Használatbavételi engedély


duduede # 2009.10.15. 10:53

Tisztelt Fórumtársak/Szakértők!

A következő kérdésem lenne.
Vásároltam egy házat. A házat 1992-ben kezdték el építeni építési engedéllyel. Szanitereket kell már csak felszerelnem, és lakhatóvá válik.
Azonban van néhány kisebb eltérés az építési engedélyhez képest. Az előző tulajdonos kicsit eltért a tervektől.
Kérdésem, hogy milyen következményei lehetnek, ha így kérem meg a használatbavételi engedélyt.
Vagy érdemes-e a tervrajzot módosítatnom a jelenlegi állapot szerint.(a házban nem szeretnék semmit átalakítani, nekem így megfelelő)
Hogy jönnék ki a legolcsobban.
Válaszukat előre is köszönöm.

monalisa1 # 2009.10.15. 15:08

Tudomásom szerint az építési engedély kiadásától számított 4 évig lehet kérni a használatbavételi engedélyt, ergo ennyi idő áll rendelkezésre azt lakhatónak jelenteni.

1996 óta sok idő telt el (...) vagyis ami a papírok dolgát illeti szerintem mindent előlről kell kezdened...

Remélve ár alatt vetted a házat, hogy a most felmerülő költségek/kiadások némileg kompenzáljanak emiatt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

duduede # 2009.10.15. 15:25

Tisztelt "Lisa"!

Eddig azt sikerült kiderítenem, hogy az 1998 előtti építési engedélyekre nem vonatkozik a 4 év, vagyis nem jár le az érvényességük.

nanemaaa # 2009.10.15. 19:02

Először is azt kell tisztázni, hogy ki az építtető. Használatbavételi engedélyt ugyanis csak az építtető kérhet. Ha idő közben az építtető személyében változás következik be, az új tulajdonos csak abban az esetben jogosult az építési engedélyt felhasználni, ha a jogutódlását az építési munka folytatása előtt a hatóságnak írásban bejelenti. Ergo építettő az, akit a hatóság építtetőként elismert.
Az építési engedélytől és az ahhoz tartozó építészeti műszaki tervektől csak újabb építési hatósági engedély birtokában lehet eltérni, kivéve, ha az eltérés önmagában nem engedély köteles munka. Engedély köteles az, ami az épület eteherhordó szerkezeti rendszerét vagy annak elemeinek megváltoztatását, vagy megerősítését igényli.

Ha az eltérés nem engedély köteles, akkor ahasználatbavételi engedély megkérhető, a kérelemhez pedig a megvalósult állapotot tükröző terveket kell csatolni.
Ha engedély köteles volt az eltérés, akkor arra fennmaradási engedélyt kell kérni. A fennmaradási engedélyt kérheti az építtető, de kérheti a tulajdonos is. Ha a szabálytalan építési munkát 0998 élőtt kezdték meg és ez bizonyítható, akkor nincs bírság. Ellenkező esetben a fennamaradási engedély kiadásával egy időben (és egy határozatban) a hatóság építésügyi bírsággal is sújtja az építettőt.

duduede # 2009.10.16. 04:17

Köszönöm válaszát.
Az építtető az előző tulajdonos. Még nem kértem az építési engedély átírását, mert ha úgy is módosítani kell, akkor inkább egyben elintézni a két ügyet.

Kofi # 2018.11.17. 19:04

Tisztelt Fórumozók!

CsOK-os építkezés vége felé járunk. Hol lehet megtalálni, hogy az eljárás hogyan, miként zárul le? Hogyan lehet használatbavételi engedélyt kapni (vagy tudomásulvételt elérni) Mi mindent (milyen papírokat) kell összegyűjteni és feltölteni (?) hozzá? És hová? Ez majd a naplók lezárása után lesz mindez nyilvánvaló?

Köszönettel

nanemaaa # 2018.11.19. 08:51

Kofi
Először is azzal kell kezdeni, hogy megnézni, mi alapján épült a ház. Építési engedély esetén használatbavételi engedélyt, vagy bejelentés tudomásulvételét kell kérni az építési hatóságtól a www.e-epites.hu weboldalról megközelíthető ÉTDR rendszer használatával. Ebben az esetben nem javasolom az e-napló lezárását, mert ha a hatóság valami munkát még pótlólag előír, vagy kiderül, hogy nincs megvalósulási terv feltöltve, abból még sok kényelmetlenség keletkezhet. Ebben az esetben elegendő a munkaterület visszaadására vonatkozó bejegyzés megtétele.
Viszont, ha egyszerű bejelentés alapján épült az épület, akkor az építésfelügyeleti hatóságtól kell hatósági bizonyítványt kérni az épület elkészültéről. Ez esetben viszont már le kell zárni a naplót, tekintve, hogy itt már hátralévő munka nem lehet.

