társasház fűtés megosztás


osmi # 2009.04.28. 14:39

D.Andi!
Bocs, amiket én ismerek ott a házak kapnak egy számlát, a k.k. úgynevezett átalányt szed havonta, a Techem egyszer egy évben leolvas, a k.k.pedig ez alapján elszámol a tényleges adatok szerint.
Ha a FŐTÁV számol el, akkor lakásonkénti számla megy?

osmi # 2009.04.29. 12:43

D.Andi!
Nem adják ki, csak a k.k.-nek, mert a tház nevében ő a megrendelő.A ház pedig a FŐTÁV-tól egy számlát kap a k.k. nevére, címére.

IldikóErika63 # 2021.06.08. 13:38

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsért fordulok ehhez a fórumhoz, talán valaki tud segíteni. 4 emeletes társasházban lakom. Központi fűtés van, melyet korszerűsítettünk, hőmennyiség mérőket szereltek fel a lakásokba. Első emeleten lakom, alattam garázs. Átalányban fizetjük a fűtés költségét a közös költségben. A problémám, hogy igazságtalannak gondolom a költségelosztást. Értem én, hogy az első emelet mindig hidegebb, ez a megrögzött hozzáállás. Rendben. Az viszont nincs rendben, hogy hideg van, és 70.000.-Ft-130.000.-Ft-ot fizetek minden elszámoláskor, ellenben a felettem lakók akik bevallásuk szerint letekerik az összes radiátort, tehát nem fűtenek visszakapják a befizetett fűtésdíjuk nagy részét. Nem hiszem el, hogy nem lehet igazságosan megállapítani a lakásokra eső hő felhasználását. Mert ugye én felettem lévőnek a padlóját fűtöm. Ez hasznos hő, amit küldök hozzá. A hőérzete is jobb mert keresztül megy az egész testén ez a meleg levegő.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.08. 15:00

Javasolj egy igazságosabb elosztást, és fogadtasd el!

(A költségmegosztók alkalmazását kellett volna megakadályozni, azután már nehéz. A megszerzett anyagi előnyökről nemigen mondanak le önként a népek.)

drbjozsef # 2021.06.08. 15:38

IldikóErika63,

A garázsra hivatkozással megpróbálhatod, indítványozhatsz egy másik elszámolási módot, és ha a többség leszavaz, akkor bírósághoz is fordulhatsz, ha úgy érzed, hogy a jogos érdekedet sérti a mostani elosztás. Nem biztos hogy sok esélyed van, mert az eddigit már egyszer te is elfogadtad...

Amúgy az igazi baj nem a garázs alattad : hanem a nem fűtő feletted. Ha neki megfelel, hogy melegítőben van otthon, és letekeri a fűtést, akkor az ellen nem sokat tehetsz - még akkor se nagyon, ha amúgy igazad van, a padlóján keresztül te fűtőd őket is...

IldikóErika63 # 2021.06.08. 17:42

MajorDomus nem háborogni szerettem volna, csak jóhiszemű tanácsokat hallani. Nem értem miért használna el több energiát az első emeleti lakásom, mint a másik emeleten lévőké, ha egyforma a méretük. Itt a körülményeim mások, mert a fizika törvénye szerint a meleg levegő felfelé száll, és vesztemre a garázsok fűtetlenek. Kívülről szigeteltek a falak, műanyag a nyílászáró ott sem tud eltűnni a meleg, de felfelé igen. Szerintem itt van a rés az igazságos elosztásban. Bízom benne, hogy van olyan okos szakértő, aki fel tudja mérni, hogy a különböző lakások hővesztesége és a hasznos leadott hő alapján ki tudja számolni a megfelelő szorzószámot. Köszönöm a hozzászólásokat, megerősítést kaptam az elképzelésemhez és szakemberhez fordulok.

MajorDomus # 2021.06.08. 18:49

Ildikó!
.
26 éve foglalkozom fűtéskorszerűsitésekkel a társasházaimban.

Éppen mert a meleg felfelé száll,azért kell a felső szomszédaidnak sokkal kevesebbet fűteni mint neked.

Alsó lakásod van,alul fűtetlen garázs,
az egész épületben a te lakásod igényli a legtöbb hőenergiát ahhoz,hogy legyen 22 fok a lakásban.
.
Két emelettel feljebb,ugyanehhez már 35 %-al kevesebb hőenergia kell.
.
Értelemszerűen a többletfelhasználás költsége nálad jelentkezik.

Erre van megoldás,sajnos a svájci indexálást már nem lehet használni,de az új távhőtörvény szerint 30-70 vagy 40-60 %-os felosztást is alkalmazhattok.

