osztatlan közös tulajdon

Motoroslány # 2015.11.25. 16:53

Köszönöm. De nincs még megállapodás, hogy az ő eddig lakott házrészéből, melyik a miénk. Csak a tulajdoni lapon egy hányad szerepel.

ObudaFan # 2015.11.25. 16:49

Lehet kerni a birosagtol kulon a hasznalat szabalyozasat is, ha az ehhez szukseges tobbseg nincs meg. Jelen esetben ugy tunik Meghan, tehat esetleg az irant lehetne pert inditani, hogy hagyja el a te reszedet.

Motoroslány # 2015.11.25. 16:27

Üdv Mindenkinek!
Segítséget kérnék a hozzáértőktől. Amennyiben nem jó helyre írtam, kérem irányítsanak egy megfelelőre.
Adott egy papíron osztatlan közös tulajdon, rajta egy 2 lakásos ikerház.Gyakorlatilag viszont kb 40 éve teljesen meg van osztva a kert és ház is, fele-fele arányban.
A háznak 2 tulajdonosa volt, mindaddig, míg az egyik tulajdonosnak a tulajdonrészének a felét (vagyis a ház 50/200-ad részét) elárverezték. Az elárverezett házrészt a másik lakó megvette. Így az egyik tulajdonosnak 150/200, a másiknak 50/200-ad tulajdoni hányada van már. A ház megosztható, vagyis a megvásárolt ingatlanrész gépészetileg, statikailag leválasztható, pontosabban egybenyitható a másik féllel. Úgy, hogy az 50/200-ad részben tulajdonos lakrésze is teljesen jól élhető marad. (Már most sem használja egyébként azt az ingatlanrészt, ami leválasztásra kerülne). Viszont használati megállapodást mégsem akar kötni. Emiatt egy jogvédő szervezethez fordultunk, az ő ügyvédjük azt tanácsolta, hogy a közös tulajdon megszüntetését kérjük a bíróságtól. Viszont erre nem terjed ki a jogvédő szervezetnél a szerződésünk. Magán úton meg nem tudjuk a bírósági illetéket, ügyvédi költséget kifizetni. Milyen egyéb témában lehet keresetet benyújtani még, hogy bírósági döntés szülessen a megosztásról? Mi nem ragaszkodunk a közös tulajdon megszüntetéséhez, csak egy használati megosztási szerződést szeretnénk.

MajorDomus # 2015.11.24. 20:56

Mindkettő igaz!

De

A kérdező nem a viz miatt aggódik, hanem csak a saját fogyasztását szeretné fizetni, s nem annyit amennyit rá osztanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.24. 06:07

hogy legyen vizem.

1. A tartozás nem akadálya, hogy legyen vized - csak nem fognak neked külön számlázni.
  2. Ha nem fizetitek ki a tartozást, hamarosan senkinek nem lesz vize. (De legalábbis csak csepegtetve.)
MajorDomus # 2015.11.23. 23:21

Másik topicban leirtam.

Demulátor # 2015.11.23. 06:24

T. Szakértők!

Elkeseredve keresem a lehetőségeimet a problémámra, amit felvázolnék. Hátha önök tudnának nekem segíteni, és volna egy ügyvéd, vagy
jogász, aki tudna tenni valamit az érdekemben, hogy megoldódjon a problémám.

