osztatlan közös tulajdon

nanemaaa # 2013.08.05. 10:10

angyalszárny
Nem kell lemondania az elővásárlási jogáról, hanem nem kell élnie vele. Ez két dolog, még ha az eredmény lényegében azonos.
A folyamatot helyesen írtad le, megállapodsz a vevővel, és a szerződött összegben a társnak elővásárlási joga van. Ha ezzel nem él, vagy a vételárat sokallja, akkor életbe lép a szerződés, oszt jónapot.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.05. 06:50

vagy megoldható e úgy hogy a külsős személy tesz egy vételi ajánlatot az én részemre amit a tulajdonos társ vagy megad és akkor övé a tulajdonrészem vagy elutasít mondván nem tudja megvenni, de akkor már minden gond nélkül értékesíthetem a részem

Ez az igaz, de az ajánlatnak komplett szerződésnek kell lennie.

angyalszárny # 2013.08.02. 09:18

Tisztelt szakértök

1.5 éve örököltem egy osztatlan közös tulajdont lakóház,udvar,gazd épület 12/20 részben 1039 hsz a száma . Jelentkezett egy vevő hogy az én tulajdonrészemet kivásárolná meg mellé megvenné a 1040hsz számú 1/1 beépítetlen területet is ami az enyém. Viszont ugye a 1039hsz osztatlan közös tehát a tulajdonos társnak elővásárlási joga van.

A Kérdésem az lenne hogy igaz e az hogy előbb a tulajdonostársnak lekel mondani az elővásárlási jogáról különben nem adhatom el a saját részemet, vagy megoldható e úgy hogy a külsős személy tesz egy vételi ajánlatot az én részemre amit a tulajdonos társ vagy megad és akkor övé a tulajdonrészem vagy elutasít mondván nem tudja megvenni, de akkor már minden gond nélkül értékesíthetem a részem? Illetve mi van akkor ha a tulajdonostárs jóval kevesebbet akar érte adni mint a külsős vevő? Ilyenkor köteles vagyok eladni neki vagy eladhatom a külsős vevőnek ha ö többet ajánlj, még akkor is ha nem mondott le az elővásárlási jogról? A Válaszokat előre is köszönöm.

nike8 # 2013.08.01. 14:15

Szeretnék egy kis segitséget kérni
A férjemnek a nevelö anyukájával van egy közös tulajdonuk
27% a férjemé az lenne a kérdésem le lehet e keriteni aszt a 27%-ot?

MASZAT26 # 2013.08.01. 09:08

Mindenkinek köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 08:53

A másik eset az édesanya elbirtoklásánál, ha olyan nagy a telek, hogy az a helyi építési szabályok alpján megosztható.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 08:51

Hmmmm.

Most már idejét múlt a hozzászólásod, de azért megválaszolom.

Nem lehet egy darab földterületet úgy kiragadni, hogy mind a kiragadott rész, mind a megmaradt rész, ne feleljen meg a helyi építési szabályoknak.

Komprende???

Csak akkor tudott volna az édesanya elbirtokolni, ha van tulajdona és azt hozzá tudja csatolni a sajátjához. Elbirtokolni el lehet, de mint korábban mondtam szakkérdés, építéshatósági és földhviatali.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.01. 08:48

Édesanyád után nem birtokolhatsz el, mert ahogy eredetileg írtad a mellette lévő ingatlan nem az övé volt.
Csak saját magad birtokolhatsz, ha megvan az elbirtoklási idő.

Ptk. 122. § Az új birtokos saját elbirtoklásának idejéhez hozzászámíthatja azt az időt, amely elődjének birtoklása idején már elbirtoklási időnek minősült.

Az meg nem számít, hogy az elbirtokló a szomszéd teleknek tulajdonosa-e, ilyen feltétel nem létezik.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 08:41

Tulajdontársak között az elbirtoklás elvileg lehetséges egyedül is. Vagyis magad is elbirtokolhatod az ismeretlen helyen lévő tulajdonostársaktól. Az elbirtoklási idő 10. év, ha ez megvan, akkor egyedül is nekivághatsz.

Édesanyád nem tud elbirtokolni.

duna70 # 2013.08.01. 08:39

Férjemnek örökségből adódó ingatlan van a nevén a Dunakanyarban, mely a nővérével közös osztatlan tulajdonú 50-50%-ban. Erre az ingatlanra még 1975-ben kötöttek biztosítást (anyósom), melyet halála után a férjem átvett és a mai napig (több mint 20 éve) saját maga fizet. Többszöri káresemény (ablak betörése, és ami itt a fontos árvízi károknál is) eddig és a szerződés alapján a kedvezményezett eddig a férjem volt lévén Ő a biztosított és a kedvezményezett is. Az idei nagy dunai árvíznél viszont azt az információt kaptuk, hogy tulajdonostársként a sógornőm is jogosult (egy bizonyos összeghatár fölött) a kárkifizetéskor egyenlő arányban. Hiába nem fizette a biztosítást és nem lakik ott életvitelszerűen, továbbá egyik árvíznél sem vett részt a védekezésben. Kérdem én, aki részt vettem az árvízi védekezésnél, ott lakom és fizetem tisztességesen a biztosítást jogosult vagyok-e a teljes összegre vagy tényleg létezik ilyen, hogy a sógornőm is egyenlő részben jogosult a biztosító által kifizetendő összeg felére?

duna70

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 08:38

:) Tehát az egész terület osztatlan közös tulajdonban van.
Ebből a közös részből átengedtetek 21/72-d hányadot a szomszédnak.

