Tomisixty, a két kiinduló állításod szögesen ellentétes. El kellene dönteni, melyik az igaz.
osztatlan közös tulajdon
TF!
Osztatlan közös tulajdonú ingatlan tulajdonostársa meghalt ismert örökös nélkül. Az lenne a kérdésem, hány felmenőig, oldalágig örökölhet ilyenkor valaki?
Köszönet
Igazából nincs ilyen megkötés, a felmenők mindenféle megkötés nélkül örökölhetnek; a dédszülőknél távolabbi felmenők leszármazói viszont már nem örökölnek az ő helyükön.
Nem volna egyszerűbb a konkrét kérdést feltenni? (Megjegyzem, a tulajdonostárs arra ne számítson, hogy övé lesz az egész ingatlan. Legfeljebb az állammal lesz közös tulajdona.)
Amennyiben a tulajdoni részek nem egyenlőek, akkor lehet beszélni osztatlan közös tulajdonról;-)))
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Ez valami vicc? Én nem értem.
Osztatlan közös tulajdon (zártkert, erdő,stb) tulajdonostársa meghalt ismert örökös nélkül. A saját tulajdonrészt el szeretnénk adni. De ehhez kell a tuljdonjog tisztázása. Harmadrészt az állam is tulajdonostárs.
Köszönet
Az örökösöket hagyatéki (póthagyatéki) eljárásban kell tisztázni. Aztán vagy meg lehet egyezni a tulajdonostársakkal a közös értékesítésben, vagy külön értékesíted a saját hányadodat, vagy közös tulajdon megszüntetése iránt pert lehet indítani.
Ki kezdeményezhet egy ilyen hagyatéki/póthagyatéki eljárást, ha az elhunyt nem rokon? Valószínűleg a tulajdonrészt lehet majd eladni, de csak a jogviszonyok tisztázása után.
Kezdeményezheti a tulajdonostárs.
Hagyatéki eljáráshoz kell az elhunyt halotti bizonyítványa. Viszont az önkormányzat tulajdonostársi jogcímen nem adott halotti bizonyítványt.
Nem kell.
Osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanomba szeretnék vizet beköttetni. Már az egyik tulajdonostársnak van vízbekötése csak ikresítéssel megoldható, ehhez nem járul hozzá. Mi más lehetőség híján itt lakunk. Megakadályozhatja a vízbekötést? Tudtommal az ivóvíz alkotmányos jogom. Egyedül nevelem gyerekeimet. Nem tudtam már fizetni a hitelt. Nem jutottam BAR listáig, eladtam az otthonunkat, a hitel visszafizetése után a maradékból próbálok talpra állni. Víz nélkül maradhatok a télre???
Ha nem is mondanám alkotmányosnak, de a lakhatás alapfeltétele az ivóvíz.
Mivel a bekötéshez szükséges jognyilatkozatot megtagadták Öntől pert kell indítani a jognyilatkozat pótlására.
Anyagi lehetőség hiányában forduljon a területileg illetékes kormányhivatal jogi segítségnyújtó szolgálatához.
Dr. Bokros Gábor
ügyvéd
Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000
Megakadályozhatja a vízbekötést?
Nem. Egy ingatlanon csak egyetlen fővezeték köthető be. A vezeték is közös tulajdonba kerül, mint a bejárati kapu, vagy az ingatlanon lévő fák, vagy járda stb.
Ha az egyik tulajdonostárs egyedül vezette be a fővezetéket, akkor el kell vele számolni.
Én kihívnám a vizeseket, hogy végezzék el a leágazást, ha a másik tulajdonostárs erőszakkal lép fel, akkor ki kell hívni a rendőrséget, ha nem sikerül a munkát elvégezni, akkor Jegyzőhöz kell fordulni birtokvédelemért.
