osztatlan közös tulajdon

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.07. 09:21

Abban sem vagyok biztos, hogy földet lehet cserélni.

Gabo. # 2015.12.07. 08:12

Kedves fórumozók!
Testvéremmel örököltünk osztatlan közös tulajdonú földterületeket.
A kérdésem az lenne, hogy járható-e az az út, hogy a két területet csere alatt eggyé kovácsoljuk? A terv az lenne, hogy mivel a harmadik tulajdonosnak is mindegyik darabban van kb. ugyanannyi területe, elcserélnénk őket. Így lenne nekünk is egy egész és neki is. Hallottam olyat, hogy a földcsere is új tulajdonszerzésnek minősül, ezért szükséges hozzá gazda végzettség. Nekünk ilyen nincs. Ez kizáró ok lehet?
Esetleg van valami más megoldás, hogy ne több darabban legyenek a földjeink?
Köszönöm a segítséget előre is!

MajorDomus # 2015.12.05. 21:25

A közös képviselő illetékes.
Ha nincs, a Jegyzőhöz, birtokvédelem kérésével!

Csili2 # 2015.12.05. 05:00

MajoDomus!
Köszönöm.
Az osztatlan közösben önkényes lekerítés és kapu megszüntethető?
Kihez forduljak?
Válaszát köszönöm!

MajorDomus # 2015.12.04. 19:07

Ez nem fog menni.

lajcsó # 2015.12.04. 18:55

"Ha sikerül elbirtokolni az osztatlan közösben lévő házrészt, akkor az végülis ingyen lesz az enyém, vagy hogyan müködik ez?"
Ingyen lesz a tiéd mivel az elbirtoklás nem visszterhes tulajdonszerzés.
Az elbirtoklást követően a tulajdonjog bejegyzésének két módja van.
Egyik: a tulajdonosok írásban elismerik az elbirtoklás tényét és hozzájárulnak a tulajdonjog bejegyzéséhez.
Másik: pert kell indítani a tulajdonosok ellen az elbirtoklás megállapítása érdekében. A tulajdonjog a bíróság ítélete alapján kerül bejegyzésre.

MajorDomus # 2015.12.04. 18:17

Csili2
Nem jogos, nem teheti meg.

ka86

Sehogyan
Osztatlan közös tulajdont nem lehet elbirtokolni!

k.a.86 # 2015.12.04. 09:13

Ha sikerül elbirtokolni az osztatlan közösben lévő házrészt, akkor az végülis ingyen lesz az enyém, vagy hogyan müködik ez?

Csili2 # 2015.12.03. 05:24

Kérnék segítséget,tanácsot.
Közös kapu bejáróval rendelkező sorházban lakom.A lakás vonalába tartózó 4m szélesség a tulajdonom a többi terület osztatlan közös használata a kialakultak szerint működik.Az utolsó-5.ik-lakó engedély nélkül kapuval és kerítéssel az ő részét leválasztotta most eladásra külön részként hirdeti.
Jogos?

MajorDomus # 2015.12.01. 22:42

Csak elővételi joga van a társtulajdonosnak, de szerintem csere esetén is bele kell egyeznie a társnak. Mi van a tulajdoni lapon?

k.a.86 # 2015.12.01. 13:52

Azért nemtudom megvenni, mert nemtudom felkutatni az örökösöket. 2 magyar van köztük, ők sem a földhivatalban megadott címen laknak már...hát még akkor akik amerikában élnek, ha még élnek egyáltalán ilyen 1920-30as születésüek. képtelenség felkutatni őket. ilyen esetben elbirtokolható az ő részük? a házrész az évek során lakhatatlan állapotba került, mert senki sem gondozta, de nekem gazdasági épületnek pont megfelelne.

Bogi61 # 2015.12.01. 12:15

Nagymamám és testvére egy hosszú földnyelv szerű telken laktak közösen, házuk egybe van építve, egymás mögé. A nagyszülők elhalálozása után nagymamám testvérének a lánya elcserélte a rá eső részét egy teljesen idegen emberrel, és az lakik most abban a házrészben. Tulajdonképpen az egész udvart használja (több kutyát is tart, akik miatt be sem lehet menni), mivel nagymamám örökösei, édesanyám, és 2 testvére nem lakik ott. Sajnos emiatt az ember miatt nem lehet a tulajdont elidegeníteni sem. (tulajdonképpen a telken lévő vályogházaknak nincs komoly értékük) Egyáltalán jogos volt e ez, hogy az egyik örökös, a többi tulajdonos beleegyezése nélkül elcserélte a házrészét egy másik házra? Amennyiben ez nem volt jogos, mit lehet tenni és mennyi az elévülési idő, amennyin belül még intézkedni lehet? Válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.12.01. 11:48

Mi akadálya annak, hogy megvedd az egészet?

k.a.86 # 2015.12.01. 10:57

Üdv! egy számomra fontos kérdésben szeretnék segítséget kérni. Gazdálkodásra alkalmas telket szeretnék vásárolni, lakoóházzal együtt. Találtam is egy régi tornácos paraasztházat ami mindenben megfelelne. ez a ház 2 lakórészből áll. az első fele ami lakható, ezt hirdeti a tulajdonos. kiderült a hátsó része, osztatlan közösben van, a földhivatalban utánnajárással megtudtam hogy annak az ingatlannak 11 tulajdonosa van, mindneki külföldön él és 1991-ben és 2005-ben szereztek tulajdont. Nagyrészük 70 éven felüli, és sosem járt az ingatlannál. engem csak abban az esetben érdekelne megvételre a ház első része, ha egyben az egész az én tulajdonomban lehetne. Elbirtokolható így a hátsó rész? milyen esélyeim vannak? előre is köszönöm a választ!

