albérleti kaució

MajorDomus # 2010.01.23. 22:24

Vagy időutazó és visszajőtt,mert február-2-án a bérlő meg -fogja ölni.

monalisa1 # 2010.01.23. 13:20

A bérlő már a szerződéskötés napján költözhetett volna - akár, illetve ha erről külön megállapodás történik. Az hogy csak február 1-én költözött ez az ő dolga.

Ettől függetlenül fél havi pénz visszaadása korrektnek mondható.

Külön: mi a csodát írsz itt hiszen ma még csak jan. 23-a van - vagy egy éve hezitálsz a dolgon?!

"Mona"
laikus hozzászóló

SolnesM # 2010.01.23. 12:49

Üdvözlöm a hozzáértőket !

Egy kérdés : kötök egy bérleti szerződést a megtekintett állapotban, a megbeszélt díjért + a kaució.
Pár nap múlva a bérlő visszaléphet e ? (természetesen igen ), de mivel van 1 hó felmondás, elvileg az egyhavi díj illeti a bérbeadót ?
Lehet úgy is értelemezni mint bizonyos kereskedelmi ügyleteknél, hogy pár nap gondolkodási idő jár.
Az igazság : van pár nap a szerződéskötés és a beköltözés között jan. 25 és febr 1 . Az én értelmezésem szerint ez nem olyan kereskedelmi árú/ szolgáltatás, amiből raktáron van még vagy 10 db.
Vélemények ?

MajorDomus # 2010.01.14. 19:21

Az-elektronikus levél -mivel beazonositható,elfogadott komm.eszköz.
Ha felmondasz február 1-el s kiköltözől febr.28-al nem kapsz vissza semmit mert 1 hónap bánatpénzt visszatart a tulaj a 2.hónapot meg lelaktad. Pont.

MajorDomus # 2010.01.14. 19:20

Az-elektronikus levél -mivel beazonositható,elfogadott komm.eszköz.
Ha felmondasz február 1-el s kiköltözől febr.28-al nem kapsz vissza semmit mert 1 hónap bánatpénzt visszatart a tulaj a 2.hónapot meg lelaktad. Pont.

kvri # 2010.01.14. 12:51

Köszönöm a választ! Szeretném még megtudni, hogy a felmondást írásban kell-e rögzíteni, vagy elfogadható-e a szóbeli, illetve emailen történt megegyezés. A tulaj ugyanis nem abban a városban él ahol az albérlet van, így nemigen tudná átvenni a felmondásomat.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.01.13. 19:29

A szerződést a mai nappal felmondom.

1 havi kaució = 1 havi bérleti díj

kvri # 2010.01.13. 18:00

Kedves fórumozók!

Albérlet felmondásával és kaucióval kapcsolatosan fordulok hozzátok tanácsért.
A kaució:
Én, mint bérlő aláírtam egy határozatlan időre szóló albérleti szerződést. A szerződésbe foglaltuk, hogy ekkor kifizettem a bérbeadónak kéthavi bérleti díjnak megfelelő kauciót, amely visszajár, ha a lakásban nem keletkezik kár, vagy díjhátralék.
De a szerződésben benne foglaltatik feltételként, hogy a bérbeadó minimum egy évre kívánja bérbe adni a lakást, ezért ha 1 évnél előbb a bérlő felmond akkor az 1 havi kaució nem jár vissza.
Az csak most tűnt fel nekem, hogy amíg ennél a résznél az 1 havi kaució kifejezés áll, az általam valóban kifizetett 2 havi kaució csak összegként szerepel a szerződésben. Nem egyértelmű, hogy mennyi is az 1 havi kaució. Ez mindenkor a havi bérleti díj összege? Számíthatok rá, hogy 1 havi kaució visszajár, ha 1 év előtt kiköltözök?

A felmondási idővel kapcsolatban a szerződés szerint 30 napot kell biztosítani kölcsönösen. Ez azt jelenti, hogy adott hónap elsején bejelentem, hogy felmondom a szerződést, majd köv. hó elsejével kiköltözöm?
A szerződés felmondásában minek kell szerepelnie?

Előre is köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2010.01.10. 14:26

Csak-szándékosan,de itt nem erről van szó.

Zoltanuss # 2010.01.09. 21:01

Egy lakást egy hét alatt tönkre lehet vágni !

MajorDomus # 2009.12.29. 19:24

Ha 4 hónap alatt ketten nem verték szét alakást akkor 1 hónap alatt nem teszi tönkre egyedül.
Ugy látom attól tartasz, hogy elmegy s a nyakadon marad egyhavi rezsi,amit nem fedez a kaució összege. Mivel ma 29-e van holnap mondj fel neki január 31-el. Februárban elszámoltok, ha marad adóssága azt be tudod rajta hajtani nem lesz-egy -ökör ára.

Mágika85 # 2009.12.29. 16:49

Guba!

