Kérjen a Jegyzőtöl birtokvedelmet!
osztatlan közös tulajdon
Kérjen a Jegyzőtöl birtokvedelmet!
Kedves Fórumozók!
A párom 50%-ban tulajdonos a volt élettársával közös házban, és a volt élettársa kizárta őt a házból, mert az ingóságokon nem tudtak megegyezni ( a nő szeretne mindent magának. Így a párom a saját holmiját sem tudja elhozni. Egy táska ruhát hozott el, a saját autóját, egy robogót,egy gázpalackot, és a műhelyéből a szerszámokat,amivel dolgozik (semmi extra,nagy értékű nincs, a legnagyobb érték egy fúró, amit szintén vissza akar követelni a nő). Ezek a dolgok egy tavalyi megállapodás szerint neki jutnak, minden más a nőé maradt (több érték). Viszont a nő kitalálta, hogy neki ez nem megfelelő mégsem, és kéri vissza azokat is, amit elvitt. Nem értem, milyen jogon? Még csak házasok sem voltak. A zárat lecserélte a házon.A párom szeretne elhozni néhány dolgot, ami még az övé, és kellene neki. Mit lehet tenni, ha feltöri a zárat, az bűncselekmény? Milyen jogai vannak? A birtokvédelem mit jelent?
Maradjunk a magyarnál
Bocsi, de rejtjelekkel, ofkúrsze, meg anullál stb. nyelvezeten nem vagyok hajlandó kommunikálni.
Legfeljebb telekalakítással. De az függ a méretétől is.
Nem ez volt egyébként az értetlenkedésem tárgya, hanem az, hogy a használati megállapodás miért lenne akadálya a közös tulajdon megszüntetésének.
Remiju
Mivel szomszéd is vagy, az a közös tulajdon természetben is megosztható.
?????
Egyetértünk Imma.
Fischer
használd nyugodtan az ingatlant, belátásod szerint.
Nem értek egyet.
Osztatlan közös tulajdonnál a tulajdonostársak egymás jogainak sérelme nélkül használhatják a közös tulajdont. De az évek óta kizárólagosan használt területnél vélelmezhető a többi tulajdonostárs hallgatólagos beleegyezése.
Egyrészt könnyű dolgod van, másrészt lehetetlen. A lekerítéssel szemben kérhetsz, és kap is birtokvédelmet, de ha a szomszéd kéri a közös tulajdon megszüntetését magához váltással, akkor egyáltalán nem lesz gyümölcsösöd, kicsi se.
Tisztelt Fórumozók!
Az ingatlan-nyilvántartás szerint egy 580 m2-es, kivett beépítetlen terület megjelölésű ingatlannak vagyok egyik tulajdonosa. Ez a föld osztatlan közös tulajdonban van, és szomszédos a saját tulajdonunkkal. Sok emberenk van tulajdonrésze benne, de igazából csak ketten vagyunk érdekeltek a telekben, akiknek a saját tulajdonuk mellett fekszik ez a földcsíkocska (kb5-6 m széles). A szomszéd fele telket lekerítette és a sajátjához csatolta, most a mellettünk lévő másik felének nagy részét kerítette le mondván, hogy a föld 85 %-a az ő tulajdonrésze. Számunkra nem megfelelő, a mellettünk lévő területet szeretnénk úgy ahogyan eddig is volt, gyümölcsösnek megtartani, közösen használni. Erre a szomszéd nem hajlandó, ő kizárólágosan akarja használni az általa lekerített részt.
A kérdésem az, hogy mik a jogaim a terület egészét illetően illetve a már fennmaradt, el nem foglalt területet illetően? Mit kéne tennem, hogy a mellettem lévő területet ne keríthesse le magának (hiszen én is tulajdonostárs vagyok), illetve, hogy a már felállított dróthálót leszedje. Van-e joga elkeríteni? Az évekkel ezelőtt lekerített telek ügyében lehet-e valamit tenni? Követelhetem-e és milyem módon a telek eredeti visszaállítását? Ha a bírósághoz fodulok van-e esélyem arra, hogy a fél terület közös használatban maradjon és senki ne tulajdoníthassa el kizárolagosan?
köszönöm,
Tisztelt Fórumtársak a következő helyzethez kérnék segítséget. Szeretnék megvásárolni egy osztatlan zártkert 50%os tulajdonrészét. A másik 50%-os tulajdonos eltűnt 6 éve egy büntetőügy kapcsán (talán börtönben van) és a tulajdonrészén büntető zárlat van százmilliós (!) nagyságrendben.
