Egy osztatlan közös területben vásároltam február 25-én 5 ha szántót, amely bérbe volt adva és még hátra van a bérleti időből 4 év. A bérlő azt mondta, hogy március 01-től felbontja közös megegyezéssel a bérletet, de tegnap közölte, hogy meggondolta magát és csak nem bontja fel. Még nincs vetve semmi a területbe, mi ilyenkor a teendő, mert szeretném birtokba venni. köszönöm előre is a válaszokat.
osztatlan közös tulajdon
Nem fog menni valószínűleg.
határozott idejű szerződés?
akkor nem!
várni kell négy évet.
Ajanlott honlapok témában: www.adminworld.hu
www.thazak.hu
www.tarsashaziblog.com
Ha közös megegyezéssel nem sikerül a szerződést megszüntetni, akkor ki kell várni a lejáratot.
vagy kivásárolni a szerződést!
Kedves MajorDomus!
A kapcsolatom jó volt az apámmal, de nekem 4 gyerekem van, nem lehettem éjjel-nappal apuval, elég sokat dolgozom, napközben a feleségem járt át. Az utolsó napokban olyan fájdalmai voltak, hogy csak néha tért magához, mert folyamatos kábításban volt. Valószínűleg ilyen félig magához tért állapotot használt ki a nagynéném arra, hogy alá írassa vele a papírt a haszonélvezetről. Most már csak annyi a gondom, hogy ennek a szuper haszonélvezeti törvénynek köszönhetően, hogy nem tehettem be oda a lábamat, már nincs mit perelni. Eladta az összes apunál tárolt vagy használatra odaadott, illetve általam apunak vásárolt SAJÁT holmimat és apunak is az összes ingóságát. A nyomok is eltűnő félben vannak mert a házat is elkezdte, - gondolom a befolyt összegből, - átépíteni. Azért fura törvény az, hogy én öröklök ingatlant, ingóságot és ő lakja, ő adja el azokat, amiket én örököltem. És most már bizonyítani sem tudok semmit. És sajnálatos amikor az ember 4 gyerekkel,- összesen hatan,- 50 négyzetméteren lakik és emellett van egy 90 négyzetméteres házban fele tulajdona, ami 2 szobás, amit 1 ember lakik és még csak be sem tehetem a lábamat oda. A 2 ház ráadásul,- mint egy ikerház,- össze is van építve és milyen jó lenne például a legnagyobb fiamnak, ha legalább neki lenne külön szobája. Siralmas törvények.... Miért mindig a gonoszt védik a törvények...?
Most azt várom, mikor adja el a fél házamat. Gondolom azt is megteheti....
Nem gonosz a törvény.
Támadd meg a haszonélvezetre vonatkozó szerződést mindazon indokokkal, amit itt előadtál.
A haszonélvező, a nevéből is adódóan használója az ingatlannak. Azt csak a te hozzájárulásoddal építheti át.
Az átépítéssel vigyáznék, lehet tulajdonjogot akar szerezni magának.
:) Mennyi hülyeséget írtál össze!
Hogy adhatná el az ingóságokat, meg az ingatlant a haszonélvező!
Nézd meg pontosan, hogy a haszonélvezet mire terjed ki, mert szerződéssel létrejövő haszonélvezetnél csak arra terjed ki, ami a szerződésben szerepel. Ingóságokra nagy valószínűséggel nem. Úgyhogy amit eladott a haszonélvező, azt jogtalanul tulajdonította el, fel is jelentheted őt, kártérítést is követelhetsz és mint alább írtam megtámadhatod a szerződést.
Mielött birósághoz fordulsz,elöbb az ügyészség,
De vigyázz,neked kell bizonyitanod,hogy mit adott el.
TF!
Március 27-én volt elsőfokú eljárás, harmadik tárgyalása, ahol a felek szünetelést kértek, egyetető tárgyalás lefolytatása iránt. Apám igazából ezzel nem értett egyet, ezért beszélt az ügyvédi irodavezetővel,- az ügyet képviselő ügyvéd főnökével - melyre a vezető közölte, nincs értelme a szünetelésnek, vissza a bíróságra az ügyet. Ápr. 8-án kelt a kérelem, mely azt tartalmazza, hogy apám kifejezett kérésére folytatódjon az ügy, és nem járul hozzá, az egyeztető tárgyaláshoz. 2 hét telt el. Félek hogy a bíró hülyének fogja nézni a felperest. Másik, hogy sajna a bíró és az ügyet képviselő ügyvéd is hajlik az alperes felé. Nem lesz ebből baj?
