre és élünk azzal, hogy maradunk akkor a ház 1/2 uátn milyen összegü használati díjat kérhet (a ház 1/2 része kb14-16M)?

Zoltán György # 2005.08.02. 10:19

Elvileg évi 8% (értékalapú) szokott lenni a bérleti díj.

Bankoknál évek óta, kötelezően 11 éves megtérülést vesznek figyelembe...

Ha viszont iyen nagy értéket képvisel a ház, akkor érdemesebb elgondolkozni valami hitelen és kiadni egy részét...

napsi # 2005.09.01. 08:36

Üdvözlök Mindenkit!

Kérem segítségét annak, aki érdemben hozzá tud szólni az alábbi témához :

Az egyik tulajdonostárs kiadta (szándékosan nem írtam, hogy bérbe) a lakását 2 személynek. Éldegéltek ők, senkit sem zavarva, majd egy napon bepróbálkozott náluk a ház közös képviselője, hogy a lakóközösség egy része által társadalmi munkában bekerített zárt, és lakásonként felparcellázott parkoló használatáért fizessenek havi bérleti díjat a szövetkezet részére!!! (Az alapeset az, hogy nincs annyi parkoló, mint tulajdonos, illetve azok gépjárművei.) A lakáshasználók saját tulajdonukban álló gépjárművel szeretnének beállni a "főbérlőjüket" egyébként elsőbbségi joggal megillető parkolórészhez. Ezt a szövetkezet igazgatósága felszólító levélben megtiltotta a lakáshasználóknak. Ennek jogalapját a Lakásszövetkezetekről szóló 2004. évi CXV. tv. 11§., és 14. §. rendelkezéseiben látják, mely a következőkről szól, idézem a törvényt: Ha a lakások a tagok tulajdonában állnak, az épülethez tartozó földrészlet, az épületszerkezetek, az épület közös használatra szolgáló területei és helyiségei, a központi berendezések, a házfelügyelői (gondnoki) lakás, továbbá a lakásszövetkezet célját szolgáló más létesítmények (iroda, műhely, raktár stb.) és vagyontárgyak a lakásszövetkezet tulajdonában állnak. 14. § (1) A lakóépülethez tartozó, a lakásszövetkezet tulajdonában álló földrészlet és épületrészek használatára - a közgyűlés határozatának keretei között - a tagok mindegyike jogosult, e jogát azonban egyik tag sem gyakorolhatja a többiek jogának vagy jogos érdekeinek sérelmére.
A szövetkezet állítása szerint a a 2005. május 18-án, rendkívüli közgyűlés keretében elfogadott "parkolási rend" elnevezésű határozat döntött a parkolóhasználat rendjéről a bérleti díj megfizetéséről, illetve a szóban forgó lakáshasználók szövetkezettel való szerződéskötési kötelezettségéről!!! (Csak érdekességként említem meg, hogy a
lakásszövetkezet az egy 265 tulajdonost összefogó szervezet, melyből 51 tag vett részt a rendkívüli közgyűlésen, de hogy milyen szavazatarány született, arról nem hajlandóak autentikus iratanyagot (pl. egy jegyzőkönyvet(!) )mutatni, pedig én is tulajdonos vagyok!!! (Sajnos, egyéb elfoglaltságom miatt ezen a közgyűlésen nem vehettem részt.)

Kérdéseim a következőek:

  1. Kötelezheti-e a szövetkezet a lakáshasználókat, szerződéses jogviszonyra?
  2. Van-e jogalapja a szövetkezet felé a bérleti díjfizetésre kötelezésnek ?
  3. Mennyiben minősíthető egy felparcellázott parkoló a hivatkozott törvény megfogalmazása szerinti "az épülethez tartozó földrészlet"-nek (ahol a többi tulajdonos egyébként parkolhat a neki kisorsolt részre, akár több gépjárművel is egyszerre, ingyen!!!) ?
  4. Van-e jogi relelvanciája annak, hogy a lakáshasználók bérleti jogviszony alatt állnak a tulajdonossal, vagy szívességi lakáshasználók?
  5. Van-e, és ha igen, hogyan oldható fel a hivatkozott törvényi rendelkezés kollíziója a Ptk. közös tulajdon szabályaival?

Előre is megköszönöm minden hozzászóló véleményét, állásfoglalását, és kifejezetten örülnék egy tapasztalt jogász segítségének!!!