Köszi a jótanácsokat, de azt te sem gondolod komolyan, hogy más problémája miatt mi maradjunk "szarban"?
Nem vagyok a szeretetszolgálat, így is tettünk már elég gesztust!
Azért köszi!

guba # 2009.12.29. 13:05

Ha "a gépeiddel együtt költözik ki", akkor a 70 000 kaucióval sem vagy beljebb, és ez sem lesz "garancia". Szerencsétlen lány egymaga fogja egy hónapon belül "lelakni" a lakásodat?
De, ha annyira elfogyott a bizalmad, akkor tegyél neki te egy gesztust, menjen azonnal, te viszont tekints el a felmondási időre járó bértől. Ebbe gondolom ő is belemenne.

Mágika85 # 2009.12.29. 08:09

Lewho!

Mi sem arra gondoltunk, hogy kirakjuk egyik napról a másikra (mert tudjuk, hogy egyedül nem tudja fizetni), hanem arra, hogy felajánljuk neki a lent már említett két megoldást.

1. Vagy beadja a felmondást és 1 hónapig(felmondási idő alatt) még ott lakik és rendesen fizet (akkor többe kerül neki az ott lakás, mint a kaució)
  2. Vagy amikor tud elmegy (pl. 1 hét múlva tud költözni) és akkor a felmondási idő be nem tartása miatt nem kapja vissza a kauciót.

Így ő is spórolna valamennyit, mivel ugye azt már írtam, hogy a kaució csak részben fedezi a bérleti díjat+rezsit.
Mi is úgy gondoltuk, hogy megpróbáljuk rávezetni a dolgok lényegére.
Ugye nem dolgozik, ergo nincs pénze, akkor, ha nem engedjük meg neki, hogy lelakja a kauciót, akkor nem is fog tudni kifizetni kb.70.000-t a bérletre+rezsire.
Ha épp ésszel gondolkodik (én is ezt tenném a helyében), akkor visszaköltözik az anyukájához, mivel egy embernek luxus egy ilyen kiadás, csak azért, hogy ne a szülői házban lakjon.
Ha meg nem költözik, akkor meg fizesse ugyanúgy tovább a bérletet+rezsit, ahogy eddig.
Írtam két féle felmondást is,abban pontosan részletezve a választásokat és a kötelezettségeket mindkét fél részéről (bérlő-bérbeadó).
Remélem belátja a dolgok lényegét, mert tényleg nem szeretnénk, hogy óvadék nélkül használja a lakást, mert mi a garancia akkor arra, hogy nem költözik ki a gépeinkkel együtt!
Üdv.: Mágika85

lewho # 2009.12.29. 07:44

Gubának abban igazsága vagyon, hogy egyik napról a másikra nem rakhatod ki - jogszerűen -, s a rendkívüli felmondás után úgyis a kaucióból érvényesíted a követelésed.

Vagyis ha a bérbeadó nem egyezik bele a kaució lelakásába, és a bérlő nem fizet, akkor a bérbeadó éljen rendkívüli felmondással pl. a hónap utolsó napjára (szerződéstől függ).

Szerintem ennél jobb, ha először megpróbálod valamelyik megoldásodra rábírni, picit határozattan megfenyegetni. El kell kerülni, hogy óvadék nélkül használja a lakást.

Mágika85 # 2009.12.29. 07:21

Kedves Guba és MajorDomus!

Köszönöm a válaszokat!
Ha a kaució csak a bérlő beleegyezésével lakható le, akkor abba biztos, hogy nem fogunk beleegyezni, mert a lakás full extrás (több száz ezer forintos gépek, bútorok, stb.) és minden egyes dolgunkat ott hagytunk a párnak, hogy nekik is minél jobb legyen.
Az igaz, hogy eddig nem volt gond a fizetéssel, de eddig ketten laktak a lakásban. És elvileg a lányt a fiú tartotta el, mert ő nem dolgozik.
Így úgy gondolom, hogy a lány egyedül nem fogja tudni fizetni a számlákat és a lakbért, és ha esetleg a lakásból kiköltözésig bármi kár történik, akkor ott vagyunk tartozással és egy lelakott lakással.
Ezek után úgy gondoljuk, hogy ezt nem engedhetjük meg!
Ezek tudatában is így gondoljátok?
Üdv.: Mágika85

MajorDomus # 2009.12.28. 20:16

Szerintem nézd a jó oldalát. A bérlőd sincs könnyü helyzetben,igy 2 hónapig van bérlőd s lehet hogy- marad is. Neked is az az érdeked-hogy lakjanak a lakásban.
Guba álláspontja a helyes,a kaucio beszámitható a bérleti dijba a bérbeadó beleegyezésével.
Egyezz bele ! Ha eddig pontosan fizettek nem lesz-gond.

guba # 2009.12.28. 08:24

A kaució eredeti funkciója nyilván az volt, amit írtatok, de véleményem szerint, ha a bérlő nem fizet, akkor kénytelen vagy elfogadni, hogy lelakja a kauciót, mivel az utcára nem teheted ki. Egyébként ez egy kölcsönös bizalmi viszony: te abban nem bízol, hogy nem tesz kárt a lakásban, ő meg esetleg abban, hogy te meg vissza fogod adni a kauciót.
Mellesleg az óvadék bárminemű tartozás fedezetéül szolgál, így akár a lakbértartozásra is.

