Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
A segítségét/tanácsát szeretném kérni az alábbi problémában:
Én egy kétlakásos társasház egyik tulajdonosa vagyok. A telek osztatlan közös tulajdon, azzal a megkötéssel, hogy a telken található melléképület kizárólagosan az én tulajdonomat képezi.
A melléképület kb 20-25 m2 alapterületű egy szoba, konyha, fürdő kialakítású melléképület, melyben szívességi lakáshasználók tartózkodnak 1998 óta. A másik tulajdonos, aki 2005-ben vette meg a másik részt és az óta szeretné őket eltávolítani. Már több alkalommal próbáltuk megbeszélni intelligens módon, de sajnos nem sikerült kompromisszumot kötnünk. Kértem várjon addig amíg nem kapnak lakást, mert már 12 éve beadták igényüket önkormányzati lakásra, de még nem kapták meg azt. Már birtokvédelmi eljárást indított ellenem sikertelenül, majd kb 2 hónapja feljelentett az építéshatóságnál, ahol felszólítottak az épület bontására vagy fennmaradásának igazolására szeptember 20.-ai dátummal. 1990-ben az önkormányzattól vásároltuk meg a tulajdon részünket a melléképülettel együtt, mely szerepel az adásvételi szerződésen is, így azt elfogadták a fennmaradás igazolására is. Gondoltam az ügyet lezárták. Azonban tegnap előtt megjelent két önkormányzati dolgozó ellenőrizni, hogy megtörtént-e a kiköltözés. Azzal az indoklással magyarázták megjelenésüket, hogy az az épület nem lakó, hanem melléképület, így bontani ugyan nem kell, viszont nem lakható.
A kérdéseim a következők lennének:
1, Számíthatok-e bírságra, és ha igen mekkora összegre?
2, Az ott lakóknak kiköltöztethetik-e és ha igen biztosítania kell-e az önkormányzatnak lakhatást számukra? (hátrányos helyzetűek, 4 beteg gyermekkel, megélhetési problémákkal)
3, Milyen jogcímre hivatkozhatok a kilakoltatás elkerülése céljából?
Segítségét előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Balogh Róbert