Ez kiszűri a szélsőséges fogyasztásokat és kompenzációt alkalmaz a kedvezőtlen adottságu lakások javára.
Beszélj a közös képviselővel!

IldikóErika63 # 2021.06.09. 06:46

MajorDomus Köszönöm.

Zoltanuss # 2021.06.09. 08:16

Bízom benne, hogy van olyan okos szakértő, aki fel tudja mérni, hogy a különböző lakások hővesztesége és a hasznos leadott hő alapján ki tudja számolni a megfelelő szorzószámot. Köszönöm a hozzászólásokat,

Mondja/írja Ildikó.

Nem talált !

A hőtechnika annyira bonyolult, hogy egyszerű számítással lehetetlen kiszámolni a hőveszteségeket.
Persze a jó szakértő jó érzékkel megsaccolja és néhány laikus elfogadja a titokzatos számításnak álcázott valamit.
Talán NASA számítógépes háttérrel többre lehetne jutni.

Zoltanuss # 2021.06.09. 08:20

Van viszont egy olyan szabály is hogy a nagy házak földszinti lakásai hidegek, néha sötétek, néha még vizesek is.
Tehát földszint lakást lényegesen olcsóbban veszünk mint egy emeleti lakást !

Ügyes eladó azért korrigálja az ilyen hibákat. Rábeszélés és számtalan trükk !!

MajorDomus # 2021.06.09. 13:00

Részben.
Vannak erre pontosan kidolgozott számitások,az új távhőtörvény már kötelezővé teszi a korrekciók alkalmazását,és nem engedi meg a szélsőséges (kitolás a hátrányos lakásokkal) 10/90 % alkalmazását,csak összesen 3 félét,védve a hidrgebb lakások érdekeit.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.09. 15:05

Nem a korrekciós szorzókkal kellene szórakozni, hanem a megosztókat kidobni a kukába. (Persze, tudom, nagy a működtető cégek ellenérdekeltsége, és ha a közös képviselő esetleg jutalékot, díjazást kap tőlük, akkor az övé is.)

MajorDomus # 2021.06.09. 17:45

Kbs

Kb. annyi jutalékot kapnak ebből mint te.
Te valószinüleg nem olyan lakásban élsz,ahol az egyetlen hőszabályozás a nyitott ablak.

ugyanakkor a 10.emeleti lakó ugyanannyi fűtésszámlát fizetett mint az 1.emeleten vagy a földszinten lakó,aki kétszer annyi hőenergiát használt fel.

Azért,mert valamihez nem értesz,még nem kell fikázni.
Ez egy 30 ées technológia 1995-ben kezdett tömegesen elterjedni.

Érdekes módon egyetlen épület sem tért vissza a régi átalánydíjas elszámolásra,inkább megtanultak fűteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.09. 18:37

:D Jaj, te...

wers # 2021.06.10. 07:03

Nem jogi megközelítés és talán naiv is a kérdésem, hogy ha a hideg alulról támad, mert fűtetlen a pince nem lenne megoldás a hőszigetelés?

Kér megoldás van, a legoptimálisabb alulról a pince plafonját szigetelni. Ha valamiért nem megoldható,akkor vannak nagyon jó lépésálló hőszigetelések a padlóra. Persze ez sokkal drágább és új járófelületet kell lerakni, de hosszú távon megéri.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.10. 10:42

A költségviseléssel van probléma. A társasház többsége nem vállalja - különösen mióta a szigetelés hiány miatti nagyobb fűtésköltség már nem mindenkit terhel. Az egyes lakás tulajdonosainak pedig egyrészt túl nagy költség ez - másrészt alappal mondhatják, hogy ez bizony a társasház egészét terhelő munka, költség.

A társasház nem egyszerűen 10-20-100 stb. külön lakás - hanem egy tulajdonosi közösség, amelyen belül (különösen a költségek viselésében) működnie kell bizonyos szolidaritásnak. Ezt a kötelező szolidaritást a költségmegosztók felszerelése szisztematikusan tette tönkre. Szomorú, ha ezt pont egy közös képviselő nem érti.

MajorDomus # 2021.06.10. 17:50

Kbs

Ezt nem érteni kell,hanem csinálni.
Üzletben és szerelemben nincs barátság meg szolidaritás.

A te logikád alapján szolidaritásból fizessek annyi vízdíjat mint Rézművesék 5 gyerekkel???

Mit gondolsz miért szereltek be 4 millió vizórát Magyarországon ? Szolidaritásból?

Mert a szomszédos nagycsalád fogyasztását is özvegy Kovácsné fizette meg aki egyedül él?!