Kérdéseim:
- a vásárlás során elég a földhivatalnál megadott címére postázni az elővételről lemondó nyilatkozatot és ha nem veszi át vagy nem kézbesíthető, akkor meg tudom vásárolni? Ezt kell igazolni és hogyan a vásárlás során?
- ugyanezzel a postázási helyzettel kérhetem az ingatlan felosztását a bíróságtól az igényeim szerint? A terület mindkét végén megközelíthető.
- ha nem kérem a felosztást és jóhiszeműen használom/gondozom 10 évig az ingatlant miközben a tulajdonos nem jelentkezik, akkor megáll az elbirtoklás esete?
- Ha létesítek egy üvegházat a területen akárhol és 5 év múlva mégis jelentkezik az illető, akkor birtokvédelemmel rendezhetem az ügyet? Elérhető a kizárólagos használati jog az üvegházra?
Köszönöm a segítséget!
Jó a tanács,csak már lépj is valamit!
Tudod csak annak lehet segíteni, aki hagyja.
A legelső kérdésedre ezt válaszoltam. Mondjuk vihetted volna magaddal az ügyvédhez is.
„2014.04.07. 13:58
Támadd meg a haszonélvezetre vonatkozó szerződést mindazon indokokkal, amit itt előadtál.”
Rosszul írtam. Ez a tulajdonom megváltása. Ez lett ennyi. A ház 10MFt-ot ér. Az öröklött érték a fele, ez 5MFt. Az örökösödési illetéket is így fizettem. Ezen van haszonélvezete a nagynénémnek. Ennek a huszad része 250.000Ft. A nagynéném 64 éves, erre jön a 6x-os szorzó, az pont 1,5MFt. Erre jön még a per. Meg az ügyvéd.
Mindenesetre oda jutottam, hogy beszélek egy másik ügyvéddel is. Az a megtámadás jól hangzik. Ha azt semmissé lehetne tenni...
7,5 mFt ingatlanérték mellett, 65 éves kor fölötti értéknél jön ki másfél millió, ez a pertárgy értéke, ennek a 6%-a 90 eFt.
A haszonélvezettel kapcsolatos perben, a vitás dologi jog értékének a kiszámítására az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 72. §-ában foglaltak az irányadók. Eszerint: a haszonélvezettel terhelt vitás dolog értéke általában nem azonos a haszonélvezeti jog értékével. Az Itv. 72. §-ának (4) bekezdése szerint, ha a vagyoni értékű jog valamely személy életének, házasságának vagy özvegységének idejére terjed, annak értékét az illető személy életkorához képest a következő módon kell megállapítani: ha a vagyoni értékű jog keletkezésekor az illető személy
- 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10x-ese,
- 25-50 éves, az egyévi érték 8x-osa,
- 51-65 éves, az egyévi érték 6x-osa,
- 65 évesnél idősebb, az egyévi érték 4x-ese.
Az évi szolgáltatás értékének kiszámításánál az Itv. 72. §-ának (1) bekezdését kell alapul venni, mely szerint: a vagyoni értékű jogok egyévi értékéül az ezzel terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének egyhuszad részét kell tekinteni. A per tárgya értékének meghatározásához tehát először a haszonélvezeti joggal terhelt dolog értékét kell megállapítani, és ennek egyhuszad részét a haszonélvezeti jog jogosultjának életkora szerint alkalmazandó szorzószámmal kell szorozni. Az így kapott eredmény azonos lesz a per tárgya értékével. Például ha a haszonélvezeti jog jogosultja 60 éves, a terhelt dolog (ingatlan) értéke 100 000 forint, a per tárgya értékét megkapjuk, ha az érték 1/20 részét (az adott érték mellett 5000 forintot) megszorozzuk a 60 éves életkor mellett alkalmazandó 6-szoros szorzószámmal. A kapott eredmény 30 000 forint lesz - ezt az összeget kell a per tárgya értékének tekinteni. (PK 132. sz. állásfoglalás)
Nem védi a jog, te nem érvényesíted a tiedet.
