osztatlan közös tulajdon

Pici78 # 2015.04.09. 22:16

Lakás. Osztatlan közös 30/200-ad tulajdoni hányad.

lajcsó # 2015.04.09. 17:39

"a földhivatal bekérte az átvételről és a birtokba adásról szóló elismerést."
Valószínűleg a vételár átvételének elimeréséről szóló eladói nyilatkozat meg az eladó tulajdonjog bejegyzési engedélye egy okiratban kerül megszerkesztésre. A földhivatal az utóbbira volt kíváncsi.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.09. 15:47

a földhivatal bekérte az átvételről és a birtokba adásról szóló elismerés
A bejegyzéshez hozzájáruló nyilatkozatot kérték be.

lajcsó # 2015.04.09. 13:59

"Kötelező lemondatni a tulajdonostársakat elővásárlási jogukról, el a 30/200 tul hányadomat el akarom adni?"
Milyen ingatlanról van szó (lakás, föld stb.)?

EzüstHold # 2015.04.09. 13:58

Kedves Fórumozok!
Az alábbi esetben kérnék segítséget.
2000ben vásárolt termőföldet eladtam, de volt egy közös tulajdon megszüntetés, ami egyébként nem az volt, csak elrontotta az ügyvéd. Lényeg, hogy a megszüntetés miatt illetéket szabtak ki, megállapítottak egy forgalmi értéket. Viszont így adóköteles jövedelmem lett. Viszont alacsonyabb áron adtam el, mint a megállapított forgalmi érték. Kérđésem, hogy ebben az esetben kell- e adóznom? Azt olvastam, hogy nem. De honnan fogják látni, hogy tényleg nem? Főleg, hogy még az adóhivatalhoz nem is ment be semmi papír a földhivataltól.
A másik, hogy ha kell, akkor viszont megoszlik, mivel egyik része 14 ev utan, a masik fele 3 éve lett "eladva". Gyakorlatban egyébként nem.

nanemaaa # 2015.04.09. 12:44

Bár ha belegondolok, hogy ma már csak az ügyvéd adhatja be az átvezetési kérelmet..... akkor a földhivatalnak miért is kellene ezt vizsgálnia?

nanemaaa # 2015.04.09. 12:41

Felénk volt rá példa, hogy a szerződésben benne volt a fizetési haladék és a földhivatal bekérte az átvételről és a birtokba adásról szóló elismerést. Lehet, hogy ez egy egyedi ügy volt? Nos, ezt nem tudom.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.04.09. 12:35

A földhivatal nem is vezet át olyan szerződést, melynek kapcsán nincs igazolva a fizetés megtörténte.
Ez tévedés. Őket nem érdekli, ki van-e fizetve a vételár.

nanemaaa # 2015.04.09. 12:20

Pici78
Az adásvételi szerződést csak ügyvéd készítheti el. Ő tudni fogja a kérdéseidre a választ(egyébként nyilván benne kell lennie a szerződésben a fizetés megtörténte, esetleg a halasztott fizetés teljesítésének időpontja.....stb) A földhivatal nem is vezet át olyan szerződést, melynek kapcsán nincs igazolva a fizetés megtörténte.

Pici78 # 2015.04.09. 12:11

Kötelező lemondatni a tulajdonostársakat elővásárlási jogukról, el a 30/200 tul hányadomat el akarom adni? Holnap megyünk adás-vételizni, de erről még nem beszéltünk. Illetve aláírom az adás-vételit, és vele egyidőben utalják a vételárat. Mi van, ha nem érkezik meg a vételár és én már aláírtam?

nanemaaa # 2015.04.09. 07:46

Utolsó mondatot újragondoltam. Ellenkező megállapodás hiányában a felépítmény tulajdonjoga osztja a telek sorsát, magyarán osztatlan közös tulajdon.

nanemaaa # 2015.04.09. 07:44

adam1999
Ugyanannak a megállapodásnak kellene választ adnia a kérdésedre, amelyik a telek használatát szabályozza.
Ellenkező esetben a kerítés azé aki építette, így neki is kell fenntartania.

adam1999 # 2015.04.07. 19:13

A Tulajdoni hányad 1/33.3 mindenkinek, de a telek külön szerződésben van leosztva kinek mekkora és meddig terjed, stb. a kaputól az én telkemig van egy szolgalmi rész, amit közösen használunk mind a három tulajdonos a kérdés arra vonatkozott, hogy ennek a résznek a kerítése is közös költségű, ha megcsináltatjuk. Az út meg a csatorna az nekem egyértelműen közös, de a kerítésben nem vagyok biztos.

lajcsó # 2015.04.07. 12:06

"Mihez lehet ezzel kezdeni?"
Ha csak ennyitek, van akkor nem sokat.
"Valamilyen módon pénzzé tehetjük e az örökséget?"
Adásvétel.
"Van e reális esélye annak hogy arányunknak megfelelő 1/1 es tulajdonú területet jegyeztessünk be?"
Felejtős! Ha egyáltalán engedélyeznék a megosztást, akkor is többe kerülne mint az ingatlan (hányadotok) értéke.
"Van e értelme egyáltalán foglalkozni az egésszel?"
Túl sok értelme nincs, de muszály (pl. művelési kötelezettség miatt).

