Abban sem vagyok biztos, hogy földet lehet cserélni.
osztatlan közös tulajdon
Kedves fórumozók!
Testvéremmel örököltünk osztatlan közös tulajdonú földterületeket.
A kérdésem az lenne, hogy járható-e az az út, hogy a két területet csere alatt eggyé kovácsoljuk? A terv az lenne, hogy mivel a harmadik tulajdonosnak is mindegyik darabban van kb. ugyanannyi területe, elcserélnénk őket. Így lenne nekünk is egy egész és neki is. Hallottam olyat, hogy a földcsere is új tulajdonszerzésnek minősül, ezért szükséges hozzá gazda végzettség. Nekünk ilyen nincs. Ez kizáró ok lehet?
Esetleg van valami más megoldás, hogy ne több darabban legyenek a földjeink?
Köszönöm a segítséget előre is!
A közös képviselő illetékes.
Ha nincs, a Jegyzőhöz, birtokvédelem kérésével!
MajoDomus!
Köszönöm.
Az osztatlan közösben önkényes lekerítés és kapu megszüntethető?
Kihez forduljak?
Válaszát köszönöm!
Ez nem fog menni.
"Ha sikerül elbirtokolni az osztatlan közösben lévő házrészt, akkor az végülis ingyen lesz az enyém, vagy hogyan müködik ez?"
Ingyen lesz a tiéd mivel az elbirtoklás nem visszterhes tulajdonszerzés.
Az elbirtoklást követően a tulajdonjog bejegyzésének két módja van.
Egyik: a tulajdonosok írásban elismerik az elbirtoklás tényét és hozzájárulnak a tulajdonjog bejegyzéséhez.
Másik: pert kell indítani a tulajdonosok ellen az elbirtoklás megállapítása érdekében. A tulajdonjog a bíróság ítélete alapján kerül bejegyzésre.
Csili2
Nem jogos, nem teheti meg.
ka86
Sehogyan
Osztatlan közös tulajdont nem lehet elbirtokolni!
Ha sikerül elbirtokolni az osztatlan közösben lévő házrészt, akkor az végülis ingyen lesz az enyém, vagy hogyan müködik ez?
Kérnék segítséget,tanácsot.
Közös kapu bejáróval rendelkező sorházban lakom.A lakás vonalába tartózó 4m szélesség a tulajdonom a többi terület osztatlan közös használata a kialakultak szerint működik.Az utolsó-5.ik-lakó engedély nélkül kapuval és kerítéssel az ő részét leválasztotta most eladásra külön részként hirdeti.
Jogos?
Csak elővételi joga van a társtulajdonosnak, de szerintem csere esetén is bele kell egyeznie a társnak. Mi van a tulajdoni lapon?
Azért nemtudom megvenni, mert nemtudom felkutatni az örökösöket. 2 magyar van köztük, ők sem a földhivatalban megadott címen laknak már...hát még akkor akik amerikában élnek, ha még élnek egyáltalán ilyen 1920-30as születésüek. képtelenség felkutatni őket. ilyen esetben elbirtokolható az ő részük? a házrész az évek során lakhatatlan állapotba került, mert senki sem gondozta, de nekem gazdasági épületnek pont megfelelne.
Nagymamám és testvére egy hosszú földnyelv szerű telken laktak közösen, házuk egybe van építve, egymás mögé. A nagyszülők elhalálozása után nagymamám testvérének a lánya elcserélte a rá eső részét egy teljesen idegen emberrel, és az lakik most abban a házrészben. Tulajdonképpen az egész udvart használja (több kutyát is tart, akik miatt be sem lehet menni), mivel nagymamám örökösei, édesanyám, és 2 testvére nem lakik ott. Sajnos emiatt az ember miatt nem lehet a tulajdont elidegeníteni sem. (tulajdonképpen a telken lévő vályogházaknak nincs komoly értékük) Egyáltalán jogos volt e ez, hogy az egyik örökös, a többi tulajdonos beleegyezése nélkül elcserélte a házrészét egy másik házra? Amennyiben ez nem volt jogos, mit lehet tenni és mennyi az elévülési idő, amennyin belül még intézkedni lehet? Válaszukat előre is köszönöm!
Mi akadálya annak, hogy megvedd az egészet?
