Örökölt ingatlan eladása


Enikő_MMM # 2020.04.23. 08:27

„Hárman vagytok! Azonos cipőben.
Fogjatok össze,fogadjatok egy ügyvédet,háromfelé osztva nem egy ökör ára.”
Két húgom közül az egyik még tanul. De ha oda kerül a sor – és nyilván oda fog – akkor az ügyvédet persze ki kell fizetni.
Addig is próbálunk minden információt, lehetőséget és adatot mi magunk megszerezni és intézni.
„Ha a tartózkodási hely bejelentése édesapátok halála után történt akkor ahhoz kellett a ti hozzájárulásotok is.”
Az „ott tartózkodás” bejelentése még apukám halála előtt történt. A bejelentett soha nem élt/él ott, és mint kiderült az adott személynek erre azért volt szüksége, mert ifjúgazda pályázatot nyújtott be, ez a település pedig hátrányos helyzetűnek számít, a pályázat elbírálásakor + pontokat kapott.

„Ha előtte,akkor lehet bizonyitani a hamisitást.”
Próbáltam már megtudni, hogy az akkori bejelentő lapról hogyan és honnan lehet egy másolatot kikérni, de azt a választ kaptam, hogy adatvédelmi okokból erre szinte semmi esélyem nincs. Sőt nem minden esetben van szükség minden tulajdonos aláírására a bejelentéshez.
(Pedig ez jó lett volna, mert egy szántóföldet is próbálnak tőlünk elcsaklizni, amire 2004-ben apa hamisított aláírásával bejelentette magát családi földhasználatra, és azon egyértelműen látszik, hogy nem apukám írta alá.)

„Hárman nem tudjátok kifizetni a negyedik tulajdonost???”
Ezen még nem is gondolkodtunk, mert nekünk a pénzre lenne szükségünk és ezért eddig az eladáson gondolkodtunk. (Az én fejemben már az albérletbe való kiadás is megfordult…)

MajorDomus # 2020.04.16. 09:43

Hárman vagytok! Azonos cipőben.
Fogjatok össze,fogadjatok egy ügyvédet,háromfelé osztva nem egy ökör ára.
.
Viszont megóv benneteket attól,hogy hibát kövessetek el.
.
Ha a tartózkodási hely bejelentése édesapátok halála után történt akkor ahhoz kellett a ti hozzájárulásotok is.
.
Ha előtte,akkor lehet bizonyitani a hamisitást.
..
Ha a "tartózkodók" ellenérték fejében tartózkodnak,annak fele hármótoknak jár.
.
Ezt könnyen ki lehet deriteni.
.
Az ügyvéd rendezi a felszólitásokat és a megkereséseket. Készüljetek fel a közös tulajdon megszüntetésére irányuló perre.
.
Hárman nem tudjátok kifizetni a negyedik tulajdonost???

drbjozsef # 2020.04.15. 07:07

Enikő_MMM,

Minél előbb szólítsátok fel egy tértivevényes-ajánlott levélben, hogy adjon kulcsot, engedje hogy Ti is használjátok a tulajdonotokat. Kérjetek 8 napon belül írásos választ. Ha ez nem történik meg, én két tanúval keresném fel és kérném a kulcsokat - sajnos ez most a vészhelyzetre való tekintettel akadályba ütközik.

Ha igazolhatóan megakadályoz benne, hogy a tulajdonodat birtokba is vehesd, ONNANTÓL követelhetsz tőle többlethasználati díjat, onnantól számítva tudod majd akár később is, végső esetben FMH-val, vagy perben érvényesíteni. Előbbre nem, hiszen nem kérted.

És igen, érdemes felvetni neki, hogy ha megvenni nem hajlandó a részeteket, és a közös eladást akadályozza, akkor bíróságtól kéritek majd a közös tulajdon megszüntetését. Ha nem reagál, vagy nem tudtok együttműködni, én azt is tenném. Lehetőleg itt is igazolható legyen, hogy ti megpróbáltatok megegyezni vele, volt vevő, mert az a perköltségeknél számíthat.

Szomorú örökös # 2020.04.15. 03:25

Enikő_MMM

Hogyan tudnánk ebben az esetben a mi részünkből „pénzt csinálni”? A mi részünket nem szeretné megvenni, viszont a lehetséges vásárlókat is „elhajtja”.

