Kedves Szakemberek!
Szeretnénk vásárolni egy lakást amihez van mélygarázs/teremgarázs beálló is. Azonban ez egy osztatlan közös területen van nyilvántartva egy helyrajzi számon. Kb. 120 beálló van és 160-an vannak bejegyezve (gondolom van olyan hely ami 1/2-1/2-re van osztva két tulajdonos között). Na most ugyebár őket megilleti az elővásárlási jog, de ha 160 ember-t egyesével megkeresni és írásos nyilatkozatot kérni nem 1-2 nap hanem hónapok akár évek is lehetnek főleg ha nem tartózkodik Magyarországon az illető. Közös képviselővel beszéltünk, Ő azt mondta, hogy ebből nem szokott gond lenni, de nem beszéltünk róla mélyebben. Ilyen esetben mi a teendő? Mit tudunk tenni? Később érhet-e probléma/per minket ez miatt? Köszönöm.
osztatlan közös tulajdon
Nincs egyértelmű irat arról hogy a kazán, és a kazánház kihez tartozik. A miénk, vagy a társasházhoz tartozik?
Hogyne lenne! Az Alapitó Okirat!
Meglepne ha nem közös tulajdon lenne a kazán!
Obudafan tanácsa jogszerű de nem jó!
A többi 97 lakó nagy ívben leszarja a ti 3 lakásotok (ráadásul külön epűletben) l problémáját.
A birtokvedelem azért nem játszik, mert a Jegyző nem kötelezhető a tároló tulajdonosát hogy fűtse a helyiséget, ezt a bíróság sem teszi meg, ráadásul könnyű kivédeni.
A tárolót én sem fűteném a tulaj helyében, még szép tőle hogy leszigetelte a feladat.
Az a kérdés hogy áll a kérdéshez, a másik két lakástulajdonos?
Ha 3-an összefogtok, akkor a társasház közgyűlése várhatóan rábólint arra, hogy a kazán csere költségének a felét fizeti a társasház, a másik felét meg ti.
Ez a békésebb út, próbáljátok meg.
Ha nem megy, akkor egyedül kell háborút indítanom, de jelzem, költséges lesz.
A másik két tulajnak mi az álláspontja?
Nekik is van gondjuk?
Köszönöm :)
Árvâcska.
Az ingatlant minden tulajdonos jogosult használni (ptk). Ez nem szavazás kérdése.
Kbs-nek teljesen igaza van, ilyen moslék családdal, nem érdemes közösködni,inkább szállj ki a buliból.
Azért azt vesd fel nekik, hogy a te aláírásod nélkül
nem lesz semmi a ház eladásából sem, tehát pengessenek szelídebb húrokat.
Árvácska17
Akkor a használatért kell perelni, illetve esetleg többlethasználati díjért.
PeetC
A szomszédos tároló tulajdonosa ellen szerintem indítható birtokvédelmi eljárás. A kazán az társasházi közös tulajdon, a többségnek meg kellene szavaznia a cserét.
Persze nem egy időben akartuk velük használni, csak úgy értve, hogy nyáron kimenni a gyerekekkel, játszanak a kertben, vagy szalonnát sütnénk. Ilyesmi.
Erre az volt a válasz, hogy menjek velük kirándulni, meg játszótérre.
Abban egyetértés van az örökösök között, hogy a házat el szeretnénk adni, de addig is ragaszkodnak ahhoz, hogy amíg el nem kel a ház, addig mi ne mehessünk oda.
Ezt jogilag megtehetik? Arra hivatkozva, hogy nekünk használatra ott van az üres telek?
Akkor perelni kell. (Én nem a használatért perelnék - kinek hiányzik az ilyen társakkal - hanem a közös tulajdon megszüntetéséért.)
Kedves fórumozók, feltennék egy kérdést, hátha tudtok benne segíteni.
Nagyszüleim halála után -többen örökösök- örököltünk egy családi házat és egy telket (mely egy üres telek). Hagyatéki tárgyalás még nem volt.
Nagypapám 2003-ban hunyt el, nagymamám tavaly decemberben.
Most vita helyzet alakult ki: mi ketten a bátyámmal örökösök és anyukám, akinek tulajdon része van nagyapám után (a nagymamai részt fogjuk most megörökölni) szeretnénk használni a házat a kerttel. Nem állandóan, hanem egy hónapban 1-2-szer.
A másik két örökös viszont ezt nem akarja engedni, arra hivatkozva, hogy erkölcsi okokból (mivel hogy nem látogattuk a beteg alzheimeres nagyimat), illetve, hogy akkor hogy fizetjük annyian a rezsit címszóval.
