ja,,igaz, irta hogy albérlő
osztatlan közös tulajdon
Köszönöm szépen a válaszokat! (Nem szeretnénk megvenni, annyira azért nem jó :) Albérletnek egész jó - ha nem lesz gond a másik tulajjal), de vásárolni azért már nem elég jó. (U.i: ahogy látom, Önök meglehetősen járatosak az osztatlan közös tulajdon témában. És mégha többen kifejezetten óva intenek is tőle, mi valójában mégis erre készülünk egy speciális eset miatt - csak nem ezt a házat illetően. Ha a konkrét adásvétel ideje elérkezik, ami pusztán pénz kérdése a részünkről, akkor ki az, aki vállalná a jogi tanácsadást, illetve az adásvétel lebonyolítását, és ez kb. hány százalékos tiszteletdíjat jelentene? Adott esetben sajnos valószínüleg csak ez az út játható. Részleteket magánban írnék. Nem titkos, csak nem akarom ezzel terhelni a fórumot. Persze, ha másokat is érdekel, akkor szívesen leírom itt is, miről lenne szó.)
Tisztelt jogi szakértők!
Szeretnék tanácsot kérni a következő problémával kapcsolatban: 80 aranykoronányi föld van 10 ember osztatlan közös tulajdonában, melyből a miénk 22 ak, és szeretnénk külön helyrajzi számra rakatni, mivel építeni szeretnénk oda egy tanyát. A földmérő elmondása szerint, csak akkor tudja elkezdeni a kimérést,ha minden tulajjal aláírattuk a beleegyezést, hogy mi külön hrzz-i számra kiválnánk. Sajnos van olyan tulaj, aki kb. már 20 éve meghalt, és az örökösei nem rendezték még a hagyatéki tárgyalást, ezt nekünk kellene fizetni, ezen felül ugyanők, csak pénz ellenében lennének hajlandóak aláírni, miután én!! rendeztem a földjük hagyatékolását(ez a terület 1 ak).
Kérdésem, az, hogy feltétlenül szükséges mindenki aláírása, vagy elég a többségé?
Válaszukat előre köszönöm.
bármelyik ügyvéd,általában a vételár. 1- 1,5 %-a munkadijuk.
Igazából én egy helyileg közel lévő illetőre gondolnék, hiszen nem mindegy, hova kell hetente utaznunk :) Eger környékén esetleg van valaki? :)
Közös udvarban lakunk egy párral.A telek osztatlan közös tulajdon-434 négyzetméter. Nekik 8/10-ed,nekünk 2/10-ed a tulajdoni hányadunk, mi lakunk hátul, ahova csak egy járdán át lehet bemenni ami hátra vezet hozzánk.A mi házunk vízszintesen-a terasz “kiugrik” középen-, övék merőleges mienkre ,3-4 méter kettő közt.Kijelentették,hogy meg fogják osztatni a telket, ki fogják méretni a területük,kerítést raknak hátra.A mi 2/10-ünk 8 négyzetméternek számít,ami pl.az ablakok alatti kis járdát ki is teszi-és elvileg nincs több tulajdoni részünk számszerűleg.
Viszont a telek olyan elrendezésű,hogy alig van normális,megosztható terület.Van az ő nagy házuk,vele párhuzamosan dupla,hosszú garázs,közte a járda ami hátra vezet.A konyhánk és a teraszunkkal szemben az ő házuk hátulja,közte van egy kis terület,de ott a pincelejárónk.Garázs mögött fatároló,kis ágyás és a mi házunk.Egymás szájában vagyunk.Am i összes ablakunk is arra néz,oldalt és hátulról is hozzánk vannak építve.
Megtehetik amit akarnak,hogy nélkülünk, beleegyezésünk nélkül megteszik?Hogy tudják így érvényesíteni tulajdonrészüket?A terasz alatt pincénk van,oda csak le kell mennünk valahogy??Konyhaablakunk alatti föld,ahol hinta van se a mienk?Mit tehetünk?Beszélni nem hajlandóak velünk,csak neki akarnak állni és kész.
Nagyon várom a választ.Köszönöm
Nincs senkinek véleménye?:(
Kedves Jogászok!
Egy kis felvilágosításra lenne szükségem. A nagymamámmal egy osztatlan közös tulajdonban lakunk (4 lakásról van szó, 4 különböző tulajdonossal), illetve az egyikben lakunk mi, mint tulajdonosok, a másikban egy bérlő lakik, a harmadikban pedig egy roma származású férfi, akit állítólag az önkormányzat rakott oda és a negyedik lakásba miatta nem tud, nem mer visszaköltözni egy idős néni. Az említett férfi nem egészen 1 éve lakik ott, azóta teljesen szétverte a folyosót, ami az idős nénivel közös, a bejárati ajtó ablakát kitörte, a padlást feltörte, a lakrészt, amit "kapott" nem rendeltetésszerűen használja, teljesen lelakja és tönkreteszi más roma származású fiatalkokkal együtt, feltételezem, hogy az idős néni lakásába is bementek már úgy, hogy ő nem volt otthon (a lányánál lakik, mert nem mer hazamenni).
Az egyik kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a közös tulajdon többi lakója tehet-e az ügyben bármilyen intézkedést? A másik kérdésem pedig, hogy ha az idős néni úgy dönt, hogy eladja a saját részét, az én nagymamám milyen áron juthatna hozzá?