suti51 # 2020.02.16. 22:36

Jogi tanácsot kérek : generál kivitelező nem akarja lezárni az e-naplót. Azt az irásos kijelentést tette, hogy csak akkor hajlandó bezárni az e-naplót, ha anyagi követelésünk nincs. Van anyagi követelésünk, mivel számtalan hibát talált és rögzített a független igazságügyi szakértő.
Mi a teendő ilyen esetben, mivel szeretnénk a használatba vételi engedélyt megkapni.
Az e-naplóban számtalan beírást törölt, amit korábban beírt. Ezeket fotókkal tudom bizonyítani. Ebben az esetben mi a jogi álláspont és eljárás?Köszönettel várom válaszát. László

Tpeti12 # 2020.03.10. 11:42

Szeretnék tanácsot kérni hatósági bizonyitvány ügyben.
Egyszerű bejelentéssel épül a házunk 300m2 alatt, e-naplóval, amibe előreláthatólag be tudnánk költözni május végén. Nem lesz ekkor 100%-os készültség mindössze a homlokzati szigetelés lesz vissza.
Be lehet költözni a bizonyitvány nélkül is vagy csak utána miután megkaptuk?
Az ide vonatkozó törvény csak annyit mond hogy az e-naplót addig nem lehet lezárni majd ha megkaptuk a bizonyitványt.
Igényeltünk alap CSOK-ot is (hitel nélkül), nem tudom ebben az esetben a banknak van-e joga azt mondani hogy nem költözhetünk be?
Köszönöm a segitséget.
Péter

MajorDomus # 2020.03.10. 18:21

Van. A bank csak használatbavételi (jogerős!engedély) után utalja a csok hitel összegét,illetve irja jóvá.
Elvileg ezt jelentené a h.engedély,hogy azután veheted használatba.

drbjozsef # 2020.03.10. 18:57

Nincs. A _bank_-nak semmi köze ahhoz ki hol lakik. Neki speciel nincs joga "megtiltani" hogy beköltözzön.

Természetesen az Étv. 44.§(4) szakasza szerint nem lehet használatba venni.
(Bejelentésköteles építkezéseknél a használatbavételi helyett a hatósági bizonyítványt kell ott érteni)

Tpeti12 # 2020.03.11. 05:47

köszönöm a válaszokat. Ez a paragrafus rész a 312/2012 (XI. 8) korm rendeletből 40§ való:
(4) Ha a használatbavételi engedélyezéskor az építésügyi hatóság a rendeltetésszerű és biztonságos építményhasználatot nem gátló hiányosságokat tapasztal, a használatbavételi engedélyt megadja és ezzel egyidejűleg megfelelő teljesítési határidő megjelölésével és a nem teljesítés esetén alkalmazható szankciók alkalmazására való figyelmeztetéssel - a kötelezésre vonatkozó, e rendeletben foglalt előírások szerint - kötelezi az építtetőt a még fennálló hibák, hiányosságok megszüntetésére, a kulturális örökség védelme érdekében szükséges munkálatok elvégzésére.
(4a)-(4c) *
(5) * Az építésügyi hatóság a használatbavételi engedély megadását csak akkor tagadhatja meg és az építmény használatát csak akkor tilthatja meg, ha

  1. az észlelt hibák, hiányosságok, valamint a kikötések és feltételek teljesítésének hiánya az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságát gátolja vagy akadályozza,
  2. a 19. § (4) bekezdés i) pontjában meghatározott épület az ott meghatározott határnapon túl a közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényt nem teljesíti,

Szóval a szigetelés nem tartozik bele a rendeltetésszerű és biztonságos müködtetés kategóriába, akkor minden rendben, csak egy figyelmeztetést kapnánk hogy egy határidőre teljesitsük.
Ma felhivom a megyei épitésügyet és rákérdezek. Persze címet nem fogok mondani :)

drbjozsef # 2020.03.11. 06:46

Tpeti12,

Ja, ha az kérdés, kérd nyugodtan a bizonyítványt, meg fogják adni. Nekem se volt anno bevakolva kívülről a ház, megkaptam a használatbavételit, azzal a záradékkal, hogy 30 napon belül csináltassam meg. Már folyamatban volt, meg is lett (bár nem is ellenőrizte senki).

nanemaaa # 2020.03.11. 07:36

Ne keverjük a szezont a fazonnal. A hatósági bizonyítványnak semmi köze a használatbavételi engedélyhez, vagy a bejelentés tudomásulvételéhez. Ily módon nem keletkeztet jogot arra, hogy valaki beköltözzön egy épületbe, vagy sem. Sőt hátra lévő munkák kérdéskörét sem hivatott tisztázni. A hatósági bizonyítvány mindössze egy záró aktus, mely mindösszesen azon tény igazolására hivatott, hogy egy adott telken egyszerű bejelentés alapján elvégeztek egy építési munkát, befejeződött az építkezés. Ez alapból két dolgot jelent: 1. semmi köze ahhoz, hogy valaki beköltözött vagy sem az ingatlanba. 2. fel lehet tüntettetni az épületet az ingatlannyilvántartásban.
De amíg az építés teljes egészében nem fejeződött be, van hátralévő vakolás, hőszigetelés, festés...stb addig nem fogják a hatósági bizonyítványt kiállítani.

drbjozsef # 2020.03.11. 08:13

nanemaaa,

Akkor ezzel explicite azt állítod, hogy bejelentés köteles építkezésre nem vonatkozik az Étv. 44.§-a (szó szerint nem), tehát beköltözhet mindenféle tudomásulvétel nélkül? Vagy van valahol új jogszabály, ami ezt szabályozza?

