Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Használatbavételi engedély

nanemaaa # e-mail 2020.03.31. 08:06

drbjozsef

VAN, akinek megéri (mondjuk a polghiv, jól jön az illeték). :D

Mert az önkormányzat mit csinál az illeték bevétellel? Semmit. Ugyanis az kizárólagosan állami bevétel.

MajorDomus # e-mail 2020.03.30. 18:57

Abba nem megy tönkre..
Viszont próba szerencse...

drbjozsef #   2020.03.30. 12:42

VAN, akinek megéri (mondjuk a polghiv, jól jön az illeték). :D

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2020.03.30. 11:09

Nem éri meg. ;) :D

MajorDomus # e-mail 2020.03.26. 22:29

Támadd meg. Egy próbát megér!

rumona # e-mail 2020.03.26. 13:58

De ha megszüntették ezt a lehetőséget, akkor ez már nem is életszerű, mármint a használatbavételit megtámadni, akkor már csak a bíróság jöhet szóba?

MajorDomus # e-mail 2020.03.25. 17:59

Inkább a bírósághoz.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.25. 09:07
nanemaaa # e-mail 2020.03.25. 09:03

tehát nem támadhatom meg a használatba vételi engedélyt annak reményében, hogy kártérítést kapok?

Nos, pont az ilyen jellegű szomszéd zsarolások miatt szüntették meg a fellebbezés lehetőségét. A kártérítési igénynek korábban se volt köze a közigazgatási eljáráshoz, így a kettő eddig sem volt összemosható.
Ha tényleg jogos kártérítési igényed van, szerintem ne ahhoz az ügyvédhez fordulj, aki korábban azt javasolta neked, hogy fellebbezz! :D

MajorDomus # e-mail 2020.03.24. 19:13

Há ha még ügyfélként vagy nyilvántartva indits egy fellebbezést . Mit veszithetsz?
Pofon nem vágnak. Legfeljebb az új szomszédok.

rumona # e-mail 2020.03.24. 14:15

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat.

Beléptem az ETDR (azt hiszem így hívják a felületet) és ott még nem adták ki a használatbavételi engedélyt, sőt még ügyfélként vagyok bejegyezve.

Igen, én is olvastam, hogy márc.1-től megszűnik ez a lehetőség, ezek szerint csak a per maraad, tehát nem támadhatom meg a használatba vételi engedélyt annak reményében, hogy kártérítést kapok?

még anno egy ügyvéd javasolta nekem, hogy a használatba vételkor támadjam meg (de ez pár éve volt, azóta megépült, sőt laknak is benne, de használatbavételijük még nincs).

MajorDomus # e-mail 2020.03.23. 16:58

Ezért irtam hogy későn ébredt fel....

nanemaaa # e-mail 2020.03.23. 08:44

rumona
Ha még csak ezután nyújtják be a kérelmet, akkor eleve nem számíthatsz fellebbezésre, mert március 1-ével megszűnt az azt követően induló ügyekben.
A hatóság döntése ellen kizárólag a bírósághoz lehet fordulni. Az általad felvetett kérdések egyébként sem a használatbavétel témakörébe tartoznak, értékcsökkenésre alapból perre mehetsz, arra ugyanis nincs kihatása egy építéshatósági eljárásnak.
Ha valóban magasabbra építették az épületet, akkor arra viszont elvileg nem adható használatbavételi engedély, csak fennmaradási, de ha ezt a hatóság "nem veszi észre", akkor bizony elcsúszhat.
Egyebekben nem hinném, hogy a használatbavételi eljárásban ügyfél leszel, így nem igazán lesz rálátásod a dologra.

MajorDomus # e-mail 2020.03.21. 11:08

Az épület nagyságától függően -pld.társasház- több százmillió ft lehet az épitményben,amit az épitő/beruházó szeretne megkapni,a tulajok meg az albérletekből már szeretnének beköltözni a lakásaikba. ...
.
Kissé későn ébredtél fel,az engedélyezési fázisban kellett volna megtámadni az épitkezést.

drbjozsef #   2020.03.20. 11:07

rumona,

Olvasd el ezt. Ha van időd, pénzed, és idegeid, talán valamiféle kártérítésre számíthatsz, de azért ne ringasd magad hiú ábrándokba.

