gázos ügy - társasház

Vica23 # 2004.03.19. 07:35

Segítségeteket szeretném kérni egy számunkra elég kínos ügyben. Két pici gyerekünk van, egy éve vettünk meg egy társasházi lakást. A gázkonvektorokat amik már rég megértek a kidobásra, kombi cirkóra cseréltük, bejelentett gázszerelő végezte a munkát. Persze előtte megkérdetük a Tigázt, az Önkormányzatot és mindenki azt mondta nem kell engedély, csak ha feljelentenek. Nahát megtörtént. A felettünk lakó azt hitte gáz megy ki a cirkó kivezető csövén és ahelyett, hogy megkérdezett volna, beballagott a Tigázhoz meg az Önkormányzathoz és feljelentett minket. Kétszer is. NA ebből azóta az egész házban hiszti van, azt hiszik fel fogjuk robbantani a házat. Pedig már a gázosok is próbálták elmagyarázni nekik. Senki nem hajlandó semmilyen papírt kiadni a kezéből a két érintett intézménynél, és azt se tudjuk már eldönteni, hogy kinek is van igaza? Lehet, hogy nem is lett volna szabad átalakítani a fűtést egy korszerűbbre?? Kell a lakótársak engedélye ilyenkor?? A közgyűlésen a ház ügyvédje még a jegyzőkönyvbe se volt hajlandó beírni az eseményeket. Ez azért érdekes. Meg lehet ezt úgy oldani, hogy még ott tudjunk lakni anélkül, hogy kiutálnának minket???
Gyors válaszotokat előre is köszönöm.

Rexor # 2004.03.19. 08:12

Ha az önkormányzat jóváhagyta, akkor nem lehet szavuk sem, hiszen a fűtés a lakáson belül van beszerelve, ami magántulajdonú. De miért nem adnak erről ki határozatot, ezt nem nagyon értem? A lakókkal pedig szerintem ne foglalkozzatok, mindig vannak és lesznek kellemetlen emberek.

Vica23 # 2004.03.19. 08:27

Én se értem miért nem adnak ki papírt, mert akkor legalább megnyugodnának a lakótársak. Írjunk levelet a jegyzőnek ?

Vica23 # 2004.03.19. 08:34

Jaj, a nagy izgalomban elfelejtettem megköszönni a gyors választ :))
Szóval köszönöm, kicsit megnyugodtunk.

Most hívtak a gázosok, találtak egy megoldást amire lesz engedély hétfőn. Akkor ugye már nem kell a társasház hozzájárulása ? - Egy olyan falon lesz kivezetve az utcára a gőz ahol nincsenek ablakok.

Zoltán György # 2004.03.19. 10:15

Van az OTÉK 253/1997 (azt hiszem)
Amennyiben az átalakítás nem érint épületszerkezetet, és nem jár átminősítéssel, abban az esetben nem engedélyköteles.

Az építésügyi hatóság itt be is fejezi.

A gáz bárminemű átalakításához a gázművek engedélye szükséges!!!

Ha ez megvan, másoltasd le és ragaszd ki a társasházban!

Vica23 # 2004.03.19. 10:49

Köszönöm ez jó ötlet :)) remélem mindenki meg fog nyugodni
A szabályozásnak utána nézek.

Nagyon nagy segítség vagytok
köszönöm szépen

Zoltán György # 2004.03.19. 12:17

Kedves Vica!

"Én se értem miért nem adnak ki papírt, mert akkor legalább megnyugodnának a lakótársak. Írjunk levelet a jegyzőnek ?"

Képzeld el; mindenki, minden törvényileg engedélyezet (az egyszerűség kedvéért), dologról igazolást kér a hatóságtól!

Egyébként van rá lehetőség, szinte azonnal odaadják csak ki kell fizetni az építésügyi eljárási illetéket. Lakás esetében tavaly még kétezer forint volt.

"- Egy olyan falon lesz kivezetve az utcára a gőz ahol nincsenek ablakok. "

Ez valószínűleg az épület egyik tartófala lesz. Ennek megbontása engedélyköteles!

