OFF
„Én sem vonom kétségbe,azt ami a te szakmád.”
Ó, nem, csak az értelmi képességeimet, a tájékozottságomat... Tényleg semmiség.
ON
társasház fűtés megosztás
Kbs
Ha már kifogytál az érvekből attól még tudnál kulturáltan reagálni.
Arról van szó,hogy én értek ahhoz,amiről vitázol,te meg nem. Én sem vonom kétségbe,azt ami a te szakmád.Ennyi.
„A társasház nem egyszerűen 10-20-100 stb. külön lakás - hanem egy tulajdonosi közösség, amelyen belül (különösen a költségek viselésében) működnie kell bizonyos szolidaritásnak. ”
Jaj, hogy ez a mondat milyen szép leképezése az egész országnak is...
Jaj, te, házmester...
Kbs, ez nem a te területed.
A költségmegosztókkal valóban nem,de a párhuzamosan felszerelt termosztatikus radiotárszelepekkel(Oventrop,Danfoss) annál inkább.
Ezt jelenti a fűtéskorszerűsités. A strangszabáyzók beépítését már ne emlitsük,mert végképp elveszited a fonalat.
Kbs, ez nem a te területed.
A költségmegosztókkal valóban nem,de a párhuzamosan felszerelt termosztatikus radiotárszelepekkel(Oventrop,Danfoss) annál inkább.
Ezt jelenti a fűtéskorszerűsités. A strangszabáyzók beépítését már ne emlitsük,mert végképp elveszited a fonalat.
A megosztók nem szabályzók. A felszerelésüktől nem válik a fűtés lakásonként szabályozhatóvá.
wers
„Fűtésnél nem mindegy hányan laknak ott?”
MajorDomus hasonlatként írta a vízdíjat, ami azért jogos, hiszen itt leírta, miért is hozta fel példának:
„A hődij szétosztása ugyanilyen közüzemi díj amit szétosztanak. Azért logikátlan amit mondasz,mert pontosan ebben van benne - no nem a szolidaritás - az együttműködés.
Eddig Kovácsék a X-en ha meleg volt,kinyitották az ablakot,kiengedve a földszinten lakó Szabóék pénzét is.
Most,ha meleg van,letekeri a termosztatikus radiátorszelepet a 4 db radiátorán,,ezzel 2 %-al csökkentve az épület teljes hőfogyasztását.”
És való igaz, hogy én ne fizessem már ki azok helyett is a fűtésköltséget egy házban, akik mondjuk jóval hidegebb hőmérsékletben szeretnek éjszaka aludni, mint én, és ezért nyitogatják elég rendesen az ablakokat. A fűtési költségmegosztók pontosan ezt a gyakorlatot igyekeznek megszüntetni.
(de szerintem KBS sem a vízdíjról beszélt)
Jajj, bocsi, vízdíj..... akkor nem. Bennem maradt a fűtés költség.
„A te logikád alapján szolidaritásból fizessek annyi vízdíjat mint Rézművesék 5 gyerekkel???”
Fűtésnél nem mindegy hányan laknak ott?
Melegvíznél anno nálunk tényleg azt vették figyelembe, hányan laknak egy lakásban. Na de fűtésnél?
MajorDomus
„a szomszédos nagycsalád fogyasztását is özvegy Kovácsné fizette meg aki egyedül él”
Én anno egy több lakásos magánházban éltem ezt át.
A kedves rokonom annyi vizet elpazarolt egy hónapban, hogy már lassan azt hittem, törpe vízierőművet működtet a lakásban. Aztán mikor egy csőtörés miatt újra kellett az udvarban építeni a vízvezetéket, felszereltem magamnak egy vásárban vásárolt és leplombázott vízórát, amire természetesen nem volt külön szerződés a vízművel, de egyből kiderült számomra, hogy mennyi vizet is fizettem a kedves rokon helyett 3 éven át. Egyből reális értékre csökkent a vízfogyasztásom, onnan kezdve megegyezés alapján - másra nem nagyon volt lehetősége - én csakis a saját vízfogyasztásomat fizettem ki.