ingatlanon = ingatlanra
Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, és tanácsot. Egy osztatlan közös tulajdonos vagyok, a 226m2 2/3 része az enyém, de hétvégén csőtörés történt és fel kellett törni az egész udvart, járdát. A nem kedves szomszédom rajtam keresztül kapja a vizet és a gázt. Már egyszer tönkre ment a vízóra és azt is én cseréltettem ki saját költségen, most szóltam neki, hogy az egész rendszert ki kell cserélni mert már elöregedett és nagyon régi és ezért is keletkezett a lyuk a vízvezetéken, mi most kiássuk és ideiglenesen megcsináljuk, hogy legyen víz, de az egészet ki kell ásni és cserélni alsó hangon 200000 forint lenne. A felelet gyors és egyszerű volt idézem: " és most én mit csináljak? nem érdekel nem az én oldalamon történt.". Kihívtam egy szakembert aki azt mondta, hogy meg tudom azt csinálni, hogy az óra után kicseréli a csövet és és beáll a házba külön csővel és tesz fel egy almérőt amit a szolgáltatóhoz bejelentünk, ehhez nem kell a beleegyezése a szomszédnak, de ha még valahol lesz csőtörés akkor azt neki kell helyre hozni akár az ő "oldalán2 van akár nem. A kérdésem meg lehet ezt csinálni úgy, hogy nem megyek ügyvédhez és küldünk neki levelet? Mert hát nekem most nem hiányzik a megjavítás fele meg még az ügyvédi költség, és hát valóban az én "oldalam" van feltúrva.? Minden jó tanácsot elfogadok, sürgős lenne. Köszönöm előre is.
„de ha még valahol lesz csőtörés akkor azt neki kell helyre hozni akár az ő "oldalán2 van akár nem. ”
Ezt nem jól mondta. Az elfogyasztott, vagy elfolyt vizet az ingatlanra fogják kiterhelni, arra aki tud fizetni.
Az azonnali kárelhárítást magad is elvégezheted és utólag kiterhelheted a tulajdonostársadra.
Írnék egy levelet a tulajdonostársnak, hogy ez a sürgősen elvégzendő karbantartási kötelezettség felmerült, a további károk elkerülése miatt elvégezteted és kéred a rá eső költségek megtérítését.
Kedves fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy mi a menete az alábbi probléma megoldásának: társasházban lakástulajdonos vagyok, és a lakáson belül (csak és kizárólag a lakáson keresztül közelíthető meg) található egy kb. 6nm-es osztatlan közös tulajdonú tároló (a padlás egy részére innen lehet feljutni). A lakás vizes blokkjába is csak ezen a tárolón keresztül lehet bejutni. Jelenleg ez a kis helység, mint egy a lakáshoz tartozó rész van kialakítva, berendezve (télen fűtve van, illetve több dolgot is ott tárolok). KÉRDÉS: Mi a menete, hogyan tudnám én ezt az osztatlan közös tulajdon megvenni? (Az elmúlt években soha semmi probléma nem adódott a használatából, de most lenne keret a megvásárlására, és jobban érezném magam ha a tulajdonomban lenne).
A segítséget előre is köszönöm!
Szerződéssel.
Kedves Craft!
Azért egy kicsit bonyolultabb a dolog.
- közgyűlési határozat amannyiben nem önlló egységként van jelen az alapító okiratban.
- alapító okirat módosítása (igen költség igényes)
- adásvételi szerz a th. és Ön között. (ügyvéd ...many)
- ismét közgyűlési határozat.
- ismét alapító módosítás (many és minden tulaj és haszonélvező aláírása)
Szerintem egy hosszútávú kizárolagos használati szerződést kellene kötni és havi külön közösköltséget kellenr fizetni a kis előtérért.;-)))
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Elnézést, ha már volt. Csak két rövid kérdésem van.
Osztatlan közös tulajdon. Az én részemet vagy eladnám vagy elajándékoznám. A másik tulaj nem tudja/akarja megvenni az én részemet.
- Az elővásárlási jogról milyen formában kell lemondania, szóban, írásban tanúkkal egymás közt, esetleg ügyvéd előtt?
- Ha vásárlási akarat hiánya ellenére mégsem mond le erről, mit tehetek?
Köszönettel.
- elég, ha nem nyilatkozik a felhívásodra.
- olyan nincs.
Ajándékozásnál nincs elővásárlási jog.
Tisztelt Fórumozók!
A következő kérdésem lenne: Osztatlan közös tulajdonban, ha valamelyik tulajdonos elajándékozza a tulajdonrészét, illetve eltartási szerződést köt, a keletkezett iratot a földhivatalnak be kell mutatni? Ha nem mutatják be az iratot van-e annak valamilyen következménye, pl.: semmissé válik? Nálunk mindkét eset megtörtént, ajándékozás 3 éve, illetve eltartási szerződés kötése (állítólag, mert azt még senki nem látta)5 éve. Azóta akire az eltartási szerződést kötötték már meghalt, de még mindig nem történt változás a tulajdoni lapon.
Üdvözlettel: GG

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02