A hődij szétosztása ugyanilyen közüzemi díj amit szétosztanak. Azért logikátlan amit mondasz,mert pontosan ebben van benne - no nem a szolidaritás - az együttműködés.

Eddig Kovácsék a X-en ha meleg volt,kinyitották az ablakot,kiengedve a földszinten lakó Szabóék pénzét is.

Most,ha meleg van,letekeri a termosztatikus radiátorszelepet a 4 db radiátorán,,ezzel 2 %-al csökkentve az épület teljes hőfogyasztását.
Ezáltal a fűtőviz gyorsabban fordul meg a rendszerben,
S a szekunder ágon Szabóék 4 fokkal melegebb fűtővizet kapnak a földszinten ahol 4 fokkal alacsonyabb a hőmérséklet mint a X.emeleten.

Több mint 2 millió lakásban ezt már megértették, szerintem te is meg fogod.

Szomorú örökös # 2021.06.11. 03:47

MajorDomus

a szomszédos nagycsalád fogyasztását is özvegy Kovácsné fizette meg aki egyedül él

Én anno egy több lakásos magánházban éltem ezt át.
A kedves rokonom annyi vizet elpazarolt egy hónapban, hogy már lassan azt hittem, törpe vízierőművet működtet a lakásban. Aztán mikor egy csőtörés miatt újra kellett az udvarban építeni a vízvezetéket, felszereltem magamnak egy vásárban vásárolt és leplombázott vízórát, amire természetesen nem volt külön szerződés a vízművel, de egyből kiderült számomra, hogy mennyi vizet is fizettem a kedves rokon helyett 3 éven át. Egyből reális értékre csökkent a vízfogyasztásom, onnan kezdve megegyezés alapján - másra nem nagyon volt lehetősége - én csakis a saját vízfogyasztásomat fizettem ki.

A legszebb az volt, amikor azt akarta nekem elmagyarázni, hogy ő a 2 felnőtt és 3 gyerek által lakott lakásban nem fogyaszt annyi vizet, mint amennyit én egyedül. :-D

wers # 2021.06.11. 04:02

A te logikád alapján szolidaritásból fizessek annyi vízdíjat mint Rézművesék 5 gyerekkel???

Fűtésnél nem mindegy hányan laknak ott?

Melegvíznél anno nálunk tényleg azt vették figyelembe, hányan laknak egy lakásban. Na de fűtésnél?

wers # 2021.06.11. 04:03

Jajj, bocsi, vízdíj..... akkor nem. Bennem maradt a fűtés költség.

wers # 2021.06.11. 04:04

(de szerintem KBS sem a vízdíjról beszélt)

Szomorú örökös # 2021.06.11. 04:38

wers

Fűtésnél nem mindegy hányan laknak ott?

MajorDomus hasonlatként írta a vízdíjat, ami azért jogos, hiszen itt leírta, miért is hozta fel példának:

A hődij szétosztása ugyanilyen közüzemi díj amit szétosztanak. Azért logikátlan amit mondasz,mert pontosan ebben van benne - no nem a szolidaritás - az együttműködés.

Eddig Kovácsék a X-en ha meleg volt,kinyitották az ablakot,kiengedve a földszinten lakó Szabóék pénzét is.

Most,ha meleg van,letekeri a termosztatikus radiátorszelepet a 4 db radiátorán,,ezzel 2 %-al csökkentve az épület teljes hőfogyasztását.

És való igaz, hogy én ne fizessem már ki azok helyett is a fűtésköltséget egy házban, akik mondjuk jóval hidegebb hőmérsékletben szeretnek éjszaka aludni, mint én, és ezért nyitogatják elég rendesen az ablakokat. A fűtési költségmegosztók pontosan ezt a gyakorlatot igyekeznek megszüntetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.06.11. 06:00

A megosztók nem szabályzók. A felszerelésüktől nem válik a fűtés lakásonként szabályozhatóvá.

MajorDomus # 2021.06.11. 19:46

Kbs, ez nem a te területed.

A költségmegosztókkal valóban nem,de a párhuzamosan felszerelt termosztatikus radiotárszelepekkel(Oventrop,Danfoss) annál inkább.

Ezt jelenti a fűtéskorszerűsités. A strangszabáyzók beépítését már ne emlitsük,mert végképp elveszited a fonalat.

MajorDomus # 2021.06.11. 19:48

Kbs, ez nem a te területed.

A költségmegosztókkal valóban nem,de a párhuzamosan felszerelt termosztatikus radiotárszelepekkel(Oventrop,Danfoss) annál inkább.

Ezt jelenti a fűtéskorszerűsités. A strangszabáyzók beépítését már ne emlitsük,mert végképp elveszited a fonalat.