Mágika85 # 2009.12.28. 07:30

Lewho!

Köszönöm a választ, én is így gondoltam a dolgot.
A kaució azért nem fedezi a havi lakbért és a rezsit, mert sürgőssen kellett kiadni a lakást és a fiatal párnak nem volt annyi pénze. A kaucióhoz csak kb. 5000 hiányzik, hogy fedezze, de ez nem érdekes.
Köszönöm a választ!

lewho # 2009.12.28. 07:13

Szia!

Bármelyik megoldás szóba jöhet.

Lelakni a kauciót (beszámítani a bérleti díjba) akkor lehet, ha belemegy a bérbeadó. Azért ezt mindig kikötöm a bérleti szerződésekben, csak hogy ne érje csalódás a bérlőt.

De hogy lehetsz olyan balga, hogy nem fedezi az óvadék az egy havi bért+rezsit?

Mágika85 # 2009.12.28. 07:02

Kedves Fórumozók!
A problémámra keresek megoldást, kérek mindenkit, aki érdemi hozzászólást tud, írjon!
Előzmények: tulajdonosként, szept.1-én határozatlan idejű albérleti szerződést kötöttünk egy fiatal párral. 2 hónap kauciót fizettek ( a szerződésben szerepel, hogy a kaució a lakásban okozott károkra terjed ki, ha nincs kár visszajár).
A lány most telefonált, hogy összevesztek és szeretne elköltözni, mert a fiú már elköltözött(a szerződésben 1hónapos felmondási határidő szerepelt).
Azt mondtam neki, hogy megteheti,hogy elmegy, de a januárra járó lakbért és a rezsiköltségeket neki kell fizetnie, mivel nem lakja le az 1 hónapos felmondási időt.
Erre ő azt mondta, hogy akkor marad és lelakja a kauciót.
Én ezt nem szeretném megengedni, mivel a lakásban véleményem szerint 1 hónap alatt, bármi történhet, és a kaució nekem ezekre a károkra ad biztosítékot.
SZerintem 2 esetet ajánlhatok fel neki:

1. Ott lakik 1 hónapot (felmondási idő) és fizeti a lakbért és a rezsit (ahogy eddig) és ha minden ok a kiköltözéskor a lakással visszaadom a kauciót;
  2. Kiköltözik most, ahogy először akarta, de akkor a kauciót = januári bérleti díj+ rezsi (még így sem fedezi teljes mértékben), de most még nincs kár a lakásban (tudomásom szerint);

Erre a két variációra gondoltam, hogy be legyek biztosítva!Ez így szerintetek korrekt megoldás lehetne? Szeretném a véleményeteket és tanácsotokat kérni ez ügyben!
Kérdésem még: közös megegyezéssel kell a felmondási szerződést megírni, vagy valami más formában?
Köszönöm a segítségeket!

SolnesM # 2009.12.01. 14:29

T.. Animal !

majd fásfél hónap után jelentkezett, hogy kéri vissza a kauciót”.

És a lakást átadta e ? Ha nem, le kell vonni a másfél hónapra jutó lakbért és az egyéb költségeket, majd ha marad valami ( inkább nem ) azt vissza adni
Hogy micsoda emberek vannak ?

nandy # 2009.12.01. 09:57

Animal:
A kaukcióval el kell számolni.
De ha a bérlő szó nélkül elhagyta a lakást, és még az ingóságait is otthagyta, akkor arra az időre nyugodtan kérj bérleti díjat, hiszen nem te tehetsz róla, hogy nem laktak az ingatlanban.
Ha nem hajlandó kifizetni, vond le a kaukcióból.

Luca76 # 2009.12.01. 09:23

Tisztelt Ügyvédúr! Az lenne a kérdésem, hogy öt hónappal ezelött kötöttünk egy bérleti szerződést, mely határozatlan időre szól, de a szerződés egy pontjában ki van kötve, hogy amennyiben egy éven belül felmondjuk a szerződést, nem jár vissza a két havi kaució. Kérdésem az lenne, hogy ez abban az esetben is így van-e, ha a szomszéd okán mondjuk fel a szerződést, aki élhetetlen körülményeket teremt a folyamatos csendháborítással? Szíves válaszát előre is köszönöm!

Animal # 2009.12.01. 01:28

Az lenne a kérdésem, hogy az albérlömnek vissza jár-e a kauvió, ha kb egy hónap útán felmondás nélkül elmentek, és itthagytak nálunk több ingóságukat is, majd fásfél hónap után jelentkezett, hogy kéri vissza a kauciót.