A legszebb az volt, amikor azt akarta nekem elmagyarázni, hogy ő a 2 felnőtt és 3 gyerek által lakott lakásban nem fogyaszt annyi vizet, mint amennyit én egyedül. :-D
Kbs
Ezt nem érteni kell,hanem csinálni.
Üzletben és szerelemben nincs barátság meg szolidaritás.
A te logikád alapján szolidaritásból fizessek annyi vízdíjat mint Rézművesék 5 gyerekkel???
Mit gondolsz miért szereltek be 4 millió vizórát Magyarországon ? Szolidaritásból?
Mert a szomszédos nagycsalád fogyasztását is özvegy Kovácsné fizette meg aki egyedül él?!
A hődij szétosztása ugyanilyen közüzemi díj amit szétosztanak. Azért logikátlan amit mondasz,mert pontosan ebben van benne - no nem a szolidaritás - az együttműködés.
Eddig Kovácsék a X-en ha meleg volt,kinyitották az ablakot,kiengedve a földszinten lakó Szabóék pénzét is.
Most,ha meleg van,letekeri a termosztatikus radiátorszelepet a 4 db radiátorán,,ezzel 2 %-al csökkentve az épület teljes hőfogyasztását.
Ezáltal a fűtőviz gyorsabban fordul meg a rendszerben,
S a szekunder ágon Szabóék 4 fokkal melegebb fűtővizet kapnak a földszinten ahol 4 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet mint a X.emeleten.
Több mint 2 millió lakásban ezt már megértették, szerintem te is meg fogod.
A költségviseléssel van probléma. A társasház többsége nem vállalja - különösen mióta a szigetelés hiány miatti nagyobb fűtésköltség már nem mindenkit terhel. Az egyes lakás tulajdonosainak pedig egyrészt túl nagy költség ez - másrészt alappal mondhatják, hogy ez bizony a társasház egészét terhelő munka, költség.
A társasház nem egyszerűen 10-20-100 stb. külön lakás - hanem egy tulajdonosi közösség, amelyen belül (különösen a költségek viselésében) működnie kell bizonyos szolidaritásnak. Ezt a kötelező szolidaritást a költségmegosztók felszerelése szisztematikusan tette tönkre. Szomorú, ha ezt pont egy közös képviselő nem érti.
Nem jogi megközelítés és talán naiv is a kérdésem, hogy ha a hideg alulról támad, mert fűtetlen a pince nem lenne megoldás a hőszigetelés?
Kér megoldás van, a legoptimálisabb alulról a pince plafonját szigetelni. Ha valamiért nem megoldható,akkor vannak nagyon jó lépésálló hőszigetelések a padlóra. Persze ez sokkal drágább és új járófelületet kell lerakni, de hosszú távon megéri.
:D Jaj, te...
Kbs
Kb. annyi jutalékot kapnak ebből mint te.
Te valószinüleg nem olyan lakásban élsz,ahol az egyetlen hőszabályozás a nyitott ablak.
ugyanakkor a 10.emeleti lakó ugyanannyi fűtésszámlát fizetett mint az 1.emeleten vagy a földszinten lakó,aki kétszer annyi hőenergiát használt fel.
Azért,mert valamihez nem értesz,még nem kell fikázni.
Ez egy 30 ées technológia 1995-ben kezdett tömegesen elterjedni.
Érdekes módon egyetlen épület sem tért vissza a régi átalánydíjas elszámolásra,inkább megtanultak fűteni.
Nem a korrekciós szorzókkal kellene szórakozni, hanem a megosztókat kidobni a kukába. (Persze, tudom, nagy a működtető cégek ellenérdekeltsége, és ha a közös képviselő esetleg jutalékot, díjazást kap tőlük, akkor az övé is.)