Kb 3 hónappal ezelőtt vásároltam egy lakást, ami egy közös osztatlan tulajdonú ingatlanon helyezkedik el. Itt van egy fő épület, és
ahhoz lett hozzáépítve az én lakásom. Az ingatlan komplexum társasházzá van nyilvánítva, amiben 4 lakás található. A problémám a
következő: Az adás vétel megtörténte után, megtörtént az átadási jegyzőkönyvezés, ahol rögzítettük a mérőóra állásokat és az óraszámokat,
majd elindultam a közműveket átíratni. A villany és a gáz átírása megtörtént, viszont a vízzel gyűlt meg a problémám. Bementem a
vízműbe, hogy a vízórát átírjam, erre közölték velem, hogy a lakásban felszerelt vízóra nincs regisztrálva a rendszerükbe és csak akkor
tudom megoldani, ha csinálok egy újra becsatlakozást. Fogadtam is egy céget akik erre vannak szakosodva, kifizettem nekik a kért 23e
forintot, majd 2 hét múlva felhívtak, hogy a vízmű elutasította a beadott rácsatlakozási tervet, mert a fő vízórán (bekötési vízmérő)
tartozás van. Úgy gondoltam, mivel társasházban van az ingatlanom megkeresem a közös képviselőt. Meg is lett. Ő az első lakás
tulajdonosa. Ő nekem nem adott megfelelő információt, viszont kaptam tőle egy meghatalmazást, hogy utána nézhessek a díjbeszedőnél a
tartozás miatt. Én mint új lakó, nekiálltam felkutatni a problémát, miszerint kiderült, hogy a fővízórán van 650e forint tartozás és ez
okozza a problémát. A díjbeszedőben kikértem a papírokat és ott kiderült hogy már 2010-ben volt a fővízórán 250e tartozás, amikor még a
telken nem voltak lejelentett vízórák. Utána a másik 3 tulajdonos csináltatott magának vízórát, viszont az én lakásomban lévő vízóra
továbbra sem volt lejelentve. Akiktől vettem a lakást, Ők azt állították, hogy a nem bejelentett vízóra után a közös képviselőnek
fizették a vízfogyasztásukat, aki elvileg befizette a fővízórára. Természetesen mindenki hárít, senki nem ismeri el, az adósságot stb.
Összehívtam egy lakógyűlést és az általam beszerzett iratokat átadtam minden tulajdonos számára, hogy lássák, mióta áll fenn ez az
adósság és próbáljunk dűlőre jutni, hogy legyen vizem. Annyit tudtam "elvileg" egyeztetni a volt tulajdonos apjával, hogy ő kifizet ebből
a 650e -ből 250, 300e forintot, de a többit oldjuk meg magunk tulajdonosok. A többi 3 szomszéddal megbeszéltem, hogy a Díjbeszedő
szerintem hajlamos kompromisszumra a tartozás enyhítése végett és szerintem egy picit tartozást el is engednének, de meglátásom szerint a
350e forintból 300-at tuti, hogy ki kéne fizetni. Közöltem velük, hogy elvileg az én eladóm apukája befizet a nevemre 300e forintot, ergo
nekem nem kéne osztoznom velük a fennmaradó 350.000 forinton. De én még arra is hajlandó vagyok, hogy osszuk szét 4 részre És mindenki
fizesse be részletekbe a 87.500 forintot. és ha elindul a folyamat, tudok végre vízórát csináltatni. Minden tulajdonos elfogadta szóban
az általam kínált lehetőséget, és ha azt veszem bevállaltam ebből a 650.000-os tartozásból, majdnem 387.500ft. A maradék 3 tulajdonosnak
kéne a fennmaradót, azaz 263.000 forintot kifizetni. Szerintem velük szemben ez tök korrekt, én meg sajnos ezt az egész tortúrát
megnyertem magamnak, egy felelőtlen ügyvéd miatt, aki nem körültekintően járt el az érdekemben, mert nem kért nullás igazolást a
közművekről.
1 hónapja történt a lakógyűlés, valójában nem történt semmi, viszont azóta az egyik tulajdonos társ kiakar hátrálni a fizetés alól és Ő
nem akar fizetni, mert arra hivatkozik, hogy neki van hiteles vízórája, pedig elmagyaráztam neki, hogy a díjbeszedőt a mellékmérő nem
érdekli, az csak a tulajdonosoknak egy ellenőrző óra, ami méri a társasház vízfogyasztásának a rájutó részét. De sajnos ez sem hatotta
meg. Persze egyik tulajdonos társ sem ment utána a tartozásnak és fogalmuk sincs, hogy mi ennek az egésznek a "strucc politikai"
következménye. Beszéltem a Fővárosi Díjbeszedő jogászával, hátha tud nekem valami biztatót mondani, de közölte nekem, hogy sajnos Nincs
nagyon megoldás a problémámra fizetni kell. közben azt is mondta, hogy az adósság már át van adva behajtó cégnek. További nyomozásom
folyamán felhívták a figyelmemet, hogy a behajtó cég is megterheli a tartozást a saját jutalékával és megpróbálja beszedni az adósságot a
hasznaival együtt, viszont ha ez nem sikerül jelzáloggal terhelheti az ingatlanokat, és ha eléri az adósság a komplett ingatlanok 60% el is
árverezheti a lakásokat.