Üdv! egy számomra fontos kérdésben szeretnék segítséget kérni. Gazdálkodásra alkalmas telket szeretnék vásárolni, lakoóházzal együtt. Találtam is egy régi tornácos paraasztházat ami mindenben megfelelne. ez a ház 2 lakórészből áll. az első fele ami lakható, ezt hirdeti a tulajdonos. kiderült a hátsó része, osztatlan közösben van, a földhivatalban utánnajárással megtudtam hogy annak az ingatlannak 11 tulajdonosa van, mindneki külföldön él és 1991-ben és 2005-ben szereztek tulajdont. Nagyrészük 70 éven felüli, és sosem járt az ingatlannál. engem csak abban az esetben érdekelne megvételre a ház első része, ha egyben az egész az én tulajdonomban lehetne. Elbirtokolható így a hátsó rész? milyen esélyeim vannak? előre is köszönöm a választ!
Miért kellene?
Ezen az alapon 3000 mm-nél kisebb területet nem lehet felosztani?
Csak kérdezem?
- Ha jól tudom 3000 négyzetméternek külön-külön meg kell lenni a telkeknek a telekfelosztást követően.
- A tulajdonostársak között fogalmilag kizárt a szolgalmi jog.
- Kérdés, hogy eléri-e a tulajdoni illetőséged, a másik kérdés, hogy a tulajdonostársak engedik, hogy pontosan azt a részt kerítsd le a közösből, amelyiket szeretnéd.
- Minden tulajdonostárs hozzájárulásával.
- Nem biztos, hogy éppen azt a részt kerítheted le a közösből, amit szeretnél. De ha mégis, akkor továbbra is biztosítanod kell a bejárást a majdani szomszédaidnak. Bejáratot nem lehet elbirtokolni. Egyébként 15 év.
Kedves Fórumozók!
Az alábbi ingatlanhelyzettel kapcsolatos véleményetekre volnék kíváncsi (röviden, a lényegre törekedve összefoglalom).
Van egy osztatlan, közös tulajdonú vidéki zártkert 3 tulajdonossal (én és két másik idegen magánszemély). Az egész ingatlan alapterülete kb. 2180 nm. Az én részem fizikailag le van választva a másik kettőétől, rendes bejáratom csak nekem van (a másik két tulajdonostárs elvileg valami ösvényen jár be az ingatlanrészére - bár valójában az elmúlt években nem foglalkoznak a saját részükkel).
Az alábbi kérdéseim volnának a helyzet rendezésével kapcsolatban.
- Vajon van-e lehetőség telekalakítás keretében jogilag is megosztani az én részemet a másik két társtulajdonosétól? Nem tudom pontosan, talán a helyi építési szabályzat rendelkezik-e a minimális telekméretről és az mennyi.
- Úgy értesültem, jövő év végéig van lehetőség a zártkertek művelés alól kivettként való átvezetésére (Inytv-módosítás). Az Inytv. 89/A. § szerint a telek egy részére is lehetséges ez az átvezetés, de ekkor megosztásra kerül sor. Az 1. pontból kiindulva, ha jogilag nem lehetséges a megosztás, akkor kivetté sem lehet átvezetni, gondolom?
- Mivel a másik két személynek nincs rendes bejárata a saját részére, elvileg átjárási szolgalom illetné őket. Ilyen jog azonban nincs bejegyezve a földhivatalban. Nos, a két társtulajdonos az elmúlt években nem lépett föl átjárás biztosítása érdekében. Lehetséges az átjárási szolgalom elbirtoklása 10 év után (mivel nem ingatlanról, hanem jogról van szó)?
A fenti bonyolult helyzet rendezésével kapcsolatos ötletet, javaslatot köszönettel veszek.
Üdvözlettel
400 ezer! Hülyeség!
Nekünk az ügyvéd mondta, hogy kb 400 ezer ft a társasházzá alakítás.... Viszont társasház is csak úgy lehetnénk szerintem, ha már tudjuk hogy van felosztva. De sajnos ez sem tisztázott az új tulajdonviszony miatt...
,, százezrek,,
Ugyan már!
Két lakás esetén? Max 60 ezer.
Úgy is lehet birtokpert indítani, ha ténylegesen a szomszéd van birtokon belül? Vagyis azon lakrész feléért indítjuk, ami a tulajdoni lap szerint a miénk, de ténylegesen ő lakja?
Köszönöm
Használati megosztásra akkor kellene, ha nem lenne meg hozzá a szükséges többség. De megvan, így magát a használat megosztását eldöntheti a többségi tulajdonos. Hogy az ennek megfelelő tényleges állapot létrejöjjön, annak érdekében lehet birtokpert indítani.
Igen, gondoltunk a társasház alakításra is, de annak is nagyon magas költségei vannak. Százezrek.... Használati megosztásra nem lehet keresetet beadni? vagy birtokvédelem vagy tulajdoni per?
Alakítsátok társasházzá, az megoldja a gondot.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02