Önkormányzat Építésügyi Hatóságának Engedélyező Határozata
szükséges hozzá!!

Ne vaktában!

Vica23 # 2004.03.19. 13:31

Igyekszünk nem vaktában, akkor megyünk az Önkormányzathoz, mert már senkiben nem bízunk. Rajtatok kívül :))
köszönöm

Zoltán György # 2004.03.19. 16:55

A gázterveken van falbontás, vagy nincs?

PatrikZ. # 2004.04.17. 14:26

Szeretnék segítséget kérni! Kit zavarhatok ebben a témában kizárólag e-mailben?

Zoltán György # 2004.04.17. 15:42

Kovács Józsit, de most államvizsgázik, majd a jövő hét végén!
Valamit konyítok a témához, mi a probléma?

PatrikZ. # 2004.04.17. 17:33

Köszönöm. Elküldtem a mailt.

kőkorszaki # 2005.04.26. 13:29

A gázkonvektorok elbontása bejelentés köteles a TIGÁZ felé.
Az új gázhálózat kiépitéséhez tervet kell késziteni/ a fütést ennek nem kell tartalmazni az nics engedélyhez kötve./ ez engedélyköteles. Az engedélyező a TIGÁZ. Ennek kell tartalmaznia a füstgázelvezetést is. Feltételezem a cirkó parapettes, igy csak a helyszinen dönthető el az építési hatósági eljárása szükségessége. Elhelyezésére előirások vannak. Elvileg a homlokzati kép megválzoztatásához kell az épitési hatóság engedélye.
A kivitelezés csak engedélyezett terv birtobábam kezdhető el és a TIGÁZ azt műszakilag átveszi, majd beüzemeli a fogyasztói hálózatot.
TEHÁT ENGEDÉLY KELL. /Könnyen szakálas ügy lesz belőle./
Ha kell több információt emailon szivesen.

szilvika # 2005.04.27. 10:52

Egy 9 lakásos társasházban lakunk (papíron nem társasház). Tavaly leváltunk a közös, házközponti fűtési rendszerről (egyelőre csak mi, a többi lakó a közös fűtést használja. Azóta cirkóval fűtünk. Annak idején a többi lakó ebbe csak úgy egyezett bele, hogy nekünk a közös fűtés egy lakásra eső részének 50%-át fizetnünk kell továbbra is a ház felé. Akkor mi kényszerhelyzetben voltunk, és elfogadtuk. Most viszont szertnénk, ha csökkenne ez az összeg. Nem tartjuk jogosnak, hogy ennyit fizetünk, persze a lépcsőház fűtésébe beszállnánk. Van arra valami törvény, hogy mennyit kell ilyen esetben fizetni? Én hallottam valami 20%-ról, de hol tudok ennek utánanézni? Illetve mi a következménye, ha egyszerűen megtagadjuk, hogy ennyit fizessünk? Vagy pedig a lakók hány %-ának kéne velünk egyetérteni, ahhoz, hogy a terheink csökkenhessenek, mindenkinek vagy elég a többség?

kőkorszaki # 2005.04.27. 16:20

Akkor most már másról van szó!

A társasház fütési költségeit légköbméter arányában az előírt fütési hőmérséklet alapján osztják szét. Tehát a fplyosóért a közös helyiségekért fizetni kell. 20 %- szabály nincs. Erre van jogszabály, de meg kell keresni. /Távhőellátás, központi fütés??/
Az 50 % egyezség tulzott!
A kövezkezménye -ha ez szerződésen alapul-
polgári per.
Az egyetértés szerintem a társasházakról szóló jogszabályban van.
Viszont a macera mindig megmarad.

szaszni # 2005.05.30. 17:24

Olyan kérdesem lenne, hogy új ablakokat szeretnék betetni a és a régi ablakaim méretei 120210 és hogy ezeket 120180 lelehet e cserélnem engedélyeztetések nélkül?

Zoltán György # 2005.05.30. 17:32

Az ablak méretének megváltoztatásával a homlokzat is változik, és mint ilyen Építési Engedély köteles!

Két körös eljárás.