Hőszigetelés


ragyasdezso # 2012.01.27. 12:48

littlejohn

Tévedsz!

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.01.27. 13:07

No, jó, azt elfelejtettem oda írni, hogy ha tévedek, akkor pleeease, magyarázzátok meg nekem, hogy hol és miért.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.01.27. 21:39

Oops, most vettem észre, hogy egy fontos dolgot elfelejtettem elmondani a történetben, ezért nem stimmelt számomra a dolog, ugyanis az illető aki a szigetelés ellen van, nem csak, hogy nem akar azért fizetni, de hitelfelvételbe sem egyezik bele a Fundamenta megtakarítás idő előtti felvételére, ugyanis a fundamentán csak 4-5 év múlva lesz annyi megtakarítás, hogy hitelfelvétel nélkül a felújjítást megtudjuk ejteni. És itt jön be a 38. paragrafus amire utaltam az előző írásomban:

"38. § (3) A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges."

W.Tamás # 2012.01.28. 00:48

Szerintem egy ingatlan(rész) felújításának, karbantartásának költsége a rendes gazdálkodásba tartozik (függetlenül attól, hogy a felújítási alapban van-e rá pénz vagy nincs), de ez csak humán vélemény. (szemben mondjuk valamilyen bővítéssel, átalakítással)

Amúgy efi99 ötlete is jó lehet, a vízóra nélküli lakásokkal szokták ezt csinálni, hogy irdatlan többletet számolnak a közös költségbe, ha nincs vízóra. A közgyűlésen talán itt is be lehetne ilyet vezetni, a közös költség megállapításához pedig csak határozatképes közgyűlés kell, más nem (ha jól tudom, ez szintén humán vélemény).

Mufurc_nagyon # 2012.01.28. 09:02

Kedves W.Tamás!

Jól látja és egy technokrata álláspontja is egyezik az Önével.

Egy kis törvényi idézet .

------------------------------------------------------------------
  • 2003. évi CXXXIII.
törvény a társasházakról

Értelmező rendelkezések
56. §

2. Fenntartás: az üzemeltetés, a karbantartás és a felújítás.

----------------------------------------------------------------------
  • És ennek költsége "csak" a jelenlévők többségéhez kötött és th. alapján történik a költségviselés (ha az SzMSZ vagy a kgy. másként nem dönt.)
--------------------------------------------------------------------------------------
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… _______________________________________________________________

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.01.28. 12:57

Kedves Mufurc_nagyon és W.Tamás!

Köszönöm a tisztába tevő válaszokat, most látom csak, hogy tegnap nem láttam a fától az erdőt ugyanis Mufurc_nagyon ezt már megírta tegnap csak nem kötöttem össze a pontokat.

Hát ez nagy megkönnyebülés lesz jó néhány tulajnak a házunkban, végül is ebből az következik, hogy szabotálni illetve elodázni csak úgy lehet egy házfelújjítást ha a szavazó többség a közgyűlésen nem szavaz meg annyi közös költséget a lakásfelújítási alapba amennyi a megtakarításra elég.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.01.28. 13:21

...ami pedig a homlokzat szigetelést illeti, az része a felújításnak, tehát a kör bezárult.

Nandiboy # 2012.02.10. 19:26

Mi történik akkor, ha a telekhatáron álló házat lebontják, és emiatt válik hőszigeteletlenné, vakolat nélkülivé a fal?
Kinek a feladata vakolni? Kötelezhető-e a szomszéd a hőszigetelésre?

Egy építész szakértővel beszéltem, aki az alábbi szabályokat emlegette.

253/1997. (XII. 20.) Korm. Rendelet (OTÉK) 109. §
"Építményt vagy annak egy részét csak úgy szabad elbontani, hogy ez a szomszédos földrészletek és építmények, továbbá visszamaradó építményrészek állékonyságát, rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságát ne veszélyeztesse, valamint az ÉPÍTETT KÖRNYEZET ÉRTÉKEINEK VÉDELMÉRE vonatkozó (településkép-, építészeti érték- vagy műemlékvédelmi) érdeket, továbbá táj- és természetvédelmi érdeket ne sértsen."
A vakolás és a színezés tehát e-szabály alkalmazásával az Ő feladata.

7/2006. (V. 24.) rendelet az ÉPÍTETT KÖRNYEZET alakításáról és VÉDELMÉRŐL szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. §-a (2) bekezdésének h) pontjában kapott felhatalmazás alapján...

1. melléklet
A külső fal esetére a jelenleg hatályos szabály 0,45 W/m2K hőszigetelési értéket ír elő. Ettől gyengébb hőszigetelés értéket külső falra csak akkor enged meg, ha a szomszédnak valamilyen helyisége csatlakozik az épülethez. Márpedig éppen arról van szó, hogy a szomszéd csatlakozó helyisége megszűnt, elbontásra került. A hőszigetelési követelményeket a jogalkotók várhatóan változtatni (növelni) fogják az idő előrehaladtával, az energiaforrások kimerülése és drágulása miatt.

E jogszabály alkalmazásával a bontást végző ingatlan tulajdonosa a telekhatáron álló ház hőszigetelésére is kötelezhető lenne.

Sajnos a környékünkön sok telekhatárra épült házat látok, ahol a szomszéd lebontott háza helyén a téglák vakolatlanul maradtak, és a hideg csak úgy fütyül befelé.