https://index.hu/…dik_kerulet/

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

rumona # e-mail 2020.03.20. 10:32

Kedves Forumozók!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék a következőben kérni.
A lakásommal szemben épült egy ingatlan (anno bejelentkeztem ügyfélként az építésügynél). Várhatóan most fogják megkérni a használatbavételi engedélyt, amelyet szeretnék megtámadni (lakásom értéke jelentősen csökkent :kilátás megszűnt, fényviszonyok romlottak, túl közel épült minden beszédet hallani a szomszédből, magasabbra épült mint az eredeti terv).
Mire számíthatok, tudom hogy a fellebbezésre pár nappom van, de utána mire számítsak, elviheti bíróságra az épittető a fellebezést ?
köszönöm a válaszokat!

nanemaaa # e-mail 2020.03.13. 13:55

Nem egészen. Azt mondom, hogy a bejelentés alapján épülő épületre se építési engedély, se használatbavételi engedély nincs. A hatósági bizonyítványnak semmi köze az építmény használatbavételéhez, vagy használatra alkalmasságához. Teljesen felesleges lenne egy hatósági bizonyítvány kérelemhez bármi olyat csatolni, amihez a hatóságnak nincs köze.

drbjozsef #   2020.03.12. 12:39

Azt monndod, nem egyeztették a jogszabályokat, hogy ahol a használatbavételire hivatkozás van, oda csatoljunk valamit a bejelentés kötelezettekre is, hogy ne legyen illogika?

Hm.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2020.03.12. 09:24

drbjozsef
Lényegében igazad van,. de a kormány az egyszerű bejelentés alapján építhető építési munkákkal kapcsolatban bedobta a gyeplőt a lovak közé.

Ezzel lényegében minden felelősséget a felelős műszaki vezetőre testált, hiszen az építési munkaterület veszélyes üzemnek minősül, így az építésben résztvevőkön és ellenőrzőkön kívül ott más nem tartózkodhatna. Ugyanakkor mivel már maga a bejelentés sem valós hatósági aktus, így a befejezés és a rendeltetésszerű használatra alkalmasság vizsgálatára sem lett ilyen eljárás kinevezve.

drbjozsef #   2020.03.12. 08:45

Ez érdekes.

Lenne egy olyan kényelmetlen érzésem, hogy ez nem kellene hogy így legyen. Csak azért, mert csak bejelentésköteles az építketés, attól még nem költözhetsz be lakni amikor félkész, és kilógnak a vezetékek a vakolatlan falból...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2020.03.12. 08:23

drbjozsef
Igen, pontosan ezt mondom. Az általad hivatkozott jogszabályhely a használatbavételi engedélyre vonatkozik. Ez pedig a külön jogszabály szerinti hatósági bizonyítvány, melynek nincs más eljárási szabálya, csak az Ákr. Ergo tény, adat igazolása a hatósági bizonyítvány.

MajorDomus # e-mail 2020.03.11. 18:53

Hát én is beköltöznék az abérletből....

drbjozsef #   2020.03.11. 09:13

nanemaaa,

Akkor ezzel explicite azt állítod, hogy bejelentés köteles építkezésre nem vonatkozik az Étv. 44.§-a (szó szerint nem), tehát beköltözhet mindenféle tudomásulvétel nélkül? Vagy van valahol új jogszabály, ami ezt szabályozza?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2020.03.11. 08:36

Ne keverjük a szezont a fazonnal. A hatósági bizonyítványnak semmi köze a használatbavételi engedélyhez, vagy a bejelentés tudomásulvételéhez. Ily módon nem keletkeztet jogot arra, hogy valaki beköltözzön egy épületbe, vagy sem. Sőt hátra lévő munkák kérdéskörét sem hivatott tisztázni. A hatósági bizonyítvány mindössze egy záró aktus, mely mindösszesen azon tény igazolására hivatott, hogy egy adott telken egyszerű bejelentés alapján elvégeztek egy építési munkát, befejeződött az építkezés. Ez alapból két dolgot jelent: 1. semmi köze ahhoz, hogy valaki beköltözött vagy sem az ingatlanba. 2. fel lehet tüntettetni az épületet az ingatlannyilvántartásban.
De amíg az építés teljes egészében nem fejeződött be, van hátralévő vakolás, hőszigetelés, festés...stb addig nem fogják a hatósági bizonyítványt kiállítani.

drbjozsef #   2020.03.11. 07:46

Tpeti12,

Ja, ha az kérdés, kérd nyugodtan a bizonyítványt, meg fogják adni. Nekem se volt anno bevakolva kívülről a ház, megkaptam a használatbavételit, azzal a záradékkal, hogy 30 napon belül csináltassam meg. Már folyamatban volt, meg is lett (bár nem is ellenőrizte senki).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.