kisperec
Ha a leírás igaz:"egy elég lepusztult társaházban lakom,amire már régóta ráférne a külső felujitás."
Akkor balesetveszély, életveszély esetén hatóságilag előírhatják a felújítást és köteles megcsináltatni. (vagy megcsináltatják és a számlát benyújtják!)
Ilyen esetben senkit nem érdekelnek azok a dolgok amit leírtál!
Társasház felújítás
Chrism!
Összetettebb a kérdés, mint, ahogy gondolod! Szükséges tudni hozzá, rendben vannak -e a legfontosabb iratok, pl.: SzMSz, Ao., stb. a közös költség fizetés rendszeres -e, nincs- e nagy összegű elmnaradás, van -e megtakaritást stb., egyébként senkit sem lehet rákényszereíteni ilyen nagy összegű befizetésre. Ismerni kell közelebbről a helyzeteteteket, könnyebben lehet választ adni. hivhatsz, írhatsz, :06-70/70-88681.
Köszönöm ragyasdezso!
Egy biztos: a mi házunkban a farok csóválja a kutyát...:(
mamargi
A cél és az összeg megváltoztatásához rendkívüli közgyűlés kell. Ezen a hiányzó SZB tagokat is meg lehet (és meg kell) választani, hogy a tulajdonosok ellenőrzési jogköre helyreálljon. A rendkívüli közgyűlésen a k.k-öt be kell számoltatni a történésekről. Egy alapigazságot jegyezzetek meg: a k.k. a ház alkalmazottja ezért köteles minden ténykedéséről beszámolni!
Csatlakozom az érdeklődők klubjához!:))
Nálunk is hasonló a helyzet, de senki nem tud semmit. Ugye említettem, hogy homlokzatfelújításhoz kellett volna összeszedni pént. A lakók egy része egy összegben befizette a rá eső összeget, a többiek szerződést kötöttek az OTP-vel hitelfelvételre. (Egy része pedig semmit nem csinált) Akik az OTP-vel léptek kapcsolatba, semmilyen papírt nem kaptak, a közös képviselőnél vannak a szerződéseik(már a kk szerint). Pikantériája az ügynek, hogy a SZVB 2 tagja még tavasszal lemondott, senki nem látta a szerződéseket, nem tudni hogy működik a th-ra engedményezés, mi van ha nem fizetünk... Ráadásul lekapcsolták a házban a gázt szivárgás miatt, így nem lesz felújítás, valahogy át kell konvertálni az OTP-s hiteleket a gázvezetékek cseréjére, azaz változik a cél és az összeg.
Volt már valakinél hasonló eset, mire kell ilyenkor figyelni?
adzam!
Hát persze, hogy Téged érdekel!:)) Csak halkan mondom hogy jelen esetben nincs vita, eszme-és tapasztalatcsere van.
üdv.
osmi 2009.07.06. 19:11
Na, ez már engem is érdekel majd, figyelem a vitát, csak most nincs időm bekapcsolódni, de azt én is megtapasztaltam, hogy a lakóknak fogalmuk sincs, mit írtak alá, még ha erre az a (rossz) válasz is, hogy miért nem nézték meg.
Az észrevételem annyi, hogy sokan alapvető pénzügyi, jogi ismeret nélkül vágnak bele egy teljes felújításba.
Ennek az a következménye, hogy összecsap a fejük fölött a víz. A felújítás lebonyolítása és a pénzügyek naprakészsége óriási tervezési,szervezési, ellenőrzési és kommunikációs munkát igényel. Nálunk ezt mi ketten és házanként 5-5 házbizottsági és 2-2 SZB tag végzi.
És még így is "fő" néha a fejünk!
A társasház valóban a bankra kedvezményezi a lakáskasszát, hiszen az a "jelzálog" és ezért is zárolják.
Az előtörlesztésedet azonnal be kellett volna fizetni, ha arra nem vett fel kölcsönt. Ha felvette rá a kölcsönt, akkor mindegy hogy mikor fizeti be, de nálunk a szokás, hogy azonnal.
ragyasdezso!
A hitelező bankkal történt levélváltásból az derül ki, hogy az egyéni lakákassza szerződések a tházra, majd a társasház a bankra engedményezte,valamint, hogy a bank által zárolva vannak a szerződések.