Köszönettel!
Nem lesz ebből baj? Továbbá gondolok itt a perköltségre is.
Miröl van szo?
Tisztelt Immaculata!
Utánajártam, de a perköltségről nem beszélve, már az ügyvédi díjat sem tudom kifizetni.
Az átépítéssel, hogyan szerezhet tulajdont? A fele eddig is az övé volt. Én, hogy vigyázzak, ha be sem enged oda? Az ingóságokat meg úgy adta el, hogy mi nem voltunk otthon, mivel ő a haszonélvező és engem nem enged be, könnyedén megtehette. A napokban nyitva volt apu szobájának az ablaka és TELJESEN ÜRES. Mivel én nem mehettem be az én dolgaimért sem, ha nem is törvényesen, de könnyen megtette!
Tisztelt MajorDomus!
Én semmivel sem tudom bizonyítani, hogy mi volt ott, mert apu életében nem jutott eszembe, hogy fényképeket készítsek a szobáról. Nála sem készített más, mert nem volt büszke arra, hogy az utolsó 10 évét mozgáskorlátozottként (lábak nélkül) élte le. Én ugyan tudom, hogy mi volt neki, mert amit magának vett, azt is én vásároltam meg fizikai értelemben. A számítógépét, házimozit, TV-t, hűtőt, mikrót, stb.
Szóval van kb. 10-15 ezrem, amit erre tudnék szánni, de az ügyvéd 100.000 + Áfa-t kér + kiszámolta, hogy a perköltség 1,5Mft mert valami értékalapú a haszonélvezet megsemmisíttetése. Könyörgöm, miből? Ez nekem majdnem 2 éves keresetem. És azért kellene fizetnem, ami az enyém! Nem az övé! A temetés sem volt két fillér, még azt sem adtam meg. Köszönöm a tanácsokat, de ez nekem nem járható út, még akkor sem, ha pár hét alatt elintéződne.
Ui.: Mi az a tulajdonos általi haszonélvezet ellenőrzése?
Másfél millió után kell a 6% perköltséget megfizetned. Ha megnyered a pert, akkor ez is visszajár.
Ha valamit nem értünk, vagy csak félre, akkor vissza kell ám kérdezni.
Amikor az átépítéssel terjeszkedik, akkor nagyobb tulajdoni hányadot szerez. Ahogy az övé növekszik, a tied, úgy csökken.
„A haszonélvező a haszonélvezet keletkezésekor meglevő, természetüknél fogva elhasználható dolgokkal, gazdasági felszereléssel és állatállománnyal, árukészlettel és pénzzel a rendes gazdálkodás szabályai szerint indokolt mértékben rendelkezhet. A haszonélvezet megszűnésekor köteles ezeket pótolni; ha ez nem lehetséges, értéküket megtéríteni.
(2) Ha a haszonélvezettel terhelt és értékesített vagy elhasznált dolog volt tulajdonosának a pótlás vagy az értékmegtérítés iránti követelése veszélyeztetve van, a tulajdonos megfelelő biztosítékot követelhet.
”
Na igen,csak ezt nem teheti meg a tulajdonostárs engedélye nélkül!
Köszönöm. A másfél millió az már a fizetendő volt. Mert az ügyvéd megnyitott valami táblázatot, ahová a tulajdoni hányadom értékét kellett beírni és a haszonélvező életkorát. Ezt a 6%-ot szorozta még valamivel és ezt a 1,5MFt-ot adta ki a gép a kalkuláció végén fizetendőnek. Az átépítést is megtette a hozzájárulásom nélkül. És BÁRMIT MEGTEHET, mert lehetetlen ellenőriznem is mert nem tehetem be a lábamat oda, és nekem nincs pénzem perelni őt, neki viszont van abból, ami engem illetett volna. És a jog is őt védi a jelek szerint.
Ennyi.
Köszönettel mindenkinek a segítő szándékot.
Nem védi a jog, te nem érvényesíted a tiedet.