Ezeknek a tényeknek tudatában már az jutott az eszembe, hogy kiléptetem a lakásomat a társasházi alapító okiratból, és köttetek egy
fővízórát a saját nevemre, a saját külön helyrajzi számokkal ellátót ingatlanomra. Nem tudom, hogy ez formailag megoldható lenne, vagy
hogy az adósság miatt ez is csak egy pénzkidobás lenne a számomra, ha megoldható egyáltalán.

Elvagyok keseredve, hogy egy primitív, buta ember miatt veszélyben van a nemrég vásárolt ingatlanom.

Szeretnék kérni tanácsot, vagy egy megfelelő szakember segítségét.
Természetesen mindenre nyitott vagyok, akár készen állok perelni is, csak mielőbb szeretném ezt a problémát elhárítani, orvosolni, míg nem késő.

Segítségüket előre is köszönöm.
Tisztelettel:
S. Szabolcs

ui: Mielőtt ezt a lakást megvettem volna, egy 68m2 lakásom volt, ami félig hitellel megvolt terhelve. Sajnos a hitel hónapról hónapra megkeserítette az életünket és ezért a párkapcsolatom tönkrement. Végre megszabadultam a hiteltől, mert sikerült eladnom a lakást, és tudtam venni hitel mentesen egy 26m2 Kis kalyibát, amit most mások butasága miatt idővel elveszíthetek. Szép kilátások.....

Csili2 # 2015.11.22. 17:48

Kérnék segítséget,tanácsot.
Közös kapu bejáróval rendelkező sorházban lakom.A lakás vonalába tartózó 4m szélesség a tulajdonom a többi terület osztatlan közös használata a kialakultak szerint működik.Az utolsó-5.ik-lakó engedély nélkül kapuval és kerítéssel az ő részét leválasztotta.Amióta 3éve ideköltözött mindenbe beleköt-gyepesítés,csapadék víz elvezetés garázs átépítés.A kukát nem teszi ki este-mint mi a többiek-reggel hatóra előtt húzza nagy zajjal,a személygk.val az általa épített kapu elött megáll,semmibe véve a másik érdekét.
Szeretném megkérdezni mit tehetnék?
Köszönettel.

ostyascukor # 2015.11.21. 21:35

hát igen, ilyesmire számítottam :)

köszönöm a gyors válaszokat!

MajorDomus # 2015.11.21. 18:20

Szinte biztosan nem, mert a te vevőd
Már semmiféle jogviszonyban nincs az akkori eladókkal.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.11.21. 16:14

Még az se biztos, hogy ez bárkit bárkire is kötelezne, sikerült olyan okosan fogalmazni.

ostyascukor # 2015.11.21. 16:00

Tisztelt Fórum

tényállás:
anno vettem osztatlan közös tulajdonban tulajdonrészt.
az osztatlan közös tulajdon akkori tulajdonosai szerződéskötéskor vállalták hogy állják a társasházzá alakulás összes költségét, cserébe amikor eladták a tetőteret nem kaptunk a bevételből semmit (máshogy el se adták volna nekünk az ingatlanrészt).