Informálisan közölték, hogy előtörlesztés nem történt a tház részéről; ergó az általam befizetett pénz nem jutott el a rendeltetési helyére.Én egyébként nem kötöttem lakáskassza szerződést. Akik kötöttek azok meg nem tudnak róla.Biankoban írták alá - adataikat megadva - a nyomtatványokat 3 éve, nincs pl.-uk, fogalmuk sincs róla, hogy mit tartalmaz. Szerintem a több száz lakás sokkal kevesebb szerződéssel van lefedve.
Szakmai észrevételed?
mamarga
Szívesen!
Az éves pénzügyi forgalom, sajnos azt jelenti, hogy bevétel és kiadás.
A 2009-est már vizsgáltatni kell, mert a 2. pont kivételével (az ügyész felügyelet csak 2010.01.01.-től) a kihirdetéstől számított 8. napon érvénybe lép. A 2009-es beszámolót, meg 2010-be tartod.
Köszi ragyasdezso!
Szerintetek mit jelent a törvényben (51/A.§) az "éves pénzügyi forgalom" kifejezés? Bevétel? És vajon már a 2009-es évet könyvvizsgáltatni kell - ha kell -, vagy csak a 2010-eset?
Az elfogadott th. tv.:
http://data.hu/…eny.pdf.html
Szia osmi!
A tulajdonosok egyéni lakáskassza szerződéseinek a kedvezményezettje a társasház. A társasház lakáskasszájának is a társasház.
Elköltözés, öröklés esetén az új tulaj folytatja tovább a törlesztést, vagy a hátralévő tartozást egyösszegben befizeti a régi tulajdonos. A lakáskasszát nem kell átírni, mivel a bank a társasházzal áll szerződésben.
Nem kerül jelzálog semmire, a fedezet a lakáskassza!
Nem fizetés esetén a hitelező bank zárolja a üzemelési számlát.
Üdv!
Szia ragyasdezso!
Ha nem terhellek nagyon folytatnám a kérdezést;
- a tulajdonosok egyéni lakáskassza szerződéseinek a kedvezményezettje a társasház, ugye?A társasház lakáskasszáénak ki, a hitelező bank?
- Hogyan lehet a törlesztást folytatni eladás. öröklés esetén? Átírható a lakáskassza szerződés?
- Konkrétan mit jelent az, hogy a hitelező bank zárolja a lakáskassza szerződéseket?
- A legfontosabb kérdés; sem a lakásokra, sem atházra nem kerül jelzálogjog bejegyzés,/ qvázi tehermentes lakások cserélhetnek gazdát/, sok millióval terhelt házakbnál, mégis mi a hitelező fedezete és ezt hogyan biztosítja? A kérdés valójában költői, hiszen nyilvánvalóan a tház a fedezet, csak a módit nem értem.
Kösz és üdv.
Azért több furcsaság is lehet nálatok. Normális helyen az éves költségvetés is tartalmaz felújítási munkákat, azt fizetik a tulajdonosok a közös költségben. Főleg ha már évek óta tudott, hogy a homlokzatot (vagy mást) fel kell újítani... Ezek nagyon is tervezhető munkák, nem illik "hirtelen kitalálni".
Ilyen horderejű kérdésekben a közgyűlésnek kell döntést hoznia. A közgyűlésre minden tulajdonost meg kell hívni (írásos meghívóval). A közgyűlésen szavazhatsz nem-mel is. Ha a közgyűlés határozatát nem tartod elfogadhatónak, akkor bíróságon lehet megtámadni (úgy emlékszem, 60 napon belül).
Üdv.
Lenne egy kérdésem,ha valaki tud rá válaszolni kérem tegye meg.Egy elég lepusztult társaházban lakom,amire már régóta ráférne a külső felujitás.Azt hallom itt a szomszédoktól,hogy mindenkinek be kell fizetni 300.000 ft.-ot!!,ha valaki nem tudja akkor kölcsönt kell felvenni.Az lenne a kérdésem,hogy valóban kötelezhetnek erre?Mert én ezt hülyeségnek tartom.