Ez egy patthelyzet. Ő nem akarja eladni, viszont valószínűleg baromira élvezi, hogy így ti se tudtok hozzájutni az örökségetekhez. Ha senkinek nincs rá haszonélvezeti joga, akkor kulcsot kellene, hogy kapjatok hozzá, nem igazán zárhatnának ki belőle. Az, hogy mások tartózkodási helyre vannak oda bejelentve, az sem jelent semmit, mert ez semmilyen jogot nem keletkeztet számukra.

Én belengetném a makacs testvér felé a közös tulajdon megszüntetése iránti pert. Akkor a bíróság fogja legrosszabb esetben elárverezni az ingatlant és a tulajdoni részek arányában felosztani az összeget. Azonban ez egy költséges per-forma, amit a tulajdonosok a tulajdonrészük arányában megosztva térítenek meg (tehát nem csak az fizeti, aki elindítja a pert). Nyilván minden költség levonásra kerül az árverezett ingatlan ellenértékéből és csak ami marad, azt kapják meg a tulajdonosok. Ezzel viszont sajnos annak is ártasz, aki gyakorlatilag jelenleg csendes tulajdonos. Szóval ez egy bonyolult helyzet, de talán így jobb belátásra térnek. Ez az én laikus véleményem.

Enikő_MMM # 2020.04.14. 17:07

Kedves Fórumozok!
A következőben szeretném a segítségeteket kérni:
Édesapám halálát követően én és két húgom örököltünk egy házat, amelynek tulajdoni részei úgy oszlanak meg, hogy édesapám testvéréé (keresztanyámé) a ház tulajdoni részének az egyik fele, a másik felén pedig a húgaim és én osztozunk három egyenlő részben.
Az ingatlanban valójában senki nem lakik, azonban most sikerült kideríteni, hogy tartózkodási jogcímen vannak oda bejelentve mások (a bejelentőlapon édesapám aláírását a testvére hamisította).
Kulcsot a házhoz nekünk nem adnak. A kertet teljes mértékben ők használják.
Egy fél éve kértük, hogy vegye meg a részünket, mivel azt teljes mértékben ők használják, nekünk pedig pénzre van szükségünk. Akkor azt mondta, hogy keressünk rá vevő, mert ő nem szeretné a mi részünket megvenni. A házat meghirdettük, de mindig talált vmi kifogást, amiért a ház végül nem került eladásra.

Hogyan tudnánk ebben az esetben a mi részünkből „pénzt csinálni”? A mi részünket nem szeretné megvenni, viszont a lehetséges vásárlókat is „elhajtja”.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.14. 16:37

Jól gondolod, de nem csak előszerződést lehet kötni, hanem magát az adásvételi szerződést. Az örökösök nem a hagyatékátadó végzéstől lesznek tulajdonosok, hanem az örökhagyó halálától.

kriszta1975 # 2010.08.14. 15:00

Menetközben utána néztem egy-két dolognak. Amennyiben nincs hagyatéki végzés köthető előzetes adásvételi szerződés és ki lehet benne kötni foglalót. Mivel ez a majdani adásvételi szerződésben foglaltakat rőgzíti le előre, ezek után gondolom nem lövök bakot, ha a tulajdoni hányadtól függetlenül, az összes tulajnak, örökösnek alá kell írnia az előzetes adásvételit.
Ugye jól értelmezem?
Köszönöm, ha megnyugtatólag válaszol valaki!

kriszta1975 # 2010.08.14. 08:43

Kedves Fórumozok!

A következőben szeretném a segítségeteket kérni.
Az adásvételi szerződést valamennyi tulajdonosnak alá kell írnia, de mi a helyzet a foglalóval? Pláne akkor, ha hagyatéki tárgyalás már volt, de nincs hagyatéki végzés? Lehetséges e az jogilag, hogy csak az egyik tulajdonos, vagy akár a nagyobb tulajdoni hányaddal rendelkező tulajdon írja alá az erről szóló dokumentumokat? És természetesen ilyen esetben szükséges a többi leendő tulajdonos beleegyezése, illetve egyikük sem zárható ki a foglalóból? Vagy ez teljességgel kizárt?

Válaszotokat előre is köszönöm!

andaxin # 2010.08.05. 12:30

Sziasztok, tanácsot kérnék tőletek.

