osztatlan közös tulajdon

MASZAT26 # 2013.07.31. 09:06
Érdeklődöm, hogy tud-e valaki segíteni nekem a következő kérdésben? 87 éves édesanyám kb. 60 éve művel egy kertet,---
  • (illetve a 72 arányú kert 41 arányú hányadát )----- ami belterületen van a háza mellett. Sajnos egy haláleset kapcsán derült ki, hogy nem is az Ő tulajdona, kb 8-an vannak bejegyezve még olyanok is, aki az 1940-es években külföldre mentek és azóta örökös nélkül meghaltak. A kertet, mivel most már jó néhány éve én segítem művelni, szeretném megszerezni. Az ügyvéd, akinél voltam azt mondta, hogy nem lehet eltulajdonítani, mert a kert egy kis részét a szomszéd gondozza, és csak a teljes területet lehetne eltulajdonítani megbontva nem.
Mit tegyek, hova forduljak, teljesen tanácstalan vagyok?! Kérem ha tud valaki segítsen. Köszönöm szépen: MASZAT26
MKynga # 2013.06.25. 10:29

Kedves monalisa1!

És ennek az elindításában én tudok valamilyen intézkedést tenni?

monalisa1 # 2013.06.24. 21:02

Mkynga

Ha az illető az önkormányzat rakta oda, nekik van joguk távozásra felszólítani.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.24. 19:22

A másik kérdésem pedig, hogy ha az idős néni úgy dönt, hogy eladja a saját részét, az én nagymamám milyen áron juthatna hozzá?
Ahogy megegyeznek. Vagy nagyanyáddal, vagy bárki mással.

Kirácska # 2013.06.24. 18:34

Tisztelt Hozzáértők

Közös tulajdon megszüntetése jog címen indítottunk pert.
A földhivataltól kiváltottuk a teljes tulajdoni lapot.
De az ügyvédünk azt mondta ki kell kérnünk a korábbi ügyiratokat. Amin rajta van,hogy ki hogyan szerezte meg a részét. Ez pénzbe kerül?,Illetve ezt ki lehet kérni?,mert az ügyvédünk azt mondta nem minden esetben adják ki.
Valamint a másik kérdésem a következő lenne:
Bejelentett munkaviszonyom nem volt 2012/2013-ban költségmentesség igényléséhez kaptam papírt az ügyvédúrtól és azt mondta nekem a helyi Polgármesteri hivatalban ki töltik az Adóügy osztályon,aztán ott kiderült ezt a helyileg illetékes Apeh tölti ki. Az pedig Érden van. A kérdésem a következő lenne:Mindenféleképp Érdre kellene mennem az Apeh irodájába vagy bármelyik Pesti Apeh irodában is kitudják nekem tölteni,aláírni,és le pecsételni?

Előre is nagyon szépen köszönöm.
Kirácska

MKynga # 2013.06.24. 09:17

Kedves Jogászok!

Egy kis felvilágosításra lenne szükségem. A nagymamámmal egy osztatlan közös tulajdonban lakunk (4 lakásról van szó, 4 különböző tulajdonossal), illetve az egyikben lakunk mi, mint tulajdonosok, a másikban egy bérlő lakik, a harmadikban pedig egy roma származású férfi, akit állítólag az önkormányzat rakott oda és a negyedik lakásba miatta nem tud, nem mer visszaköltözni egy idős néni. Az említett férfi nem egészen 1 éve lakik ott, azóta teljesen szétverte a folyosót, ami az idős nénivel közös, a bejárati ajtó ablakát kitörte, a padlást feltörte, a lakrészt, amit "kapott" nem rendeltetésszerűen használja, teljesen lelakja és tönkreteszi más roma származású fiatalkokkal együtt, feltételezem, hogy az idős néni lakásába is bementek már úgy, hogy ő nem volt otthon (a lányánál lakik, mert nem mer hazamenni).
Az egyik kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a közös tulajdon többi lakója tehet-e az ügyben bármilyen intézkedést? A másik kérdésem pedig, hogy ha az idős néni úgy dönt, hogy eladja a saját részét, az én nagymamám milyen áron juthatna hozzá?

Előre is nagyon köszönöm a választ!

