osztatlan közös tulajdon

Ricsi7 # 2015.03.11. 10:12

Kedves Szakemberek!
Szeretnénk vásárolni egy lakást amihez van mélygarázs/teremgarázs beálló is. Azonban ez egy osztatlan közös területen van nyilvántartva egy helyrajzi számon. Kb. 120 beálló van és 160-an vannak bejegyezve (gondolom van olyan hely ami 1/2-1/2-re van osztva két tulajdonos között). Na most ugyebár őket megilleti az elővásárlási jog, de ha 160 ember-t egyesével megkeresni és írásos nyilatkozatot kérni nem 1-2 nap hanem hónapok akár évek is lehetnek főleg ha nem tartózkodik Magyarországon az illető. Közös képviselővel beszéltünk, Ő azt mondta, hogy ebből nem szokott gond lenni, de nem beszéltünk róla mélyebben. Ilyen esetben mi a teendő? Mit tudunk tenni? Később érhet-e probléma/per minket ez miatt? Köszönöm.

MajorDomus # 2015.02.02. 23:44

Nincs egyértelmű irat arról hogy a kazán, és a kazánház kihez tartozik. A miénk, vagy a társasházhoz tartozik?

Hogyne lenne! Az Alapitó Okirat!

Meglepne ha nem közös tulajdon lenne a kazán!

Obudafan tanácsa jogszerű de nem jó!

A többi 97 lakó nagy ívben leszarja a ti 3 lakásotok (ráadásul külön epűletben) l problémáját.
A birtokvedelem azért nem játszik, mert a Jegyző nem kötelezhető a tároló tulajdonosát hogy fűtse a helyiséget, ezt a bíróság sem teszi meg, ráadásul könnyű kivédeni.
A tárolót én sem fűteném a tulaj helyében, még szép tőle hogy leszigetelte a feladat.

Az a kérdés hogy áll a kérdéshez, a másik két lakástulajdonos?

Ha 3-an összefogtok, akkor a társasház közgyűlése várhatóan rábólint arra, hogy a kazán csere költségének a felét fizeti a társasház, a másik felét meg ti.

Ez a békésebb út, próbáljátok meg.
Ha nem megy, akkor egyedül kell háborút indítanom, de jelzem, költséges lesz.

A másik két tulajnak mi az álláspontja?
Nekik is van gondjuk?

Árvácska17 # 2015.02.02. 22:13

Köszönöm :)

MajorDomus # 2015.02.02. 22:08

Árvâcska.
Az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni (ptk). Ez nem szavazás kérdése.

Kbs-nek teljesen igaza van, ilyen moslék családdal, nem érdemes közösködni,inkább szállj ki a buliból.

Azért azt vesd fel nekik, hogy a te aláírásod nélkül
nem lesz semmi a ház eladásából sem, tehát pengessenek szelídebb húrokat.

ObudaFan # 2015.02.02. 12:43

Árvácska17

Akkor a használatért kell perelni, illetve esetleg többlethasználati díjért.

ObudaFan # 2015.02.02. 12:34

PeetC

A szomszédos tároló tulajdonosa ellen szerintem indítható birtokvédelmi eljárás. A kazán az társasházi közös tulajdon, a többségnek meg kellene szavaznia a cserét.

Árvácska17 # 2015.02.02. 09:57

Persze nem egy időben akartuk velük használni, csak úgy értve, hogy nyáron kimenni a gyerekekkel, játszanak a kertben, vagy szalonnát sütnénk. Ilyesmi.

Erre az volt a válasz, hogy menjek velük kirándulni, meg játszótérre.

Árvácska17 # 2015.02.02. 09:56

Abban egyetértés van az örökösök között, hogy a házat el szeretnénk adni, de addig is ragaszkodnak ahhoz, hogy amíg el nem kel a ház, addig mi ne mehessünk oda.