Részben.
Vannak erre pontosan kidolgozott számitások,az új távhőtörvény már kötelezővé teszi a korrekciók alkalmazását,és nem engedi meg a szélsőséges (kitolás a hátrányos lakásokkal) 10/90 % alkalmazását,csak összesen 3 félét,védve a hidrgebb lakások érdekeit.
Van viszont egy olyan szabály is hogy a nagy házak földszinti lakásai hidegek, néha sötétek, néha még vizesek is.
Tehát földszint lakást lényegesen olcsóbban veszünk mint egy emeleti lakást !
Ügyes eladó azért korrigálja az ilyen hibákat. Rábeszélés és számtalan trükk !!
„ Bízom benne, hogy van olyan okos szakértő, aki fel tudja mérni, hogy a különböző lakások hővesztesége és a hasznos leadott hő alapján ki tudja számolni a megfelelő szorzószámot. Köszönöm a hozzászólásokat, ”
Mondja/írja Ildikó.
Nem talált !
A hőtechnika annyira bonyolult, hogy egyszerű számítással lehetetlen kiszámolni a hőveszteségeket.
Persze a jó szakértő jó érzékkel megsaccolja és néhány laikus elfogadja a titokzatos számításnak álcázott valamit.
Talán NASA számítógépes háttérrel többre lehetne jutni.
MajorDomus Köszönöm.
Ildikó!
.
26 éve foglalkozom fűtéskorszerűsitésekkel a társasházaimban.
Éppen mert a meleg felfelé száll,azért kell a felső szomszédaidnak sokkal kevesebbet fűteni mint neked.
Alsó lakásod van,alul fűtetlen garázs,
az egész épületben a te lakásod igényli a legtöbb hőenergiát ahhoz,hogy legyen 22 fok a lakásban.
.
Két emelettel feljebb,ugyanehhez már 35 %-al kevesebb hőenergia kell.
.
Értelemszerűen a többletfelhasználás költsége nálad jelentkezik.
Erre van megoldás,sajnos a svájci indexálást már nem lehet használni,de az új távhőtörvény szerint 30-70 vagy 40-60 %-os felosztást is alkalmazhattok.
Ez kiszűri a szélsőséges fogyasztásokat és kompenzációt alkalmaz a kedvezőtlen adottságu lakások javára.
Beszélj a közös képviselővel!
MajorDomus nem háborogni szerettem volna, csak jóhiszemű tanácsokat hallani. Nem értem miért használna el több energiát az első emeleti lakásom, mint a másik emeleten lévőké, ha egyforma a méretük. Itt a körülményeim mások, mert a fizika törvénye szerint a meleg levegő felfelé száll, és vesztemre a garázsok fűtetlenek. Kívülről szigeteltek a falak, műanyag a nyílászáró ott sem tud eltűnni a meleg, de felfelé igen. Szerintem itt van a rés az igazságos elosztásban. Bízom benne, hogy van olyan okos szakértő, aki fel tudja mérni, hogy a különböző lakások hővesztesége és a hasznos leadott hő alapján ki tudja számolni a megfelelő szorzószámot. Köszönöm a hozzászólásokat, megerősítést kaptam az elképzelésemhez és szakemberhez fordulok.
IldikóErika63,
A garázsra hivatkozással megpróbálhatod, indítványozhatsz egy másik elszámolási módot, és ha a többség leszavaz, akkor bírósághoz is fordulhatsz, ha úgy érzed, hogy a jogos érdekedet sérti a mostani elosztás. Nem biztos hogy sok esélyed van, mert az eddigit már egyszer te is elfogadtad...
Amúgy az igazi baj nem a garázs alattad : hanem a nem fűtő feletted. Ha neki megfelel, hogy melegítőben van otthon, és letekeri a fűtést, akkor az ellen nem sokat tehetsz - még akkor se nagyon, ha amúgy igazad van, a padlóján keresztül te fűtőd őket is...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02