Bubuka6 # 2013.02.09. 08:32

Nincs senkinek véleménye?:(

Bubuka6 # 2013.02.05. 13:48

Közös udvarban lakunk egy párral.A telek osztatlan közös tulajdon-434 négyzetméter. Nekik 8/10-ed,nekünk 2/10-ed a tulajdoni hányadunk, mi lakunk hátul, ahova csak egy járdán át lehet bemenni ami hátra vezet hozzánk.A mi házunk vízszintesen-a terasz “kiugrik” középen-, övék merőleges mienkre ,3-4 méter kettő közt.Kijelentették,hogy meg fogják osztatni a telket, ki fogják méretni a területük,kerítést raknak hátra.A mi 2/10-ünk 8 négyzetméternek számít,ami pl.az ablakok alatti kis járdát ki is teszi-és elvileg nincs több tulajdoni részünk számszerűleg.
Viszont a telek olyan elrendezésű,hogy alig van normális,megosztható terület.Van az ő nagy házuk,vele párhuzamosan dupla,hosszú garázs,közte a járda ami hátra vezet.A konyhánk és a teraszunkkal szemben az ő házuk hátulja,közte van egy kis terület,de ott a pincelejárónk.Garázs mögött fatároló,kis ágyás és a mi házunk.Egymás szájában vagyunk.Am i összes ablakunk is arra néz,oldalt és hátulról is hozzánk vannak építve.

Megtehetik amit akarnak,hogy nélkülünk, beleegyezésünk nélkül megteszik?Hogy tudják így érvényesíteni tulajdonrészüket?A terasz alatt pincénk van,oda csak le kell mennünk valahogy??Konyhaablakunk alatti föld,ahol hinta van se a mienk?Mit tehetünk?Beszélni nem hajlandóak velünk,csak neki akarnak állni és kész.
Nagyon várom a választ.Köszönöm

kardosszilvi # 2013.01.27. 21:47

Igazából én egy helyileg közel lévő illetőre gondolnék, hiszen nem mindegy, hova kell hetente utaznunk :) Eger környékén esetleg van valaki? :)

MajorDomus # 2013.01.27. 16:19

bármelyik ügyvéd,általában a vételár. 1- 1,5 %-a munkadijuk.

Lottilla # 2013.01.27. 15:23

Tisztelt jogi szakértők!
Szeretnék tanácsot kérni a következő problémával kapcsolatban: 80 aranykoronányi föld van 10 ember osztatlan közös tulajdonában, melyből a miénk 22 ak, és szeretnénk külön helyrajzi számra rakatni, mivel építeni szeretnénk oda egy tanyát. A földmérő elmondása szerint, csak akkor tudja elkezdeni a kimérést,ha minden tulajjal aláírattuk a beleegyezést, hogy mi külön hrzz-i számra kiválnánk. Sajnos van olyan tulaj, aki kb. már 20 éve meghalt, és az örökösei nem rendezték még a hagyatéki tárgyalást, ezt nekünk kellene fizetni, ezen felül ugyanők, csak pénz ellenében lennének hajlandóak aláírni, miután én!! rendeztem a földjük hagyatékolását(ez a terület 1 ak).
Kérdésem, az, hogy feltétlenül szükséges mindenki aláírása, vagy elég a többségé?
Válaszukat előre köszönöm.

kardosszilvi # 2013.01.26. 21:15

Köszönöm szépen a válaszokat! (Nem szeretnénk megvenni, annyira azért nem jó :) Albérletnek egész jó - ha nem lesz gond a másik tulajjal), de vásárolni azért már nem elég jó. (U.i: ahogy látom, Önök meglehetősen járatosak az osztatlan közös tulajdon témában. És mégha többen kifejezetten óva intenek is tőle, mi valójában mégis erre készülünk egy speciális eset miatt - csak nem ezt a házat illetően. Ha a konkrét adásvétel ideje elérkezik, ami pusztán pénz kérdése a részünkről, akkor ki az, aki vállalná a jogi tanácsadást, illetve az adásvétel lebonyolítását, és ez kb. hány százalékos tiszteletdíjat jelentene? Adott esetben sajnos valószínüleg csak ez az út játható. Részleteket magánban írnék. Nem titkos, csak nem akarom ezzel terhelni a fórumot. Persze, ha másokat is érdekel, akkor szívesen leírom itt is, miről lenne szó.)