Én azt mondtam, hogy támadd meg azt a szerződést, amiben az örökhagyó a haszonélvezőnek juttatta a haszonélvezetet.
Köszönöm. A másfél millió az már a fizetendő volt. Mert az ügyvéd megnyitott valami táblázatot, ahová a tulajdoni hányadom értékét kellett beírni és a haszonélvező életkorát. Ezt a 6%-ot szorozta még valamivel és ezt a 1,5MFt-ot adta ki a gép a kalkuláció végén fizetendőnek. Az átépítést is megtette a hozzájárulásom nélkül. És BÁRMIT MEGTEHET, mert lehetetlen ellenőriznem is mert nem tehetem be a lábamat oda, és nekem nincs pénzem perelni őt, neki viszont van abból, ami engem illetett volna. És a jog is őt védi a jelek szerint.
Ennyi.
Köszönettel mindenkinek a segítő szándékot.
Na igen,csak ezt nem teheti meg a tulajdonostárs engedélye nélkül!
Másfél millió után kell a 6% perköltséget megfizetned. Ha megnyered a pert, akkor ez is visszajár.
Ha valamit nem értünk, vagy csak félre, akkor vissza kell ám kérdezni.
Amikor az átépítéssel terjeszkedik, akkor nagyobb tulajdoni hányadot szerez. Ahogy az övé növekszik, a tied, úgy csökken.
„A haszonélvező a haszonélvezet keletkezésekor meglevő, természetüknél fogva elhasználható dolgokkal, gazdasági felszereléssel és állatállománnyal, árukészlettel és pénzzel a rendes gazdálkodás szabályai szerint indokolt mértékben rendelkezhet. A haszonélvezet megszűnésekor köteles ezeket pótolni; ha ez nem lehetséges, értéküket megtéríteni.
(2) Ha a haszonélvezettel terhelt és értékesített vagy elhasznált dolog volt tulajdonosának a pótlás vagy az értékmegtérítés iránti követelése veszélyeztetve van, a tulajdonos megfelelő biztosítékot követelhet.
”
Tisztelt Immaculata!
Utánajártam, de a perköltségről nem beszélve, már az ügyvédi díjat sem tudom kifizetni.
Az átépítéssel, hogyan szerezhet tulajdont? A fele eddig is az övé volt. Én, hogy vigyázzak, ha be sem enged oda? Az ingóságokat meg úgy adta el, hogy mi nem voltunk otthon, mivel ő a haszonélvező és engem nem enged be, könnyedén megtehette. A napokban nyitva volt apu szobájának az ablaka és TELJESEN ÜRES. Mivel én nem mehettem be az én dolgaimért sem, ha nem is törvényesen, de könnyen megtette!
Tisztelt MajorDomus!
Én semmivel sem tudom bizonyítani, hogy mi volt ott, mert apu életében nem jutott eszembe, hogy fényképeket készítsek a szobáról. Nála sem készített más, mert nem volt büszke arra, hogy az utolsó 10 évét mozgáskorlátozottként (lábak nélkül) élte le. Én ugyan tudom, hogy mi volt neki, mert amit magának vett, azt is én vásároltam meg fizikai értelemben. A számítógépét, házimozit, TV-t, hűtőt, mikrót, stb.
Szóval van kb. 10-15 ezrem, amit erre tudnék szánni, de az ügyvéd 100.000 + Áfa-t kér + kiszámolta, hogy a perköltség 1,5Mft mert valami értékalapú a haszonélvezet megsemmisíttetése. Könyörgöm, miből? Ez nekem majdnem 2 éves keresetem. És azért kellene fizetnem, ami az enyém! Nem az övé! A temetés sem volt két fillér, még azt sem adtam meg. Köszönöm a tanácsokat, de ez nekem nem járható út, még akkor sem, ha pár hét alatt elintéződne.
Ui.: Mi az a tulajdonos általi haszonélvezet ellenőrzése?
Miröl van szo?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02