Ők hivatkoztak egy jogszabályra, miszerint egyet nem értés esetén szavazásra bocsájtják a kérdést az örökösök között és persze ők leszavaztak minket. Azt mondták hogy a házat nem használhatjuk, csak a telket. Oda járjunk ki, amin még egy ház sincs. Csak egy vízcsap és egy wc a kertben. Hozzá teszem, 3 gyermekem van, a legkisebb 2 éves.
Ez sem zavarja őket. Azt állítják, hogy mivel két ingatlanról van szó, így ők dönthetik el, hogy melyiket használják, illetve, hogy mi a tanyára mehetünk.
A kérdésem az lenne, hogy ezt tényleg megtehetik? A 3 gyermekemmel csak az üres telket használhatjuk és a családi házat a kerttel pedig nem?
Mit tanácsoltok? Ők hajthatatlanok ez ügyben.
Üdvözlök Mindenkit!
Van egy évek óta fennálló, összetett problémám. Egy 4 épületrészből álló társasházban lakom, amiből 2 épület négyemeletes, kb.35-45 lakásos épületek (A.és B.épület). A harmadik épület 8 lakásos (V.épület), a negyedik (amiben én lakom) 3 lakásos épület, plusz 2 tároló helység és egy üzletrész egysége, (F.épület). Egyedül az F.ép. építették közös gázkazánnal. Az elsődleges problémám az, hogy a falszomszédságomban lévő tároló helység sohasem volt fűtve. Az elválasztó fa vastagsága 10cm válaszfal. Folyamatosan penészednek a falaim, és képtelenség befűteni a szobákat. Ha mégis sikerül felfűtenem a lakást, akkor 100.000.-es nagyságrendű fűtésszámlám keletkezik. A szomszéd tároló tulajdonosa ugyan felrakatott 5cm nikecelt a közös válaszfalunkra, mivel fűteni nem akarja a tárolót. De úgy érzem az nem segít semmit. A következő problémám, hogy mivel a két tároló, és az üzlethelység tulajdonosa nem fűt, így a kazán túl méretesnek tűnik, rengeteg a hulladékhő. Ami leginkább az én fűtésszámlámban jelentkezik. Hőenergetikai szakértő javaslata, a gázkazán kisebb, modernebb cseréje. Namármost ezt a kazáncserét meg kellene szavaznia a társasház tulajdonosainak? Mivel csak 3 lakás érintett ebben a problémában, szinte biztos hogy a többi 90-100 lakóból nem lesz annyi szavazat a kazáncsere mellett, hogy meg valósulhasson a csere. Ilyenkor mi a teendő? Nincs egyértelmű irat arról hogy a kazán, és a kazánház kihez tartozik. A miénk, vagy a társasházhoz tartozik? A közös képviselő nem ad konkrét választ a kérdésünkre. Kit terhel a kazán javítása, cseréje? A többi lakó elzárkózik a problémánktól. Kihez fordulhatok? Köszönettel:Péter!
Az a kiadás, ami nélkül állagromlás következhet be, arányosan teljes egészében követelhető a tulajdonostárstól. (Ha pedig a bíróság megítéli, végrehajtható a tulajdoni hányadából is.) Az értéknövelő beruházások esetén, amennyire azok még a rendes gazdálkodás körén belül vannak (szerintem a szigetelés még mindenképpen), szótöbbséges határozat esetén szintén egészében követelhető a tulajdonostársakra eső rész.
A családi háznak amiben lakunk 1/5 résBen van még egy tulajdonosa aki nem lakik itt. A falak vizesedése miatt szigetelést és nyílászáró cserét tervezünk. Az elektromos hálózatot is ki kell cserélni, mert többször kiégtek már vezetékek a falban és balesetveszélyes. A tulajdonostárs nem szeretné a változtatásokat sem a költségek rá esö részét vállalni viszont ez jelentösen növelné a ház értékét.
- Elvégezhetö a módosítás a beleegyezése nélkül?
- Ráterhelhetö a rá esö költség a házrészére?
- Mi számít állagmegörzésnek és mi felújításnak?
Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésem lenne: Osztatlan közös tulajdonban, ha valamelyik tulajdonos elajándékozza a tulajdonrészét, illetve eltartási szerződést köt, a keletkezett iratot a földhivatalnak be kell mutatni? Ha nem mutatják be az iratot van-e annak valamilyen következménye, pl.: semmissé válik? Nálunk mindkét eset megtörtént, ajándékozás 3 éve, illetve eltartási szerződés kötése (állítólag, mert azt még senki nem látta)5 éve. Azóta akire az eltartási szerződést kötötték már meghalt, de még mindig nem történt változás a tulajdoni lapon.
Üdvözlettel: GG
Ajándékozásnál nincs elővásárlási jog.
- elég, ha nem nyilatkozik a felhívásodra.
- olyan nincs.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elnézést, ha már volt. Csak két rövid kérdésem van.
