Tisztelt fórum tagok!
Édesapámék, nekem szeretnék, ajándékozni az általuk birtokolt ingatlant, amelyet jelzálog terhel jelenleg! Kérdésem: milyen okmányokat kell ehhez beszereznünk, valamint milyen jogi és anyagi vonzata lesz ennek, rám nézve és kell-e ügyvédet fogadnom?
Köszönettel:
Medgyes József
ingatlan családon belüli ajándékozása
kell,sőt kötelező ! ajándékozási szerződés,és illeték 5%!
Milyen illeték?
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Illetékmentes lesz az ügylet.
Meg kell nézni, hogy a jelzálog mellett nincs-e elidegenítési és terhelési tilalom is, mert ha van, akkor a hitelező hozzájárulására is szükség lesz.
Tisztelt Jogi Fórumozók,
kihagyták a hangszigetelést a társasházban, ahol lakom. Azt szeretném kérdezni, hogy közös költségből lehet -e a födém hangszigetelését megjavíttatni?Vagy hol tudok ennek utánanézni. Köszönöm előre is.
Úgy érted, partizánakcióval megcsináltatod, és aztán beszámítod a közös költség tartozásoddal szemben? Nem ajánlanám.
Kedves Fórumozók!
Ha apukám nekem akarja ajándékozni több ingatlanát, melyet megtett két tanú aláírásával,akkor azt hogyan tudom bejegyeztetni a földhivatalnál? Ilyen esetben a szerződést lehet közjegyzői okiratba foglaltatni? Vagy ez semmit nem ér így? Ha időközben meghalna és van másik örököse is, akkor ennek alapján lehet tulajdoni jogot bejegyeztetni részemre valamilyen módon?
Ezt a két tanús papír alapján sehogy, úgyhogy irány a közjegyző vagy egy ügyvéd mindkettőtöknek, mielőtt meghal.
köszönöm a választ
Azért a kötelmi jogi igényt a bejegyzésre már ez az irat is megalapozza.
Ez igaz, de ha még él az ajándékozó, inkább intézzék el rendesen, mint majd perelni kelljen és esetleg még el is évüljön az a kötelmi igény.
Egyetértek.
Kedves Jogismerő Fórumozók!
Azt szeretném megtudni, hogy ha anyukám a 28 Hektár legelőjét elajándékozza nekem, felmondhatom-e a Haszonbérleti szerződést, amit a Tsz-el kötött 2025-ig. Az új földtörvény ezt lehetővé teszi-e? Van-e esetleg valami lehetőség a szerződés felmondására, ha az én nevemen lenne a föld?
Köszönöm szépen a választ!
Üdvözlettel:
Anikó
és miért akarod felmondani?
a pénz téged illet a továbbiakban!
Azért, mert én szeretném igénybe venni a támogatást.
A kérdésemre pedig nem kaptam választ sajna.
a válasz:
nem ! határozott idejű a szerződés!
Tisztelt szakértő!
Édesapám halála után sajnos örököltünk tartozást is és egy családi ház 1/8 ad részét is fejenként.Négyen vagyunk testvérek akik közül 2 testvérem lemondana az örökségről részemre.
Elsőként az lenne a kérdésem hogy kivitelezhető e hogy ezek az ingatlan hányadok ne az nevemre hanem a gyermekem nevére kerüljön ő még kiskorú. Termèszetessen tisztában vagyok azzal ha elfogadom az örökséget a tartozást is fizetnem kell.
Másrészt az érdekelne hogy az ajándèkozás illeték/ adó mentes e ebben az esetben.
Az egyik testvéreknek elég komoly adó tartozàsa van,ennek ellenére le tud mondani az örökségről?
Köszönöm a vàlaszat!
az örökséget mindenkinek joga van visszautasitani!
annak is akinek komoly adósságai vannak.
helyesen látod,ha elfogadod az örökséget,akkor tiéd a hagyatéki teher is!
de ezzel nincs gond,hiszen hajlandó vagy kifizetni.
ha visdzautasitod,akkor a te részedet a gyermeked örökli,és a terhet is,amiért nem tud
helytállni!
egyszerübb eset,ha elfogadod az örökséget,rendezed az adósságokat,majd
egyenesági leszármazott részére illetékmentesen,azt a gyermeknek ajándékozod!
Igen; igen; nem; igen.
Mindenben egytértve KBS válaszával, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy önmagában az ingatlant terhelő jelzálogjog nem képezi akadályát az átruházásnak, feltéve ha a jelzálogjogot nem biztosítja elidegenítési és terhelési tilalom.
Én viszont fedezetelvonási szándékot sejtek a tervezett jogyügylettel kapcsolatban, ami bizony problémát okozhat.
Na még annyit, hogy a jelzálogjog miatt valószínűleg szükség lenne a bank hozzájárulására! Jogilag a banki hozzájárulás hiánya sem képezi akadályát a tulajdonjog átruházásának, azonban ebben az esetben a bank szerződésszegésre hivakozva felmondhatja a kölcsönszerződést.
a kör bezárult,kérdezzétek meg a bank jogászait.
a fedezetelvonás szerintem megalapozott!
Jó napot! 2 éve vagyunk házasok a férjemmel, de el szeretnénk válni A lakásunkon (50-50%) még 9 év hitel van, a férjem az adóstárs. Azt szeretnénk, hogy válás után enyém legyen a lakás (mivel az én örökségem volt anno az önrész), ő elköltözne. Hogyan valósítható ez meg jogilag? Ha nekem ajándékozza az illetékmentes? Ugyanis ha megvenném, akkor vagyonszerzési illetéket kellene fizetnem, ami kb. 150 ezer lenne, ezért ez nem jó opció számomra. A banknak lehet ezzel gondja, ha továbbra is adóstárs marad? Válaszát előre is köszönöm
Nem kell ahhoz se engedély, se jogi ügylet, hogy elköltözzön. Csomagol, kulcsokat az asztalon hagyja, köszön, és el.
Házastársak között kötött ügyletek illetékmentesek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02