Köszönöm előre is a válaszokat
lebba
Nálunk a Hőszolgáltató belement a min. 90%-os bekötésbe. Ennek ellenére 99%-os lett!
Az a baj, ha sokan (10-20%) nem járulnak hozzá a bekötéshez, akkor nagyon sok problémátok lesz az elosztással. A többség véleménye bíróság útján kikényszeríthető, de a befejezési határidőbe biztosan nem fér bele. (2 évig is elhúzódhat!) Még azt is megtehetik a lakók, hogy a felszerelt mérőt nem veszik figyelembe, és a régi módon számolnak el a Hőszolgáltatóval.
ragyasdezso: Értem, tehát akkor mégiscsak igaz. Ha valaki nem engedi be a szerelőket,akkor vissza kell fizetni a pályázati pénzt. Bár ennek kicsit ellentmond az eggyel korábbi bejegyzésed az egy tulajdonosról, aki nem szereltette be. Vagy ti nem pályáztatok?
adzam: Magántulajdonú lakások vannak csak. Kié a radiátor? Jó kérdés,sosem láttam az alapító okiratot. De mintha lenne valami homályos emlékem arról, hogy a távhőé (?)
Köszönöm az eddigi segítséget nektek!
lebba
Idézet a pályázatból:
Csak olyan pályázat kaphat támogatást, amelynek eredményeként a korszerűsítést követően a teljes épület, vagy teljes önálló fűtési egység valamennyi lakásában és a közös használatban lévő fűtött helyiségeiben az önálló fűtési energiafogyasztás-szabályozás műszaki feltételei biztosítottá válnak. A pályázat tárgya csak teljes épület, vagy teljes önálló fűtési egység lehet.
lebba
magántulajdonban álló lakások alkotják a társasházat vagy önkormányzati tulajdonú lakások? Kié a radiátor, mi van az alapító okiratban?
A pályázatra csak akkor kaptok támogatást, ha a tulajdonosok 90%-a beszerelteti a szelepet és a mérőt.
A közös képviselő feladata a tulajdonosok meggyőzése. Nálunk az SZB-vel kiegészülve minden tulajdonost felkerestünk (írásbeli szavazás) és meggyőztünk a beruházás szükségességéről. 1 tulajdonos nem írta alá, ő mivel nem szereltette be magasabb összeget fizet. (mint anno a vízmérő óráknál)
Üdvözletem!
Tudna-e valaki a következő kérdésben segíteni?
A társasházunkban többen (több mint 50%+1) szeretnénk pályázni az önkorményzatnál fűtéskorszerűsítésre (egyedi fűtésmérő beszerelés). A közös képviselő azt állítja, hogy ez csak akkor lehetséges, ha az összes lakástulajdonos ebbe beleegyezik. Mikor rákérdeztem, hogy vajon jogszabály rendeli-e ezt így (mert ezt valószínűtlennek tartom), azt válaszolta, hogy ha valaki nem engedi be a lakásába a szerelőket, akkor nem lehet megcsinálni a korszerűsítést.
Tényleg nincsen olyan jogszabály, ami a tulajdonosi többség (akár minősített többség) döntését kötelező érvénnyel írná elő a társasház minden lakástulajdonosára nézve? És ha van, ilyen esetben ez vajon alkalmazható (pl. úgy, hogy ha valaki nem teszi lehetővé a szerelés elvégzését, az az egyes mérők és a főméről különbözetété fizeti)?
Előre is köszönöm a segítséget.
osmi
A Höszolgáltató átalány számlát küld és a Techem elszámolása után a ház tényleges fogyasztását osztja szét légm3 szerint megfejelve az un.rendelkezésre állási díjjal és írja jóvá az előleget.(most a júliusi számlával)
A melegvizdíj előlegét ugyancsak most írják jóvá. (ott is éves elszámolás van)
ragyasdezso!
Kösz a válaszokat.Újabb kérdéseim:
- a távhőszolgáltató un. átalányszámlát küld a tulajoknak, vagy a ház tényleges fogyasztását osztja légm3 szerint megfejelve az un.rendelkezésre állási díjjal?
- A TECHEM leolvasások alapján ki végzi az elszámolást, a hőszolgáltató?
- A vízmelegítés m3- re havonta változó összeg? Ezt ki számolja ki?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02