Bár az egészet művelhetnétek, azonban csak részben műveltétek és most a saját tulajdonotokat akarjátok elbirtokolni.

MASZAT26 # 2013.08.01. 08:27

Most már teljesen meg vagyok zavarodva..

• 72 részre osztott terület:
  • 21 rész a szomszéd tulajdona alapból (ez nem érdekel)
  • (3-3-3) vagyis 9 rész apám után a mienk
  • 21 rész külföldre távozott szomszédok (1946-ban), már

meghaltak örökösök nélkül (ezt szeretném valahogy

megszerezni, hiszen mindig is mi műveltük)

• 21 rész más valakiké, nem tudom kik ők ( ezt is

szeretném valahogy megszerezni).

1956 óta lakunk itt, és mi használjuk az összesen 51 részt. Ha nem tudom megszerezni akkor az államé lesz?
Egyszerűbb ha édesanyám fordul ügyvédhez?
Egyáltalán van esély a megszerzésére?

Elég bonyolult!!!
MASZAT26

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 07:51

Édesanyád után nem birtokolhatsz el, mert ahogy eredetileg írtad a mellette lévő ingatlan nem az övé volt.

Csak saját magad birtokolhatsz, ha megvan az elbirtoklási idő.

Mivel közös tulajdonban vagy a testvéreid örököseivel, csak együttesen birtokolhattok. És még a szomszédot nem is említettem.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 07:47

Igen kisebb mint a helyi szabály szerinti legkisebb telekméret.
Még hozzáteszem, hogy édesanyám nevén egy parányi rész sincs, ez édesapám része volt, amit mi hárman testvérek örököltünk, de a két testvérem tavaly meghalt és így tudtam meg ezeket az adatokat egyáltalán.
Édesanyám abban a hiszemben volt, hogy az egész kert édesapám után a mienk.

Ezt egyáltalán nem láttám. Nem erről szólt az eredeti kérdés.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 07:45

Egy pillanat.

Két hozzászólást egyáltalán nem láttam korábban. Sokszor csak napokkal később jön fel 1-1 hozzászólás.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.01. 07:40

Ez társasjáték, olyan nagy területet akarsz elbirtokolni, hogy egyedül bele sem foghatsz.

1. Meg kell tudnod, hogy a szomszéd valóban elbirtokolta az általa művelt területet.
  2. Közösen, a szomszéddal kell egy földmérőt megbíznotok, hogy készítsen egy vázrajzot a tervezett telekmegosztások szerint.
  3. Ezt a Földhivatalban záradékoltatni kell, ez egy elvi engedély a megvalósíthatóságra.
  4. Mindketten egy keresetben fordultok a bírósághoz.
Kovács_Béla_Sándor # 2013.08.01. 07:26

Van bizony: ügyvéd.

MASZAT26 # 2013.08.01. 07:23

Akkor összefoglalva beszéljek a szomszéddal, méressem ki, jelöljük ki a magunkét, majd indítsak elbirtoklást az általam művelt és már kijelölt részre és akkor talán az enyém lehet?? Vagy van még valami??..............

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.31. 19:51

Sóhajt. A telekalakítás szakkérdés. Ez nem egy számsor, vagy algoritmus, hogy nem maradhat ki egyetlen egy elem sem. Akár párhuzamosan futó telkeket, vagy tömböket is össze lehet vonni, avagy szétdarabolni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.31. 14:57

Erre céloztam. De ha mégsem lenne rá jogi lehetőség, hiszen ezzel egy ingatlan tulajdonképpen eltűnne, akkor is meg lehet egyezni egymás között. Ezen nem szabad múlnia.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.07.31. 13:42

Nem az elbirtokolni kívánt terület nagysága a lényeg, hanem a maradék terület. De ha a szomszéd is elbirtokolta az általa gondozott területet, akkor a legkönnyebb a helyzet, mert kiméretés után mindenki a sajátjához csatolhatja.

MASZAT26 # 2013.07.31. 12:31

Igen kisebb mint a helyi szabály szerinti legkisebb telekméret.
Még hozzáteszem, hogy édesanyám nevén egy parányi rész sincs, ez édesapám része volt, amit mi hárman testvérek örököltünk, de a két testvérem tavaly meghalt és így tudtam meg ezeket az adatokat egyáltalán.
Édesanyám abban a hiszemben volt, hogy az egész kert édesapám után a mienk.

ObudaFan # 2013.07.31. 12:22

Az a rész, amit édesanyád gondoz, önállóan a helyi szabályok szerint kisebb, mint a legkisebb telekméret, vagy sem?

MASZAT26 # 2013.07.31. 11:32

Nem, a szomszéd nem akar elbirtokolni, de ragaszkodik ahhoz a saját kis részéhez.
De nekem az nem is kell, elég csak az általunk művelt nem kis terület.
Köszi.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.31. 11:24

És a szomszéd nem akar elbirtokolni? De egyébként is megoldható ez.