2003-ban anyósomék eladták a házukat, melyben 1/3 tulajdonrésze volt a páromnak (akivel már 20 éve vagyok papír nélküli élettársi kapcsolatban).
Megkaptuk a pénzt, lakást vettünk, én pedig nagyon szerettem volna, ha az addig befektetett pénzem (volt egy örökségem, amit feléltünk, sokat befektettem a házrészünkbe) elismeréséül valamennyi tulajdonjogot kapok az új lakásból. Ez nem történt meg és nem részletezném, hogy ki mit hazudott, hogy elaltasson - a lényeg, hogy a jelenlegi lakásunk 100%-os tulajdonosa mégis a párom, akivel most készülök felbontani az életközösséget.

Kérdésem, hogy igényt tarthatok-e tulajdonhányadra ebből a lakásból amíg itt lakom, érdemes-e pereskednem.

Ezzel párhuzamosan van egy másik történetünk is, melyben szintén van egy tisztázatlan pont:

2008-ban örököltem egy fél ingatlant, melyet eladtunk öcsémmel, az árából+ hitelből vettem most egy lakást. Kérdésem, hogy jogot formálhat-e a párom ennek az ingatlannak a felére? Úgy tudom, hogy az örökség csak addig szent, amíg el nem adják.

Köszönöm az esetleges választ:
H.Andrea

csicseri judit # 2010.08.04. 17:15

Jó estét !
Még decemberben írtam.
Megígértem az eredményt.
Anyukám után örököltem ingatlant szántóval és erdővel.Két nővéremmel, aminek még rajtunk kívül 5 tulajdonosa volt.
Mindenki el akarta adni, de én keveseltem az árat amit ajánlottak érte.
Úgy volt hogy én és nővéreim nem írjuk alá az adásvételit, de végül a nővéreim is aláírták.
Egyedül maradtam. Felajánlottam egy összeget az ingatlanközvetítőnek és mondtam neki hogy beszélje meg a vevővel.( A vevővel egyszer sem tudtam beszélni.)Választ a mai napig nem kaptam.Viszont kaptam a földhivataltól papírt hogy a vevő és én lettünk a tulajdonosok.Mindenki aláírta az adásvételi szerződést, úgy hogy a mai napig nem kaptak belőle egy példányt sem és egy forintot sem.
Szerintem jól átverték őket.
Gondolom pereskedni sem tudnak, mivel aláírták az adásvételit.
Hát nem tudom mi lesz velük.
De én legalább tulajdonos maradtam.

Üdv. Judit

Minimóni # 2010.02.27. 13:09

Köszönöm.

MajorDomus # 2010.02.25. 20:33

Moni.

Az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz.
Ha minden örökös egyetért el lehet adni.
Ha nem akkor kár a gőzért,mert az adás-vételit-minden tulajdonosnak alá kell irnia.

monalisa1 # 2010.02.25. 12:02

(A gép késve jelenteti meg a beírást, így az ujabb beírás.)

monalisa1 # 2010.02.25. 12:02

Azért csak kellene tudni hogy az elhunyt "miben is" lakott, mert ha önkormányzati és/vagy szolgálati lakásban akkor azt nem lehet megörökölni - eladni se.

Ha tulajdona volt a lakás akkor a földhivatali tul.lapon egyértelműnek kell lennie. Ebben az esetben a halál beáltával megtörtént az öröklés.

Ha többen is örököltek és az eladásban nincs egyezség akkor bírósághoz kell fordulni és kérni a közös tulajdon megszüntetését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.02.25. 11:54

Azért csak kellene tudni hogy az elhunyt "miben is" lakott és milyen jogcímen, mert pl. önkormányzat és/vagy szervezet tulajdonában lévő lakást nem lehet megörökölni és mint ilyen eladni sem.

Ha egyértelmű hogy tulajdon volt a lakás akkor a halál beáltával az öröklés megtörtént, elkezdhető az értékesítés.

Ha többen is örököltek akkor ha az eladás dolgában nincs egyezség akkor bírósághoz kell fordulni és kérni a közös tulajdon megszüntetését.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Minimóni # 2010.02.25. 08:39

Üdvözletem!

A kérdésem a következő:

Hagyatéki eljárás előtt törvényes a feltételezetten (nem tudjuk, hogy volt-e az illetékes önkormányzattal vagy más szervezettel az elhunytnak szerződése, de a tulajdoni lapon nem látszik erre vonatkozó bejegyzés) örökölt ingatlan értékesítése, illetve az eladás hirdetése? Illetve több örökös van, és nem mindenki ért ezzel az eladással egyet az eljárás hiánya miatt.

Várom mielőbbi válaszukat.

