Nagyon köszönöm a törődést a problémámmal. Igazából csak szomorú vagyok a helyzet miatt, nagyon akadékoskodni sem akarok, pereskedni meg végképpen nem, a jegyzői eljárásokban meg nem hiszek. A szomszédaim nagyon meg akarják oldani ezt a szigetelést, és tényleg sokat költöttek a házukra és igényesen dolgoznak.
Ma megmutatták azt a rendeletet, amivel állítólag végképpen bizonyítják az igazukat, az építész barátjuk mutatta meg nekem is. Kikerestem a Web-en idemásolom.
253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről,
III. Fejezet ÉPÍTMÉNYEK ELHELYEZÉSE
Általános előírások
A telek beépítésének feltételei
Az elő-, oldal- és hátsókert előírásai
35. § (1) Építési határvonalra helyezett épületrész esetén az építési határvonalra a végleges külső (vakolt vagy burkolt) felületnek kell kerülnie. Az előírt legkisebb elő-, és oldalkert méretén belül épületrész - az 1,0 m-nél nem nagyobb kiállású eresz, 0,6 m-nél nem nagyobb kiállású angolakna és alaptest, valamint az építmény alagsori vagy pinceszinti megközelítését biztosító lépcső vagy lejtő és annak támfala, továbbá a (8)-(9) bekezdésben és a helyi építési szabályzatban foglaltak kivételével - nem állhat.
(8) Az épületek utólagos hőszigetelése és homlokzatburkolása az elő-, oldal- és hátsókert méretét, valamint a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületet csökkentheti. A telek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől.
Na ez a 8. pont állítólag ami mindent felülír.
Ma tudtam meg, hogy a legnagyobb ütőkártyájuk nem is az OTÉK és nem is az építési engedélyben foglaltak önmagában, hanem az, hogy a használatbavételi engedélyt csak az energetikai és így a hőszigetelés kivitelezését igazoló bizonylat megléte esetén adják ki számukra. Itt a kör bezárult szerintem.
De már csak mint érdekességet tettem ide, mert már beletörődtem a tényekbe, és nem is akarok szemétkedni senkivel és tisztelem a befektetett munkájukat.
Köszönöm a segítséget mindenkinek.