MajorDomus # 2013.01.26. 19:17

ja,,igaz, irta hogy albérlő

terrasan73 # 2013.01.26. 10:25

Az alábbiakban kérnék tanácsot :
van egy családi ház. Ezt a házat anno a párom vásárolta, az adásvételi szerződésben ő a tulajdonos és édesanyja a haszonélvező.
Majd 1999-ben írodott egy adásvételi szerződés, mert állítólag másképpen nem lehetett megoldani azt, hogy egy emelet legyen ráépítve a házra.
Ez úgy lett megoldva, hogy készült egy adásvételi szerződés amelyben párom tulajdona 1/2 és a párom anyukájának élettársának leányáé a másik 1/2, azzal hogy ő megvette a felső szintet potom 2.750 ezer Forintért, és ezért kialakít a felső szinten egy lakást.
Haszonélvezetek úgy módosultak, hogy a párom részén az anyukájának van fél rész, a Hölgy tulajdonán pedig az édesapja és annak anyukájának volt haszonélvezeti joga. Az ő részéről a haszonélvezők már nem élnek.
Tehát jelen felállásban a párom tulajdona 1/2 , erre a részre haszonélvezet anyukájának és a másik fél az élettárs lánya nevén.
Ehhez vagy ebben a házban a lánynak semmi pénze nincs, mert a szerződés is csak papíron lett megírva soha nem került átadásra az abban szereplő összeg, ami nyilvánvalóan most már senkit nem fog érdekelni.(soha nem is lakott az ingatlanban)
Az elmúlt években a ház költségeit mi álltuk, talán egyszer fizette ki az önkormányzatnak a házadót, azóta költség és illetékmentességet kért mivel bejelentett munkahelye nincs (persze feketén dolgozik)...sőt édesapját és nagymamáját anyósom hosszú ideig ápolta, gondozta, mert mindketten nagyon betegek voltak, majd mi temettük el őket saját költségen. (a Hölgy többször elmondta már nekünk, hogy egyiköjükhöz sem volt semmi köze)

Elsőre kaptuk egy levelet tőle, hogy fizessünk többlethasználati díjat neki. De ez nem jogos, mivel jelenleg a ház alsó része van használva, a felső üres, Az alsó részben anyósom lakik és használja azt a részt melyre haszonélvezeti joga van.

Másik problémája volt, hogy nem engedtük be a házba. Múlthéten találtam meg a neten egy ingyenes hírdetési portálon az általa feladott hirdetést miszerint a ház eladó(az ő neve és telefonszáma alatta a feladás dátumával együtt), a ház belső része is le van fotózva, sőt ősszel egy ingatlanos is jött vele, aki azzal kezdte, hogy anyósom mondjon le a haszonélvezeti jogáról. A hírdetést ki is nyomtattam és maga a link is el van mentve.

Felróta még nekünk, hogy neki nincs az ingatlanhoz kulcsa, ami valóban igaz, hiszen a felső szint úgy közelíthető meg, hogy az alsó szintről indul egy lépcső feljáró, tehát folyamatosan használná átjárás közben anyósom részét. Mivel anyósom idős, beteg és egyedül lakik az ingatlanban nem szeretnénk, ha vad idegenek járkálnának keresztül a lakrészén ezzel zavarva a mindennapos életvitelét, látnák a személyes dolgait...

Kb 2 hete kaptunk egy idézést a Bíróságtól meghallgatásra (párom és édesanyja részére), mivel a Hölgy bement jegyzőkönyve mondta a problémáját, költség és illetékmentességet kért és elindított egy pert ellenünk. Az indokok ugyanazok voltak, mint a korábban kapott levélben leírt már.

Próbáltunk vele telefonon egyezkedni, hogy vonja vissza a pert, mert mi nem szeretnénk belemenni egy évekig tartó pereskedésbe, úgy hogy mi úgy tudjuk, hogy a per ideje alatt a házat nem is lehetne értékesíteni. (arról nem is beszélve, hogy ki venne meg egy per alatt álló ingatlant).

Nekünk is az lenne a célunk, hogy eladjuk a házat, persze jó lenne ha úgy, hogy a Hölgy ne a fele összeget kapja meg. Szeretnénk ha valahogy figyelembe lenne véve, hogy az ingatlan teljes egészében a párom tulajdona volt, de ez az évek folyamán átment fele-fele arányba.. amit nem tudunk hogy ügyvédi tévedés vagy egyszerűen csak idézőjelbe tett tudatos "kisemmizés" volt.

A papírok rendezgetése közben találtunk egy tulajdoni lapot , mely szerint a párom anyukájának élettársának volt egy fonyódi ingatlanja, melyet a halála után (ez 2005-ben volt) a lánya elég gyorsan és ár alatt értékesített. Párom édesanyjának és élettársának hivatalos élettársi kapcsolatát a polgármesteri hivatal is igazolta (ez a papír is megvan). Hagyatéki tárgyalásból viszont anyósomat kihagyták. Esetleg a közös élet és az élettársi kapcsolatra hivatkozva nem lett volna neki is köze ahhoz az ingatlanhoz?

igazából elég érzékenyen érint bennünket az, hogy gyakorlatilag semmi köze nem volt soha az ingatlanhoz, az édesapját és a nagymamáját nem látogatta, nem ápolta és most a fél ingatlan árát vinné...

Elnézést, hogy ilyen hosszan írtam, de a teljes történt sajnos ez, és gondolom ennek függvényében és a papírok szerint várhatom a tanácsot, javaslatot, ötletet?!

köszönöm!!!

ObudaFan # 2013.01.26. 08:24

Vonatkozik, meg aztán a bérlő nem is jogutódja a tulajdonosnak.