Ezt jogilag megtehetik? Arra hivatkozva, hogy nekünk használatra ott van az üres telek?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.02. 09:49

Akkor perelni kell. (Én nem a használatért perelnék - kinek hiányzik az ilyen társakkal - hanem a közös tulajdon megszüntetéséért.)

Árvácska17 # 2015.02.02. 09:40

Kedves fórumozók, feltennék egy kérdést, hátha tudtok benne segíteni.

Nagyszüleim halála után -többen örökösök- örököltünk egy családi házat és egy telket (mely egy üres telek). Hagyatéki tárgyalás még nem volt.

Nagypapám 2003-ban hunyt el, nagymamám tavaly decemberben.

Most vita helyzet alakult ki: mi ketten a bátyámmal örökösök és anyukám, akinek tulajdon része van nagyapám után (a nagymamai részt fogjuk most megörökölni) szeretnénk használni a házat a kerttel. Nem állandóan, hanem egy hónapban 1-2-szer.

A másik két örökös viszont ezt nem akarja engedni, arra hivatkozva, hogy erkölcsi okokból (mivel hogy nem látogattuk a beteg alzheimeres nagyimat), illetve, hogy akkor hogy fizetjük annyian a rezsit címszóval.

Ők hivatkoztak egy jogszabályra, miszerint egyet nem értés esetén szavazásra bocsájtják a kérdést az örökösök között és persze ők leszavaztak minket. Azt mondták hogy a házat nem használhatjuk, csak a telket. Oda járjunk ki, amin még egy ház sincs. Csak egy vízcsap és egy wc a kertben. Hozzá teszem, 3 gyermekem van, a legkisebb 2 éves.

Ez sem zavarja őket. Azt állítják, hogy mivel két ingatlanról van szó, így ők dönthetik el, hogy melyiket használják, illetve, hogy mi a tanyára mehetünk.

A kérdésem az lenne, hogy ezt tényleg megtehetik? A 3 gyermekemmel csak az üres telket használhatjuk és a családi házat a kerttel pedig nem?

Mit tanácsoltok? Ők hajthatatlanok ez ügyben.

PeetC # 2015.01.30. 16:08

Üdvözlök Mindenkit!
Van egy évek óta fennálló, összetett problémám. Egy 4 épületrészből álló társasházban lakom, amiből 2 épület négyemeletes, kb.35-45 lakásos épületek (A.és B.épület). A harmadik épület 8 lakásos (V.épület), a negyedik (amiben én lakom) 3 lakásos épület, plusz 2 tároló helység és egy üzletrész egysége, (F.épület). Egyedül az F.ép. építették közös gázkazánnal. Az elsődleges problémám az, hogy a falszomszédságomban lévő tároló helység sohasem volt fűtve. Az elválasztó fa vastagsága 10cm válaszfal. Folyamatosan penészednek a falaim, és képtelenség befűteni a szobákat. Ha mégis sikerül felfűtenem a lakást, akkor 100.000.-es nagyságrendű fűtésszámlám keletkezik. A szomszéd tároló tulajdonosa ugyan felrakatott 5cm nikecelt a közös válaszfalunkra, mivel fűteni nem akarja a tárolót. De úgy érzem az nem segít semmit. A következő problémám, hogy mivel a két tároló, és az üzlethelység tulajdonosa nem fűt, így a kazán túl méretesnek tűnik, rengeteg a hulladékhő. Ami leginkább az én fűtésszámlámban jelentkezik. Hőenergetikai szakértő javaslata, a gázkazán kisebb, modernebb cseréje. Namármost ezt a kazáncserét meg kellene szavaznia a társasház tulajdonosainak? Mivel csak 3 lakás érintett ebben a problémában, szinte biztos hogy a többi 90-100 lakóból nem lesz annyi szavazat a kazáncsere mellett, hogy meg valósulhasson a csere. Ilyenkor mi a teendő? Nincs egyértelmű irat arról hogy a kazán, és a kazánház kihez tartozik. A miénk, vagy a társasházhoz tartozik? A közös képviselő nem ad konkrét választ a kérdésünkre. Kit terhel a kazán javítása, cseréje? A többi lakó elzárkózik a problémánktól. Kihez fordulhatok? Köszönettel:Péter!