Üdvözlettel és köszönettel

Egy tulajdonos, aki nem a főbérlő

leylus # 2005.10.20. 12:13

Azt szeretném kérdezni, hogy van egy negyed lakásrészem egy 59m2-es 2,5 szobás panellakásban, aminek a másik negyede a testvéremé, a fele az apámé(haszonélvezet nincs rá bejegyezve).Jelenleg kb 5 éve albérletbe van kiadva,-áron alul- amiből csak idén január óta kapok néha és csak pár ezer forintot.
Én szeretnék ebbe a lakásba beköltözni, ha ez jogilag lehetséges.De ,ha megkérdezem tőlük nem engedik.Azt szeretném tudni, hogy a beleegyezésük nélkül beköltözhetem-e a lakásba,vagy legalábbis a negyed részébe? Valamint,hogy a jelenlegi albérlőket én elküldhetem-e onnan.Semmilyen szerződést, engedélyt nem írtam alá(még szóban sem mondtam) hogy abba a lakásba(részbe) albérlők költözhessenek.Valamint, ha odaköltözhetem,utánna ők a saját részüket kiadhatják újból a beleegyezésem nélkül albérletbe, esetleg olyan személynek, akivel nem tudnék együtt élni?

csellos # 2005.10.20. 13:49

leylus!

A tulajdonosok saját tulajdonrészük felett rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy Te a saját negyededet - saját döntésed szerint - használhatod, bérbe adhatod, vagy akár el is adhatod. Vagyis be is költözhetsz.

A jelenlegi "bérlőnek" - legalábbis a Te tulajdonrészed tekintetében semmiféle jogalapja nincs arra, hogy ott tartózkodjon, hiszen Te nem kötettél vele bérleti szerződést. Sőt, a tulajdonostársak részére vonatkozóan pedig előbérleti jogod van. Közölték veled a bérlet feltételeit? Gyanítom nem! Így ha Te ugyanolyan kondíciókkal bérbe kívánod venni a családtagjaid részét, megteheted. Kérdd el a bérleti szerződést, abban kiderül egyáltalán mit adtak bérbe 3/4-edet, egészet, stb. Ha van ilyen szerződés, nyilatkozz, hogy élni kívánsz az előbérleti jogoddal a többi 3/4-re is, ha nincs, akkor meg azért tartózkodik jogalap nélkül a bérlő a lakás fennmaradó 3/4 részében is.

A gyakorlatban természetesen figyelembe kell venni az adottságokat is (egy ekkora lakás természetben nemigen osztható negyedekre), így mindenképpen fontos lenne a megegyezés köztetek (mármint a társtulajdonosok között).

Egy biztos, hogy a jelenlegi felállásban kihasználnak téged, és minden bizonnyal több jogszabályt is megsértettek az ilyen módon való "bérbeadással".

Ha nem sikerül megegyezni, bármely tulajdonos - Te is - kérheti a közös tulajdon megszüntetéését.

leylus # 2005.10.20. 18:28

Köszönöm a válaszod, sok hasznos információt kaptam:-))
Amúgy én is a megegyezésre törekednék.
Leylus

margitair # 2005.11.05. 14:25

Üdvözlök MIndenkit!

ingatlan -válás előtt - mire figyeljek?

Elhidegültünk egymástól. Legtöbbször csak vitázunk, veszekszünk, apró dolgokon is. A válás gondolata egyre többet előtérbe lép. Úgy érzem, további 10-20 évet nem tudok vele egy háztartásban tovább eltölteni. Közös ingatlanunk kb 30 M Ft., - ahol jelenleg élünk. 50 éven felüliek vagyunk, gyermekeink nagykorúak, önálló keresettel még nem rendelkeznek, tanulnak. Szeretnék egy ingatlant vásárolni, külön csak az én nevemre, hitellel. Amennyiben megkapom a hitelt, ill a lakásvásárlási szerződés megkötése után későbbiekben adom be a válópert, úgy a hitellel kapcsolatban milyen nehézségeim lesznek? Feltételezve, hogy hozzájárul, esetleg a közös ingatlan eladásához, osztozáshoz. Ez lenne a sima ügy, de mit tegyek, tehetek, ha ettől elzárkózik, és a hitellel vásárolt ingatlan sorsa hogyan válozik ekkor?

Milyen dolgokra kell figyelnem?
hogyan folytassam le? teljesen tanácstalan -
várom szíves, tanácsadó levelüket!
margitair