Osztatlan közös tulajdon. Az én részemet vagy eladnám vagy elajándékoznám. A másik tulaj nem tudja/akarja megvenni az én részemet.
- Az elővásárlási jogról milyen formában kell lemondania, szóban, írásban tanúkkal egymás közt, esetleg ügyvéd előtt?
- Ha vásárlási akarat hiánya ellenére mégsem mond le erről, mit tehetek?
Köszönettel.
Kedves Craft!
Azért egy kicsit bonyolultabb a dolog.
- közgyűlési határozat amannyiben nem önlló egységként van jelen az alapító okiratban.
- alapító okirat módosítása (igen költség igényes)
- adásvételi szerz a th. és Ön között. (ügyvéd ...many)
- ismét közgyűlési határozat.
- ismét alapító módosítás (many és minden tulaj és haszonélvező aláírása)
Szerintem egy hosszútávú kizárolagos használati szerződést kellene kötni és havi külön közösköltséget kellenr fizetni a kis előtérért.;-)))
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Szerződéssel.
Kedves fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy mi a menete az alábbi probléma megoldásának: társasházban lakástulajdonos vagyok, és a lakáson belül (csak és kizárólag a lakáson keresztül közelíthető meg) található egy kb. 6nm-es osztatlan közös tulajdonú tároló (a padlás egy részére innen lehet feljutni). A lakás vizes blokkjába is csak ezen a tárolón keresztül lehet bejutni. Jelenleg ez a kis helység, mint egy a lakáshoz tartozó rész van kialakítva, berendezve (télen fűtve van, illetve több dolgot is ott tárolok). KÉRDÉS: Mi a menete, hogyan tudnám én ezt az osztatlan közös tulajdon megvenni? (Az elmúlt években soha semmi probléma nem adódott a használatából, de most lenne keret a megvásárlására, és jobban érezném magam ha a tulajdonomban lenne).
A segítséget előre is köszönöm!
Az azonnali kárelhárítást magad is elvégezheted és utólag kiterhelheted a tulajdonostársadra.
Írnék egy levelet a tulajdonostársnak, hogy ez a sürgősen elvégzendő karbantartási kötelezettség felmerült, a további károk elkerülése miatt elvégezteted és kéred a rá eső költségek megtérítését.
„de ha még valahol lesz csőtörés akkor azt neki kell helyre hozni akár az ő "oldalán2 van akár nem. ”
Ezt nem jól mondta. Az elfogyasztott, vagy elfolyt vizet az ingatlanra fogják kiterhelni, arra aki tud fizetni.
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, és tanácsot. Egy osztatlan közös tulajdonos vagyok, a 226m2 2/3 része az enyém, de hétvégén csőtörés történt és fel kellett törni az egész udvart, járdát. A nem kedves szomszédom rajtam keresztül kapja a vizet és a gázt. Már egyszer tönkre ment a vízóra és azt is én cseréltettem ki saját költségen, most szóltam neki, hogy az egész rendszert ki kell cserélni mert már elöregedett és nagyon régi és ezért is keletkezett a lyuk a vízvezetéken, mi most kiássuk és ideiglenesen megcsináljuk, hogy legyen víz, de az egészet ki kell ásni és cserélni alsó hangon 200000 forint lenne. A felelet gyors és egyszerű volt idézem: " és most én mit csináljak? nem érdekel nem az én oldalamon történt.". Kihívtam egy szakembert aki azt mondta, hogy meg tudom azt csinálni, hogy az óra után kicseréli a csövet és és beáll a házba külön csővel és tesz fel egy almérőt amit a szolgáltatóhoz bejelentünk, ehhez nem kell a beleegyezése a szomszédnak, de ha még valahol lesz csőtörés akkor azt neki kell helyre hozni akár az ő "oldalán2 van akár nem. A kérdésem meg lehet ezt csinálni úgy, hogy nem megyek ügyvédhez és küldünk neki levelet? Mert hát nekem most nem hiányzik a megjavítás fele meg még az ügyvédi költség, és hát valóban az én "oldalam" van feltúrva.? Minden jó tanácsot elfogadok, sürgős lenne. Köszönöm előre is.
ingatlanon = ingatlanra
Megakadályozhatja a vízbekötést?
Nem. Egy ingatlanon csak egyetlen fővezeték köthető be. A vezeték is közös tulajdonba kerül, mint a bejárati kapu, vagy az ingatlanon lévő fák, vagy járda stb.
Ha az egyik tulajdonostárs egyedül vezette be a fővezetéket, akkor el kell vele számolni.
Én kihívnám a vizeseket, hogy végezzék el a leágazást, ha a másik tulajdonostárs erőszakkal lép fel, akkor ki kell hívni a rendőrséget, ha nem sikerül a munkát elvégezni, akkor Jegyzőhöz kell fordulni birtokvédelemért.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02