ObudaFan # 2015.01.29. 14:14

Az a kiadás, ami nélkül állagromlás következhet be, arányosan teljes egészében követelhető a tulajdonostárstól. (Ha pedig a bíróság megítéli, végrehajtható a tulajdoni hányadából is.) Az értéknövelő beruházások esetén, amennyire azok még a rendes gazdálkodás körén belül vannak (szerintem a szigetelés még mindenképpen), szótöbbséges határozat esetén szintén egészében követelhető a tulajdonostársakra eső rész.

tudjontobbet # 2015.01.29. 13:30

A családi háznak amiben lakunk 1/5 résBen van még egy tulajdonosa aki nem lakik itt. A falak vizesedése miatt szigetelést és nyílászáró cserét tervezünk. Az elektromos hálózatot is ki kell cserélni, mert többször kiégtek már vezetékek a falban és balesetveszélyes. A tulajdonostárs nem szeretné a változtatásokat sem a költségek rá esö részét vállalni viszont ez jelentösen növelné a ház értékét.

1. Elvégezhetö a módosítás a beleegyezése nélkül?
  2. Ráterhelhetö a rá esö költség a házrészére?
  3. Mi számít állagmegörzésnek és mi felújításnak?
maci66 # 2015.01.29. 12:24

Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésem lenne: Osztatlan közös tulajdonban, ha valamelyik tulajdonos elajándékozza a tulajdonrészét, illetve eltartási szerződést köt, a keletkezett iratot a földhivatalnak be kell mutatni? Ha nem mutatják be az iratot van-e annak valamilyen következménye, pl.: semmissé válik? Nálunk mindkét eset megtörtént, ajándékozás 3 éve, illetve eltartási szerződés kötése (állítólag, mert azt még senki nem látta)5 éve. Azóta akire az eltartási szerződést kötötték már meghalt, de még mindig nem történt változás a tulajdoni lapon.
Üdvözlettel: GG

lajcsó # 2015.01.28. 18:29

Ajándékozásnál nincs elővásárlási jog.

pazs # 2015.01.28. 17:51
  1. elég, ha nem nyilatkozik a felhívásodra.
  2. olyan nincs.
Rosco # 2015.01.28. 16:21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elnézést, ha már volt. Csak két rövid kérdésem van.
Osztatlan közös tulajdon. Az én részemet vagy eladnám vagy elajándékoznám. A másik tulaj nem tudja/akarja megvenni az én részemet.

1. Az elővásárlási jogról milyen formában kell lemondania, szóban, írásban tanúkkal egymás közt, esetleg ügyvéd előtt?
  2. Ha vásárlási akarat hiánya ellenére mégsem mond le erről, mit tehetek?

Köszönettel.

Mufurc_nagyon # 2014.09.10. 10:49

Kedves Craft!

Azért egy kicsit bonyolultabb a dolog.

• közgyűlési határozat amannyiben nem önlló egységként van jelen az alapító okiratban.
  • alapító okirat módosítása (igen költség igényes)
  • adásvételi szerz a th. és Ön között. (ügyvéd ...many)
  • ismét közgyűlési határozat.
  • ismét alapító módosítás (many és minden tulaj és haszonélvező aláírása)

Szerintem egy hosszútávú kizárolagos használati szerződést kellene kötni és havi külön közösköltséget kellenr fizetni a kis előtérért.;-)))

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.10. 10:24

Szerződéssel.