MajorDomus # 2015.11.30. 21:04

Miért kellene?
Ezen az alapon 3000 mm-nél kisebb területet nem lehet felosztani?

Csak kérdezem?

lajcsó # 2015.11.29. 22:00
  1. Ha jól tudom 3000 négyzetméternek külön-külön meg kell lenni a telkeknek a telekfelosztást követően.
  2. A tulajdonostársak között fogalmilag kizárt a szolgalmi jog.
Immaculata # 2015.11.29. 20:36
  1. Kérdés, hogy eléri-e a tulajdoni illetőséged, a másik kérdés, hogy a tulajdonostársak engedik, hogy pontosan azt a részt kerítsd le a közösből, amelyiket szeretnéd.
  2. Minden tulajdonostárs hozzájárulásával.
  3. Nem biztos, hogy éppen azt a részt kerítheted le a közösből, amit szeretnél. De ha mégis, akkor továbbra is biztosítanod kell a bejárást a majdani szomszédaidnak. Bejáratot nem lehet elbirtokolni. Egyébként 15 év.
Spas12 # 2015.11.29. 11:44

Kedves Fórumozók!

Az alábbi ingatlanhelyzettel kapcsolatos véleményetekre volnék kíváncsi (röviden, a lényegre törekedve összefoglalom).

Van egy osztatlan, közös tulajdonú vidéki zártkert 3 tulajdonossal (én és két másik idegen magánszemély). Az egész ingatlan alapterülete kb. 2180 nm. Az én részem fizikailag le van választva a másik kettőétől, rendes bejáratom csak nekem van (a másik két tulajdonostárs elvileg valami ösvényen jár be az ingatlanrészére - bár valójában az elmúlt években nem foglalkoznak a saját részükkel).

Az alábbi kérdéseim volnának a helyzet rendezésével kapcsolatban.

1. Vajon van-e lehetőség telekalakítás keretében jogilag is megosztani az én részemet a másik két társtulajdonosétól? Nem tudom pontosan, talán a helyi építési szabályzat rendelkezik-e a minimális telekméretről és az mennyi.
  2. Úgy értesültem, jövő év végéig van lehetőség a zártkertek művelés alól kivettként való átvezetésére (Inytv-módosítás). Az Inytv. 89/A. § szerint a telek egy részére is lehetséges ez az átvezetés, de ekkor megosztásra kerül sor. Az 1. pontból kiindulva, ha jogilag nem lehetséges a megosztás, akkor kivetté sem lehet átvezetni, gondolom?
  3. Mivel a másik két személynek nincs rendes bejárata a saját részére, elvileg átjárási szolgalom illetné őket. Ilyen jog azonban nincs bejegyezve a földhivatalban. Nos, a két társtulajdonos az elmúlt években nem lépett föl átjárás biztosítása érdekében. Lehetséges az átjárási szolgalom elbirtoklása 10 év után (mivel nem ingatlanról, hanem jogról van szó)?

A fenti bonyolult helyzet rendezésével kapcsolatos ötletet, javaslatot köszönettel veszek.

Üdvözlettel

MajorDomus # 2015.11.27. 20:18

400 ezer! Hülyeség!

Motoroslány # 2015.11.27. 06:36

Nekünk az ügyvéd mondta, hogy kb 400 ezer ft a társasházzá alakítás.... Viszont társasház is csak úgy lehetnénk szerintem, ha már tudjuk hogy van felosztva. De sajnos ez sem tisztázott az új tulajdonviszony miatt...

MajorDomus # 2015.11.26. 22:41

,, százezrek,,

Ugyan már!
Két lakás esetén? Max 60 ezer.

Motoroslány # 2015.11.26. 18:45

Úgy is lehet birtokpert indítani, ha ténylegesen a szomszéd van birtokon belül? Vagyis azon lakrész feléért indítjuk, ami a tulajdoni lap szerint a miénk, de ténylegesen ő lakja?
Köszönöm

ObudaFan # 2015.11.26. 14:05

Használati megosztásra akkor kellene, ha nem lenne meg hozzá a szükséges többség. De megvan, így magát a használat megosztását eldöntheti a többségi tulajdonos. Hogy az ennek megfelelő tényleges állapot létrejöjjön, annak érdekében lehet birtokpert indítani.

Motoroslány # 2015.11.26. 06:37

Igen, gondoltunk a társasház alakításra is, de annak is nagyon magas költségei vannak. Százezrek.... Használati megosztásra nem lehet keresetet beadni? vagy birtokvédelem vagy tulajdoni per?

MajorDomus # 2015.11.25. 20:43

Alakítsátok társasházzá, az megoldja a gondot.