adásvételi szerződésben a következőképpen szerepel:
"Tekintettel a tervezett tetőtér beépítésére, jelenlegi tulajdonosok az ingatlan társasházzá való átalakítását irányozzák elő, melynek kötlsége Vevőt nem terheli."

kérdés:
ha én eladom az ebben a szerződsében megjelölt tulajdonrészemet, ez a "kedvezmény" (vagy minek híjam) továbbadható a most aktuális vevőnek?
tippre sajna nem, mivel nem tulajdoni hányad van megnevezve a mondatban hanem "Vevő", azaz a "kedvezmény" személyhez kötött, nem helyrajzi számhoz

Válaszukat előre is köszönöm!

MajorDomus # 2015.11.19. 23:12

Vesd be kukoricával. Eltart 2 disznót, az egyiket nevezd el Jegyzőnek, a másikat Viktornak.

Immaculata # 2015.11.19. 07:52

Ajándékozd vagy az Önkormányzatnak, vagy a Magyar Államnak.

Riaa # 2015.11.19. 05:41

Tisztel Fórumozók,

Van Osztatlan közös tulajdonban 294 nm-es, de természetben megosztott, Patak-parti, építményt, épületrészt nem tartalmazó, telkem. Sajnos eladhatatlan 6 éve, mert új szabályozókat hozott 2002-ben az önkormányzat, ui. patak parttól 50 méterre nem lehet semmit építeni, maximum 3 nm-t. emiatt senkinek nem kell, de építményadót azt fizetnem kell az illetékes önkormányzatnak. Hogy tudok ebből a csapda helyzetből kiugrani.

Mit csináljak, nem akarom fizetni a továbbiakban, öregszem, önkormányzat adócsoportjához fordultam, azt mondták, majd letiltják a béremből. Kértem a Jegyzőt levélben, válaszoljon, adjon állásfoglalást (természetesen személyesen adtam át, átvételi pecséttel, még 2014.-ben, de azóta sem válaszolt.

Hol van a törvénytelenség, ki kereshetek meg, hogy ne a családomra hagyjam ezt a borzalmat, még életemben az építményadótól megszabaduljak. Felajánlottam a szomszédoknak is, de nekik is hasonló a problémájuk, nem akarják ők sem megvenni! Aki tud kérem segítsen,hova forduljak, kinek mit írjak le, önkormányzatnál még a jegyző sem hallgat meg, Határozat hozatali kérésemre sem válaszol, hogy tovább tudjak menni. Mire megy játék, nem értem!

sme235 # 2015.11.12. 20:52

Kedves Fórumozók!

A korábbi gázos ügyben szeretnék még további tanácsokat kérni.
A közös képviselő a következőket válaszolta:

"A társasház gáz alapvezetékével semmi probléma nincs, ezért nincs tennivalóm."

Kérdésem: Ha a gázvezeték társasházi közös részéből hiányzik egy darab, értsd: valaki valamikor kivágott belőle egy darabot, és így az én lakásomhoz nem jut el a gáz, akkor nincs semmi probléma az alapvezetékkel?

Továbbá hangsúlyozza, hogy saját, önálló kezdeményezésről van szó, és saját érdekemben szeretném a munkát elvégeztetni, ezért mindent nekem kell "ügyintéznem". Magyarul még abban sem hajlandó segíteni, hogy kiderítsem, kihez tartozik az ominózus pincerekesz, és hogy tudok kulcsot szerezni hozzá a szerelés és a MEO idejére.

Teljesen ki vagyok szolgáltatva a közös képviselő és a tulajdonostársak kénye-kedvének abban, hogy lehet-e fűtésem a télen? Engem nem véd a jog?

Köszönöm válaszukat!