Craft # 2014.09.09. 18:53

Kedves fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni, hogy mi a menete az alábbi probléma megoldásának: társasházban lakástulajdonos vagyok, és a lakáson belül (csak és kizárólag a lakáson keresztül közelíthető meg) található egy kb. 6nm-es osztatlan közös tulajdonú tároló (a padlás egy részére innen lehet feljutni). A lakás vizes blokkjába is csak ezen a tárolón keresztül lehet bejutni. Jelenleg ez a kis helység, mint egy a lakáshoz tartozó rész van kialakítva, berendezve (télen fűtve van, illetve több dolgot is ott tárolok). KÉRDÉS: Mi a menete, hogyan tudnám én ezt az osztatlan közös tulajdon megvenni? (Az elmúlt években soha semmi probléma nem adódott a használatából, de most lenne keret a megvásárlására, és jobban érezném magam ha a tulajdonomban lenne).
A segítséget előre is köszönöm!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.08. 07:34

Az azonnali kárelhárítást magad is elvégezheted és utólag kiterhelheted a tulajdonostársadra.

Írnék egy levelet a tulajdonostársnak, hogy ez a sürgősen elvégzendő karbantartási kötelezettség felmerült, a további károk elkerülése miatt elvégezteted és kéred a rá eső költségek megtérítését.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.09.08. 07:25

de ha még valahol lesz csőtörés akkor azt neki kell helyre hozni akár az ő "oldalán2 van akár nem.

Ezt nem jól mondta. Az elfogyasztott, vagy elfolyt vizet az ingatlanra fogják kiterhelni, arra aki tud fizetni.

Lilikutyi # 2014.09.07. 20:24

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, és tanácsot. Egy osztatlan közös tulajdonos vagyok, a 226m2 2/3 része az enyém, de hétvégén csőtörés történt és fel kellett törni az egész udvart, járdát. A nem kedves szomszédom rajtam keresztül kapja a vizet és a gázt. Már egyszer tönkre ment a vízóra és azt is én cseréltettem ki saját költségen, most szóltam neki, hogy az egész rendszert ki kell cserélni mert már elöregedett és nagyon régi és ezért is keletkezett a lyuk a vízvezetéken, mi most kiássuk és ideiglenesen megcsináljuk, hogy legyen víz, de az egészet ki kell ásni és cserélni alsó hangon 200000 forint lenne. A felelet gyors és egyszerű volt idézem: " és most én mit csináljak? nem érdekel nem az én oldalamon történt.". Kihívtam egy szakembert aki azt mondta, hogy meg tudom azt csinálni, hogy az óra után kicseréli a csövet és és beáll a házba külön csővel és tesz fel egy almérőt amit a szolgáltatóhoz bejelentünk, ehhez nem kell a beleegyezése a szomszédnak, de ha még valahol lesz csőtörés akkor azt neki kell helyre hozni akár az ő "oldalán2 van akár nem. A kérdésem meg lehet ezt csinálni úgy, hogy nem megyek ügyvédhez és küldünk neki levelet? Mert hát nekem most nem hiányzik a megjavítás fele meg még az ügyvédi költség, és hát valóban az én "oldalam" van feltúrva.? Minden jó tanácsot elfogadok, sürgős lenne. Köszönöm előre is.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.08.31. 07:04

ingatlanon = ingatlanra

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.08.31. 07:03

Megakadályozhatja a vízbekötést?

Nem. Egy ingatlanon csak egyetlen fővezeték köthető be. A vezeték is közös tulajdonba kerül, mint a bejárati kapu, vagy az ingatlanon lévő fák, vagy járda stb.
Ha az egyik tulajdonostárs egyedül vezette be a fővezetéket, akkor el kell vele számolni.

Én kihívnám a vizeseket, hogy végezzék el a leágazást, ha a másik tulajdonostárs erőszakkal lép fel, akkor ki kell hívni a rendőrséget, ha nem sikerül a munkát elvégezni, akkor Jegyzőhöz kell fordulni birtokvédelemért.