Köszönöm

adri0809 # 2010.01.24. 10:16

köszönöm a gyors válaszokat,megprobálom elintézni a dolgokat.
üdv

monalisa1 # 2010.01.23. 23:47

Én a 90 nap türelmi időt javasolnám mert a bankok/takarékpénztárak nemigen tartják be a 60 nap hitelelbírálási határidőt.

Az valóban abszurd hogy valaki végtelen időkig ráül a másik vagyoni értékére., igen, végső soron egy peres eljárás sokat mozdíthat a dolgon - akár már elég csak a "szele" is.

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.01.23. 22:59

Rá-kell őket kényszeriteni -!
Jelölje meg az összeget amit kér.mondjuk 3 milló ft ha 9 milliót- ér a ház. Adjon 60 napot a kifizetésre, ennyi kell a hitelügyintézésre is.
Ha nem reagálnak vagy elutasitanak:
Inditson pert a közös tulajdon- megszüntetése érdekében.
Ennek vége általában az ingatlan árverezése amivel mindenki rosszul jár mert a piaci ár feléért fog elkelni. Legrosszabbul az jár aki most -benne lakik,tehát ez nagymértékben- meggyorsitja -a- megegyezést.

adri0809 # 2010.01.23. 19:12

(tudom, hogy volt ehhez egy kicsit hasonlo, de nem értettem teljesen az ö ügyét, igy azért irtam külön)

Szeretnék segitséget kérni, édesapám örökölt szülei után 1/3-ad részt egy családi házbol, 6 éve. De a testvérei nem mentek bele a ház eladásába, azota se, és nem is akarják kifezetni a részét.
Mi a teendö?
Lehet e öket arra kényszeriteni, hogy fizessék, ki, vagy adják el??(amugy 1/3-ad az öccse része, és a maradék 1/3-ad 3 ember nevén van)

köszönöm a válaszokat

MajorDomus # 2009.12.12. 21:42

Ez más ! PTK. A közös tulajdon....
Várjátok meg amig a többi 5 aláirja. Éppen nem értek rá,de másnap délelőtt be tudtok menni az ügyvédi irodába....
Innentől kezdve alku kérdése.- majd számolj be az eredményről.

csicseri judit # 2009.12.12. 21:14

Ma olvastam egy helyen, hogy földre csak három év után vagyok jogosult elővásárlási jogra. De nem rossz ötlet megegyezni a vevővel.Ha annyira meg akarja venni lehet hogy belemegy.

MajorDomus # 2009.12.12. 20:33

Csicseri...!
Az adásvételi szerződés akkor hatályos ha azt minden tulajdonos aláirta. Élhetsz elővásárlási jogoddal is, de megtagadhatod az aláirást. Én azt tenném hogy a 2 nővéremmel megegyeznék az egységes fellépésben, s az elfogadható árban. A vevő alkudni fog, de meg fog veletek egyezni. Ne legyen irreális az ár amit kértek, mert érdeketek az eladás, de valószinüleg tényleg nagy űzletet köt a vevő, ha házhnoz megy az űgyvéd. 3-an lépjetek fel egyséágesen, szerintem 20 %-al magasabb árat el tudtok érni, de a többi 5 tulaj ne tiudjmoin róla

MajorDomus # 2009.12.12. 20:32

Csicseri...!
Az adásvételi szerződés akkor hatályos ha azt minden tulajdonos aláirta. Élhetsz elővásárlási jogoddal is, de megtagadhatod az aláirást. Én azt tenném hogy a 2 nővéremmel megegyeznék az egységes fellépésben, s az elfogadható árban. A vevő alkudni fog, de meg fog veletek egyezni. Ne legyen irreális az ár amit kértek, mert érdeketek az eladás, de valószinüleg tényleg nagy űzletet köt a vevő, ha házhnoz megy az űgyvéd. 3-an lépjetek fel egyséágesen, szerintem 20 %-al magasabb árat el tudtok érni, de a többi 5 tulaj ne tiudjmoin róla

csicseri judit # 2009.12.12. 18:31

Nem akarok túl sokat kérni érte, de nem akarom ilyen olcsón elpotyázni.Viszont A jövőhéten jönnek a közvetítővel és ügyvéddel hogy írjuk alá az adásvételit.Még csak nem is szóltak hogy konkrét vevő van. Egyébként nem hallottam olyat, hogy az ügyvéd megy ki mindenkihez, házhoz a papírokkal. Szerintem ilyen nincs is. Én eddig minden alkalommal időpontra mentem ügyvédhez előzetes egyeztetéssel. ( Hát nem tudom ).