MajorDomus # 2013.01.25. 23:27

a használati megállapodás a jogutódra nem vonatkozik.

miért nem veszitek meg?

kardosszilvi # 2013.01.25. 20:56

Tisztelt Ügyvéd Urak!
Köszönöm a tanácsot (Sajnos a másik kapunyitás nem megoldható, közvetlenül mellette már a szomszéd van másik házzal, vagyis egyetlen kapubejáró lett kettéosztva, egyetlen autónyi hely van, meg két kis keskeny járda összesen. Megosztva kerítéssel úgy lett, hogy neki csak egy kis járda van.)
Közben utána olvasgatva láttam, hogy elvileg kellenne lennie használati megállapodásnak, de ennek utána kell kérdeznem, mert nem a tulajdonosok vagyunk, csak albérlők. Amúgy most nem is lakik ott senki, mert a bácsi, akié volt, meghalt, és jelenleg hagyatéki eljárás alatt van. Nem tudjuk, ki költözik ide, de valószínűleg el lesz adva - ami persze éveket jelenthet még. De ez a megállapodás vonatkozik még az örökösökre is majd? Ha eladják, az új tulajra is? Egyáltalán, mit lehet ilyenben leírni? Bármit, amiben a felek megállapodnak, vagy vannak azért ésszerű határok?

MajorDomus # 2013.01.21. 22:22

az ő oldaláról, nyisson a keritésen egy másik kaput.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.21. 19:31

Van megállapodás a használat megosztárásól?

kardosszilvi # 2013.01.21. 18:41

Tisztelt jogi szakértők!

Egy olyan kérdésben kérném a segítségüket, hogy az osztatlan közös kertbe való bejutást kell-e biztosítania mindenképpen annak, akinek a fizikai megosztásnál erre egyedüli lehetősége van, azaz a kerítés úgy lett felállítva, hogy csak az egyikből tud bemenni a kertbe autó, vagy traktor vagy szekér, stb. Tehát a kertrészbe bejuthat a másik tulaj, de ha géppel vagy járművel akarna, azt csak onnan lehet, ahol mi is vagyunk. De mivel ez is keskeny sáv hosszan, így ezt a részt ebben az esetben mi nem tudjuk hasznosítani (bevetni), miközben eleve nem valami nagy az egész kert. Szóval kötelesek vagyunk-e biztosítani az ilyen jellegű bejárást is? Köszönöm szépen előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.19. 10:04

hogy lehetne egy olyan szerződést, megállapodást kötni a nővéremmel, miszerint kifizetem a részét, és a majdani eladáskor nem támaszt semmiféle követelést irányomban

Könnyedén - viszont kb. annyira ésszerű, mint a konnektorba vizelni. Simán vedd csak meg a hányadát. Kötelező az ügyvédi közreműködés, majd a kolléga intézi, amit intézni kell.

matyi31 # 2012.10.19. 09:44

Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!

A kérdésem azzal kapcsolatos, miszerint van egy termőföldünk közösen a nővéremmel és még másik két tulajdonossal egy osztatlan közös területen. A nővérem szeretné eladni a földet én viszont nem. Arra jutottunk, hogy én megváltanám az ő részét. Tudtommal a föld eladása elég sok macerával jár, gondolok arra, hogy fel kell ajánlani eladásra az államnak, ill. ki kell függeszteni az illetékes önkormányzatnál az eladás tényét, lévén nincs elővásárlási joga még a közvetlen családtagnak sem. Szóval a kérdésem, hogy lehetne egy olyan szerződést, megállapodást kötni a nővéremmel, miszerint kifizetem a részét, és a majdani eladáskor nem támaszt semmiféle követelést irányomban?!
Válaszát előre is köszönöm!
Üdv: matyi31

Ügyvédbank # 2012.10.10. 07:45

Tisztelt Picurka2!

Ha a tulajdonos nem adásvétel útján, hanem más szerződéssel kívánja a dolgot elidegeníteni (például csere, ajándékozás), akkor az elővásárlási jog nem érvényesíthető.

Üdvözlettel: www.ugyvedbank.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.09. 11:37

Csere esetén nincs elővásárlási jog.

Picurka2 # 2012.10.09. 09:10

Tisztelt Cim!

Szeretném megkérdezni, hogy az osztatlan közös tulajdonban meg van, hogy ki mit használ, igaz én kevesebb rész használok mint a tulajdon részem, de ez nincs írásban foglalva. A tulajdon részemet el szeretném cserélni egy az egyben. Ilyenkor kell ajánlatot tennem a másik tulajnak, mert készpénz nem forog és nem eladom, hanem cserélem.
A Választ elöre is nagyon szépen köszönöm!
Üdv.: Picurka2