Csili2 # 2015.11.12. 14:25

T.Cím!
Közös kapu bejáróval rendelkező sorházban lakom.A lakás vonalába tartózó 4m szélesség a tulajdonom a többi terület osztatlan közös használata a kialakultak szerint működik.Az utolsó-5.ik-lakó engedély nélkül kapuval és kerítéssel az ő részét leválasztotta.Amióta 3éve ideköltözött mindenbe beleköt-gyepesítés,csapadék víz elvezetés garázs átépítés.A kukát nem teszi ki este-mint mi a többiek-reggel hatóra előtt húzza nagy zajjal,a személygk.val az általa épített kapu elött megáll,semmibe véve a másik érdekét.
Szeretném megkérdezni mit tehetnék?
Köszönettel.

sos!jogisegítségkérő # 2015.11.04. 22:19

Immaculata!
„nem olvastam eddig a fórumot csak azt láttam, hogy mindig Önök válaszolnak.” Mondatomat úgy értettem hogy amikor ez az ügy testvéremmel ennyire elmérgesedett kezdtem lehetődégek után kutatni és találtam meg ezt a fórumot. Kiválasztottam a témát írtam egy bejegyzést. Nem érkezett rá válasz. Ezek után annyit olvastam el, hogy az én első bejegyzésem után kik voltak azok akik a többi fórumozónak válaszoltak és őket szólítottam meg reménykedve nekem is tudnak választ adni. Tehát összesen 2-3 bejegzést és az arra adott választ láttam, amiből nem tudtam megítélni hogy ki milyen szerepet tölt be.
Én csak ezért kérdeztem. Továbbra is szívesen fogadom és várom az Ön válaszát is.

MajorDomus!
Köszönöm a gyors reagálást. Testvéremmel nagyon sokszor próbáltam beszélni és megoldani ezt az ügyet. Többször megkérdeztem mit szeretne ez hogy legyen. Megegyeztünk többször majd ő módosította. Egyre többet és többet akarva. Azért fordultam ehhez a fórumhoz hogy tisztába legyek jogilag azzal mi jár neki és mi nem.

Most fejezem be mester képzésem és párom is most fog végezni. Ezért az a megállapítás hogy jelenleg nincs miből kifizetnünk a lakás felét, de bízom benne hogy 2 év alatt összegyűjtjük a pénzt. (Természetesen a fizetéseinkből és/vagy hitelből amit állandó munka mellett könnyebb felvenni, mint egyetemistaként.)

Igen neki is van elképzelése, amiket már sokszor megbeszéltünk és folyamatosan változik, folyamatosan nő az összeg.
Sokszor leültem már vele, és mindig én kezdeményeztem.

Szeretnék ügyvédhez menni csak előtte tájékozódni szerettem volna, mivel húgom továbbra is perrel fenyegetőzik.

MajorDomus # 2015.11.04. 21:23

Sos

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonos kérheti a bíróságtól.

Nem vagy köteles semmit aláirni,
De készülj fel erre a lehetőségre.

Kissé bonyolult a gondolkodásod.
Nem tudod kifizetni mert egyetemista vagy.

Öt sorral lejjebb: 2 éven belül kifizeted a lakásból. Miből?

Egyezzetek meg egy összegben amivel törleszted a fél lakás árát a húgod felé, ez járható út, de legyen erről szerződés. Adásvételi!

Szerintem neki is van elképzelése.

Az ingatlant bármely tulajdonos jogosult használni. Adj neki egy kulcsot és tarts fent neki egy szobát.

Akkor már nem kérhet tőled bérleti díjat.

Mi lenne ha leűlnétek megbeszélni, ki, mit akar?

Most akkor van pénzed vagy nincs?

Javaslom mielőtt bármit lépsz, vagy aláirsz, keress fel egy ügyvédet.