MajorDomus # 2020.03.11. 17:53

Hát én is beköltöznék az abérletből....

nanemaaa # 2020.03.12. 07:23

drbjozsef
Igen, pontosan ezt mondom. Az általad hivatkozott jogszabályhely a használatbavételi engedélyre vonatkozik. Ez pedig a külön jogszabály szerinti hatósági bizonyítvány, melynek nincs más eljárási szabálya, csak az Ákr. Ergo tény, adat igazolása a hatósági bizonyítvány.

drbjozsef # 2020.03.12. 07:45

Ez érdekes.

Lenne egy olyan kényelmetlen érzésem, hogy ez nem kellene hogy így legyen. Csak azért, mert csak bejelentésköteles az építketés, attól még nem költözhetsz be lakni amikor félkész, és kilógnak a vezetékek a vakolatlan falból...

nanemaaa # 2020.03.12. 08:24

drbjozsef
Lényegében igazad van,. de a kormány az egyszerű bejelentés alapján építhető építési munkákkal kapcsolatban bedobta a gyeplőt a lovak közé.

Ezzel lényegében minden felelősséget a felelős műszaki vezetőre testált, hiszen az építési munkaterület veszélyes üzemnek minősül, így az építésben résztvevőkön és ellenőrzőkön kívül ott más nem tartózkodhatna. Ugyanakkor mivel már maga a bejelentés sem valós hatósági aktus, így a befejezés és a rendeltetésszerű használatra alkalmasság vizsgálatára sem lett ilyen eljárás kinevezve.

drbjozsef # 2020.03.12. 11:39

Azt monndod, nem egyeztették a jogszabályokat, hogy ahol a használatbavételire hivatkozás van, oda csatoljunk valamit a bejelentés kötelezettekre is, hogy ne legyen illogika?

Hm.

nanemaaa # 2020.03.13. 12:55

Nem egészen. Azt mondom, hogy a bejelentés alapján épülő épületre se építési engedély, se használatbavételi engedély nincs. A hatósági bizonyítványnak semmi köze az építmény használatbavételéhez, vagy használatra alkalmasságához. Teljesen felesleges lenne egy hatósági bizonyítvány kérelemhez bármi olyat csatolni, amihez a hatóságnak nincs köze.

rumona # 2020.03.20. 09:32

Kedves Forumozók!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék a következőben kérni.
A lakásommal szemben épült egy ingatlan (anno bejelentkeztem ügyfélként az építésügynél). Várhatóan most fogják megkérni a használatbavételi engedélyt, amelyet szeretnék megtámadni (lakásom értéke jelentősen csökkent :kilátás megszűnt, fényviszonyok romlottak, túl közel épült minden beszédet hallani a szomszédből, magasabbra épült mint az eredeti terv).
Mire számíthatok, tudom hogy a fellebbezésre pár nappom van, de utána mire számítsak, elviheti bíróságra az épittető a fellebezést ?
köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2020.03.20. 10:07

rumona,

Olvasd el ezt. Ha van időd, pénzed, és idegeid, talán valamiféle kártérítésre számíthatsz, de azért ne ringasd magad hiú ábrándokba.

https://index.hu/…dik_kerulet/

MajorDomus # 2020.03.21. 10:08

Az épület nagyságától függően -pld.társasház- több százmillió ft lehet az épitményben,amit az épitő/beruházó szeretne megkapni,a tulajok meg az albérletekből már szeretnének beköltözni a lakásaikba. ...
.
Kissé későn ébredtél fel,az engedélyezési fázisban kellett volna megtámadni az épitkezést.

nanemaaa # 2020.03.23. 07:44

rumona
Ha még csak ezután nyújtják be a kérelmet, akkor eleve nem számíthatsz fellebbezésre, mert március 1-ével megszűnt az azt követően induló ügyekben.
A hatóság döntése ellen kizárólag a bírósághoz lehet fordulni. Az általad felvetett kérdések egyébként sem a használatbavétel témakörébe tartoznak, értékcsökkenésre alapból perre mehetsz, arra ugyanis nincs kihatása egy építéshatósági eljárásnak.
Ha valóban magasabbra építették az épületet, akkor arra viszont elvileg nem adható használatbavételi engedély, csak fennmaradási, de ha ezt a hatóság "nem veszi észre", akkor bizony elcsúszhat.
Egyebekben nem hinném, hogy a használatbavételi eljárásban ügyfél leszel, így nem igazán lesz rálátásod a dologra.