Előre is nagyon köszönöm a választ!
Tisztelt Hozzáértők
Közös tulajdon megszüntetése jog címen indítottunk pert.
A földhivataltól kiváltottuk a teljes tulajdoni lapot.
De az ügyvédünk azt mondta ki kell kérnünk a korábbi ügyiratokat. Amin rajta van,hogy ki hogyan szerezte meg a részét. Ez pénzbe kerül?,Illetve ezt ki lehet kérni?,mert az ügyvédünk azt mondta nem minden esetben adják ki.
Valamint a másik kérdésem a következő lenne:
Bejelentett munkaviszonyom nem volt 2012/2013-ban költségmentesség igényléséhez kaptam papírt az ügyvédúrtól és azt mondta nekem a helyi Polgármesteri hivatalban ki töltik az Adóügy osztályon,aztán ott kiderült ezt a helyileg illetékes Apeh tölti ki. Az pedig Érden van. A kérdésem a következő lenne:Mindenféleképp Érdre kellene mennem az Apeh irodájába vagy bármelyik Pesti Apeh irodában is kitudják nekem tölteni,aláírni,és le pecsételni?
Előre is nagyon szépen köszönöm.
Kirácska
„A másik kérdésem pedig, hogy ha az idős néni úgy dönt, hogy eladja a saját részét, az én nagymamám milyen áron juthatna hozzá?”
Ahogy megegyeznek. Vagy nagyanyáddal, vagy bárki mással.
Mkynga
Ha az illető az önkormányzat rakta oda, nekik van joguk távozásra felszólítani.
Kedves monalisa1!
És ennek az elindításában én tudok valamilyen intézkedést tenni?
- (illetve a 72 arányú kert 41 arányú hányadát )----- ami belterületen van a háza mellett. Sajnos egy haláleset kapcsán derült ki, hogy nem is az Ő tulajdona, kb 8-an vannak bejegyezve még olyanok is, aki az 1940-es években külföldre mentek és azóta örökös nélkül meghaltak. A kertet, mivel most már jó néhány éve én segítem művelni, szeretném megszerezni. Az ügyvéd, akinél voltam azt mondta, hogy nem lehet eltulajdonítani, mert a kert egy kis részét a szomszéd gondozza, és csak a teljes területet lehetne eltulajdonítani megbontva nem.
És a szomszéd nem akar elbirtokolni? De egyébként is megoldható ez.
Nem, a szomszéd nem akar elbirtokolni, de ragaszkodik ahhoz a saját kis részéhez.
De nekem az nem is kell, elég csak az általunk művelt nem kis terület.
Köszi.
Az a rész, amit édesanyád gondoz, önállóan a helyi szabályok szerint kisebb, mint a legkisebb telekméret, vagy sem?
Igen kisebb mint a helyi szabály szerinti legkisebb telekméret.
Még hozzáteszem, hogy édesanyám nevén egy parányi rész sincs, ez édesapám része volt, amit mi hárman testvérek örököltünk, de a két testvérem tavaly meghalt és így tudtam meg ezeket az adatokat egyáltalán.
Édesanyám abban a hiszemben volt, hogy az egész kert édesapám után a mienk.
Nem az elbirtokolni kívánt terület nagysága a lényeg, hanem a maradék terület. De ha a szomszéd is elbirtokolta az általa gondozott területet, akkor a legkönnyebb a helyzet, mert kiméretés után mindenki a sajátjához csatolhatja.
Erre céloztam. De ha mégsem lenne rá jogi lehetőség, hiszen ezzel egy ingatlan tulajdonképpen eltűnne, akkor is meg lehet egyezni egymás között. Ezen nem szabad múlnia.
Sóhajt. A telekalakítás szakkérdés. Ez nem egy számsor, vagy algoritmus, hogy nem maradhat ki egyetlen egy elem sem. Akár párhuzamosan futó telkeket, vagy tömböket is össze lehet vonni, avagy szétdarabolni.
Akkor összefoglalva beszéljek a szomszéddal, méressem ki, jelöljük ki a magunkét, majd indítsak elbirtoklást az általam művelt és már kijelölt részre és akkor talán az enyém lehet?? Vagy van még valami??..............
Van bizony: ügyvéd.
Ez társasjáték, olyan nagy területet akarsz elbirtokolni, hogy egyedül bele sem foghatsz.
- Meg kell tudnod, hogy a szomszéd valóban elbirtokolta az általa művelt területet.
- Közösen, a szomszéddal kell egy földmérőt megbíznotok, hogy készítsen egy vázrajzot a tervezett telekmegosztások szerint.
- Ezt a Földhivatalban záradékoltatni kell, ez egy elvi engedély a megvalósíthatóságra.
- Mindketten egy keresetben fordultok a bírósághoz.
Egy pillanat.
Két hozzászólást egyáltalán nem láttam korábban. Sokszor csak napokkal később jön fel 1-1 hozzászólás.
„Igen kisebb mint a helyi szabály szerinti legkisebb telekméret.
Még hozzáteszem, hogy édesanyám nevén egy parányi rész sincs, ez édesapám része volt, amit mi hárman testvérek örököltünk, de a két testvérem tavaly meghalt és így tudtam meg ezeket az adatokat egyáltalán.
Édesanyám abban a hiszemben volt, hogy az egész kert édesapám után a mienk.”
Ezt egyáltalán nem láttám. Nem erről szólt az eredeti kérdés.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02