Én azt mondtam, hogy támadd meg azt a szerződést, amiben az örökhagyó a haszonélvezőnek juttatta a haszonélvezetet.
A haszonélvezettel kapcsolatos perben, a vitás dologi jog értékének a kiszámítására az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §-ában foglaltak az irányadók. Eszerint: a haszonélvezettel terhelt vitás dolog értéke általában nem azonos a haszonélvezeti jog értékével. Az Itv. 72. §-ának (4) bekezdése szerint, ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani: ha a vagyoni értékű jog keletkezésekor az illető személy
- 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10x-ese,
- 25-50 éves, az egyévi érték 8x-osa,
- 51-65 éves, az egyévi érték 6x-osa,
- 65 évesnél idősebb, az egyévi érték 4x-ese.
Az évi szolgáltatás értékének kiszámításánál az Itv. 72. §-ának (1) bekezdését kell alapul venni, mely szerint: a vagyoni értékű jogok egyévi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni. A per tárgya értékének meghatározásához tehát először a haszonélvezeti joggal terhelt dolog értékét kell megállapítani, és ennek egyhuszad részét a haszonélvezeti jog jogosultjának életkora szerint alkalmazandó szorzószámmal kell szorozni. Az így kapott eredmény azonos lesz a per tárgya értékével. Például ha a haszonélvezeti jog jogosultja 60 éves, a terhelt dolog (ingatlan) értéke 100 000 forint, a per tárgya értékét megkapjuk, ha az érték 1/20 részét (az adott érték mellett 5000 forintot) megszorozzuk a 60 éves életkor mellett alkalmazandó 6-szoros szorzószámmal. A kapott eredmény 30 000 forint lesz - ezt az összeget kell a per tárgya értékének tekinteni. (PK 132. sz. állásfoglalás)
7,5 mFt ingatlanérték mellett, 65 éves kor fölötti értéknél jön ki másfél millió, ez a pertárgy értéke, ennek a 6%-a 90 eFt.
Rosszul írtam. Ez a tulajdonom megváltása. Ez lett ennyi. A ház 10MFt-ot ér. Az öröklött érték a fele, ez 5MFt. Az örökösödési illetéket is így fizettem. Ezen van haszonélvezete a nagynénémnek. Ennek a huszad része 250.000Ft. A nagynéném 64 éves, erre jön a 6x-os szorzó, az pont 1,5MFt. Erre jön még a per. Meg az ügyvéd.
Mindenesetre oda jutottam, hogy beszélek egy másik ügyvéddel is. Az a megtámadás jól hangzik. Ha azt semmissé lehetne tenni...
Tudod csak annak lehet segíteni, aki hagyja.
A legelső kérdésedre ezt válaszoltam. Mondjuk vihetted volna magaddal az ügyvédhez is.
„2014.04.07. 13:58
Támadd meg a haszonélvezetre vonatkozó szerződést mindazon indokokkal, amit itt előadtál.”
Jó a tanács,csak már lépj is valamit!
Tisztelt Fórumtársak a következő helyzethez kérnék segítséget. Szeretnék megvásárolni egy osztatlan zártkert 50%os tulajdonrészét. A másik 50%-os tulajdonos eltűnt 6 éve egy büntetőügy kapcsán (talán börtönben van) és a tulajdonrészén büntető zárlat van százmilliós (!) nagyságrendben.
Kérdéseim:
- a vásárlás során elég a földhivatalnál megadott címére postázni az elővételről lemondó nyilatkozatot és ha nem veszi át vagy nem kézbesíthető, akkor meg tudom vásárolni? Ezt kell igazolni és hogyan a vásárlás során?
- ugyanezzel a postázási helyzettel kérhetem az ingatlan felosztását a bíróságtól az igényeim szerint? A terület mindkét végén megközelíthető.
- ha nem kérem a felosztást és jóhiszeműen használom/gondozom 10 évig az ingatlant miközben a tulajdonos nem jelentkezik, akkor megáll az elbirtoklás esete?
- Ha létesítek egy üvegházat a területen akárhol és 5 év múlva mégis jelentkezik az illető, akkor birtokvédelemmel rendezhetem az ügyet? Elérhető a kizárólagos használati jog az üvegházra?
Köszönöm a segítséget!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02