Imma jogász, én egy szerény ingatlankezelő vagyok, de nagy önbizalommal.

lajcsó # 2015.11.04. 20:53

Petra513!
Nem tartom valószínűnek, hogy az állam (képviselője) bármely téren keresztbe kíván tenni nektek. Csupán a döntéshozatal lehet hosszadalmasabb, mint egy magánszemély társtulajdonos esetében.

sme235 # 2015.11.04. 20:35

Kedves Mindenki!
Köszönöm a hozzászólásokat!
A gáztervező azt mondta, a vezeték a kapuig a Gázműveké, onnan a lakásomig a társasházé.
Most megnéztem az alapító okiratot. Idézem:

"A mindenkori tulajdonostársak osztatlan közös tulajdonában maradnak:
...
IX. Gázvezeték alap és felszálló vezetéke a telekhatártól a külön tulajdoni illetőségekhez tartozó mérőóráig."

Akkor erre hivatkozhatok a közös képviselőnél? Már ez is nagy segítség, hogy erre felhívták a figyelmemet, köszönöm!

Igen, ez a szakasz csak az én lakásomat látja (látná) el gázzal, csak az én érdekem, hogy visszaállítsák.

Immaculata # 2015.11.04. 16:07

nem olvastam eddig a fórumot csak azt láttam, hogy mindig Önök válaszolnak.

Ahányszor nem olvastad, annyiszor láttad, hogy mindig mi válaszolunk. Értem.
Akkor válaszoljon Neked más is.

sos!jogisegítségkérő # 2015.11.04. 14:13

Immaculata, MajorDomus nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!! Késve, de reagálnék rájuk.

A lakásból nem tudom kiizetni testvérem. 23 éves egyetemista vagyok, így sajnos nem tehetem meg és a hitel lehetőségeim sem túl jók.
Ha jelenleg én sem szeretnék együtt élni húgommal és én is azt mondom ne költözzön vissza akkor reális egy olyan egyezség, hogy mintha kiadnánk a lakást annak az összegnek a felét fizetem neki?
Illetve ez valamilyen módon részletfizetésnek nyilvánítható? Mármint abból a szempontból hogy ki szeretném vásárolni hosszú távon a lakásból és ez a havi összeg majd lejönne abból?

Továbbá jelenleg szerződést szeretne velem alá íratni hogy 20 hónapon belül megszüntetem a közös tulajdont vele. Kötelezhet erre? A közös tulajdon megszüntetését kezdeményezheti peres eljárással? Mik az én lehetőségeim? Úgy gondolom 2 éven belül (24 hónap) ki szeretném vásárolni a lakásból. Ha kötünk egy ilyen szerződést akkor is beperelhet hogy hamarabb vásároljam ki? Illetve ha nem sikerül kivásárolnom 20 hónap alatt akkor mi történik?

Van bizonyítékom és szerződést is szeretnék vele alá írni addig nem szeretnék fizetni.

De a nyári időszakot továbbra is jogtalannak tartom és abba nem fogok beleegyezni. Mire tudok neki hivatkozni a nyári időszaknál? Hogy nekem van igazam? (törvény, jogszabály, bármi)

Annyit még megkérdezhetek hogy Önök ügyvédek? :) Csak kíváncsiságból mivel nem olvastam eddig a fórumot csak azt láttam, hogy mindig Önök válaszolnak.

tibi1952 # 2015.11.04. 10:53

Lenne egy nagy problémám abban szeretnék segítséget kérni!
Osztatlan közöz tulajdonban van részem 2/4-ed,1/4-1/4-ed kedves rokonoké.Közös vízmérőhely van kialakítva két vízmérő órával.A vízóra aknát lezártam,mert tőlem hordták a vizet!Voltam bent a vízműnél,és azt a választ kaptam,mivel én kötöttem velük a szerződést,jogomban áll a mérőorájukat kirakatni,mert aszerződést bármikor módosíthatom.Az érdekelne,hogy kötelezhető-e arra a szomszéd,hogy saját területén alakítsa ki a vízora aknát!

MajorDomus # 2015.11.03. 21:59

Elolvastam.
De a társasház Alapitó Okiratot is.

A vezeték a miénk. 1 épületemet zártak ki tavaly, idén 3-at újítottam fel, volt időm atrágni a dolgokat.

Kár ezen vitatkozni.