ObudaFan # 2015.04.07. 11:54

Vagy megállapodtok a tulajdonostársakkal, hogy ezt valak imagához váltja és aztán megpróbálja értékesíteni, vagy megpróbálhatjátok megkeresni az NFA-t, hogy nem akarja-e a részeteket megvenni. Esetleg ott van harmadik lehetőségként a közös tulajdon megszüntetése iránti per, ha megéri.

janos33 # 2015.04.07. 11:20

Tisztelt Fórum!

Sajnos a fórumban nem találtam az enyémhez hasonló esetet, ha mégis lenne elnézést kérek a figyelmetlenségemért...

A tulajdonomban van egy 50%-os tulajdonjog hányad (osztatlan közös tulajdon), ami földmérő által ki lett mérve és változási vázrajzzal rögzítve lett. Valamint ügyvéd által hitelesített szerződésünkben rögzítettük, hogy a másik telek félen közmű és bejárási szolgalmi jogom és elővásárlási jogom van.
A telek egyik oldalát belterületi utca határolja, az én felemen azonban külterületen futó aszfalt úttal határos, azonban 2013óta a közútkezelő nem engedélyezi a kihajtást ezen közútra. (korábbi kihajtók szerzett jogként elfogadva) Ezen ok miatt a helyi rendezési terv nem engedi a mélységben történő megosztást (/2)…
Mivel a telek településhatáron helyezkedik el és az ott futó közútra nem engedélyezett a hivatalos kihajtás, így jelenleg hivatalosan nem tudom különosztani a telkem, így építeni sem tudok rá külön lakóépületet.
A kérdésem a következő: lehetséges szolgalmi joggal külön választani a telket /2-re? Vagy valami más megoldást ha ajánlanának nagyon örülnék, mivel már eléggé kétségbeesett vagyok az ügy miatt…

Köszönettel:
Telek János

giorno # 2015.04.07. 09:24

Üdv!
Mint kiderült örököltük egy osztatlan közös tulajdonú 54 hektáros külterület 1/200 ad részét (legelő,láp).
Mihez lehet ezzel kezdeni? 200 tulajdonos van.
Valamilyen módon pénzzé tehetjük e az örökséget?
Van e reális esélye annak hogy arányunknak megfelelő 1/1 es tulajdonú területet jegyeztessünk be?
Van e értelme egyáltalán foglalkozni az egésszel?
Kicsit olyan örököltünk is meg nem is érzésem van...

Válaszukat előre is köszönöm!
G

Wildmann # 2015.04.05. 12:14

Nem egyértelmű a kérdés:

Ha osztatlan a közös tulajdon, akkor a szolgalmi úton történő bejárás csak úgy lehetséges, ha nem azon a telken megyünk át, amelyik osztatlan. Azaz valóban a szomszéd telek és nem a három lakás közös telke.

Ez esetben ne akarjatok a szomszéd telkén a beleegyezésen nélkül semmit csinálni.

Ha a közös telketeken szeretnétek az utat megcsináltatni, akkor ez meg közös döntés. A döntést is a tulajdoni hányadotoknak megfelelően hozzátok és a költségeket is annak arányában osztjátok szét.

adam1999 # 2015.04.02. 18:01

Tisztelt fórumtársak egy osztatlan közös tulajdonú telken lakom ahol három tulajdonos van. Egy szolgalmi úton járunk, be meg szeretnénk csináltatni az utat, aminek a költsége úgy, gondolom közös a kérdésem az lenne, hogy a kerítés építése is közös, vagy csak aki ott lakik azé a költség?

ObudaFan # 2015.03.19. 06:15

Birtokvédelmi pert lehet indítani.

Punka # 2015.03.19. 05:22

3 lakásos társasház előtti osztatlan közös területen mindenkinek van egy kocsibeállónyi helye ponyvagarázzsal. Na most az egyik szomszédunknak ez nem elég mert egy teherautóval meg két személyautóval parkol azon a csöpp udvaron úgy, hogy a garázsát tárolónak használja. Mi meg alig birunk be és kihajtani. Ha szólunk neki a füle botját sem mozgatja. Jogi úton mit tehetnénk ellene?

lajcsó # 2015.03.17. 20:28

"de ha 160 ember-t egyesével megkeresni és írásos nyilatkozatot kérni nem 1-2 nap hanem hónapok akár évek is lehetnek."
Úgy igen. De ha tértivevényes levélben keresed meg őket nem is annyira lehetetlen a kivitelezés. Nem kell tartózkodási hely után kutatni, a tulajdoni lapon lévő címre kell küldeni a levelet.
Az előttem hozzászólók is haszálható tanácsot adtak neked. Remélhetőleg azon a módon is megoldható lesz a problémád!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2015.03.17. 18:41

Ha a tulajdonostársak száma nagy, akkor vagy hirdetményi közlés útján, vagy egyáltalán nem kell értesíteni őket.

Ricsi7 # 2015.03.16. 09:12

köszönöm a választ, ez mit jelent pontosan?

MajorDomus # 2015.03.11. 22:48

Az ügyvéded keresse meg a földhivatalt, hogy tekintsen el a társtulajdonosi nyilatkozattól.