Tisztelt Fórumozók!
Az ingatlan-nyilvántartás szerint egy 580 m2-es, kivett beépítetlen terület megjelölésű ingatlannak vagyok egyik tulajdonosa. Ez a föld osztatlan közös tulajdonban van, és szomszédos a saját tulajdonunkkal. Sok emberenk van tulajdonrésze benne, de igazából csak ketten vagyunk érdekeltek a telekben, akiknek a saját tulajdonuk mellett fekszik ez a földcsíkocska (kb5-6 m széles). A szomszéd fele telket lekerítette és a sajátjához csatolta, most a mellettünk lévő másik felének nagy részét kerítette le mondván, hogy a föld 85 %-a az ő tulajdonrésze. Számunkra nem megfelelő, a mellettünk lévő területet szeretnénk úgy ahogyan eddig is volt, gyümölcsösnek megtartani, közösen használni. Erre a szomszéd nem hajlandó, ő kizárólágosan akarja használni az általa lekerített részt.
A kérdésem az, hogy mik a jogaim a terület egészét illetően illetve a már fennmaradt, el nem foglalt területet illetően? Mit kéne tennem, hogy a mellettem lévő területet ne keríthesse le magának (hiszen én is tulajdonostárs vagyok), illetve, hogy a már felállított dróthálót leszedje. Van-e joga elkeríteni? Az évekkel ezelőtt lekerített telek ügyében lehet-e valamit tenni? Követelhetem-e és milyem módon a telek eredeti visszaállítását? Ha a bírósághoz fodulok van-e esélyem arra, hogy a fél terület közös használatban maradjon és senki ne tulajdoníthassa el kizárolagosan?
köszönöm,