A szomszéd, ha megtudja, hogy feltétlen meg akarom venni az 1 méteres sávot, kapásból 10-szeresére emeli az árat, aztán akkor mi van? Egyébként meg ezzel az eladással pont az a helyzet állna elő, ami sokkal elegánsabban is megoldható.
Föl nem foghatom ugyanis, hogy mi a jó fenének kell mindent a telekhatárra építeni. A mi környékünkön egyetlen ház és oldalkerítés sem épült telekhatárra (hanem 25-40 centivel beljebb), ebből kifolyólag semmiféle gond sincs. Nyugodtan lehet szigetelni, víz is csoroghat, ha a kerítés omladozik, akkor is tiszta, hogy ki nyúlhat hozzá. Csak előnye van.
Hőszigetelés
- 1
- 2
Az én lakókörnyezetembe több száz hőszigetelést végeztek el telekhatár módosítása nélkül /jó szomszédok/.
Több helyen szerelt kémények, légkondicionáló szerkezetek stb. vannak a szomszéd oldalán felszerelve, a telekhatár beépítésnél.
Gondolom a 10 éves "elévülés" itt is fenn áll?
A lényeg nem a vételben, hanem a telekalakításban van. Ha nem kerül arrébb a telekhatár, akkor mindig szabálytalan lesz a szigetelés. A szabálytalanság hátrányairól nem kívánok ide regényt írni.
Egy 10 cm -es átnyúlás semmiség !
Olvasom, hogy vegye meg az illető. Aztán azt is : 1 m2 alatt a hivatal nem foglakozik a témával. Legyen egy hosszú front a szomszéd felé, mondjuk 15 m - az már jó hosszú. Ennek az alapterülete 15 x 0.1 = 1,5 m2 (csak) Vegye bérbe az illető jó 50 évre.
Ki az aki kitér egy ilyen üzlet elől ?
A telkének egy töredékét bérbe adhatja.
Alku kérdése az egész !
Írja valaki :
„Meg kell venni azt a 10–15 cm-es sávot a szomszédtól, és engedélyeztetni, a földhivatali nyilvántartásban átvezettetni”
A vétel a földhivatal engedélye nélkül is vétel, ha megtörténik nehéz visszatáncolni.
Kérdés persze az ár !
MEG KELL EGYEZNI !
Az utólagos hőszigetelés (sem) nyúlhat át a szomszédos telekre. A szomszéd szívbélisége, vagy éppen ellenkezősége ebből a szempontból közömbös.
Az egyetlen jogszerű megoldás (a belső terű szigetelésen túl) a telekhatárrendezés. Meg kell venni azt a 10-15 cm-es sávot a szomszédtól, és engedélyeztetni, a földhivatali nyilvántartásban átvezettetni. Arra viszont figyelned kell, hogy a telekméret módosítsa az 1 m2-et legalább elérje, mert különben a földhivatal nem tudja átvezetni.
Azért kérdezem mert érdekel, hogy egy haragos szomszéd megtilthatja e a hőszigetelést. Az OTÉK előírása a 10 cm hőszigetelés lehetőségének engedélyezése számomra nem egyértelmű.
Most ha jóban vagy a szomszéddal, akkor miért fontos a kérdés második fele?
Tisztelt Jogi Fórum!
Mi a megoldás abban az esetben ha telekhatárba épített lakóépületet a szomszéd felől is szigetelni akarom?
Én jóba vagyok a szonszédommal, ő biztos beleegyezését adja, de ha haragosak a szonszédok akkor mi a megoldás?
Mivel az OTÉK erre nem ad lehetőséget /szerintem/
Válaszukat előre is köszönöm.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02